Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5807cd351eea8fff6c8b4568/80
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatska dobila novu Vladu: Pogledajte prvu zajedničku fotografiju

Cjelodnevnu nazočnost u Saboru, nova Vlada zaključila je tradicionalnim fotografiranjem premijera i ministara na glavnom saborskom stubištu

Hrvatska je u srijedu navečer dobila novu, 14. Vladu, Sabor je nakon cjelodnevne rasprave, glasovima većine zastupnika iskazao povjerenje premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ) i njegovim ministrima.

Od 139 nazočnih, za povjerenje novoj Vladi glasovao je 91 zastupnik, tri su bila suzdržana, a 45 protiv.

Članovi Vlade potom su prisegnuli da će svoje dužnosti obnašati časno i savjesno, poštovati Ustav i zakone, zauzimati se za svekoliko napredak Republike Hrvatske.

Novoj Vladi čestitao je i zaželio uspješan i djelotvoran rad predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

Plenkovićeva Vlada ima 19 ministarstva, četvero potpredsjednika, koji su ujedno i ministri: Davor Ivo Stier ministar je vanjskih i europskih poslova, Damir Krstičević obrane, Martina Dalić gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, a uprave Ivan Kovačić.

Ministar financija je Zdravko Marić, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, pravosuđa Ante Šprlje, graditeljstva Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike je Nada Murganić, kulture Nina Obuljen Koržinek, regionalnog razvoja i fondova europske unije Gabrijela Žalac.

Resor turizma vodi Gari Cappelli, poljoprivrede Tomislav Tolušić, znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, a mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministar hrvatskih branitelja je Tomo Medved, zdravstva Milan Kujundžić, dok je Goran Marić ministar bez portfelja.

Ključnim ciljevima svoje Vlade, Plenković je označio stabilan i trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografsku obnovu te društvenu pravednost i solidarnost.

Cjelodnevnu nazočnost u Saboru, nova Vlada zaključuje tradicionalnim fotografiranjem premijera i ministara na glavnom saborskom stubištu.

Premijer Plenković potom ide u Banske dvore gdje će mu prethodnik Tihomir Orešković predati "ključeve" hrvatske Vlade.

Plenković preuzeo dužnost premijera od Oreškovića

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković preuzeo je u srijedu navečer u Banskim dvorima dužnost od dosadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića, nakon što je Sabor dao povjerenje njegovoj Vladi.

 Bivši premijer Tihomir Orešković čestitao je novom premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi na izboru i poželio im uspješan manadat. Rekao je da mu predaje izvješće o radu Vlade od 1800 stranica, da ostavlja pozitivne rezultate, rast BDP-a, smanjeni dug i porast zaposlenosti.

 Hrvatska ima sjajnu budućnost i do nas je da iskoristimo tu priliku, rekao je Orešković i dodao kako je i prije promovirao Hrvatsku, što će činiti i ubuduće.

 "Bila mi je čast i privilegija voditi Vladu, a novom premijeru želim puno uspjeha na ovoj časnoj dužnosti", rekao je Orešković, istaknuvši da je uvijek vjerovao da Hrvatska ima budućnost. 

  Premijer Andrej Plenković je zahvalio Oreškloviću na predanom angažmanu i gesti koju je, kao čovjek koji predstavlja Hrvate izvan domovine napravio prihvaćanjem dužnosti premijera. To je bio hvale vrijedan i hrabar potez, rekao je Plenković. 

 Drago mi je da sam dobio povjerenje čak 91 zastupnika u Hrvatskom saboru, nakon što smo u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina dobili stabilnu većinu. Sada imamo zadaću raditi na doborbiti zemlje, kazao je Plenković. 

  Rekao je da će proučiti Izvješće o radu Vlade i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika Tihomira Oreškovića i od idućeg tjedna početi rad na ostvarivanju ciljeva programa njegove Vlade.

 

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 20:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53279e7f179942ed0c0887eb/80
Foto: Ilustracija D.N.

Splitske studentske udruge dobile prostor u negdašnjem Pomorskom fakultetu

U tim će prostorijama svoje mjesto imati i Klub internacionalnih studenata

U preuređenoj zgradi negdašnjega Pomorskog fakulteta u Splitu u četvrtak su otvorene nove prostorije površine tisuću metara četvornih u koje će se useliti mnoge studentske udruge, sedam savjetovališta i Ured za studente s invaliditetom.

U tim će prostorijama svoje mjesto imati i Klub internacionalnih studenata.Objekt su otvorili rektor splitskog Sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske Šimun Anđelinović te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu  i predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Petar Ramljak.

- Najvažnije je da je prostor kvalitetan, da ima parkiralište i da je u dijelu grada odakle se do centra može prošetati - rekao je te dodao da će pod jednim krovom doći do izražaja kreativnost mnogih studenata.Studenti se, rekao je, moraju bolje upoznati, zajedno raditi interdisciplinarne projekte te tako splitsko Sveučilište može postati prepoznatljivo.

Anđelinović je izvijestio da je Studentski zbor u uređenje uložio 300 tisuća kuna, od čega je jedan dio uložilo Sveučilište.Prorektor za sport Boris Maleš rekao je kako ih zanima interdisciplinarnost i integracija u lokalnu zajednicu, a Petar Ramljak pozvao je i predstavnike s drugih sveučilišta da zastupaju svoje studente i pokušaju se izboriti za nešto slično.

Na Sveučilištu vjeruju da će objekt poboljšati kakvoću studiranja u Splitu. To je prvi put da su na površini od tisuću metara četvornih sadržaji koji će studentima sustavno pružati podršku kako bi ih se osnažilo za djelovanje kroz udruge i pružila pomoć za uspješno studiranje te svladavanje akademskih obveza.U negdašnjoj zgradi Pomorskog fakulteta bit će Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, krovna alumni udruga ASUS, strani studenti, Centar za savjetovanje studenata sa Savjetovalištem za upravljanje karijerama, Savjetovalište za studente s invaliditetom, medicinsko, psihološko, kineziološko i pravno savjetovalište, Savjetovalište za međureligijski dijalog i studentski pastoral.

Tu će biti i mnoge studentske udruge registrirane pri Sveučilištu, među kojima su: SKAC, Split misli, Invictus mare, Udruga Studenti za studente, Debatna unija, Oceanus, Sekcija za neuroznanost, ESN.Za potrebe Ureda za studente s invaliditetom prilagođen je prilaz i sanitarni čvor. Uređene su i zajedničke društvene prostorije koje će služiti za održavanje sastanaka i radionica.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b6934179942f612868d0b/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Božinović imenovan predstojnikom Ureda premijera, Tena Mišetić zamjenica predstojnika

Dužnosti predstojnika Ureda premijera Vlada je razriješila Nevena Zelića, a dužnosti zamjenika predstojnika Ureda Tomislava Pokaza

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice Davora Božinovića imenovala novim predstojnikom Ureda predsjednika Vlade, a zamjenicom predstojnika Tenu Mišetić, priopćeno je iz Banskih dvora.

Dužnosti predstojnika Ureda premijera Vlada je razriješila Nevena Zelića, a dužnosti zamjenika predstojnika Ureda Tomislava Pokaza.

Glavnom tajnicom Vlade imenovana je Andreja Gabrijel, koja je do sada bila zamjenica glavnog tajnika Vlade.

Sanji Palčić, državnoj službenici koju je Vlada ovlastila za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava ali joj istječe rok od šest mjeseci, ponovno je dana ovlast za obavljanje tih poslova, s danom 10. studenoga, do imenovanja glavnog tajnika Ministarstva, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, navode iz Vlade.

Državnoj službenici Loreti Bertoša-Kušen do imenovanja glavnog tajnika dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, najduže na vrijeme od šest mjeseci, a ta je ovlast povučena Damiru Sabljaku.

Razriješen je i dio dosadašnjih članova Savjeta za nacionalne manjine - Milorad Pupovac, Mile Horvat, Mirko Rašković, Furio Radin, Šandor Juhas, Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi. S danom 14. listopada imenovan je dio novih članova, koji su po položaju izabrani zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru - Milorad Pupovac, Mile Horvat, Boris Milošević, Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi.

Damir Krstičević određen je članom Vlade zaduženim za nacionalnu sigurnost, koji je po položaju član Vijeća za nacionalnu sigurnost i po položaju obavlja dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi.

Opozvani su dosadašnji predstavnici Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću Bernardica Juretić, Tomislav Tolušić, Nada Šikić, Tomislav Panenić, Zdravko Marić i Dario Nakić.

Razriješeni su dosadašnji predsjednik i član Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Davor Romić i Tomislav Tolušić, a Tolušić je imenovan predsjednikom Upravnog vijeća, koji je po položaju ministar nadležan za poljoprivredu.

Također, Davor Romić razriješen je dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište, a Tomislav Tolušić imenovan je novim predsjednikom, koji je po položaju ministar nadležan za poljoprivredu.

Radi podnošenja ostavki sadašnjeg općinskog načelnika i zamjenice općinskog načelnika Općine Jelenje, Zdenko Holenko imenovan je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova općinskog načelnika Općine Jelenje.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58120c941eea8f5d858b458d/80
Foto: D.N.

Nisam se bojao umrijeti: Film o tome kako je Antun Kikaš pokušao naoružati Hrvatsku

Jakova Sedlara i Antuna Kikaša u četvrtak je primio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja
U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu večeras će se održati projekcija filma "Nisam se bojao umrijeti" autora Jakova Sedlara. Film iznosi detalje domoljubne misije hrvatskog iseljenika Antuna Kikaša koji je 1991. pokušao naoružati Hrvatsku. Tim povodom, Antuna Kikaša i Jakova Sedlara primio je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. 

- Neću moći biti na projekciji jer sam u Bolu, na Danima turizma, pa sam na ovaj način htio izraziti zahvalnost Antunu Kikašu. Svi se sjećamo vremena kada je naša domovina bila napadnuta. Bili smo nenaoružani, a on je svojim sredstvima i sredstvima drugih iseljenika htio pomoći Hrvatskoj da se naoruža. Nažalost, zbog veleizdaje je bio uhićen i nekoliko mjeseci maltretiran. Zajednica to mora valorizirati, a mlađe generacije se trebaju ugledati na te primjere jer ih nema baš puno u Hrvatskoj - kazao je Ževrnja.

Kikaš je ispričao kako je cijela njegova domoljubna misija počela u srpnju 1991. godine kada je saznao da hrvatski policajci oružje moraju nabavljati na crno. 

- Odmah mi je bilo jasno da kao hrvatska zajednica u Torontu moramo nešto učiniti. Šteta je da pilot, kojeg smo ja i Jakov nakon 24 godine pronašli, pogriješio. Letjeli smo iz Južne Afrike, let je bio najavljen za Trst, a morali smo imati hitno slijetanje u Ljubljani. Javila se kontrola leta iz Beograda i pitala pilota gdje leti i on umjesto da kaže Trst kaže Ljubljana i tada sve počinje ići naopako. JNA je poslala dva pilota koji su dobili naredbu da prisile avion da sleti u Zagreb ili ako ne poslušamo da djeluju bojovno. Šteta što je pilot pogriješio jer su šleperi u organizaciji MUP-a Hrvatske, koji je blagoslovio misiju, čekali u Ljubljani i bili spremni preuzeti oružje. Sletjeli smo u Zagreb, a kakav je bio doček vidjet će se na filmu - opisuje Kikaš koji je u Toronto otišao nakon završetka fakulteta, 1968. godine.

Nakon nekoliko je godine uspio otvoriti projektni biro i više od 40 godina je od farmi projektirao naselja. Prije tri godine je posao prodao.

- Tada sam saznao da će se ugasiti hrvatski TV program u Torontu, pa sam ga u zadnji čas otkupio i svaki tjedan uređujem program Croatica TV kroz koji promoviram Hrvatsku - ističe Kikaš.

Fil se radio zadnje četiri godine, a Sedlar kaže kako se nada da će publika u Splitu uživati kao što je uživala i publika u Zagrebu, Vukovaru, Osijeku i Slavonskom Brodu.

- Neka ljudi dođu, neka vide i to će mi biti najveće priznanje - zaključuje Sedlar.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/566044d8eb49bb0a008b75df/80
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Podolnjak na čelu Odbora za Ustav

Predloženi bi članovi trebali biti potvrđeni najvjerojatnije već na sutrašnjoj saborskoj sjednici

 Saborski Odbor za izbor i imenovanja u četvrtak je predložio Mostovog Roberta Podolnjaka, koji se vratio u Sabor nakon kraćeg izbivanja zbog nezgode, za predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav dok će potpredsjednik tog odbora biti SDP-ov Peđa Grbin.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević predložen je za čelno mjesto Odbora za europske poslove, dok će potpredsjednik biti SDP-ov Tomislav Saucha.

HDZ-ov Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, predložen je za predsjednika Odbora za vanjske poslove, dok će potpredsjednik biti Joško Klisović, koji je u vladi Zorana Miilanovića bio zamjenik ministrice vanjskih poslova, dok je za člana u tom odboru predložen i Ivan Pernar (Živi zid).

Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ponovno će voditi SDP-ov Ranko Ostojić, a potpredsjednik bi trebao biti HDZ-ov Darko Milinović.
HSLS-ov Darinko Kosor bit će na čelu Odbora za gospodarstvo, a potpredsjednik bi trebao biti Mihael Zmajlović (SDP).

SDP-ovac Igor Dragovan vodit će Odbor za obranu, a drugi čovjek tog odbora je HDZ-ov Josip Đakić.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin bit će na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok je potpredsjednica SDP-ova Ana Komparić Devčić.

Čelno mjesto u Odboru za turizam trebalo bi pripasti SDP-ovcu Branku Grčiću dok će potpredsjednica biti Ljubica Ambrušec iz kvote Mosta.

Na čelu Odbora za rad i mirovinski sustav trebao bi doći SDP-ov Mirando Mrsić, a potpredsjednik će biti Željko Lacković iz Kluba Milana Bandića.

Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu vodit će Andro Krstulović Opara, a potredsjednica će biti SDP-a biti Sabina Glasovac. Zlatko Hasanbegović, koji je odbio čelno mjesto u tom odboru bit će njegov član.

Ines Strenja Linić (Most) buduća je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dok će potpredsjednik biti bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

Nada Turina Đurić (HNS) bit će predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, a potpredsjednik bi trebao biti 'mostovac' Miro Bulj.

Na čelu Odbora za Hrvate izvan Hrvatske bit će HDZ-ov zastupnik iz dijaspore Božo Ljubić.

Odbor za ratne veterane vodit će HDZ-ov Ivan Anušić, dok bi potpredsjednik trebao biti Branimir Bunjac iz Živog zida.
HNS-ova Anka Mrak Taritaš vodit će Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Borić.

SDP-ov Gordan Maras vodit će prve dvije godine Odbor za zaštitu okoliša i prirode, a prema dogovoru opozicijskih stranaka, druge dvije godine na čelu tog odbora će biti Ivan Vilibor Sinčić. Sve četiri godine potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Križanić.

Mostov bivši ministar poljoprivrede Davor Romić vodit će Odbor za poljoprivredu, a potpredsjednik će biti SDP-ov Domagoj Hajduković.

Odbor za ravnopravnost spolova će prve dvije godine voditi Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, dok će druge dvije godine preuzeti SDP-ova Romana Jerković, a potpredsjednica će biti Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) .

HDZ-ov Pero Ćosić vodit će Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu, a potpredsjednik će biti SDP-ov Vedran Babić.

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije preuzima HDZ-ov Jasen Mesić od Gorana Marića koji je otišao u vladu.

Odbora za regionalni razvoj preuzima HDZ-ova Branka Juričev Martinčev, a potpredsjednik je SDP-ov Damir Mateljan.

Čelno mjesto u Odboru za predstavke i pritužbe pripalo je SDP-ov Zdravku Ronku, a potpredsjednik će biti netko od HSS-ovaca.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić vodit će Odbor za međuparlamentarnu suradnju, dok će potpredsjednik biti HDZ-ov Darko Horvat.

Željko Jovanović (SDP) sjedit će ponovno na čelu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Anđelko Stričak.

Predloženi bi članovi trebali biti potvrđeni najvjerojatnije već na sutrašnjoj saborskoj sjednici.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .