Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aeaecfe2af47f8ba68b4672/80
Foto: Pixabay

Uoči sezone u Splitu: Podstanare masovno izbacuju na ulicu

Sezona u Splitu počinje već potkraj travnja, odnosno početkom svibnja, a podstanari koji ostatak godine uredno plaćaju stanarinu najmodavcima, u ljetnim mjesecima napuštaju stanove kako bi ih prepustili turistima

U Splitu počinje turistička sezona, a ugostitelji, hotelijeri, turistički radnici i iznajmljivači počinju trljati ruke. Međutim, početak sezone u gradu pod Marjanom znači i doslovnu evakuaciju većine splitskih podstanara iz stanova u kojima žive ostatak godine. - piše Index

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatsku je od siječnja do kraja travnja stiglo 1,9 milijuna turista, odnosno 10 posto više nego prošle godine u isto vrijeme. Također, ostvareno je 5,1 milijun noćenja, odnosno 9 posto više nego lani. Najviše noćenja, osim Istre i Kvarnera, ostvareno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nema sumnje da će i ovo ljeto u Splitu i okolici biti turistički uspješno, kao i da će se nastaviti praksa koja se ustalila proteklih godina - izbacivanje podstanara na nekoliko mjeseci kako bi se u te stanove smjestilo turiste.

Evakuacija podstanara

Sezona u Splitu počinje već potkraj travnja, odnosno početkom svibnja, a podstanari koji ostatak godine uredno plaćaju stanarinu najmodavcima, u ljetnim mjesecima napuštaju stanove kako bi ih prepustili turistima. Tijekom ljeta najmodavci iznajmljuju ispražnjene stanove za višestruko veće cifre stranim gostima koji to, za razliku od cjelogodišnjih podstanara, mogu i žele sebi priuštiti. 

S poslovne strane, želja vlasnika stanova za dodatnom zaradom sasvim je razumljiva. U nekoliko mjeseci zaradit će vjerojatno veću svotu od one koju dobiju od uobičajenih podstanara.

Sudeći prema "dalmatinskim" grupama i stranicama na društvenim mrežama, koje služe kao oglasnici za traženje i iznajmljivanje stanova, evakuacija je već započela. Podstanari se žale na "apartmaniju" i doslovno mole za informacije o dostupnim povoljnim stanovima na području Splita i okolice.

"Ova godina je strašna"

Index je razgovarao sa Sandrom Korevec, zaposlenicom agencije Anastazija nekretnine.

- Ova godina je strašna, s ovim cijenama, ovim tržištem nekretnina i ovakvim turističkim najmom. Po meni, tu zaista treba provesti nekakav zakon. Gledajte, podstanari koji su sad trenutno u stanovima, moraju iseljavati 1.5. ili 1.6. Ako nemaju nekog svoga, ti ljudi nemaju kamo. Mogu jedino na ulicu. - priča Sandra. 

Kako se snalaze izbačeni podstanari?

- Neki se snalaze kod roditelja, a neki uzimaju dnevne apartmane, ovisi koliko mogu platiti. Radi se o cijenama od po 50 do 80 eura dnevno, to je okvirna cijena za jednosoban prosječan apartman. Ne govorim o nekim većim apartmanima ili elitnijim lokacijama. Ne znam tko to može platiti u ovakvoj situaciji. Ne znam gdje završi većina tih ljudi. - objašnjava agentica za nekretnine.

90 posto za iznajmljivanje turistima


- Od 100 posto splitskih stanova koji služe iznajmljivanju, njih 10 posto koristi se za duži najam, odnosno podstanarstvo. Ostalih 90 posto služi turističkom najmu. - dodaje.

Korevec govori kako se ova situacija dogodila praktički preko noći.

- Unazad tri godine na tržištu je bilo dosta stanova koji su se iznajmljivali na duži period. Malo tko je zapravo išao na turistički najam, ali s pojačavanjem turizma, s dolaskom Ultre i većim priljevom gostiju, posebno od prošle godine, potražnja se zahuktala. Ne znam hoće li ovo potrajati. Po meni, ne bi trebalo jer će biti prevelika konkurencija i oni koji se žele baviti turizmom, neće uspjeti postići cijenu koju su odredili. - priča.

Njezina agencija ne profitira od turističkog iznajmljivanja apartmana. Samim time, i agencije za nekretnine itekako osjećaju posljedice splitskog apartmanskog poduzetništva.

- Nemamo provizije. Mi smo licencirana agencija i poslujemo s najmodavcima koji prijavljuju podstanare. Iznajmljivanje na crno ne prihvaćamo. Naša provizija je u visini jedne mjesečne najamnine. Ako je stan 200 eura mjesečno, toliko iznosi naša jednokratna provizija, uz prebacivanje stvari, papirologije i posla kod javnog bilježnika. - objašnjava. Cijeli članak pogledajte ovdje.
hr Thu May 03 2018 13:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c418ca20e4938007e8b4629/80

Nagla i brza promjena vremena, od ponedjeljka još i gore

Lokalni pljuskovi i grmljavine...
Nakon iznadprosječno toplog četvrtka s južinom, u petak u većini Hrvatske povratak zimskih uvjeta, ponegdje i s debljim snježnim pokrivačem, pa možete li - gorjem ne putujte od 8 do 20 sati, još bolje - do subote, a i podno Velebita će od petka poslijepodne do subote kasno navečer biti ograničenja u prometu. Za mnoge će vjerojatno najpovoljnija biti nedjelja, a od ponedjeljka ponovno oblačnije i vjetrovitije, vjerojatno s češćim oborinama.

Na sjevernom Jadranu i dijelu gorja već oko podneva bura, često jaka, na udare ubrzo i olujna, koja pahulje iz gorja može donositi i ponegdje na obalu, pa i bliže joj otoke. No, češća će biti kiša, gdjegod i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, najmanje u Istri, u čijoj je unutrašnjosti i snijeg moguć samo rijetko. Temperatura većinom od 5 do 10 °C, u gorju od 0 do 5 °C, uz prijepodne uglavnom toplije od poslijepodneva.

U Dalmaciji će dnevni temperaturni hod biti uobičajen, ali malen zbog juga, oblaka i kiše, mjestimice iobilnijih pljuskova i grmljavine, a u unutrašnjosti i snijega, uglavnom u brdima. Poslijepodne će bura biti sve češća, na udare ponegdje i olujna, a more i dalje umjereno valovito i valovito.

Podjednako će valovito biti i na jugu Hrvatske, ali zbog cjelodnevnog umjerenog i jakog juga, uz koje će se temperatura uglavnom malo mijenjati. Sunčanih će sati biti malo, a pljuskovi i grmljavine bit će češći prema kraju dana, javlja HRT
hr Fri Jan 18 2019 09:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c41896f0e49386e7c8b4695/80

Humanitarni turnir "Veliko srce za malu Donu" u subotu u Hrvacama

Malonogometni klub Hrvace KompassGroup i drugu godinu zaredom organizira malonogometni turnir ‘4 kafića - Hrvace’. Ponovno će, i ove godine, uz sportski dio u prvi plan pasti humanitarna nota turnira - za pomoć malenoj Doni Jerkan...

"Veliko srce za malu Donu" naziv je drugog izdanja malonogometnog turnira u Hrvacama u organizaciji kluba Hrvace KompassGroup. Nakon što je u premijernom izdanju prošle godine sav prihod od kupljenih ulaznica i donacija otišao na adresu dječjeg vrtića "Sretno dijete" ove će taj humanitarni dio biti za malenu Donu Jerkan, djevojčicu koja muku muči sa rijetkom pojavom gigantskog kongenitalnog nevusa.

Laički rečeno, malenoj Doni madeži zahvaćaju više od 80 posto površine na leđima i svakodnevno se sve učestalije događaju razne promjene u boji i teksturi, a svaka nova promjena moguća je opasnost od melanoma koji se ne može otkriti na vrijeme. Iritacije i bol postale su Donina svakodnevnica pa je odlučeno kako će u naredne dvije godine, u Švicarskoj, biti napravljene tri operacije uklanjanja, a zasigurno i više kako bi Donin život postao puno bolji.

Prva operacija obavljena je već prije tri dana, a sad predstoji oporavak u Zurichu od mjesec do šest mjeseci što snosi poprilične troškove koje njezini roditelji ne mogu pokriti. 

Humanitarni turnir na rasporedu je sutra, 19. siječnja od 18 sati u dvorani u Hrvacama. Cijena ulaznice za djecu je 10 dok je za odrasle 20 kuna. Donacije, osim kupljenih ulaznica, moći će se ostavljati i na ulazu u dvoranu.  

‘Šaljemo apel svima koji su u mogućnosti i koji su velikog srca da dođu i svojim priustvom ovu akciju učine uspješnom. Svakom kupljenom ulaznicom gledatelji sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj ih očekuju bogate nagrade. Bog i Hrvati’, poručuju iz MNK Hrvace KompassGroup.

hr Fri Jan 18 2019 09:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c408fa80e4938e47f8b4591/80

Pametno: Nemojte nam potpuno uništiti Marjan!

Dugogodišnji nemar Javne ustanove i potkornjak doveli su do tragičnog stanja na Marjanu, kažu u stranci Pametno. Ponovili su svoj apel kako radovi i sanacija moraju započeti što prije jer je svaki dan gubitak za šumu i građane grada Splita

Nakon što su još u srpnju prošle godine, prije šest mjeseci, pozvali Javnu ustanovu i Grad na hitnu intervenciju na Marjanu, iz Pametno su danas reagirali na najavljeni proces uklanjanja velikog broja suhih i zaraženih stabala, uvjetovanih već svima poznatim napadom štetnika potkornjaka. Žalosna je inertnost kojom se nadležni bave ovim problemom jer je Marjan blago svih građana, koje je trebalo odgovorno njegovati i održavati. 

- Mi smo, kao i svi građani Splita, posebno osjetljivi na aktivnosti koje se događaju na Marjanu kao jednom od simbola grada i razumijemo strahove i nepovjerenje koje se javilo nakon najave korištenja teške mehanizacije u svrhu probijanja šumskih prometnica i vlaka – ističe Branimir Urlić, gradski vijećnik Pametno i nastavlja – Javna ustanova je loše i nikako gospodarila šumom posljednjih desetljeća. Radovi u svakoj šumi zahtijevaju posebne dozvole i specifično projektiranje, a posebno na području zaštićenog dijela prirode kao što je Marjan. Oni trebaju biti ili predviđeni planom gospodarenja, koji je za Marjan istekao 31.12.2018. ili posebnim projektom koji trebaju odobriti sve nadležne institucije.  

Zato Pametno traži, na uvid cijeloj javnosti, sve dokumente i dozvole za predviđene radove, kao i informaciju tko će biti izvođač radova, na kojem natječaju je izabran ili te aktivnosti tek predstoje. Sve to opet dovodi u pitanje pravovremeno djelovanje i kašnjenje cijelog procesa, a situacija na Marjanu je hitna.

- Od početka pojave ovog problema, koji je u velikom dijelu rezultat nerada i nereda koji je vladao, zalagali smo se za hitnu i sveobuhvatnu akciju u svrhu rješavanja ovog problema. Nakon tematske rasprave Gradskog vijeća o Marjanu očekivali smo brže pokretanje stvari, uz sva upozorenja o ozbiljnosti situacije koja su dolazila od strane šumarskih stručnjaka – dodao je Urlić.

Pametno stoga poziva i nadležna Ministarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša, da donesu hitno rješenja iz svoje nadležnosti koja će omogućiti ubrzanje cijelog procesa sanacije Marjana. Ističu kako se ne smije zanemariti posebna pažnja za očuvanje Marjana i želja građana da sudjeluju u spašavanju, u mjeri koliko je to dozvoljeno pravilima zaštite na radu.

hr Thu Jan 17 2019 15:47:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4074fe0e493841808b456a/80

Mogu izazvati i puknuća guma: Deset opasnih rupa u asfaltu na glavnoj prometnoj cesti u sredini TTTS-a

Posebnu opasnost rupe predstavljaju nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Na glavnoj i vrlo prometnoj cesti u sredini TTTS-a po kojoj u 24 sata prođe više tisuća, a možda i desetaka tisuća vozila, već nekoliko mjeseci nalaze se velike i opasne rupe u asfaltu prijeteći gumama i sigurnosti prometa posebno kada ih vozači naglo žele zaobići i izbjeći jer mogu izazvati puknuće ne samo gume već i osovine. 

Posebnu opasnost predstavljaju te rupe nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima  da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Nadamo se da će se Komunalna služba grada odazvati apelu da se postojeće rupe što prije saniraju kako bi se izbegle štete na vozilima te izbjegla opasnost za promet pa i brojne pješake.

hr Thu Jan 17 2019 13:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .