Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d80db7029111c5e858b45d1/80

U školi kod Trilja nekada bilo 600 učenika, a sada u svakom razredu jedan ili dva

Zbog loše demografske slike svake godine u Hrvatskoj je sve manje škola. Velikih problema imaju seoske i područne škole koje sve teže opstaju

Jedna od njih koja još nije stavila ključ u bravu je Osnovna škola u Tijarici kod Trilja koju pohađa samo desetero učenika. - piše RTL

Jedan profesor i dvoje učenika. Tako uglavnom izgleda nastava u Osnovnoj školi u Tijarici.

- Ovako mi je lakše naučiti, profesor se samo meni posveti i tako. Bolje bi bilo da nas je više, ali evo, što je, tu je. - rekao je Mate Sablić, učenik 7. razreda OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

U školi je osam razreda, u svakom po učenik ili dva. No, petaša i prvaša uopće nema.

- Ovdje, na ovom području radim već 37 godina. Meni nedostaju djeca. Kad ne čujete onaj smijeh djece, onu njihovu užurbanost u igri, u svemu, to ne može biti kao kad ima više djece. - izjavila je Franka Ivančić, učiteljica razredne nastave u OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

A više djece nedostaje i školarcima pa manjak vršnjaka nadoknađuju na razne načine. "Imamo web stranicu s igrama i videopozive s učenicima iz drugih škola", kaže Viktorija Izabela Pavić, učenica 3. razreda OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

- Sudjelujemo u raznim projektima, dopisujemo se s raznim školama, šaljemo si čestitke za Božić, to nam je najdraže kad radimo. - kazao je Marko Babić, učenik 3. razreda OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

Nekada bilo 600 učenika

Umjesto dječjeg smijeha hodnicima u ovoj osnovnoj školi odzvanja tišina. A sjećaju se stariji, nekada je u ovoj zgradi bilo i šest stotina učenika. No, smanjenje broja stanovnika učinilo je svoje.

Pa su gotovo prazne učionice ovdje surova stvarnost. S obzirom na mali broj učenika, nastavnici moraju kombinirati razrede. Šesti i sedmi razred skupa su na satu.

- Ja sat moram podijeliti u dva dijela, po 20 minuta, obradit dvije lekcije u jedan sat. Znači, dvije lekcije koje su potpuno suprotne. - izjavio je Nikša Radan, profesor povijesti i geografije u OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

Iz resornog ministarstva poručuju kako se bore za što bolje uvjete rada u školama. Do lipnja imaju rok predložiti novu mrežu školskih ustanova za svoje područje.

U ovoj školi nadaju se da će reorganizaciju i preživjeti.

- Dogodine imamo 4 prvašića tako da, nikad se ne zna. Imamo nešto mladih obitelji koje su ostale u mjestu i koje tu žive. I evo, vidjet ćemo. - rekla je Ana Bravić, ravnateljica OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

Svjesni da bez djece i škole u malim mjestima nema ni života. - piše RTL

hr Sun Feb 09 2020 19:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/592579ffb9e03e97178b4655/80
Foto: Pixabay

Ususret sezoni: Ponovno nedostaje domaćih radnika, traže se stranci

Procjenjuje se da će u turističkom sektoru na području Dalmacije nedostajati između 1500 do 2000 djelatnika

U tijeku je užurbana potraga za radnicima u turizmu. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je strancima izdano više od 3,300 dozvola za rad, a čega je njih dvije tisuće radilo u turizmu i ugostiteljstvu.

A zbog nedovoljnog broja iskusnih radnika u Hrvatskoj i ovu sezonu poslodavci će za radnicima očito morati posegnuti izvan granice. - piše RTL

Iskusan i kvalitetan radnik posao u turističkom sektoru može naći gotovo odmah.

- Sad je velika potražanja za našim kadrom, svi nas doslovno vuku za rukav, a ja sam se odlučila za radno mjesto gdje mi najviše odgovaraju uvjeti. - rekla je Nera Maras, kuharica u hotelu.

Upravo uvjetima, mali hotel u centru, nastoji privući buduće zaposlenike.

- Prvenstveno bi voljeli zaposliti domaće ljude, ali ukoliko bude potreba gledat ćemo i šire. Radi se o malo manjem objektu, pa će možda biti i lakše naći adekvatnu radnu snagu, a planiramo svakako dugoročno zapošljavati kvalitetne ljude te vjerujemo da će to biti nekima okidač zašto će se odlučiti za nas. - izjavila je Davina Ljubičić Đirilić, direktorica hotela.

Još malo i u centru Splita brojni ugostiteljski objekti otvorit će vrata, a upravo sezonsko zapošljavanje dio je problema u traženju radnika.

Iz splitske gospodarske komore procjenjuju da će samo u turističkom sektoru na području Dalmacije nedostajati između 1500 i 2000 djelatnika.

- Svake godine sve ranije i ranije ide potraga za radnom snagom. Veliki hotelski lanci su već u 11. i 12. mjesecu prošle godine odradili turu i kaparali određeni broj ljudi za ovu sezonu, a na svakom poslodavcu je da zadrži svoje ljude. - poručio je Joze Tomaš, predsjednik HGK-a Županijske komore Split.

Za početak radnike treba naći, a o uvjetima ovisi hoće li se i zadržati ili će poslodavac i slijedeću sezonu biti u novoj potrazi. - piše RTL

hr Wed Feb 19 2020 22:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4bd0b429111c40428b45ec/80

Podnio kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac: "Himnu je izvela na izrugljiv i omalovažavajući način"

Tvrdi da je Josipa Lisac obezvrijedila hrvatsku himnu...
Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com podnio je DORH-u kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

Naime, Županović optužuje popularnu pjevačicu Lisac da je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na izrugljiv i omalovažavajući način. 

 Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi te je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Smatram da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne. Držim da je bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. 

Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela. - napisao je u kaznenoj prijavi te predložio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac. 


hr Wed Feb 19 2020 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d8dee29111c09458b45dc/80
Foto: Screenshot / Policija zaustavlja - Split

Tijekom točenja plina: Na benzinskoj postaju u Splitu planuo automobil

Na teren je izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca

Na benzinskoj postaji Lukoil kraj Poljuda zapalio se automobil tijekom točenja plina.

JVP Split je dobila dojavu u 18,24 sata te je na teren izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca. Požar je ubrzo ugašen, a od automobil je izgorio.

Srećom, nitko nije ozlijeđen.


hr Wed Feb 19 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .