Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bed8b480e49381d128b4610/80
Foto: Facebook Grad Split

Sjećanje na Trumbića kao naslijeđe za generacije koje dolaze

Ove godine se obilježava 80. godišnjica smrti dr. Ante Trumbića, jednog od najistaknutijih Splićana 20. stoljeća koji je umro 17. studenog 1938. godine. Ovaj pravnik i sin splitskih težaka snažno je obilježio politički život Splita, Dalmacije i Hrvatske u teškim vremenima nakon Prvog svjetskog rata.
Kao hrvatski domoljub, splitski gradonačelnik i ministar vanjskih poslova u vrtlogu geopolitičkih promjena i teritorijalnih pretenzija u Europi, uspio obraniti temeljne hrvatske nacionalne interese. Sin jednog malog grada pokazao se dorastao političkim igrama velikih sila poput Velike Britanije, Italije i SAD-a. Kao gradonačelnik imao je mudrosti razdvojiti ideološko-političko djelovanje od komunalnog djelovanja i upravljanja gradom. To su samo neke od ocjena Trumbićeva političke ostavštine koje su se danas mogle čuti na znanstvenom skupu u Muzeju grada Splita povodom 80. godina od smrti tog velikog državnika.

Govoreći o Trumbiću, gradonačelnik Andro Krstulović Opara podsjetio je kako je bio podjednako cijenjen i od političkih istomišljenika i onih koji to nisu bili.

„Gradskost našega grada ne čine samo  gradonačelnik, gradska uprava, zastava koja se vijori,… Gradskost čini kapacitet da memoriramo ovakve ljude kao što je bio Trumbić i da se te vrijednosti i sjećanja predaju novim generacijama. Jedan pučanin s Lučca znao je reći što misli jednom Wodrowu Wilsonu, američkom predsjedniku. Znao je oduprijeti se Talijanima u teškim pregovorima. Uvjerenost i ponos uvijek su progovarali iz Trumbića, čak i onda kada je to bilo vrlo teško. Dopustite mi jednu osobnu notu. U ruci držim jednu knjižicu moga dide, a koja se zove „Dvije politike Pašić-Trumbić: o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca“ izdane 1923. godine kao Trumbićev odgovor na Pašićevu velikosrpsku politiku i srpski unitarizam“, kazao je gradonačelnik poručivši da povijest Splita ne čine samo njegove renesanse ljepote ili priče  o caru Dioklecijanu.

„Povijest našega grada, prije svega, čine muke, bitke, bedemi, preživljavanje  i  -  opstanak. Opstanak je ključna riječ. Usprkos svim napadima, ratovima i kugama ovaj grad uspio je sačuvati sebe i svoju slobodu. Upravo je opstanak najvažnija misao kojom se Trumbić vodio u svom djelovanju“, podvukao je splitski gradonačelnik na kraju svog govora.  Ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo istaknula je dužnost ispravljanja nepravde prema liku i djelu hrabrog Trumbića kojega pučka, kolektivna memorija grada podno Marjana snažno pamti i to je ono što je relevantno. Ono političko vrednovanje, kazala je ravnateljica, nešto posve drugo. Edo Šegvić, predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine Split (glavni organizator današnjeg skupa) izrazio je zadovoljstvo održavanjem skupa posvećenom velikanu novije hrvatske povijesti. Ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Splitu Mirta Matošić podsjetila je kako se upravo u arhivi te institucije nalazi biblioteka i politički arhiv kojeg je Trumbić oporučno ostavio Gradskoj biblioteci,a što je omogućilo današnjim i budućim generacijama proučavanje njegova života i političkog rada.

Aleksandar Jakir s Odsjeka za povijest splitskog Filozofskog fakulteta naglasio je kako je Trumbićev sprovod bio najveći sprovod zabilježen u splitskoj povijesti. Prema Jakirovim riječima, Trumbić je izuzetan političar suvremene hrvatske povijest čije je djelo nedostatno valorizirano. U izrazito nepovoljnim vremenima, spasio je što se spasiti moglo, konstatirao je Jakir. U drugom dijelu znanstvenog skupa uslijedilo je izlaganje istaknutih splitskih povjesničara i znanstvenika koji su govorili, između ostalog, o gospodarskom, komunalnom i političkom životu Splita u Trumbićevo doba, kao i odnosu Trumbića prema unitarizmu tadašnje srpske političke elite. 
Na pročelju rodne kuće istaknutog splitskog i hrvatskog političara dr. Ante Trumbića danas je svečano otkrivena nova spomen-ploča rad akademskog kipara Kažimira Hraste.

„Hrastina interpretacija Trumbićeva lika je izuzetna i čestitam mu na tome. Trumbić je najveći državnik kojeg je Split dao. Svojim djelovanjem zadužio je Split i na tome mu budimo zahvalni. Bio je na visini izazova svoga vremena, a uvažavao ga je čak i američki predsjednik“, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prigodom otkrivanja ploče. Svečanosti su nazočili i ravnateljica Muzeja grada Branka Brekalo, povjesničar arheolog Marijan Čipčić, predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine Edo Šegvić te Boris Trumbić jedan od nasljednika velikog splitskog političara. Nova spomen-ploča izlivena u bronci s Trumbićevim portretom postavljena je u organizaciji Društva prijatelja kulturne baštine.


hr Thu Nov 15 2018 16:18:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53344682179942dd217b24bb/80

Prve pahulje zalepršale i u Imotskoj krajini

Dijelove Dalmatinske zagore zabijelile su prve pahuljice
Kako javljaju naši čitatelji, snijeg trenutno pada u Imotskom, Zagvozdu, Studencima, Lovreću,...
U ranim popodnevnim satima pahulje su zabijelile Kozjak, Biokovo, Kamešnicu, Dinaru,...a snježna zavjesa spustila se iznad Kaštela i Trogira. Snježnog prekrivača ima u Muću, u Dubravi i Sitnom na Mosoru, u Gornjim Brelima, Lučanima, a pao je i na vrhovima otoka Brača.

Kao i uvijek, snijegu se najviše vesele najmlađi, a mi se nadamo bijelom Božiću.
hr Thu Dec 13 2018 21:06:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c128e6b0e493849468b45e0/80

Dubrovnik: Otvaraju senzornu sobu i zapošljavaju specijaliste

Za opremanje sobe i kupnju aparata prikupili su oko 28.000 kuna, a nedostaje im još 430.000 kuna. Stoga pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu donacijama

Djeca s teškoćama iz Dubrovnika ubrzo više neće morati putovati do Splita ili Zagreba zbog neurorazvojnih vježbi ili terapija. U Općoj bolnici Dubrovnik otvaraju Polikliniku za ranu intervenciju djece s teškoćama u razvoju, senzornu sobu i zapošljavaju niz specijalista, no za to im treba financijska pomoć i podrška, piše 24sata.hr

Do sada se rana intervencija uglavnom radila preko udruga i ovisila je o njihovoj uspješnosti u pisanju projekata. Još od 2009. ukazujem na problem rane intervencije koja je u biti socijalna usluga i stoji u Zakonu o socijalnoj skrbi. Rana intervencija je rani screening gdje se kod beba uočava odstupanje u ponašanju ili u motorici te se upućuje kod specijalista. Kod nas u Dubrovniku to nije razvijeno. S djecom se kasni u radu ponekad i do dvije godine, a šalje ih se specijalistima u Split ili u Zagreb – objašnjava Dženita Lazarević iz Dubrovnika, predsjednica udruge Poseban prijatelj. Inače je majka djevojčice s teškoćama Lane (14) koja ima desetak teških dijagnoza.

U radio emisiji na lokalnoj postaji prije dvije godine susrela se s ravnateljem OB Dubrovnik Marijom Bekićem. Upoznala ga je s problematikom. Iako njima rana dijagnostika ne može pomoći, bila im je želja da pomognu drugim roditeljima jer Dženita dobro zna kroz što sve prolaze da bi svojoj djeci osigurali makar osnovne potrebe. Većina vježbi ne ide na uputnicu i roditelji ih plaćaju iz svog džepa. Inicirali su pokretanje Poliklinike za mentalno zdravlje koja će omogućiti roditeljima djece s teškoćama da na jednom mjestu dobiju cjelovitu stručnu podršku. 
Bolnica je od Ministarstva zdravlja dobila potrebna sredstva za zapošljavanje logopeda, rehabilitatora, terapeuta, neuropsihijatara i pedijatara.

- Riječ je o prostoru veličine 200 četvornih metara i moram istaknuti da sam jako zadovoljan suradnjom koju smo ostvarili s predstavnicima roditelja koji su nas savjetovali i s kojima smo odlučivali o potrebama, ali i suradnjom s Ministarstvom zdravstva jer nas nisu kočili u našem nastojanju i dobili smo odobrenje još lani. Cijeli projekt koštao je oko 970.000 kuna za građevinske radove koji su završili, a sljedećega tjedna završava i natječaj za opremanje. Opremanje se odnosi na stolove i bojanje zidova u neke vesele i šarene motive. Po završetku ove humanitarne akcije za koju se nadamo da će biti uspješna računamo da će se vrata Poliklinike za roditelje otvoriti do sredine siječnja. Time će u ovoj ustanovi imati bolje uvjete nego čak i u Zagrebu, jer pojedine specijaliste ondje moraju tražiti na dvije ili tri lokacije, a ovdje će na raspolaganju imati sve u istoj zgradi - izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić. Rekao je da su za te potrebe već zaposlili šest dodatnih specijalista. U akciju se uključila i Facebook inicijativa DUMAMe.

- Htjeli smo da se na tom odjelu posebno opremi senzorna soba kao mjesto na kojem će djeca moći nesmetano razvijati svoje vještine. Bile smo na sastanku s ravnateljem i ponudile pomoć oko financiranja jer smo imale iskustva u vođenju i organizaciji humanitarnih akcija. Senzornu sobu želimo opremiti suvremenim pomagalima i neurofeedback aparatom koji posebno pomaže u radu s djecom iz autističnog spektra – objašnjava Dita Lipanović.

Za opremanje sobe i kupnju aparata prikupili su oko 28.000 kuna, a nedostaje im još 430.000 kuna. Stoga pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu donacijama. Samo u Dubrovačko - neretvanskoj županiji ima oko 750 djece s teškoćama kojima će ti prostori promijeniti život, a dodatno se svake godine rodi još oko 90 djece s nekom od teškoća. Možete im pomoći uplatom na broj računa za posebne namjene:
HR 5423600003513337749

hr Thu Dec 13 2018 17:53:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb4a7fdcb557a0fa98b4f04/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Besplatni pregled autosjedalica u Zadru

U subotu 15. prosinca 2018. od 10 do 12 sati na parkiralištu Jedriličarskog kluba USKOK, Obala kneza Trpimira 55 (na dijelu parkinga uz križanje ulica V. Desnice i Obale kneza Trpimira) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Dec 13 2018 17:00:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c127b170e493849468b45d2/80
Foto: Split

Počelo je sniježiti nedaleko od Splita: Krenule su prve pahulje

Temperature zraka su niske, a u Dalmaciji je trenutno između 5 i 6 stupnjeva.
Trenutno najviše oborina ima na otvorenom moru i vanjskim otocima.

Slabih oborina ima i uz obalu.

Iz DHMZ-a tvrde uz obalu sjevernog Jadrana je moguć snijeg, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura.
hr Thu Dec 13 2018 13:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .