Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ddbd00f29111c80038b458a/80
Foto: D.N,

"Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama i što su učitelji na ulici"

U 10 sati prosvjetari su se okupili na Trgu Republike Hrvatske te su u 11 sati krenuli Masarykovom ulicom preko Gundulićeve i Ilice. U 11,15 sati stigli su na glavni zagrebački trg, Trg bana Josipa Jelačića
Brojni učitelji i nastavnici diljem zemlje danas su stigli u Zagreb na prosvjed pod nazivom "Hrvatska mora bolje" kako bi poručili Vladi da ne odustaju od svojih zahtjeva, a glavni zahtjev je povećanje koeficijenata složenosti posla za 6,11 posto.

Točno u 12,05 počeo je prosvjed. Čelnici sindikata popeli su se na pozornicu i obratili prosvjednicima.
- Čekamo tramvaj, a tramvaja nema. Moj duboki naklon svima vama. Došli smo ovdje reći DA boljem obrazovanju, a obrazovanje čine ljudi. A ti su ljudi premalo cijenjeni u ovom društvu. - poručila je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan.

- Štrajk je po trajanju, intenzitetu i jedinstvu nadmašio sve štrajkove. On je konačno svjetlo na kraju tunela. 'Predugo smo svi zajedno šutjeli. Došli smo reći dosta. Dosta krivoj politici, dosta podcjenjivanju vlastitih građana. Ne čekamo tramvaj, nego Hrvatsku kakvu zaslužujemo. - rekla je Sanja Šprem, oredsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Prosvjednici su izviždali premijera Andreja Plenkovića nakon poruke vjeroučitelja Marina Miletića.

- Mi smo liga prvaka. Mi učitelji smo liga prvaka. - poručio je
 Miletić premijeru. Naime, Plenković je skup EPP-a u Zagrebu nazvao ligom prvaka. 

Saša Ceci s Institura Ruđer Bošković kazao je kako nema predaje i odustajanja. Također, Plenkoviću je poručio da mu je ovo škola, "i da će drugi put pametnije, ako uopće bude drugog puta''.

"Vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama i što su učitelji na ulici"

- Ne može nas više nitko poniziti jer mi smo učitelji, ponosni što smo učitelji. Jednog dana postić ćemo dogovor s Vladom te ćemo se vratiti u učionice i nastaviti raditi svoj posao. 'Nikad više ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote. - kazao je Branimir Mihalinec. 

Obratio se i premijeru te mu rekao:

- Premijeru, prestanite se baviti teorijama zavjere i time tko stoji iza sindikata. Iza nas stoje učitelji, iza nas stoje građani, iza nas stoji Hrvatska. Vi ste, premijeru, nas doveli danas ovdje. Vi ste odgovorni za mrcvarenje. Vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama i što su učitelji na ulici. - zaključio je. 

Podsjetimo, jutros, u 10 sati prosvjetari su se okupili na Trgu Republike Hrvatske te su u 11 sati krenuli Masarykovom ulicom preko Gundulićeve i Ilice. U 11,15 sati stigli su na glavni zagrebački trg, Trg bana Josipa Jelačića.

"Andrej, nismo te tako učili. Tvoja 16. gimnazija", "Plaću ste nam uzeli, ali kredit ne damo", "Djeca vas promatraju", "Mijenjam značke za koeficijent", "I profesorica bi išla na more" - samo su neki od transparenata koji se preplavili Zagreb.

hr Mon Nov 25 2019 13:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7f4ec929111cd4b08b46e5/80

Obavezne zaštitne maske za sve stranke Gradske uprave u Sinju

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac je donijela uputu o mjerama sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID 19.

Na temelju članka 53. Statuta Grada Sinja, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju zbog bolesti COVID 19 i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac je donijela uputu o mjerama sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID 19.

- Sukladno uputi, od utorka 14. srpnja 2020. godine, sve stranke koje dolaze u zgradu Gradske uprave obvezne su prilikom ulaska u zgradu dezinficirati ruke dezinfekcijskim sredstvom koje se nalazi na izdvojenom mjestu u predvorju, a također su u prostorima zgrade obvezne nositi zaštitne maskenavode iz Grada Sinja. 

hr Mon Jul 13 2020 14:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c4f9edaf72d7f338b456b/80

Koronavirus u Hrvatskoj: 53 nova slučaja zaraze, nema novopreminulih osoba

Ukupno je 3775 pozitivnih osoba, a prosječna dob je 47,4 godine.
Nacionalni stožer na današnjoj press konferenciji iznio je nove podatke o slučajevima zaraze od koronavirusa u Hrvatskoj. Danas su tako evidentirana 53 nova slučaja.

Ukupno je 3775 pozitivnih osoba, a prosječna dob je 47,4 godine.

U posljednja 24 sata provedeno je 204 testiranja, četiri su osobe na respiratoru te nema novopreminulih osoba.

- Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavi dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost. 

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati... Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati.

Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite, ističe Božinović.

hr Mon Jul 13 2020 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586802941eea8fe0af8b457f/80
Foto: Miroslav Lelas

Gori automobil kod stare kliške ceste i brze ceste Solin-Klis

Trenutno je u tijeku gašenje požara.

Oko 12.50 sati vatrogascima je dojavljeno da je planulo vozilo kod stare kliške ceste i brze ceste Solin - Klis.

Intervenirala su trojica vatrogasaca DVD-a Dugobolje s jednim vozilom dok su pripadnici DVD-a Solin vraćeni nazad jer nije bilo potrebe i za njihovom intervencijom.

Trenutno je u tijeku gašenje požara.

hr Mon Jul 13 2020 13:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Uskok podigao optužnicu protiv dvojice načelnika zadarske prometne policije

Navodeći samo inicijale optuženih, Uskok je izvijestio da se jedan opruženi tereti da je kao načelnik Postaje prometne policije Zadar zataškavao prebrzu Ćelićevu i Carevu vožnju iz ožujka 2019. godine.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv I. R. (1971.) i L. K. (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno zbog zataškavanja prebrze vožnju bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića i nekadašnjeg načelnik PU krapinsko-zagorske Darka Cara, piše N1.

Navodeći samo inicijale optuženih, Uskok je izvijestio da se jedan opruženi tereti da je kao načelnik Postaje prometne policije Zadar zataškavao prebrzu Ćelićevu i Carevu vožnju iz ožujka 2019. zadržavajući izvješća o prekršajima i zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja njihovih vozila koje su snimili policijski presretači.

Uskok je precizirao da optuženi kao ovlašteni tužitelj u prekršajnom postupku nije poduzeo niti jednu zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja.

Uz to, dokumentaciju nije dostavio službenicima referade za prekršaje zadarske Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja sve do 8. srpnja 2019., kada je prestao obnašati dužnost načelnika zadarske prometne policije, već je prilikom primopredaje dužnosti tu dokumentaciju predao novoimenovanom načelniku.

Optužnica drugooptuženog tereti da je od 8. srpnja do 23. listopada 2019. nastavio zataškavati prebrzu vožnju zadržavajući dokumentaciju koju mu je predao prvooptuženi. Drugooptuženi je, precizirao je Uskok, zadržavao dokumentaciju sve do 23. listopada 2019. kada ju je, potaknut upitima medija zbog neprocesuiranja prometnih prekršaja, žurno dostavio službenici referade za prekršaje radi pokretanja prekršajnih postupaka.

Uskok je dodao da je istog dana službenica sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je Kulaš potpisao kao načelnik zadarske prometne policije i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije prekršajni nalozi su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar.

Josipu Ćeliću se od 15. siječnja sudilo na zadarskom Prekršajnom sudu, a javnost je bila isključena sa suđenja zbog njegovog pozivanja na Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Čelić se branio tvrdnjom da je privatnim automobilom obavljao policijski posao te ga je sud pravomoćno oslobodio zbog vožnje trostruko većom brzinom od dopuštene u naseljenom mjestu.

hr Mon Jul 13 2020 13:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .