Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2cfd5e0e49385d6a8b45e2/80

Stručnjaci: Vikend bi trebao trajati tri dana

Adam Grant, psiholog iz Wharton School u Pennsylvaniji, tvrdi kako bi smanjenje broja radnih sati povećalo učinkovitost zaposlenika i potaknulo ih da budu kreativniji.
Možete li i zamisliti da vikend traje tri dana? Ako ste odgovorili potvrdno na ovo pitanje, istog ste razmišljanja kao i ekoomski tručnjaci koji su se susreli na Svjetskom ekonomskom forumu u Švicarskoj i pritom  "uzburkali" valove izjavama da bi radni tjedan trebao trajati samo do četvrtka, odnosno, vikend bi trebao trajati tri dana, javlja Večernji

I tvrde, ne bi tu bilo gubitaka niza poslodavce ni zaposlenike, nego baš obrnuto. Donijelo bi napredak za obje strane. 

Adam Grant, psiholog iz Wharton School u Pennsylvaniji, tvrdi kako bi smanjenje broja radnih sati povećalo učinkovitost zaposlenika i potaknulo ih da budu kreativniji. 

"Imamo pozitivne rezulatate eksperimenata koje smo proveli, a koji su pokazali kako smanjenje radnih sati pozitivno djeluje na radnike. Učine više posla za tovrijeme, njihovi rezultati su kreativniji i imaju više želje za radom. " Ti radnici su i odaniji i privrženiji komapniji za koju rade, dodaje Grant, jer se žele "odužiti" poslodavcu koji im je omogućio da više slobodnog vremena provedu sa svojim obiteljima.

Ekonomist i povjesničar Rutger Bregman, istog je stava, navodeći da je ova tema bila aktualna desetljećima. 

"Desetljećima, veliki ekonomisti, filozofi, sociolozi, vjerovali su da ćemo raditi sve manje i manje. Tijekom dvadesetih i tridesetih godina, otkriveno je kako skraćivanjem radnog tjedna, zaposlenici postaju sretniji i učinkovitiji. Henry Ford, primjerice, otkrio je kako skraćivanje radnog tjedna sa 60 na 40 sati ima pozitivan utjecaj na radnike i poslovne rezultate jer se radnici ne osjećaju umorno od posla. "


hr Sun Feb 03 2019 11:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57d52529111c844e8b4598/80
Foto: Facebook

Vrsaljko ima dvojnika

Fotograija je pronašla svoj put do nogometaša
Po svemu sudeći Šime Vrsaljko ima dvojnika. Facebook je ekslodirao zbog slike muškarca koji sliči na popularnog nogometaša.

Fotografija je zapela za oko i nogometašu pa ju je podijelio na svom Instagram profilu i poručio: "Ako mi vidite brata blizanca recite mu da ga čekam kući. Brate, čuvaj mi se na toj bicikli."








hr Sat Aug 17 2019 12:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c39729111cc64c8b45f4/80
Foto: TZG Omiš

Marko Tolja sinoć raznježio Omišane

Omiš ima bogat glazbeni, sportski i gastro program..
Ove godine Gusarska bitka u Omišu održati će se čak tri dana i ponuditi posjetiteljima bogat program glazbenih, sportskih i gastro događanja za sve uzraste. Sinoć je na prvoj večeri, popularno nazvanoj " Večeri Evergreena" nastupio riječki pop, swing i jazz glazbenik Marko Tolja u pratnji izvrsnog Big Band Makarska.

Oduševljena publika uživala je u ovom koncertu prepunom dobre vibre i još boljih hitova.

Danas je na rasporedu Dječji gusarski dan s početkom u 18:30 sati, nakon kojeg će nastupiti Maja Šuput. Više informacija o programu događanja Gusarske bitke u Omišu možete pronaći na FB stranici Gusarska bitka
hr Sat Aug 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c01729111c314e8b459f/80
Foto: Jasmin Schreiber/Unsplash

Perilica za suđe više ne čisti dobro? Isprobajte ova dva sastojka

Nekada se stvori kamenac koji stvara probleme, a nekada jednostavno treba ukloniti neugodne mirise i razne nakupine
Masne naslage i ostaci hrane glavni su problem perilice suđa, a iako se stalno ispire i to vodom visoke temperature, s vremenom ju je potrebno detaljno očistiti. To će najbolje napraviti soda bikarbona i alkoholni ocat.  

Upravo se ta dva sastojka koriste kod čišćenja većina stvari u kuhinji, a idealan su par zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti korištenja. Kada je perilica prljava ili puna kamenca, ona ni ne čisti dobro i zato bi je trebalo nekoliko puta godišnje počistiti. 

Prije svega, potrebno je izvaditi držače za čaše i posuđe iz perilice kako bi se i oni očistili. Stave se u toplu vodu u koju se ulije malo običnog sapuna i tako stoje neko vrijeme nakon čega se isperu.  

Što se tiče same perilice, potrebno je sodu bikarbonu posuti po unutrašnjosti, a malo više je treba staviti na dijelove s mrljama. Ovdje nastupa alkoholni ocat. Stavi se na krpu ili spužvu i istrlja se sva površina prethodno posipana sodom.  Ovo je odlična metoda jer će soda ukloniti neugodne mirise, vratiti sjaj perilici, a ocat je zadužen za samo čišćenje, kao i za uklanjanje kamenca. 

Završni korak je vraćanje izvađenih držača i ispiranje prazne perilice na brzom programu pranja, piše Večernji.hr
hr Sat Aug 17 2019 10:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d56eb2229111cc44c8b45d1/80
Foto: PIXABAY

Lava kolač - desert s kojim ne možete pogriješiti

Slobodni dani su stvoreni za slatke užitke poput ovog...
Lava cake je toliko poznat da vam ne moramo ni pisati o sočnom biskvitnom rubu i kremastoj, tekućoj unutrašnjosti. Sve što trebate je dobro promiješati sastojke, zagrijati pećnicu i pripaziti na vrijeme pečenja.

Savršeno pristaje uz sezonsko bobičasto voće, sladoled, lagano tučeno vrhnje i gorki posip od kakaa. 

Sastojci:

50 g čokolade 4 žlice maslaca 60 g šećera u prahu 1 jaje + 1 žumanjak 3 žlice glatkog brašna 1 žlica kakaa u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Dvije posudice premažite s malo maslaca. Otopite čokoladu i maslac na pari pa umiješajte šećer u prahu i jaja. Na kraju dodajte brašno i kakao u prahu, dobro izmiješajte pa prelijte u posudice. Pecite 12 ili 13 minuta, sve dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane tekuća. Pustite da se deserti malo ohlade, a potom ih prevrnite na tanjure.


hr Fri Aug 16 2019 19:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .