Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a59cb22b9e03e59498b45c7/80

Evo koje namirnice prirodno snižavaju tlak i pospješuju zdravlje srca

Povišeni krvni tlak velik je problem, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Većina prehrambene navike mijenja tek kada dođe do zdravstvenih tegoba, a najčešće rješenje za povišeni krvni tlak za kojim posežemo su tablete, no majka priroda pobrinula se da nam omogući lijek za svaku bolest, pa tako i hipertenziju. Evo koje namirnice morate uključiti u prehranu kako biste snizili tlak

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija često se još naziva tihim ubojicom. Teško ga je detektirati, a statistike pokazuju da u Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja. Procjenjuje se da 37,5 posto Hrvata pati od arterijske hipertenzije, piše t portal.

Pravilnom prehranom moguće je uravnotežiti krvni tlak i umanjiti opasnost od prerane smrti, s obzirom na to da određene namirnice prirodno snižavaju tlak i pospješuju kardiovaskularno zdravlje.

1. Zobene pahuljice

Odjednom pahuljice za doručak ne zvuče kao klišej. Zobene pahuljice iznimno su bogate magnezijem, važnim nutrijentom na temelju kojeg je osmišljena i najpopularnija dijeta Dash, poznata po tome što, osim na gubitak kilograma, naglasak stavlja na zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Family Practice otkrilo je da se konzumacijom zobene kaše znatno smanjuje sistolički i dijastolički tlakkod osoba koje boluju od hipertenzije. Betaglukan, primarno vlakno koje se nalazi u zobi, igra važnu ulogu u zdravlju srca te prirodno snižava kolesterol.

Ako niste pobornik klasične zobene kaše s jogurtom, zob možete skuhati na mlijeku uz dodatak meda te cimeta i kakaa, koji su jaki saveznici u očuvanju vitke linije. Zob možete dodati i u voćni smoothie ili ga usitniti u brašno i od njega napraviti zdrave palačinke, dok za ručak zobeno brašno možete iskoristiti za pripremu slasnih polpeta s povrćem. Izbora je mnogo, a potrebno je samo malo mašte.

2. Pistacio

Redovitom konzumacijom orašastih plodova možete održavati svoj krvni tlak u granicama normale, što su potvrdila i brojna istraživanja koja su se tijekom godina bavila ovim medicinskim problemom. Opće je poznato kako orašasti plodovi sadrže 63 posto zdravih masti koje čuvaju srce, a pistacio je izdvojen kao vjerojatno najjači saveznik u borbi protiv povišenog krvnog tlaka.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition potvrdilo je da pistacio ima najbolje pokazatelje kada je riječ o snižavanju krvnog tlaka. Za to je zaslužno nekoliko nutrijenata koji se mogu pronaći u njemu – magnezij, kalij i vlakna. Pistacio koji ima više kalija od banane sadrži i moćne antioksidante – polifenole i karotenoide.

Ubacite pistacio u salatu, jogurt, tacose ili njima zamijenite nezdrave grickalice za vrijeme gledanja televizije. Pazite da ne pretjerate, jer ipak je riječ o kaloričnoj namirnici.

3. Crno vino

Crno grožđe poznato je po tome što obiluje antioksidantima, točnije fitonutrijentima koji se nazivaju polifenoli. Upravo zbog polifenola vino je uvršteno u prehrambeni proizvod antiviralnog i baktericidnog djelovanja. Polifenoli se u tijelu vežu za slobodne radikale i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se sprečava rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Istraživanja su pokazala da crno vino, ukoliko se konzumira u umjerenim količinama, povećava razinu 'dobrog' kolesterola (HDL), a smanjuje razinu 'lošeg' kolesterola (LDL) u krvi.

Citrin ili vitamin C2  djeluje pozitivno na pruživost krvnih žila, a proantocijanidoli i u proteklih desetak godina determinirani resveratrol uspješno štite od ateroskleroze, regulirajući razinu lipida u krvi. Resveratrol sprečava pojavu tromboze, odnosno grušanje krvi unutar krvne žile, potiče cirkulaciju i poboljšava rad srčanog mišića.

U svoju dnevnu rutinu uključite konzumaciju crnog vina. Svaki dan uz ručak popijte jedan do dva decilitra crnog vina i vaša će se krvna slika ubrzo popraviti.

4. Naranče

Ima li boljeg jutarnjeg stimulansa za organizam od svježe iscijeđenog narančinog soka? Naranče predstavljaju bogat izvor kalija, važnog minerala u spomenutoj dijeti Dash. Zapravo, naranče su jedne od najvećih izvora kalija koji je dostupan tijekom cijele godine.

Hesperidin, flavonoid povezan s redukcijom krvnog tlaka i kardiovaskularnim rizikom, prirodno se nalazi u naranči, a samim time i cijeđenom soku. Najnovije istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da hesperidin može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka i normalnom funkcioniranju krvnih žila kod osoba s prekomjernom težinom ukoliko svakodnevno konzumiraju svježe iscijeđen sok naranče.

5. Leća

Leća je, uz crni grah, slanutak, grašak i mahune, kulinarski zahvalna i nutritivno bogata namirnica. Osim što je vrlo pristupačna i jeftina, obiluje vlaknima i kalijem, zbog čega je glavna zvijezda dijete Dash te se preporučuje osobama koje imaju problema s povišenim krvnim tlakom.Istraživanje objavljeno u British Journal of Nutrition potvrdilo je kako doista snižava krvni tlak.

Za pripremu leće, ovisno o vrsti, potrebno je otprilike 30 minuta, a njezine pozitivne karakteristike su i to što obiluje vlaknima koja daju duži osjećaj sitosti, kao i proteinima koji su prirodna hrana za mišiće, te ima niži glikemijski indeks od ostalih mahunarki.

6. Cikla

Ništa ne može pobijediti ciklu kada je zdravlje krvi u pitanju! Ovo korjenasto povrće sadrži dva ključna minerala za borbu protiv hipertenzije – magnezij i kalij - te je bogato nitratima, za koje su studije pokazale da imaju snažan utjecaj na snižavanje krvnog tlaka. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension pretpostavlja kako prirodna pretvorba nitrata u nitrite, koja se u tijelu događa tijekom apsorpcije, pozitivno utječe na krvni tlak.

Za doručak ili međuobrok svježu ciklu možete iscijediti u sokovniku i pomiješati s narančinim sokom, dok je za ručak i večeru možete poslužiti pečenu ili kuhanu na pari kao prilog uz meso, piše t portal.

hr Mon Jan 22 2018 08:28:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc5a2f00e49380f008b477e/80
Foto: Pixabay

Niti jedna vam biljka ne uspije? Odlučite se na uzgoj kaktusa u kući

Uzgoj kaktusa u kući pravi je i jedini izbor za one koji silno žele malo zelenila u svom domu, ali jednostavno im 'ne ide' uzgoj cvijeća i delikatnih biljaka

Za one koji žele unijeti dašak zelenika i razbuditi svoj prostor, a s druge strane ne mogu ili se ne žele previše brinuti o cvijeći - uzgoj kaktusa u kući pravo je rješenje, piše Život i stil.

Minimalna briga i održavanje, dugotrajnost i atraktivan izgled najveće su prednosti 'pikavih' biljaka koje svaku policu čine posebnijom. Kaktusi bez imalo muke uljepšavaju svaki dom i mogu izdržati puno teže uvjete za razliku od običnog cvijeća. 

Uzgoj kaktusa u kući ipak podrazumijeva određeno znanje i postoje smjernice uz koje će nabujati brže. Saznajte kako se kaktus sadi i što je bitno za uspješan uzgoj kaktusa u kući. 

Sadnja kaktusa

Kaktusi se sade iz sjemena, reznica ili putem izdanka.

U slučaju da se odlučite na sjeme, potrebno je posudicu napuniti zemljom i ostaviti malo mjesta za sjemenke. Sjemenke treba pomiješati s pijeskom, a posudica mora imati rupice za višak vode. 

Reznice su jedan od najpopularnijih načina sadnje kaktusa jer biljka izrazit brzo naraste. Reznica se stavlja u pjesskovito tlo i ne smije se zalijevati barem tjedan dana. 

Izdanci su možda najjednostavniji način uzgoja kaktusa u kući. Jednostavno izdanak s kaktusa odlomite od biljke i postavite ga u zemlju gdje će pustiti korijen i postati novabiljka. 

Zemlja kaktusa

Kaktus nije kao obično ukrasno bilje  i potrebna mu je drugačija zemlja. Danas postoje zemlje posebno zamiješane za kaktuse, a najbolja je kombinacija ilovače s pijeskom i lisnjačom. Za uzgoj kaktusa u kući morate pripaziti da zemlja nije natopljena vodom jer to ubija kaktus i uzrokuje trulež korijena. 

Iz tog je razloga bitno uvijek na dno dodati neštto šljunka ili cigle kako bi se višak vode mogao cijediti i ne zadržavati u zemlji. 

hr Tue Oct 16 2018 10:36:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc590e50e4938f1048b4624/80
Foto: Tomislav Smoljanović

Najljepša žena svijeta posjetila je Zagreb, a sve kako bi najavila veliki spektakl u Hrvatskoj

U proljeće 2019. Hrvatsku će posjetiti više od 60 ljepotica Miss Turizma iz cijelog svijeta, a finalna večer ovog izbora ljepote planira se za 13. travnja 2019.

Nakon gotovo dvadeset godina, koliko Hrvatska sudjeluje na svjetskom izboru Miss Turizma Svijeta i odličnih rezultata naših finalistica, zaslugom vlasnika licence za Republiku Hrvatsku, Borisa Kosmača, naša predivna Hrvatska je u velikoj konkurenciji ostalih turističkih velesila, odabrana od strane direkcije svjetske licencije, za domaćina ovako velikog svjetskog događaja, Miss Turizma Svijeta.

U proljeće 2019. Hrvatsku će posjetiti više od 60 ljepotica Miss Turizma iz cijelog svijeta, a finalna večer ovog izbora ljepote planira se za 13. travnja 2019.

Hrvatska će imati odličnu priliku promovirati svoju ljepotu i turizam širom svijeta, te ugostiti novinare i vlasnike licenci iz cijelog svijeta.

Nekoliko prošlogodišnjih svjetskih izbora koje su ugostile Malezija, Ekvatorska Gvineja, Tajland, Turska i Venezuela, vrijeme je za Lijepu Našu. Svjetski izbor se uspješno organizira, jednom godišnje, od davne 1989. godine, punih trideset godina.

Godinama naše predivne finalistice promoviraju Hrvatsku i njezin turizam širom svijeta, svojom ljepotom, talentom te promocijskim filmovima koji predstavljaju ljepote Hrvatske. ''Godinama sam osobno sudjelovao na svjetskim izborima kao službeni koreograf, šest godina, sudjelovao kao član stručnog ocjenjivačkog internacionalnog žirija čak 8 puta, a prošle sam godine i radio kao producent finalnog svjetskog izbora u Maleziji. Od prvog dana, kada sam kao jedan od najmlađih vlasnika licence u svijetu za Hrvatsku, sudjelovao predstavljajući našu zemlju, želja mi je bila svjetski izbor dovesti u Hrvatsku i napokon sam uspio i presretan sam'', kazao je Boris Kosmač, poznato tv lice, urednik i voditelj, ali i ponosni organizator svjetskog izbora koji će se održati u Hrvatskoj.

Prošlog tjedna Hrvatsku je posjetila i aktualna Miss Turizma Svijeta, Andrea Gutierrez iz Kolumbije, koja je prestižnu titulu ponijela u siječnju 2018. u Malaki u Maleziji.

Oduševljena je Hrvatskom, ljepotom Zagreba, modom te fantastičnom hrvatskom kuhinjom, a najviše štruklama, koje je jela u obilasku grada. Došla je kako bi službeno najavila domaćinstvo Hrvatske ovako velikog svjetskog modno turističkog događanja. ''Prekrasnu zemlju imate, a oduševljena sam i gostoprimstvom. Gastronomija vam je fantastična, a zagorske štrukle morat ću opet kušati. Presretna sam jer ću se iduće godine vratiti u vašu zemlju'', kazala je aktualna Miss Turizma Svijeta.

Pripreme finala Miss Turizma Svijeta su već uvelike u tijeku, a Kosmač se nada nesebičnoj pomoći hrvatskih institucija, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstava turizma, te gradova lijepe naše i medija, kako bi finalni svjetski izbor, na najbolji mogući način, doveo ljepote Hrvatske i uspješnost hrvatskog turizma u svijet.

hr Tue Oct 16 2018 09:19:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc580a50e4938bc018b4701/80
Foto: Pixabay

Evo zašto nikad ne biste smjeli jesti "čisti" dio pljesnivog kruha

Kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio. Ljudi koji jedu pljesnivi kruh riskiraju ozbiljne zdravstvene probleme. Spore plijesni se brzo šire i potreban je dodatni oprez sa svom hranom

Mnogi ljudi imaju običaj odrezati pljesnivi dio kruha i ostatak normalno jesti. Sada je objašnjeno koje opasnosti se kriju iza jedenja dijelova pljesnivog kruha koji izgledaju nenačeti, pišu 24 sata.

Problem je u tome što, kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio kruha. Tijelo plijesni je građeno od gustog sustava cjevastih stanica bez klorofila, obično bezbojnih. Te vlaknaste stanice zovu se hife, zbog kojih plijesan izgleda paučinasto i pahuljasto. Hife rastu kao isprepletena mreža i nazivaju se micelij.

Plijesan su mikroskopske gljivice, a postoji nekoliko vrsta od kojih neke u hranu otpuštaju mikrotoksine, zbog kojih se s vremenom ljudi mogu jako razboljeti. Oni koji jedu pljesnivi kruh imaju veću vjerojatnost za oštećenje bubrega i jetre te oslabljenje imuniteta. 

Čak i kod kupljenog narezanog kruha nije sigurno uzeti narezanu šnitu koja golim okom izgleda čisto, ako se na nekim drugim šnitama već pojavila plijesan. Nije čista, i već se na svim šnitama nalaze spore plijesni. Cijela štruca kruha je prekrivena sa tisućama spora plijesni. I zato ju je bolje baciti u smeće.

Iako ljudi jedu plijesan na proizvodima kao što su sir, soja sos ili putem antibiotika, plijesan na kruhu je kockanje sa zdravljem. Budući da postoji mnogo vrsta plijesni, od kojih neke nisu opasne za ljudsko zdravlje, a sve mogu doći u doticaj sa hranom, pitanje je koliko ta vrsta plijesni na kruhu može naštetiti zdravlju. 

Također, treba uzeti u obzir migraciju spora plijesni s kruha na ostalu hranukoja joj je u blizini jer se i ona može kontaminirati.

hr Tue Oct 16 2018 07:58:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5baf8949cb557a0fa98b4d70/80
Foto: Pixabay

Je li i vaš Facebook bio nedavno hakiran? Ovako možete provjeriti

Na najvećoj društvenoj mreži svijeta otvorena je stranica putem koje možete ustanoviti je li i vaš korisnički račun među onima čijih su se podataka hakeri nedavno uspjeli domoći

Nakon što je nedavno otkriven sigurnosni propust na Facebooku, procjenjivalo se kako je hakerima omogućio pristup do oko 50 milijuna korisničkih računa. U međuvremenu je ta procjena spuštena na oko 30 milijuna.

Točnije, od tih 30 milijuna ukradeni su tokeni, dok su hakeri uspjeli pristupiti do ukupno 50 milijuna korisničkih računa. U sklopu istrage koju provode u suradnji s američkom agencijom FBI u Facebooku su otkrili kako su napadači došli do osobnih podataka kao što su ime, kontakt, demografske pojedinosti, grad i datum rođenja te podataka o ljudima povezanim sa žrtvom napada koje je bilo moguće pronaći na profilu.

Pokrenuli su centar za pomoć korisnicima (Help Center) gdje možete provjeriti jeste li bili žrtvom hakiranja. Kako to možete učiniti?

Otvorite Help Center i logirajte se u svoj korisnički račun na Facebooku. Skrolajte prema dnu stranice, sve dok ne pronađete dio naslovljen Is my Facebook account impacted by this security issue.

Ponudit će vam brz odgovor, skupa s dodatnim pojedinostima. Korisnici pogođeni hakiranjem trebali bi dobiti ovih dana i personaliziranu poruku s nužnim informacijama i koracima koje mogu poduzeti kako bi se zaštitili.

Jeste li u najrizičnijoj kategoriji?

Što ako su hakeri imali pristup vašim podacima? Facebook će vam reći o kojim se podacima radi. Ti su podaci podijeljeni u tri kategorije.

Prvoj su hakeri pokrali imena i podatke o kontaktu 15 milijuna ljudi od 30 milijuna poharanih korisničkih računa.

Druga je ozbiljnija - obuhvaća 14 milijuna korisnika Facebooka kojima su hakeri, uz ime i podatke o kontaktu, moguće pristupili i korisničkom imenu, spolu/rodu, lokaciji i jeziku, statusu veze, vjeroispovijesti, datumu rođenja, uređajima korištenim za pristup Facebooku, obrazovanju, zaposlenju, zadnjih deset mjesta na kojima su se čekirali ili su bili tagirani, podaci o tome koga prate i 15 zadnjih pretraga.

Treća kategorija, s milijun korisnika, najbolje je prošla - u Facebooku tvrde kako hakeri nisu uspjeli uopće doći do njihovih podataka.

U najvećoj društvenoj mreži svijeta tvrde kako lozinke nisu bile ugrožene. Ipak, ako ste među 14 milijuna korisnika iz druge kategorije držite na oku svoje online bankarstvo i druga odredišta na kojima obavljate financijske transakcije putem interneta, a imajte i na umu kako sad imaju znatno više podataka o vama koje mogu upotrijebiti za napade phishingom.

Nije objavljeno koji je to haker (ili više njih) uspio upasti u Facebookove baze podataka. Napad navodno nije zahvatio druge platforme, među kojima su Messenger, Messenger Kids, Instagram, WhatsApp, Oculus, Workplace, Pages, plaćanja, aplikacije trećih strana, oglašivače i razvojne programere, kao ni privatne poruke, piše Digital Trendsprenosi tportal.

hr Mon Oct 15 2018 20:38:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .