Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb651b16f2ab87f1b8b457b/80
Foto: Pixabay

PAZITE ČIME PRSKATE RUKE Pojavili su se opasni dezinficijensi jer brojni žele uštedjeti

Otkako se u banci susreo s nepoznatom kemikalijom, dr. Beck se pouzdaje samo u vlastiti dezinficijens koji stalno nosi sa sobom.

Na obavezno dezinficiranje ruku prije ulaska u trgovine, banke, benzinske pumpe, pošte, a uskoro i kafiće i restorane, već smo navikli. Gotovo bez razmišljanja zgrabimo pumpicu ili bocu s dezinficijensom, navlažimo ruke, protrljamo ih i nastavimo svojim poslom. Međutim, dezinficijensi su postali ozbiljan trošak trgovcima i čini se da su neki posegnuli za jeftinijim, ali i potencijalno opasnim sredstvima. Uz to još uvijek nema dovoljno dezinfekcijskog alkohola na tržištu pa mnogi traže alternativu i zaobilaze propise, piše Index.hr.

Mirisalo po kloru, počele ga peći ruke

- Kada sam poprskao ruke, osjetio sam jaki miris po kloru, a ubrzo nakon toga me je jako počela peći koža na rukama, rekao je Indexu jedan čitatelj iz Zagreba. Čini se, ako ga nos nije varao, da je u toj trgovini ruke dezinficirao manje ili više razrijeđenom varikinom ili nekim sličnim jeftinim sredstvom koje, istina, ubija viruse, ali i oštećuje kožu, a u dodiru sa sluznicom može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.     

Dr. Natko Beck: U banci sam se susreo s dezinficijensom koji je nevjerojatno smrdio

- Vaši čitatelji sigurno ne fantaziraju. I sam sam se u banci susreo s dezinficijensom koji je nevjerojatno smrdio. Kao liječnik isprobao sam i osjetio sve moguće vrste dezinficijensa, ali ovako nešto nikada nisam osjetio, rekao je za Index dr. Natko Beck.

Otkako se u banci susreo s nepoznatom kemikalijom, dr. Beck se pouzdaje samo u vlastiti dezinficijens koji stalno nosi sa sobom te u rukavice koje navlači prije ulaska u trgovinu ili banku.

Liječnik nosi svoj dezinficijens

- Ne znam što bih drugo preporučio vašim čitateljima, ovo je ono što ja mislim da je najbolje. Vlastite rukavice i vlastiti provjereni dezinficijens, rekao je dr. Beck. Posebno su sumnjivi dezinficijensi koji se na ulazu u trgovine nalaze u neoriginalnoj ambalaži, običnim bocama s pumpicom, pa se ni na koji način ne može znati što nam se nudi za pranje ruku. Naravno, ni ambalaža s deklaracijom i sastavom nije potpuno sigurna jer se lako otvori i u nju ulije tko zna kakva kemikalija.

- Ne živimo u savršenom svijetu i sigurno ima onih koji pokušavaju uštedjeti, zaključio je dr. Beck. 

Stožer samo preporučio alkohol, zakon kaže da mora imati deklaraciju

Prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite dezinficijens za ruke trebao bi sadržavati najmanje 70 posto etilnog alkohola. I to je sve što kažu. Zakoni i europske uredbe pak propisuju da svi dezinficijensi, biocidni pripravci, moraju biti detaljno označeni.

- Neovisno o ambalaži koja se u prodavaonici koristi i u koju trgovci zbog praktičnosti primjene koriste, svaki biocidni pripravak mora biti propisno označen kako bi potrošači dobili informaciju o pripravku koji primjenjuju, rekli su za Index u Državnom inspektoratu. Međutim, to najčešće nije slučaj jer trgovine kupuju dezinficijense u velikim pakiranjima pa ih prelijevaju u manje boce bez ikakvih oznaka.

Kazna do 100 tisuća kuna

Kazna za stavljanje na tržište neispravnog dezinficijensa iznosi od 10 do 100 tisuća kuna, ali je dvojbeno radi li se o stavljanju na tržište nečega što se ne prodaje nego se samo postavlja na korištenje. Državni inspektorat nije u dosadašnjih 25 nadzora utvrdio da se nudi opasni dezinficijens, tri postupka su još u tijeku, ali je naplatio jednu kaznu od 5000 kuna trgovini koja nije imala nikakav dezinficijens te je izdao sedam upozorenja.

Povećana potražnja za dezinficijensima, svi se sjećamo prvih dana pandemije kada se baš nigdje nisu mogli kupiti, dovela je i do povećane ponude posljednjih tjedana. U posao se pokušava ubaciti svatko tko se može dočepati bilo alkohola bilo nekog drugog dezinfekcijskog sredstva. Cijene su otišle u nebo i može se sasvim lijepo zaraditi. Svi koji žele prodati svoj proizvod moraju dobiti posebno odobrenje Ministarstva zdravstva.

Registrirano 60 proizvoda više nego 2019.

- Tijekom 2020. godine registrirana su 74 biocidna proizvoda za dezinfekciju kože dok je tijekom cijele 2019. godine registrirano 14 biocidnih proizvoda iste vrste. Ove godine odbijeno je 11 zahtjeva za registraciju proizvoda, rečeno je Indexu u Ministarstvu zdravstva. Dakle, ne samo da se iznimno povećao broj dezinficijensa na tržištu, nego je bilo i onih koji su željeli prodati pripravke koji ne odgovaraju normama i potencijalno su opasni ili beskorisni.

Prodaju sredstvo za pranje stakala kao dezinficijens za ruke?

- Među proizvođačima i trgovcima dezinficijensima proširio se glas da se čak i sredstvo za pranje stakala pakira kao dezinficijens za ruke, rekao je za Index jedan veletrgovac dezinfekcijskim sredstvima koji je želio ostati anoniman kako ga se ne bi optužilo da pokušava naštetiti konkurenciji. On prodaje dermatološki ispitane dezinficijense za ruke, koji su naravno skuplji jer u sebi sadrže i sredstvo za njegu i zaštitu kože, a ni ispitivanja nisu najjeftinija na svijetu. 

- Mi se cijenom ne možemo nositi s onima koji prodaju stakloper. Vlasnike trgovina naravno nije briga što vi stavljate na svoje ruke. Njima je bitno da ne plate previše i da zadovolje tehnički minimum. 

Smrde i peku

- Svašta se stavlja na tržište, a još više toga u boce. Jedna je stvar na polici, a sasvim druga na ulazu. I ja sam se susreo s time da navodni dezinficijensi smrde po kompostu ili šljivovici. Te stvari sigurno nisu prošle dermatološka testiranja i njihova dugotrajna upotreba sigurno će ostaviti ozbiljne tragove na rukama onih koji ih koriste. Moja supruga je prije par dana došla iz dućana s pravim opekotinama na rukama i smradom koji se dugo nije mogao isprati s kože. Kome se ona ili bilo tko drugi može požaliti? Dok inspektori dođu, u boci na ulazu će biti neko peto sredstvo, zaključio je Indexov sugovornik.

Na koncu ostaje samo preporuka doktora Becka, nemojte previše gledati na cijenu i kupite vlastiti provjereni i sigurni proizvod jer sigurno nećete potrošiti golemu količinu da biste gledali na par kuna te koristite rukavice. U njima je možda vruće, ali sigurno vam neće ostaviti opekotine na koži.

hr Sat May 09 2020 08:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea0bbe329111cfdfb8b4580/80

Anita Nosić krenula u sudsku bitku za povratak na staro radno mjesto: 'Nikad nisam otišla iz Lovreća!'

Mandat joj je prestao kad je dobila rješenje Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lovreć koje je potpisao pročelnik Mislav Karoglan.

- Zasigurno ću iskoristiti pravo da i pred institucijama iznesem svoju stranu priče. Naime, ja kroz cijeli mandat nisam prestala prebivati u svojoj općini, a to svakako mogu i dokazati, rekla je prije nekoliko mjeseci za Slobodnu Dalmaciju Anita Nosić, 30-godišnja, sad već bivša HDZ-ova načelnica općine Lovreć, nakon izbijanja afere zbog koje je i ostala bez načelničke pozicije.

Podsjetimo, otkriveno je da je, kako bi mogla kupiti stan iz programa POS-a u Zagrebu, odjavila prebivalište u Lovreću i prijavila se u Zagrebu. Kad je dobila odluku da može kupiti stan u metropoli uz državni poticaj, opet se prijavila u Lovreć i nastavila obavljati dužnost načelnice.

Nosić se, dakle, nije pomirila s gubitkom pozicije, nego je krenula u pravnu bitku. Mandat joj je prestao kad je dobila rješenje Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lovreć koje je potpisao pročelnik Mislav Karoglan. Izdano je 19. veljače ove godine i u njemu je stajalo da joj je 7. veljače prestao mandat jer je temeljem uvjerenja o prebivalištu PP Imotski utvrđeno da je odjavila prebivalište s područja Lovreća 10. prosinca 2018. i da ga je ponovno prijavila 7. lipnja 2019.

U njemu su se pozvali i na mišljenje Ministarstva uprave koje je Općini Lovreć odgovorilo da je odjava prebivališta pravna situacija koja je predviđena kao razlog prestanka mandata.

Nosić je, nezadovoljna ishodom, odlučila postupiti po uputi o pravnom lijeku. No kako je pogreškom na rješenju bilo napisano da ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu umjesto nadležnom Upravnom sudu u Splitu, tako se Nosić tužbom prvo obratila višoj instanci krajem veljače.

No oni su se proglasili stvarno nenadležnima i tu je izgubila nekoliko mjeseci. Odluku o nenadležnosti donijeli su početkom ožujka, a tek su je krajem svibnja proslijedili splitskom Upravnom sudu koji tek treba zakazati ročište, piše Slobodna Dalmacija.

Nosić u tužbi navodi, među ostalim, da se trajno nastanila u Lovreću i da ondje živi cijeli život te da u prilog činjenici da je neprekidno prebivala u Lovreću ne govori samo to što je svakodnevno dolazila na posao, odlazila u lokalnu trgovinu, crkvu i druga mjesta, već i to što je za vrijeme prijave prebivališta u Zagrebu u općini Lovreć imala prijavljeno boravište. Smatra kako nikad nije došlo do faktičnog prestanka prebivališta jer da ona nikad nije napustila svoje prebivalište u općini Lovreć.

Kako je bila u Lovreću potvrdila je potvrdom liječnice o neprekinutoj primarnoj zaštiti u Lovreću od 2013. godine, a kako bi još više prisnažila svoje argumente u borbi da dokaže da je neopravdano maknuta s načelničke pozicije, priložila je i izjavu Bogoslava Džaje, predsjednika Općinskog vijeća Lovreća, koji je naveo da je Nosić cijelo vrijeme svog mandata, pa tako i u spornom razdoblju od 10. prosinca 2018. do 7. lipnja 2019. godine, svakodnevno obnašala svoje dužnosti i dolazila na svoje radno mjesto u Općini Lovreć.

- Viđao sam je i s njom se družio i izvan radnog vremena u slobodno vrijeme u svojoj obiteljskoj kući i po našemu mjestu, a isto tako zajedno smo bili nedjeljom na svetim misama u župama naše općine, naveo je Džaja u svojoj izjavi.

Isto tako, Nosić se u tužbi pozvala i na presudu Visokog upravnog suda u jednom drugom predmetu iz 2016. godine, u kojoj, među ostalim, stoji i da je "protivno temeljnim odredbama ZUP-a (Zakona o općem upravnom postupku) stajalište da se prebivalište dokazuje isključivo uvjerenjem određene policijske postaje" jer se u upravnom postupku treba utvrđivati pravo stanje stvari i utvrditi sve činjenice.

Mora se priznati da se mlada HDZ-ovka dobro oboružala pravnim argumentima, no ipak treba pričekati presudu splitskog Upravnog suda, a onda i konačni pravorijek ako na tu odluku bude žalbi.

hr Fri Jun 05 2020 22:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5edaad806f2ab8f2588b459d/80

Šef splitske policije iznajmljivao POS-ov stan na Kili: 'Ne znam je li gospođa oglašavala, moguće da je!'

Na internetskim tražilicama i danas je lako naći apartman Rafael u zgradi POS-a koji je u vlasništvu obitelji Boban.

Hrvoje Boban, načelnik Prve policijske postaje u Splitu, turistima je iznajmljivao stan u zgradi POS-a na splitskom predjelu Kila u Gradskom kotaru Mejaši, doznaju Index Istrage.

Agencija za pravni promet nekretnina, koja vodi program poticane stanogradnje, izvijestila nas je da su 18. srpnja prošle godine na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koje zabranjuju otuđenje "i/ili davanja u najam nekretnine koja je kupljena sukladno odredbama toga Zakona".

Na internetskim tražilicama i danas je lako naći apartman Rafael u zgradi POS-a koji je u vlasništvu obitelji Boban.

Na stranicama za booking prosječna mu je ocjena oko 9. Ocjene su pisane od lipnja 2018. do kraja srpnja 2019. godine, dakle, desetak dana nakon stupanja na snagu zakonskih odredbi koje zabranjuju iznajmljivanje POS-ovih stanova. Tako je 30. srpnja 2019. korisnik s nadimkom Sab Bobanovu apartmanu dao ocjenu 9.6.

Teoretski, mogla je biti napisana i naknadno, no to neka bude posao nadležnih tijela. Ona bi mogla utvrditi i gdje obitelj Boban zapravo ima prebivalište. Prema sudskom registru, Hrvojeva supruga Ivana vlasnica je i direktorica "jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću za prijevoz, turizam i usluge". Ona i tvrtka u registru su prijavljeni na adresi u Stobreču, u obiteljskoj kući Hrvojevih roditelja u kojoj su živjeli kada su se natjecali za stan POS-a. Nama su tvrdili da žive u POS-ovu stanu.


Dugoročno iznajmljivanje stana

S Bobanom i njegovom suprugom Index je razgovarao nekoliko puta proteklih dana jer su prvo dobili dojavu da je u kolovozu prošle godine oglasila iznajmljivanje dva stana - POS-ova i drugog stana koji su kupili u obližnjoj zgradi nakon što su dobili POS-ov. U oglasu za stan POS-a stoji da se iznajmljuje dugoročno, površina mu je 78 metara četvornih, "sve je novo i dobro opremljeno". U komentarima ispod oglasa policajčeva supruga Ivana precizira da stan iznajmljuje do 30. lipnja 2022. godine. To se događa mjesec dana nakon stupanja na snagu zakonskih odredbi koje zabranjuju najam ili prodaju POS-ovih stanova deset godina nakon kupnje bez odobrenja APN-a. 

Ivana Boban je prvo, u dogovoru sa suprugom, poslala pisano objašnjenje. 

- Istina da sam to objavila zbog gubitka posla prošle godine i što sam mislila da neću moći plaćati kredit, ali sam odustala od te opcije jer sam vidjela da nije u skladu sa zakonom i da ga ne mogu iznajmiti, tako da stan nije iznajmljen, a u njemu se i sada nalazim. Oba stana su kupljena na hipotekarni kredit sa zabilježbom OTP banke do konačne otplate na rok od 25 godina bez ikakvog učešća. Isključivo kreditna sredstva. Naime, prije 6 godina, kada smo birali POS stan, nismo imali 4. djece i stan nam je bio tada zadovoljavajući. Poslije smo proširili obitelj, a stan je postao pretijesan za djecu i nas kao veliku obitelj, stoga smo morali kupiti dodatni stan putem kredita u blizini prvog da bi djeci omogućili što kvalitetniji život, poglavito uvažavajući činjenicu da imamo djecu oba spola. Najstarija 17 godina i najmlađe 4 godine. Stan s dvije sobe na obitelj sa 6 članova jednostavno nije zadovoljavajući, napisala je supruga načelnika Prve policijske postaje Split u poruci koja je završila pozivom na kavu.


"Ne znam je li gospođa oglašavala, moguće da je"

Na kavu nas je pozvao i Hrvoje u telefonskom razgovoru. Rekao nam je da drugi stan još nisu stigli ni opremiti.

Bobani nam, međutim, tada nisu otkrili da su stan iznajmljivali turistima. U redu, iznajmljivali su oba - i onaj navodno neopremljeni - ali on nije kupljen u sklopu državnog projekta poticane stanogradnje i stoga nije bitan za priču, a i drago nam je vidjeti da u Hrvatskoj danas policijski šefovi s brojnom obitelji mogu kupiti dva stana.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

hr Fri Jun 05 2020 22:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eda9e586f2ab8f2588b458a/80
Foto: Facebook

Hloverkina škola: "Imamo plaže kao i Mozambik. Zna se kako se radi PR"

Svoj PR eksperiment kasnije je izbrisala s Facebooka. Kaže da je to učinila zbog ružnih komentara s kojima se više nije htjela baviti.

Novak Srzić za Dnevnik Nove TV na kritike svoje blamaže odgovara. ''Drago mi je da sam potaknula mnoge na internetu da budu kreativni i da se igraju fotografijama, to je dobra kampanja. Sve bi ih pozvala da dođu u Makarsku'', rekla je direktorica TZ Makarska i pomnije objasnila svoj gaf.

- Mi imamo plaže kao i Mozambik, još i ljepše. Svojedobno je turistička zajednica Njemačke radila jednu promociju svog turizma pa bi onda stavili recimo tako plažu Mozambika i onda bi rekli mi imamo još i ljepše. Meni je jako drago da je ovaj moj mali PR uspio, da smo makarsku uspjeli staviti na sve naslovnice. Tko to može tako lako napraviti“, kaže Novak Srzić, a na pitanje je li onda riječ o pogrešnoj objavi, odgovorila je: “Zna se kako se radi PR“.

Svoj PR eksperiment kasnije je izbrisala s Facebooka. Kaže da je to učinila zbog ružnih komentara s kojima se više nije htjela baviti.

No došle su i kritike. “Svakako da je neodgovorno pozivati turiste u Makarsku i objavljivati fotografije iz Mozambika. Evo, već su bile određene izjave naziva da više nije makarska rivijera, nego mozambička rivijera“, kaže bivši makarski gradonačelnik Tonći Bilić.

Hrvatska turistička zajednica kaže da u promotivnim aktivnostima gostima želi isporučiti točne i precizne informacije. A svaka regionalna ili lokalna turistička zajednica dužna je provoditi svoje zakonske zadaće.

- One djeluju samostalno u smislu izbora komunikacijskih kanala i komunikacijskih poruka koje plasiraju u javnosti. Međutim, dužne su na točan i vjerodostojan način informirati javnost o svojoj turističkoj ponudi te slijediti promotivne smjernice Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma“, stoji u odgovoru TZ-a.

Poručuju da direktor turističke zajednice odgovara prije svega Turističkom vijeću, koje može odlučiti o sankcioniranju prema zakonskim uvjetima, piše N1.

hr Fri Jun 05 2020 21:35:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eda957a6f2ab829598b4571/80
Foto: Screenshot

Nevrijeme u Dalmaciji: Bujica nosila sve pred sobom, pogoršanje nas očekuje i sljedeći tjedan

Zahvatila nas je još jučer navečer jedna gotovo prava jesenska ciklona. Donijelo je to dosta kiše, ponegdje i obilne.

Gotovo cijelu Hrvatsku zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme uz obilne kiše. Olujno jugo puhalo je i do skoro 100 kilometara na sat, a u Selinama su vatrogasci intervenirali zbog bujice koja je pričinila veliku štetu u kampu.


Osim kiše i pljuskova, bilo je i grmljavine, a nevolje je duž Jadrana stvaralo jako i olujno jugo i oštro, prije svega u Dalmaciji s udarima i preko 100 km/h. Bilo je i visokih valova i plavljenja riva.

No za vikend nas očekuje već puno ugodnije i mirnije vrijeme. Biće dosta sunčanih i suhih razdoblja, a mogućnost za kišu je razmjerno mala. Ipak nije ni to ona prava stabilizacija, koje pritom ni nema na vidiku.

U subotu vjetar slab, a poslijepodne kraćih grmljavinskih pljuskova može biti uglavnom samo na sjeverozapadu zemlje, u gorju te u unutrašnjosti Istre, dok još rjeđe može pljusnuti iz nekog oblaka dnevnog razvoja u unutrašnjosti Dalmacije. No posvuda radi se o malim i kratkotrajnim količinama oborine.

Bit će i toplije i sparnije, osobito na kopnu, uz temperature i do 26-27 stupnjeva. 

Nedjelja nešto neugodnija uz postupno jačanje juga i jugozapadnog vjetra. No još će veći dio dana na Jadranu biti pretežno, a na kopnu djelomice sunčano uz tek kakav kraći lokalni pljusak u gorju i na krajnjem istoku zemlje, uglavnom Podunavlju.

Bit će sve vjetrovitije, skupljat će se tmurniji oblaci oko Istre i Kvarnera gdje će zatim navečer i u ponedjeljak biti pljuskova te munja i gromova. Bit će to samo uvod u pogoršanje početkom novog tjedna, tj. još jedna ciklona i novi kišni val u ponedjeljak i u noći na utorak, piše vijesti.hr

hr Fri Jun 05 2020 20:57:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .