Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/560ac2773ce1f494158b4807/80
Foto: HPD Mosor

Pogledajte novouređeno planinarsko sklonište na Mosoru

Sklonište nosi ime Hrvoja Dujmića i nalazi se sa sjeverne strane planine, ispod grebena gdje se nalaze vrhovi Veliki Kabal i Vickov Stup, na nadmorskoj visini od 1150 metara.

U posljednje vrijeme zdrav život je u modi, pa je sve više i više onih koji slobodno vrijeme odluče provesti na svježem zraku, negdje u planini. A ima li boljeg mjesta za takav način uživancije od Mosora!? Brojni Splićani, općenito Dalmatinci, bi se s tim složili, a sve aktivnosti i manifestacije koje se „gore“ događaju u posljednje vrijeme do zadnjeg su mjesta popunjene.

Upravo ove subote (3. listopada) svečano će biti otvoreno novo planinarsko sklonište koje se nalazi na lokaciji Jabukovac.

 - Sklonište smo napravili na području Jabukovca, to je sjeverni dio planine Mosor i na tom dijelu nije postojalo planinarsko sklonište, a u pitanju je jedan od najljepših dijelova Mosora, istovremeno i najdivljiji dio. Teren je jako krševit, sve je puno vrtača, tu se nalaze najdublje jame Mosora. Među našim speleolozima, istraživačima jama, već generacijama postoji želja da se izgradi planinarski objekt koji se može koristiti kao baza za daljnje istraživanje. Napokon se otvorila mogućnost da se to napravi, ove godine se krenulo u izgradnju samog objekta i u njegovo uređenje. Ovo će funkcionirati na principu planinarskog skloništa, biti će stalno otvoreno svima na korištenje, svatko će moći doći u objekt, u slučaju nevremena se skloniti, prenoćiti.. biti će ležajevi na donjem katu, a u potkrovlju će također moći prenoćiti desetak ljudi – kazao nam je Denis Vranješ, predsjednik HPD Mosor.

Sklonište nosi ime Hrvoja Dujmića i nalazi se sa sjeverne strane planine, ispod grebena gdje se nalaze vrhovi Veliki Kabal i Vickov Stup, na nadmorskoj visini od 1150 metara.

Put do novog planinarskog skloništa je već označen, a ovaj potez je svakako hvale vrijedan jer će zasigurno dobro doći brojnim planinarima.

- Istovremeno smo ovog vikenda, uz uređenje skloništa, markirali stazu prema skloništu, od odvojka Paline staze koja vodi na vrh Jabukovca. Evo primjerice, ako bi netko krenuo od planinarskog doma na Mosoru do skloništa, trebala bi mu za to tri sata hoda, ali njegova pozicija je jako bitna svima onima koji odluče prijeći cijeli Mosor preko grebena jer se nalazi točno na pola puta. Lako se može sići sa grebenske staze, prenoćiti u skloništu i sutra ujutro nastaviti put dalje – kazuje nam Vranješ, te dodaje da je svečao otvorenje zakazano za subotu u 11 sati.

Svi oni koji vole prirodu i filmsku umjetnost, moći će uživati u filmskoj projekciji na otvorenom. Naime, u subotu navečer prikazat će se norveški igrani film „Van sebe“ koji je prikazan nedavno na Festivalu mediteranskog filma u Splitu. Projekcija će biti organizirana na Ljuvaču- pod zvjezdanim nebom.

- Ova sezona bila je više nego izvrsna. Pokazuje se ogroman trend u Splitu, općenito u Dalmaciji, za kretanjem, za zdravim načinom života. Sve škole koje organiziramo su dupkom pune. Prošli tjedan je, primjerice, počela Mala planinarska škola za djecu, koja ima 25 polaznika osnovnoškolske dobi.Večeras počinje Opća planinarska škola za odrasle- ona je dupkom puna, traži se mjesto više. Prošli vikend je bilo Prvenstvo hrvatske u penjanju gdje su naši sudionici, osonovnoškolska djeca, osvojila dvije medalje. Po prvi puta smo sudjelovali u penjačkom natjecanju i odmah su došle dvije medalje u Split. Imamo zaista velik broj aktivnosti. Tako recimo 15.10. počinje Škola sportskog penjanja za odrasle, dok su treninzi za djecu već počeli  – zaključio je svoju priču Denis Vranješ.

hr Tue Sep 29 2015 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .