Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

Splićanin će tužiti policiju: "Oštetili su mi automobil i naštetili ugledu"

Sve se dogodilo prošli utorak kada je policija pozvana zbog navodnog korištenja narkotika u ugostiteljskom objektu

26-godišnji Toni Čavka iz Splita tužit će MUP jer su mu, tvrdi, interventni policajci tijekom pretraživanja oštetili automobil i nanijeli štetu ugledu. Zbog toga je, tvrdi, izgubio i posao. 

Sve se dogodilo prošli utorak kada je policija pozvana zbog navodnog korištenja narkotika u ugostiteljskom objektu. Iz policije tvrde da su postupili sukladno svojim ovlastima.

Toni tvrdi kako je s prijateljima uživao u piću kada je nekoliko interventnih policajaca, zbog navodne dojave o marihuani, došlo za njihov stol.

- Mene su prvog ščepali s leđa, počeli se derati bahato po kafiću, ugurali su me u hodnik prema WC-u, zabili u zid, digli ruke u zrak i pretresli cijelog. - ispričao je za RTL Toni Čavka.

Budući da mu je osobna iskaznica ostala u automobilu, policajci su ga otpratili do vozila, koje su zatim, tvrdi Toni, detaljno pretresli te pritom i oštetili.

"Ovo je oplata koju su isčupali tijekom pretresa auta. Kolega je jedan njihov rekao, dok je pretresao auto, da drugom kolegi izvadim stvari iz torbice i novčanika na stol od štekata. Praktično, ja sam bio skoro cijeli pretres okrenut leđima", opisuje dalje Toni.

Policija ima potpuno suprotnu priču

O onom što se prošlog utorka odigralo na splitskim Gripama policija ima potpuno suprotno viđenje. Potvrđuju da je do legitimiranja i pregleda osoba došlo, ali tvrde kako je pregled bio samo vizualni.

- Na osnovi do sada utvrđenog činjeničnog stanja, nisu utvrđeni propusti u radu policijskih službenika, ali ćemo temeljem zaprimljene pritužbe 26-godišnjaka provesti postupak sukladno Zakonu o policiji. - stoji u priopćenju policije.

Zakonski rok za pismeno očitovanje o pritužbi je trideset dana, ali Toni neće čekati već tužiti MUP. Tvrdi da je zbog svega izgubio posao zato što nije uspio poslodavcu javiti da sljedećeg dana neće raditi. - piše RTL

hr Tue Jan 29 2019 11:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbdb63329111cea558b45bf/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Autentični simbol: Mali škver za brodice u Zadru

Izvlače kaiće, pasare, guce, batele, pripremaju za sezonu, za ljeto što dolazi, za parangale, udice, barakude, buskavice. No, ni sami ne znaju do kad
U uvali Bregdetti u Zadru ima mali škver za brodice koji radi na tradicionalan način, sanjkama. Izvlače kaiće, pasare, guce, batele, pripremaju za sezonu, za ljeto što dolazi, za parangale, udice, barakude, buskavice. No, ni sami ne znaju do kad.

- Najprije bi trebalo u suradnji sa Županijskom lučkom upravom definirati strategiju daljnjeg razvoja škvera. U kojem će se smjeru razvijati ovaj škver. Hoćemo li ići na komercijalni način kao u marinama ili ćemo pokušati zaštiti tradicionalni način izvlačenja brodova pomoću saonica ili važa jer to pomalo izumire i nestaje. Postoji još samo par škverova u Županiji koji na taj način djeluju i mislim da je to kulturno dobro. - ističe za HRT Đino Matešić, tajnik ŠRD "Bregdeti-Arbanasi".

Njegov brat Đani ima 28 godina. 

- Bavim se ovim od svoje 16. Brat me naučio većinu toga, ističe.

- Budućnost Sportsko- ribolovnog društva vidim u suradnji sa ovim škverom, pomoću kojeg će se financirati daljnje ribolovne aktivnosti i nastavak tradicionalnog izvlačenja brodova. I naravno suživota s turizmom, s okolišem i sa susjedima. U skladu s ekološkim standardima, ističe Đino. 

- Svugdje je škver duša, gdje se skupljaju ljudi, zapiva se, ispeče, kaže dopredsjednik ŠRD Bregdeti-Arbanasi Livio Stipčević.
hr Mon Apr 22 2019 14:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbdb3ef29111c4e568b45a7/80

Prosvjed građana Splita "Spasimo Đardin”: "Bit ćemo uporni i nećemo odustati sve dok nadležni ne počnu raditi ono za što su plaćeni"

Prosvjed je zakazan za sutra, 23. travnja u 12 sati, a organizatori pozivaju sve da im se priključe

Stanari stare gradske jezgre "Đardina" najavili su prosvjed kojim želi ukazati na "devastaciju i pretjeranu, neprimjerenu eksploataciju".

Prosvjed je zakazan za sutra, 23. travnja u 12 sati, a organizatori pozivaju sve da im se priključe. 

Priopćenje stanara donosimo u nastavku, autentično i u cijelosti: 

- Nakon što smo prije 20-tak dana održali miran skup, kojim smo javnost upoznali s neizdrživom situacijom u kojoj se nalazimo kao stanari stare gradske jezgre i ukazali na devastaciju i pretjeranu, neprimjerenu eksploataciju Đardina, sutra u utorak 23.04.2019. u 12:00 sati organiziramo javni prosvjed.

Dopise, kojima smo ukazali na postojeće probleme, uputili smo gradonačelniku, gradskim vijećnicima, našim gradskim kotarima i konzervatorskom odjelu. Odgovor i podršku jedino smo dobili od Gradskog kotara Grad te vijećnika stranke Pametno.

Budući da se ni gradonačelnik ni Konzervatorski odjel grada Splita nisu očitovali, a sutra se sprema otvaranje još jedne od manifestacija u Đardinu, odlučili smo održati javni prosvjed kojim poručujemo da ćemo biti uporni i nećemo odustati sve dok nadležni ne počnu raditi ono za što su plaćeni, a to je PROVODITI ZAKONE I OSIGURATI ZAŠTITU I OČUVANJE OVOG SPOMENIKA PARKOVNE ARHITEKTURE TE ZAUSTAVITI IZUMIRANJE I ISELJAVANJE STANOVNIŠTVA IZ STARE GRADSKE JEZGRE.

I ovaj put, kao što je čest slučaj u našoj zemlji, građani moraju ukazivati na propuste i loš rad institucija koje plaćaju. Nažalost, događa se isti scenarij kao npr. s Marjanom, Modrom špiljom na Visu... da se ono što je najvažnije i najvrijednije uništava zbog pogodovanja podobnim koncesionarima.

Sutra ćemo s transparentima u rukama stati pored najavljene "Piknik zone by Staropramen" (češko pivo!!??) za koju smatramo da je potpuno neprimjerena prostoru Đardina, kao što su i sve druge planirane manifestacije. Uz nas će biti stanari koji žive unutar zidina Dioklecijanove palače, s kojima dijelimo iste probleme i kojima smo zbog podrške izuzetno zahvalni.

Za dio javnosti koji još nije upoznat s činjenicama, želimo ponoviti da se u Đardinu, koji je SPOMENIK PARKOVNE ARHITEKTURE ujedno i na listi UNESCO-a, tijekom ljetnih mjeseci SVAKOGA DANA, a povremeno i u ostatku godine, održavaju koncertne manifestacije. Pretjerana eksploatacija Đardina započela je dolaskom Alijane Vukušić na čelo Turističke Zajednice, uz blagoslov tadašnjeg gradonačelnika Splita Ive Baldsara koji je 2015. odobrio prenamjenu gradskog parka, te odobrio održavanje manifestacija  što je u potpunosti protivno važećim zakonima RH (ZAKONU O BUCIOČUVANJU EUROPSKE BAŠTINE UNESCO-AZAKONU O ZAŠTITI PRIRODE, ZAKONU O ZAŠTITI I OČUVANJU KULTURNIH DOBARA, te ZAKONU O ZAŠTITI OKOLIŠA).

Organizatori koncerata imaju pravo postaviti binu na zelenoj površini, postaviti kućice i štekate gdje prodaju piće, ukrase i zvučnike tako da ih vezuju za stoljetna stabla "zaštićenog" parka. Za to dobivaju financijsku potporu Turističke Zajednice, a Gradu Splitu plaćaju simboličnu koncesijsku naknadu, sve to pod izgovorom "bogatije" turističke ponude.

Citiramo direktoricu TZ grada Splita Alijanu Vukušić, koja je nedavno u jednom intervjuu naglasila: "PRIJE SVEGA MORAMO MISLITI NA NAŠE GRAĐANE I AKO KVALITETA ŽIVOTA SPLIĆANA BUDE DOBRA, BIT ĆE DOBRO I NAŠIM GOSTIMA"...

Citiramo i splitskog gradonačelnika, koji je na konferenciji o "Razvoju održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom" izjavio: "POVIJESNE JEZGRE ČUVA STANOVNIK, A NE KOMUNALNI REDAR. AKO NE KRENEMO S VRAĆANJEM STANOVNIŠTVA, MISLIM DA NEĆEMO NAĆI RECEPT. NISAM PROTIV TURIZMA, ALI MORAMO POŠTEDJETI LJUDE NEGATIVNIH EFEKATA TURISTIFIKACIJE."

... pa molimo oboje da krenu sprovoditi svoje riječi u djela.

PRAVO NA PARK ne tražimo samo zbog nas - stanara, nego i zbog ostalih naših sugrađana koji imaju pravo na jednu oazu mira i ljepote u centru Splita, u kojoj se nekad mogla doživjeti prošlost i duh našeg grada, osluhnuti zvukovi prirode, a sada je narušen koncertnim binama i zvučnicima, kućicama za prodaju piva, suvenira i hamburgera. Kroz razgovore s turistima smo vidjeli da i oni smatraju važnijim doživjeti park kao mjesto gdje mogu pronaći mir, opustiti se, odmoriti se od velikih gužvi koje imamo ljeti u staroj gradskoj jezgri.

Molimo naše sugrađane da probaju zamisliti da se ispred njihovih kuće više od 100 dana u godini održavaju koncerti i da tijekom cijelog tog razdoblja nemaju mogućnost voditi normalan život, otvoriti prozore, pogledati film ili tv program, otići na spavanje prije 24:00 sata, a moraju se ujutro ustati, otići na posao ili u školu. Uskraćeno nam je pravo mira u vlastitom domu, a i mi smo, kao i ostali naši sugrađani ponekad umorni, bolesni, ili imamo malu bebu koja ne može zaspati ako zid kuće vibrira od jačine zvučnika. Nama je jasno da živimo u centru grada i da ne možemo živjeti u potpunoj tišini. Ali zakon o zaštiti od buke naročito štiti prostore kao što su parkovi. Također bi svatko od nas pretrpio par događanja godišnje, a mi imamo događanja ispred naših domova minimalno 100 dana.

Nadamo se da će nam se građani grada Splita pridružiti sutra u prosvjedu i podržati nas u nastojanjima da očuvamo Đardin i život u staroj gradskoj jezgri. - stoji u priopćenju 

hr Mon Apr 22 2019 14:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbdb0f429111c4e568b458f/80

Grad u kojemu je počeo Domovinski rat uspješno sanira svoje „rane i ožiljke“ stradavanja

Ovaj grad koji danas broji oko 8 tisuća stanovnika, pretrpio je ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.325.000 eura
Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske.

Ovaj zapadnoslavonski grad koji danas broji oko 8 
tisuća stanovnika, pretrpio je ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.325.000 eura.

Ratna šteta u gospodarstvu iznosi 64 mil. eura, u 
društvenim djelatnostima 18 mil. eura. Ujedno je izbrojano i 4730 oštećenih i uništenih stambenih objekata u Pakracu.

Danas Grad Pakrac učinkovito uklanjanje ratom uništene objekte i obavlja obnovu pročelja, što je dovelo do urbanističkog procvata.


hr Mon Apr 22 2019 14:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbd7d2629111c64568b456b/80
Foto: dugiotok.hr

Jednoj od najljepših plaža prijeti devastacija

Sakarun je posljednjih godina izložen nesavjesnim gostima, svakakvim prljavštinama, a najviše se plastike gomila na pijesku ove predivne plaže.
Iako se u borbu protiv neodgovornog ponašanja pri odlaganju otpada uključuje sve više ljudi, katkad se čini da priroda gubi bitku. Sakarun na Dugom otoku godinama je omiljeno odredište ekološki osviještenih aktivista i nikad se nije dogodilo da im je nedostajalo posla.

- Iz godine u godinu smo sve svjesniji ili nesvjesniji koliko je ima i koliko je ovo naše lipo more zagađeno i nastojimo koliko toliko pripremiti plažu za ljeto, kaže glavni čuvar prirode iz Javne ustanove Natura Jadera Zoran Božić.

Drugu godinu u tome im u sklopu terenske nastave pomažu srednjoškolci iz Gračaca.

Suradnja s Natura Jaderom počela je nakon uvođenja novog programa u školu - tehničar zaštite prirode ili popularno rendžer.

Rješenje se neće pojaviti samo od sebe. Valja promijeniti ponašanje - zato se toliko radi s mladima - te sustavno upoznati problem.

- Svake godine smo počeli raditi monitoring morskog otpada u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, tako da bi godinama, kad ipak skupimo neke podatke, i kada se to objavi u nekim znanstvenim radovima, pridonijeli općoj svijesti, i podacima koji se tiču morskog otpada, ističe stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Natura Jadera Morana Bačić.

Suočavanje s ovim globalnim problemom motivira i studente.

Plastika u moru jedan je od problema koji dolaze na naplatu, što dokazuju i akcije čišćenja plaža duž cijelog Jadrana. 

Tako su Zadrani na izložbi "Uvik friško" imali prilike vidjeti rezultate čišćenja plaže Zaglav na otoku Visu. Plastika izložena djelovanju sunca i mora postaje krta, drobi se i usitnjava, do oku nevdljivih čestica. Sve češća tema postaje takozvana mikroplastika u moru - nalazi se u morskoj fauni, dakle kad jedemo ribu ili školjke, serviramo si i posljedice desetljeća neodgovornog ponašanja. 

Ono što ne vidimo manje nas plaši. Stručnjaci se slažu - mikroplastika u moru jest problem, ali ne najveći. Kad je u pitanju ekologija Jadrana i uopće svjetskih mora, nismo još ni približno svjesni koliko smo ih ugrozili - a time i sam opstanak života na našem planetu, piše HRT.

- Svijest o potrebi odgovornijeg ponašanja prema prirodi iz godine u godinu raste, pa tako i prema , primjerice, plažama, koje su jedan od glavnih turističkih resursa. Valja se odgovornije ponašati kako bismo ih ostavili u boljem stanju ne samo za turiste nego i za našu djecu!
hr Mon Apr 22 2019 10:37:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .