Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f43707bdaf72d75788b4571/80
Foto: SDP Promo

Kačić-Bartulović: Djeca nisu ni roboti ni trošak ni eksperiment!

SDP Split podržava mjere HZJZ u kojima je i prijedlog SDP-a o parcijalnom uvođenju mjera zaštite od pandemije, ovisno o broju zaraženih u regijama, županijama, općinama, ali za normalizaciju škole potrebno je prilagoditi odgojno-obrazovni proces pandemijskim uvjetima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi razlikuje školsku i nastavnu godinu. Prema članku 48. stavak 1. “školska godina započinje 1. rujna, a završava 31. kolovoza”. Pet dana prije kraja jedne itekako turbulentne i početka nove školske godine, a usred novog vala pandemije, vladajući su  i dalje bez jasnog plana pri čemu se fokus prebacuje na opremu, maske i vizire, no i dalje se ne zna tko bi to sve trebao platiti, pri čemu nitko ne odgovora jasno na pitanje: što s obrazovanjem?!

Od početka opasnosti od pandemije predlagali smo rješenja pa i dalje inzistiramo na osnivanju Kriznog stožera za obrazovanje koje bi koordiniralo s Nacionalnim stožerom i HZJZ , ali prije svega tražimo  angažman osnivača oko osiguravanja sredstava za zaštitu svih uključenih u odgojno-obrazovni proces, a ne i da teret nabavke padne na leđa roditelja i djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama. Također, tražimo detaljno izvješće koliko je novaca osigurano za zaštitnu opremu, od koga i kako se oprema naručuje i hoće li resorno ministarstvo omogućiti roditeljima smanjenje troškova nabavke knjiga i pribora jer ako će dio nastave biti na daljinu udžbenici i radne bilježnice bi svima trebali biti dostupni i u digitalnom obliku.

Podržavamo mjere HZJZ u kojima je i prijedlog SDP-a o parcijalnom uvođenju mjera zaštite od pandemije, ovisno o broju zaraženih u regijama, županijama, općinama, ali za normalizaciju škole potrebno je prilagoditi odgojno-obrazovni proces pandemijskim uvjetima. Prozivamo osnivače odgojno-obrazovnih ustanova, Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju jer se još uvijek nisu osnovale službe za pomoć kod provedbe najavljenog mješovitog modela nastave. I dalje sav teret neizvjesne školske godine ostaje na odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su opet prisiljeni intuitivno procjenjivati metode i vrjednovanje učenika. Što učenici, roditelji i nastavnici misle i što predlažu nismo čuli, a iza nas je šest mjeseci rada koji mnogi nisu lagano i bez problema prošli, stoga smatramo da u sve procese u odgojno-obrazovnim ustanovama treba obavezno uključiti stručno-pedagošku službu, posebno psihologe.

Većina splitskih osnovnih i srednjih škola rade u dvije smjene, većina ima više od 500 učenika te zbornice s više od 50 djelatnika. Naravno da trebaju puno više pomoći oko organizacije nastave od manjih sredina pa tražimo odgovor gdje je i u čemu je pomoć osnivača? Kako organizirati rad u jednoj smjeni, ako nema uvjeta za to? Za provedbu mjera čišćenja i dezinfekcije škola važno je tehničko osoblje kojeg itekako nedostaje u velikim školama i koje se može zaposliti  samo uz dopusnicu osnivača.  Tko će osigurati dovoljno zamjena ako se nastavnici, od kojih su mnogi u rizičnoj skupini, zaraze virusom na radnom mjestu i hoće li ih država poslati na bolovanje uz najavljeno smanjenje plaće?

Konkretno, od 29 osnovnoškolskih ustanova (28 OŠ + Centar za autizam) tek njih 7 radi u jednoj smjeni, 14 škola u dvije smjene, a čak 7 škola u tri smjene.

Školska infrastruktura je također neprilagođena uputama Stožera. DPS (pedagoški standard) propisuje barem 2,5m2 po djetetu, a u stvarnosti to izgleda ovako: OŠ Mertojak ima 1,5 m2 po djetetu (ovdje je došlo do promjene na bolje jer je dio učenika prešao u OŠ Žnjan-Pazdigrad, OŠ Mejaši ima 1,67m2 po djetetu sa snažnim trendom povećavanja broja učenika i rad u tri smjene, a čak 10 škola navodi da nije zadovoljno prostornim kapacitetima (uz opadanje broja učenika).

Sve splitske srednje škole rade u dvije smjene, a neke dijele dvorane za TZK koje su većinom u derutnom stanju.

Slušamo g. Capaka i mišljenje kako su mladi „krivi za sve“ i tome se oštro protivimo. Odgovornost Nacionalnog Stožera je donošenje pravovremenih mjera za sprječavanje pandemije, a ne traženje krivaca jer njihove mjere nisu uspješne. Je li pošteno prema mladim ljudima mijenjati im  budućnost nametanjem zabrana i karantena, pri čemu se odgovorni ne pitaju što je u njihovim glavama i kako je njima u svemu ovome?  Je li moguće generacijama koje sad odrastaju sve ovo proći bez podrške, empatije i moguće stručne pomoći odraslih? Misli li itko na psihičko zdravlje najmlađih i u konačnici - cijele nacije? Ili se očekuje da svi budemo poslušni roboti – s maskama?

Nije li ipak vrijeme reći da su maske pale?

Nakon eksperimentiranja sa programima ne treba nam eksperimentiranje s oblicima rada u nastavnom procesu. Nama nisu potrebne preporuke nego pravila i naputci za rad. Ne smije se prebacivati odgovornost nego svima u obrazovnom procesu pomoći da što uspješnije odrade školsku godinu a to je u nadležnosti MZO,  a ne radnih skupina koje su puno prekasno formiran.

Želimo natrag u škole i raditi u što manje opasnom okruženju, prije svega za učenike, ali i za sve zaposlenike, omogućite nam to!

Budite odgovorni, ne prebacujte odgovornost na djecu, nastavnike, roditelje!

Italija je uložila milijardu eura u pripremu svog obrazovnog sustava za školsku godinu 2020./2021.

Premijeru Plenkoviću i ministre Fuchs, župane Bobane i gradonačelniče Krstulović Opara, kako mi stojimo?“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Suzana Kačić-Bartulović, predsjednica Savjeta za obrazovanje GO SDP-a Split.

hr Mon Aug 24 2020 09:47:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f4ca9c5daf72d3f808b4592/80
Foto: Twitter Vlade RH

Stožer donio novu odluku za Splitsko-dalmatinsku županiju

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, na prijedloge stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije danas donio novu Odluku.

Na području Splitsko-dalmatinske županije odluka se odnosi na sportska natjecanja, a prema njoj gledatelji mogu prisustvovati sportskim natjecanjima na otvorenim terenima uz pridržavanje epidemioloških mjera uz uvjet da može biti popunjeno najviše 20 posto svake tribine. 

Natjecanja u zatvorenim objektima mogu se održavati bez prisustva gledatelja. 

Odluka vrijedi do 8. listopada.


hr Wed Sep 23 2020 17:58:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f61c5a8daf72da0988b45e3/80
Foto: DalmacijaNews

HZJZ objavio izvješće o koronavirusu: Evo kolika je prosječna dob umrlih u Hrvatskoj i koja su žarišta

Trenutačno u Republici Hrvatskoj postoje 22 testna mjesta koja provode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na covid-19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je novo tjedno izvješće o koronavirusu u Hrvatskoj. Ukupno je 146 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 76,3 godine. Osamdeset i tri su osobe preminule na respiratoru.

Trenutačno u Republici Hrvatskoj postoje 22 testna mjesta koja provode RT-PCR metodom analizu prikupljenih uzoraka na covid-19. Svi obrađeni uzorci upisuju se u nacionalnu platformu pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koja je dostupna svim županijskim zavodima za javno zdravstvo. Županijski zavodi za javno zdravstvo o pozitivnim slučajevima, izvorima zaraze i žarištima dostavljaju podatke u sklopu svojih dnevnih izvješća Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo prikuplja tako informacije o žarištima, o bolničkom liječenju covid-19 pozitivnih osoba, zatim o covid-19 pozitivnim pacijentima na respiratoru i o umrlim osobama, prenosi Net.hr

Podaci u tjednom izvještaju odnose se primarno na razdoblje od 14. do 21. rujna 2020., a izvještaj počinje epidemiološkim pokazateljima na dan 21. rujna 2020:

– Kumulativna 7-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 34,1/100 000
– Kumulativna 14-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 71,2/100 000

– Županije s kumulativnom 7-dnevnom stopom većom od 50/100 000 stanovnika: Brodsko-posavska, Karlovačka, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska
– Županije s kumulativnom 14-dnevnom stopom većom od 100/100 000 stanovnika: Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska
– Ukupni broj testiranja u posljednjih tjedan dana: 37 118
– Udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja u posljednjih tjedan dana: 3,8 %
– Ukupan broj testiranja i udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja: 262 132, 5,7 %
– Broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100 000 stanovnika u posljednjih tjedan dana: 0,49/100 000
– Broj smrtnih slučajeva u posljednjih tjedan dana: 26
– Ukupna stopa smrtnih slučajeva na 1 000 000 stanovnika: 61,9/1 000 000

U dvotjednom razdoblju od 8. do 21. rujna sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti covid-19. Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Zadarska županija. Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji. Najveću 14-dnevnu stopu ima Požeško-slavonska županija, a slijede je Splitsko-dalmatinska i Ličko-senjska županija.

U Tablici 1. dan je prikaz epidemioloških pokazatelja po tjednima epidemije. Iz podataka je vidljivo da jedni od najvažnijih epidemioloških pokazatelja, stopa potvrđenih slučajeva, broj testiranja te udio pozitivnih pokazuju pozitivan trend u posljednja 4 tjedna. Stopa potvrđenih slučajeva kontinuirano pada od 27. tjedna kada je iznosila 47,6 na 34 u 30. tjednu. Ukupan broj testiranja kontinuirano raste unazad 5 tjedana, odnosno od 25. tjedna. Udio pozitivnih osoba u ukupnim testiranjima također stabilno pada te je s 12,5 u 26. tjednu epidemije pao na 3,8 u 30. tjednu.

Objavljena je i tablica seta pokazatelja vezanih uz težinu kliničke slike te karakteristike smrtnih slučajeva. Iz tablice je vidljivo da se u posljednja 3 tjedna bilježi povećanje prosječne dobi oboljelih slučajeva, broj slučajeva na respiratoru te stopa smrtnih slučajeva, što korespondira s dosadašnjim saznanjima da će se u osoba starije životne dobi češće razvijati teži klinički oblici bolesti te će smrtnost biti veća u starijim dobnim skupinama.

U posebnoj tablici prikazan je set pokazatelja vezanih uz težinu kliničke slike te karakteristike smrtnih slučajeva. Iz tablice je vidljivo da se u posljednja 3 tjedna bilježi povećanje prosječne dobi oboljelih slučajeva, broj slučajeva na respiratoru te stopa smrtnih slučajeva, što korespondira s dosadašnjim saznanjima da će se u osoba starije životne dobi češće razvijati teži klinički oblici bolesti te će smrtnost biti veća u starijim dobnim skupinama.

Prikazano je i kretanje 7-dnevne stope tijekom posljednja dva tjedna s granicom od 50/100 000 stanovnika koja se u neki zemljama uzima kao jedan od kriterija u procjeni epidemiološke situacije. U većini županija 7-dnevna stopa je uglavnom stabilna ili u blagom padu.

Prikazan je odnos dnevnog broja potvrđenih slučajeva i dnevnog broja hospitaliziranih slučajeva. Broj hospitaliziranih slučajeva po danu kretao između minimalnih 17 i maksimalnih 35, dok se udio hospitaliziranih slučajeva u ukupnom dnevnom broju potvrđenih slučajeva kretao u rasponu od 7,3% do 42,9%.

Objavljen je i udio hospitaliziranih u ukupnom broju tjednih slučajeva. Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva u zadanom tjednom periodu, njih 13,2% je hospitalizirano. Na respirator je u istom periodu stavljeno 20 osoba, što čini 1,4% od ukupnog broja potvrđenih slučajeva.

Ukupno je 146 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 76,3 godina. Osamdeset i tri su osobe preminule na respiratoru.

U posljednjih tjedan dana preminulo je 26 osoba, od toga je 14 (53,8 %) osoba bilo na respiratoru.

Žarišta

Najveći broj oboljelih zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a najveća 7-dnevna stopa u Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U većini županija nakon završetka turističke sezone broj oboljelih ponovno opada. U Splitsko-dalmatinskoj županiji također je zabilježeno grupiranje povezano s pjevanjem u zboru te nekoliko manjih grupiranja povezanih sa širenjem bolesti na radnom mjestu. I u drugim primorskim županijama zabilježeno je širenje bolesti povezano s radnim mjestom, no s obzirom da je većina kontakta odmah stavljena pod zdravstveni nadzor, nigdje nije zabilježen veći broj oboljelih. Kao i u kontinentalnom djelu, iako su se oboljeli pojavili u više škola, nije zabilježeno veće širenje među učenicima i djelatnicima. Značajan je udio oboljelih koji su kontakti ranije evidentiranih slučajeva.

U prethodnih tjedan dana oboljelo je ukupno 1394 osoba – otprilike jednak broj osoba ženskog (51,6%) i muškog spola. Jednaka raspodjela po spolu zastupljena je i u većini dobnih skupina, osim u dobnim skupinama ispod 7 godina, u kojima je i najmanji broj oboljelih te u dobnoj skupini 51-65, u kojoj prevladavaju žene (56,4%)

Po dobnim skupinama – oboljelo je 187 djece te 185 osoba starije životne dobi, što čini jednak postotak u ukupnom broju oboljelih, odnosno 13%. Od djece je najmanje je oboljelo mlađe od 1 godine, ukupno 2. Najviše je oboljele djece srednjoškolskog uzrasta, ukupno 75. Odrasli čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 1022 (73,3%). Distribucija oboljelih po dobi nije se značajno promijenila u odnosu na prošli tjedan, osim blagog porasta u djece s 10,5% na 13,4%.

hr Wed Sep 23 2020 17:30:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6b5d5adaf72de5a48b45c2/80

Vrijedna investicija: Grad Trogir kreće s uređenjem pješačke površine, ceste i parkinga na nasipu Brigi

Splitsko-dalmatinska županija sufinancira projekt uređenja Brigi Lokvice u Trogiru

Uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Grad Trogir kreće u realizaciju projekta Uređenja pješačke površine Lučica - most Čiovo - zapadni dio u sklopu kojega će se urediti cesta i parking na nasipu Brigi, od crkve do sportske lučice s kompletnom infrastrukturom. Investicija je to ukupne vrijednosti četiri milijuna kuna.

Sporazumom o sufinanciranju kojeg su  potpisali splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i trogirski gradonačelnik Ante Bilić osigurano je izvođenje radova na prvoj fazi projekta u vrijednosti 1,2 milijuna kuna, koju Splitsko-dalmatinska županija sufinancira s 500.000,00 kuna.

Kako je istaknuto prigodom potpisivanja sporazuma, ovaj projekt predstavlja nastavak uređenja cjelokupnog pojasa Brigi Lokvice u sklopu kojega su u prvoj fazi obuhvaćeni radovi na izgradnji ceste na nasipu Brigi Lokvice, odnosno pristupa sportsko rekreacijskim sadržajima i franjevačkom samostanu.

Cjelokupnim projektom obuhvaćeno je uređenje uređenja ceste i parkinga na nasipu Brigi, od Crkve do sportske lučice s kompletnom infrastrukturom.

hr Wed Sep 23 2020 16:37:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f282d40daf72d75518b45ff/80
Foto: Pixabay

Butković u Šibeniku: U pripremi brojni prometni projekti

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem razgovarao o prometnim projektima vezanim uz rasterećenje državne ceste D8 i drugim te su zajedno obišli novi prometni čvor Rokići.
"U pripremi su čvorovi Njivice1 i Njivice2 i Mandalini - Hrvatske ceste kao nositelj projekta u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom i Gradom Šibenikom rješavaju pravne odnose. Uspješno je završena podzemna garaža pod Poljanom, a tu je i gradnja putničkog terminala za koji još dio financijske konstrukcije ide preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj", izvijestio je Butković.

Istaknuo je i da je na sastanku sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i direktorom Hrvatskih cesta Josipom Škorićem razgovarao i o obilaznici Drniša koja je u ozbiljnoj fazi, čekaju se izvlaštenja i 2021. može se očekivati početak radova.

Gradska vertikala i izgradnja žičare

Za čvor Podi je ishodovana lokacijska dozvola za spoj na auto-cestu, a 2021. ćemo za taj projekt raspisati natječaj. Dotakli smo se i budući projekata važnih za Šibenik kao što je izgradnja žičare. I ona mi se mogla financirati preko našeg ministarstva pomoću EU fondova, kao i novi prometni spoj koji bi išao od centra grada prema magistrali kod gimnazije, dodao je.

"Jedan od projekata o kojem smo razgovarali je i spoj Vrpolja, Primoštena, Rogoznice i Marine s jednim pravcem i tome ćemo se ozbiljno posvetiti. Obilaznica Knin i obilaznica Drniš mogu funkcionirati i samostalno, ali su sastavni dio brže ceste Šibenik-Drniš-Knin. Zaobilaznica kod Drniša tu je otišla malo naprijed", dodao je.

Burić: Žičare kao alternativni prijevoz

Hrvatskim cestama i ministru Butkoviću na suradnji je zahvalio šibenski gradonačelnik Željko Burić.

"Zahvaljujući toj suradnji smo i ostvarili sve te prometne projekte. Ono što je za Šibenčane vrlo interesantno je i što smo otvorili priču s obzirom na financijsku omotnicu 2021. -2027. i projektu Zelena Europa za što je grad spreman. Govorimo o žičarama, ali ne kao o povezivanju spomenika kulture već kao o alternativnom horizontalnom gradskom prijevozu. O famoznoj gradskoj vertikali, o kojoj se priča više od 20 godina, krenulo se u rješavanje kako konkretno riješiti otkup, kako bi gradske četvrti Šubićevac i Meterize dobili normalni pravac za kretanje u centar grada. U našoj viziji sve te bi vertikale riješile kretanje prometa kroz grad", rekao je Burić.
 
Suradnju s Šibensko-kninskom županijom i Gradom Šibenikom uspješnom je ocijenio i Josip Škorić te najavio daljnju podršku svim navedenim projektima.
hr Wed Sep 23 2020 16:29:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .