Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5338298e179942b41f312ebb/80
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Plenković predstavio novu vladu

Sastanak s ministrima trajao je skoro sat i pol vremena, a nakon završetka novinarima se obratio Andrej Plenković

Mandatar nove hrvatske vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak navečer na konferenciji za novinare da su predloženi kandidatkinje i kandidati za ministre kvalitetan i stručan tim, da će vlada imati četiri potpredsjednika - to su Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Ivan Kovavačić, nije objavio imena svih kandidatkinja i kandidata za 19 ministarskih mjesta, no potvrdio je da će ministrica kulture biti Nina Obuljen Koržinek.

 Plenković je izrazio zadovoljstvo što će u novoj vladi biti četiri ministrice. Iako nije objavio imena kandidatkinja i kandidata za ministre naglasio je kako su ona zapravo poznata i da se radi o kvalitetnim osobama s iskustvom, od kojih je većina u 40-tim godinama.

 Novinare je osobito zanimalo njegovo stajalište o aktualnom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, a Plenković je izrazio uvjerenje da će Hasanbegović sigurno biti na mjestu gdje će se moći potvrditi njegova stručnost, a i politička stajališta.

 Plenković je ocijenio kvalitetnim rad i kompetencije Nine Obuljen Koržinek rekavši kako je s njezinim načinom rada upoznat.    

  Iz HDZ-a se doznaje da bi na čelu četiriju ministarstva trebale biti žene - ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Gabrijela Žalac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a Nada Murganić trebala bi biti na čelu novoga ministarstva - demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. 

 Kandidat za ministra financija je Zdravko Marić, za ministra vanjskih i europskih poslova je Davor Ivo Stier, ministra obrane Damir Krstičević, a ministra uprave Ivan Kovačić.  

 Kandidat za ministra hrvatskih branitelja je brigadni general Tomo Medved, koji je i u prošloj vladi vodio to Ministarstvo,  za ministra znanosti, obrazovanja predložen je Pavo Barišić, za ministra zdravstva Milan Kujundžić, a za ministra graditeljstva Lovro Kuščević.

 Za ministra rada i mirovinskoga sustava predložen je Tomislav Ćorić, Vlaho Orepić za ministra unutarnjih poslova, a tu je dužnost obnašao i u prošloj vladi. Istu dužnosti kao u prošloj vladi - ministra pravosuđa trebao bi obnašati Ante Šprlje, a Slaven Dobrović trebao bi biti na funkciji ministra zaštite okoliša i energetike.

 Gari Capelli trebao bi biti ministar turizma, Oleg Butković ministar prometa i infrastrukture, a  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 20:07:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57fb623f1eea8fe04d8b45ab/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Stier: Bitno je da Hrvatska gradi pluralno društvo

Ocijenio je kako u Hrvatskoj postoji balans između vjerskoga i sekularnoga, crkva je odvojena od države što je dobro, ali je uvjeren kako je isto tako važno istaknuti da sekularna država ne znači da se ne vrjednuje i javna manifestacija vjere jer su, rekao je, vjerske zajednice generator solidarnosti u društvu

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier smatra kako je bitno da Hrvatska gradi pluralno društvo na temelju vrijednosti dijaloga i tolerancije, te da se u njegovu izgradnju mogu svi uključiti i razmotriti sve ideje.  

 Stajalište o tomu kako je bitno da Hrvatska gradi pluralno društvo, ministar Stier iznio je u ponedjeljak navečer u zagrebačkome hotelu Dubrovniku gdje je sudjelovao u radu prvoga TradFesta - festivala tradicije i konzervativnih ideja koji je pokrenula i organizirala Zaklada Vigilare.

Na molbu novinara Stier je, po završetku prvoga dana toga festivala, odgovorio na nekoliko pitanja pa je tako, među ostalim, rekao da je poziv za sudjelovanje na TradFestu dobio kao europarlamentarac, tada ga je i prihvatio, te da ne vidi razlog da ne sudjeluje na festivalu sada, kao ministar vanjskih poslova.

Stier: U Hrvatskoj postoji balanas vjerskoga i sekularnoga

 Stier je uvjeren kako će i na ovoj konferenciji biti različitih tonova o tomu kako pristupiti izazovu koji je danas pred kršćanima, odnosno kako da se uključe u politički život u jednom pluralnom društvu.

"Smatram da se u kršćanskoj demokraciji moraju isticati pravo i tolerancija, ali isto tako da se bez straha i javno mogu manifestirati i kršćanska uvjerenja", rekao je Stier.

 Ocijenio je kako u Hrvatskoj postoji balans između vjerskoga i sekularnoga, crkva je odvojena od države što je dobro, ali je uvjeren kako je isto tako važno istaknuti da sekularna država ne znači da se ne vrjednuje i javna manifestacija vjere jer su, rekao je, vjerske zajednice generator solidarnosti u društvu.

 Podsjetio je kako je još francuski povjesničar i političar Alexis de Tocqueville u svome djelu "O demokraciji u Americi" istaknuo kako je za demokratsko društvo vrlo važna sloboda vjeroispovijesti i aktivnosti vezane uz nju iskazane slobodno i na javnome prostoru. Stier je primijetio kako su ponekad ta načela osporavana u Hrvatskoj, ali, kako je rekao, ne misli da je to većinsko stajalište hrvatskih građana. Ocijenio je kako je dobro da se u pluralnome društvu i o tome raspravlja.

 Za Stiera je bitno da svatko u toleranciji može iznijeti svoje mišljenje, pa da tako mogu i kršćani svoja uvjerenja iskazati na javnome mjestu.

 U fokusu Vlade nije rasprava o promjeni zakona u vezi prava na pobačaj 

Na novinarsku primjedbu kako je predsjednik Zaklade Vigilare Vice John Batarelo na konferenciji s govornice javno kritizirao hrvatske političare koji se deklariraju kao kršćani, a nisu za zabranu pobačaja i promjenu zakonskih odredama s tim u vezi, ministar Stier odgovorio je kako je poznato da u fokusu vlade nije rasprava o promjeni zakona u vezi prava na pobačaj. Rekao je kako to "eventualno sada jest u nadležnosti Ustavnoga suda".

  Istaknuo je kako osobno i kao zastupnik "ne bi dignuo ruku za takve zakone, međutim oni danas postoje i na Ustavnome sudu je odluka". Ponovio je kako, što se tiče vladine aktivnosti, fokus nije na zakonskim promjenama zakona o pravu na pobačaj već da se, kroz edukaciju i različite politike, promiče život i zaštiti od samoga začeća.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 08:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580cfa651eea8f46758b468f/80
Foto: Dalmacija News

Šuma na Marjanu umire?

Brojni građani zabrinuti su da je na djelu uništavanje šume sa ciljem da se oslobodi prostor za gradnju novih objekata na Marjanu

Sušenje stabala alepskog bora na Marjanu koje je poprimilo zabrinjavajuće i nikad do sada evidentirane razmjere postalo je glavna tema u Splitu. Brojni građani zabrinuti su da je na djelu uništavanje šume sa ciljem da se oslobodi prostor za gradnju novih objekata na Marjanu - piše Index.

Koharević: Čekamo nalaz mjerodavne institucije, u ovom trenutku nitko ne može reći što se zbiva sa šumom na Marjanu

Direktor Park šume Marjan Robert Koharević ne želi komentirati prozivke, tek kaže da nije sklon vjerovati u takvu priču.

- Ne želim ništa komentirati i ulaziti u diskusije, čekamo nalaz mjerodavne institucije, a to je Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom. Danas, u ovom trenutku, nitko ne može reći što se zbiva sa šumom na Marjanu - kazao nam je večeras Koharević.

Od konca kolovoza osušilo se nekih 300 stabala alepskog bora na sjevernoj padini Marjana u dužini od nekih kilometar, od Lubinskog porta prema Spinutu i Varošu. Crta stabala koja su promijenila boju jasno je vidljiva. Prizor djeluje zlokobno, a nespokoj kod Splićana izaziva i nedoumica oko uzroka sušenja.

Dosadašnje analize nisu pokazale prisutnost parazita nematode, niti je ustanovljen drugi uzrok masovnog pomora stabala na Marjanu.

Srđan Marinić, tajnik Društva Marjan, već neko je vrijeme u vezi sa Milanom Arvayem, sudskim vještakom za šumarstvo, od kojeg su zatražili mišljenje o sušenju borova te utjecaju građevinskih radova koji se obavljaju na samoj granici Park šume u Puntarskoj ulici.

Arvay je nedavno izradio elaborat procjene stanja šume za potrebe projekta kojeg provodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u partnerstvu sa Društvom Marjan, Udrugom BIOM i Ekonomskim fakultetom u Splitu.

Marinić: Šuma se nije njegovala zadnjih 40 godina

Marinić podsjeća da su on i Duška Boban, kao članovi Društva Marjan, istupili iz Upravnog vijeća Park šume jer su ustanovili niz nepravilnosti oko održavanja šume te su o svemu obavijestili gradonačelnika Baldasara i vijećnike. Ništa se nije dogodilo pa su slučaj predali DORH-u.

- Vidjeli smo da ne valja, stabla umiru, mjere koje su se trebale provoditi nisu se provodile. Društvo Marjan je već nekoliko puta upozorilo da se na Marjanu ne provode mjere predviđene Programom gospodarenja. Samo se sjeklo, a nije sadilo. Šuma se nije njegovala zadnjih 40 godina - kazao je Marinić.

Kraj alepskog bora na Marjanu: "90-godišnja stabla počinju umirati"

Arvay se nije začudio posljednjim zbivanjima sa šumom na Marjanu.

- Ništa čudno. Imamo mnoštvo recentnih fotografija sa desecima gljiva na jednom stablu. To je znak da su stabla u slaboj fiziološkoj kondiciji i u fazi kada ih napadaju sekundarni štetnici. Šumar to prepoznaje kao početak kraja jedinke stabla. Treba otpočeti obnovu šume. Pustimo na stranu, stres ili palete - primarnog štetnika. Šumu i stabla treba osmatrati, šumom gospodariti, ovo se ne bi dogodilo da se šuma obnavljala. Mogućna životna starost alepskog bora je 150 godina, očito da sada 90-godišnja stabla počinju umirati. I to će vrlo brzo biti katastrofalno sušenje. Kod crnogoričnih stabala to se dešava u kratkom periodu. Bojim se da sada nema pomoći s bilo kakvom pravilnom dijagnozom za stabla Park šume Marjan. Sušenje je očito započelo, liječenje je trebalo početi prije. To liječenje se zove biološka obnova šuma - smatra Arvay.

Drži kako je problem što Park šuma Marjan nema podmladak. Cijeni da će nastavak vrste biti vrlo bolan i predlaže da se odmah krene u akciju. Obnova u prugama, krugovima, postupno, svake godine pet do 10 posto površine.

Radovi u Puntarskoj sigurno su imali negativan utjecaj na stabla na Marjanu

Arvay smatra i da su radovi u Puntarskoj ulici sigurno imali utjecaj na stabla na Marjanu. Dopušta da je moguć utjecaj i na udaljenost veću od 200 metara, i da se radi o utjecaju koji je apsolutno negativan, kako fizički tako i emocionalno.

- Njegov opstanak je vezan primarno za tlo u kojem se ukorjenjuje, iz kojeg se hrani i s kojim komunicira. Ako je tlo utjecano, uznemiravano, nestabilno, to sigurno ima negativan utjecaj na biljku, u ovom slučaju drvo - smatra Arvay. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 22:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580e62251eea8fd67d8b458f/80
Foto: Wikipedija

Država prodala 1,91 posto dionica Sunčanog Hvara

U utorak, 25. listopada treba se održati i izvanredna skupština Sunčanog Hvara na kojoj se, prema pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi, treba donijeti i odluka o povlačenju dionica te tvrtke sa Zag

Na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je prodano 1,91 posto dionica koje je država imala u Sunčanom Hvaru, a te su dionice prodane za ukupno oko 8,9 milijuna kuna, objavljeno je na Burzi - prenosi tportal.

Naime, spomenutih 1,91 posto dionica CERP je prodavao u tri paketa - dva su paketa bila s po 120.000 ili 0,62 posto dionica, a za svaki je početna cijena bila 2,88 milijuna kuna, dok se u trećem paketu prodavalo 130.213 dionica ili 0,67 posto dionica, s početnom cijenom od gotovo 3,13 milijuna kuna.

Sva su tri paketa prodana za početne cijene pa će od prodaje 1,91 posto dionica Sunčanog Hvara država dobiti ukupno oko 8,89 milijuna kuna. 

Prema izvješću Burze, dionice Sunčanog Hvara prodane su putem brokerske kuće Interkapital vrijednosni papiri. 

Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), država odnosno CERP u Sunčanom Hvaru je prije današnje prodaje na javnoj dražbi imala ukupno 2,08 posto dionica.

Većinski vlasnik Sunčanog Hvara je Prime Tourist Resorts (Cyprus), koji drži 90,14 posto dionica, dok Orco, bivši suvlasnik Sunčanog Hvara, ima 2,32 posto dionica. 

Prime Tourist Resorts (PTR) je početkom travnja ove godine sklopio ugovor o prijenosu 46,17 posto dionica Sunčanog Hvara, a nakon što su sklopili ugovor i s Orcom stekli su još 15,77 posto dionica te tada objavili da raspolažu s ukupno 61,95 posto dionica. PTR je u ljeto ove godine objavio i ponudu za preuzimanje preostalih dionica Sunčanog Hvara, a u toj je ponudi stekao daljnjih 30,51 posto dionica Sunčanog Hvara. 

Inače, u utorak, 25. listopada treba se održati i izvanredna skupština Sunčanog Hvara na kojoj se, prema pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi, treba donijeti i odluka o povlačenju dionica te tvrtke sa Zagrebačke burze. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 21:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5809ba6f1eea8f0a718b4602/80
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

HDZ za izbore potrošio 3,16 milijuna kuna više nego je uprihodovao

Po dosad objavljenim izbornim troškovima, najviše je novca u izbornoj kampanji potrošio Most (2,2 milijuna)

 HDZ je u kampanji za prošle izvanredne parlamentarne izbore potrošio 3,16 milijuna kuna više nego je uprihodovao, stoji u HDZ-ovu Financijskom izvještaju o financiranju izborne promidžbe za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor 11. rujna.

 HDZ je u ponedjeljak, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, na svojim mrežnim stranicama objavio da su prihodi financiranja izborne promidžbe ukupno iznosili 10,409.165 kuna, od čega je 7,156.165 kuna bilo od donacija, a 3,253 milijuna iz vlastitih sredstava. Pritom je evidentirano 938 donacija od fizičkih i pravnih osoba. 

 Rashodi su iznosili 13.569.851 kuna i bili su za 2.016.354 kuna manji nego za prošle parlamentarne izbore u studenome 2015. godine. U HDZ-u navode kako će manjak prihoda od ukupno 3.160.685 kuna biti podmiren iz naknade troškova izborne promidžbe na ime osvojenih zastupničkih mandata.

 Inače, HDZ za sada prednjači po izbornim troškovima, dobivenim donacijama i ostvarenoj razlici između prihoda i manjka, no za konačan zaključak treba pričekati da svoja izvješća s rokom do srijede, 26. listopada u ponoć, javno objave i Narodna koalicija, Koalicija za premijera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te koalicija Jedina opcija koju je vodio Živi zid.

 Po dosad objavljenim izbornim troškovima, najviše je novca u izbornoj kampanji potrošio Most (2,2 milijuna), a slijede IDS (965 tisuća kuna), koalicija HDSSB-a i Konzervativaca (840 tisuća), Laburisti (676 tisuća), SDSS (443 tisuće).

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .