Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59c8d641b9e03edf678b47b2/80
Foto: FB-Zubolina

Edukacija djece o oralnom zdravlju

Udruga "Zubolina" svojim aktivnostima želi doprinijeti unapređenju oralnog zdravlja i oralnih navika u Hrvatskoj te za svoj cilj ima edukaciju djece o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni, s ciljem smanjenja dentalnog straha i prevencije karijesa te podizanja svijesti o oralnom zdravlju.

Pri dolasku, djecu će se upoznati s vilom Zubolinom i maskotom organizacije te će im biti ispričana priča o Zubolini. Nakon toga će djeca biti educirana o zdravim namirnicama te će bojati radne listiće pri čemu će se slobodno izraziti o usvojenom znanju. Zatim slijedi igra na Play - Doh setu Zubar gdje će modelirati zube od plastelina, brusiti karijes i popravljati pokvarene zubiće s novim plastelinom. Studenti Dentalne medicine će ispričati kako pravilno četkati zube te im to pokazati na modelima . U isto vrijeme dio djece će biti na upoznavanju sa stomatološkom ordinacijom gdje će im studenti odraditi pregled i fluoridaciju zuba. Sve u korist smanjenja straha od stomatologa i što boljeg upućivanja u važnost oralnog zdravlja.

 U organizaciji i egzekuciji projekta sudjeluju u potpunosti studenti studija Dentalne medicine uz specijalista dječje stomatologije pri Medicinskom fakultetu u Splitu.

Edukacija će se održati u  četvrtak, 28.9,  u  9:30 na stomatološkoj poliklinici ( Ul.  Antuna Gustava Matoša 2)

        

Facebook komentari

hr Mon Sep 25 2017 12:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a357e2bb9e03ea0258b46ba/80

Prilika za one koji traže posao: CIA nudi milijun kuna godišnje instruktorima hrvatskog jezika

CIA traži ljude koji govore hrvatski, srpski ili bosanski jezik. I spremni su dobro platiti. Ova obavještajna agencija traži iskusne i kvalificirane instruktore stranih jezika za godišnju plaću koja, bez bonusa, može iznositi do 161,900 dolara. Prevedeno u domaću valutu, CIA nudi plaću od nešto više od milijun kuna
Uz regularnu plaću, potencijalni novi zaposlenici dobivaju i bonuse koji mogu iznositi i do 35 tisuća dolara. Bonusi se isplaćuju ovisno o jeziku i poziciji, a visina bonusa ovisi o kriterijima koje postavlja CIA. Također, instruktori koji govore više jezika, mogu se kvalificirati za isplatu više bonusa, piše Index.

Osim hrvatskog, bosanskog i srpskog, traže se instruktori drugih jezika, a popis možete pogledati ovdje

Kako navode na svojim službenim stranicama, "CIA pruža prvoklasnu obuku energičnim, kreativnim i upornim profesionalcima".

Uvjeti

Kandidati moraju imati diplomu iz stranog jezika, odnosno iz lingvistike ili nekog srodnog polja. Moraju imati između dvije i pet godina iskustva, kao i dokazano znanje iz povijesti, kulture, politike i ekonomije područja u kojemu su stručni. Također, traži se sposobnost korištenja posljednjih tehnoloških i predavačkih vještina. Poželjno je iskustvo predavanja jezika odraslima, od početnog stadija do nivoa tečnog govornika. Poželjno je i da su se kandidati školovali, živjeli ili radili u inozemstvu. Jedan od uvjeta je i vrhunsko poznavanje engleskog jezika. 

Svi kandidati moraju proći medicinski i psihološki pregled, testiranje na detektoru laži te detaljnu provjeru identiteta. Jedan od uvjeta je posjedovanje američkog državljanstva. Kako bi CIA uopće razmatrala kandidaturu, jedan od uvjeta je da prijavljeni nisu koristili droge u posljednjih 12 mjeseci. Ta stavka bit će pažljivo provjerena.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
 

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 21:18:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352e20b9e03ede278b45f5/80

Winnie the Pooh slavi 90. rođendan u londonskom muzeju V&A

"Winnie the Pooh: istraživanje klasika" ime je nove izložbe u londonskom Victoria and Albert (V&A) muzeju posvećene jednom od najdražih dječjih likova, medvjediću Winnieju.

S više od 230 izložaka, orginialnih rukopisa i interaktivnih elemenata, izložba vodi posjetitelje na put u magični svijet dječaka Christophera Robina, glavnog lika serije knjiga i autorovog sina.

Cilj je izložbe, koja će biti otvorena do travnja 2018., baciti novo svjetlo na petogodišnju umjetničku suradnju između Christopherovog oca A.A. Milnea (1882-1956.) koji je stvorio priče o "Winnie-the-Poohu" i ilustratora E.H. Sheparda (1879-1976.).

"Postoji malo kreativnih odnosa koji su uspjeli do te mjere zabljesnuti bezbrojne generacije čitatelja, poput ovog odnosa dječjeg pisca i ilustratora", kaže V&A o Milneu i Shepardu.

Među najvrednijim dijelovima izložbe su Milneov originalni rukopis priče "House at Pooh Corner", brojni Shepardovi crteži u olovci te plišane igračke Pooha i ostalih.

Ističe se i rukom oslikan keramički servis za čaj darovan princezi Elizabeti, današnjoj britanskoj kraljici, 1928.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .