Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab5073d2af47f1b458b468c/80
Foto: Youtube/Screenshot

Riješen misterij "vanzemaljske mumije" iz Čilea

Prije gotovo dva desetljeća počele su glasine da je u pustinji Atacama u sjevernom Čileu netko otkrio malenog mumificiranog izvanzemaljca
Kostur otkriven u pustinji Atacama u Čileu prije 15 godina potakao je maštovite glasine i teorije o vanzemaljskom porijeklu zbog svog nevjerojatnog izgleda. Naime, iako se radi o kosturu ženskog novorođenčeta, visok je samo 15 centimetara, a kosti mu izgledaju kao u djeteta starog 6 do 8 godina. Još neobičnije je to što kostur ima izduženu, uglatu lubanju, 10 umjesto normalnih 12 para rebara. 

Kostur nazvan Ata pronađen je u La Noriji, napuštenom rudarskom gradu usred pustinje u Čileu prije 15 godina, a na kraju je prodan privatnom kolekcionaru u Španjolskoj. Iako je profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji Garry Nolan 2013. utvrdio da je Ata ljudskog porijekla, iste godine postala je tema dokumentarnog filmu Sirius kao potencijalni dokaz o postojanju razvijenog vanzemaljskog života.

Znanstveni tim iz Kalifornije predvođen Nolanom sad je ekstrahirao DNA iz kostiju mumije i genetskom analizom konačno otkrili tragičnu istinu o Ati, javlja Guardian. Ipak se ne radi o vanzemaljskim, već o ljudskim ostacima, i to djeteta koje je rođeno mrtvo ili umrlo neposredno nakon rođenja od posljedica strašnih mutacija koje su joj deformirale tijelo.

Nolan i njegovi kolege objavili su svoju analizu DNA kojom su utvrdili da je Ata imala mutacije na najmanje 7 gena za koje je poznato da uzrokuju velike deformacije kostiju ili ubrzavaju njihov razvoj. Osim toga, Ata je vjerojatno imala relativno česti i potencijalno smrtonosni poremećaj nazvan urođena hernija dijafragme.

Osim toga, DNA analizom utvrđeno je da je njen DNA najviše sliči onom drugih Čileanaca. 


hr Fri Mar 23 2018 14:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f8cedbb9e03e48948b4786/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Razvili virus koji ubija stanice raka - i uništava im skrovišta

Do sada nije postojao način da se u isto vrijeme ubije maligne stanice raka i fibroblaste, a da se pritom ne naudi zdravim stanicama. Nova će tehnika omogućiti normalnu imunološku reakciju na rak

Virus cilja stanice raka, ali i zdrave stanice koje 'štite' stanice raka od imunološkog sustava koji im radi na štetu. Uloga fibroblasta (stanica vezivnog tkiva) je da razne organe 'drži na mjestu', ali ih stanice raka mogu 'oteti' i pretvoriti u fibroblaste povezane s rakom - koji pak pomaže tumorima, zloćudnim tvorevinama, da rastu, da se šire, ali i da uspješno izbjegavaju učinke terapije

Britanski znanstvenici razvili su genetski modificirani virus koji ubija stanice raka i uništava njihova skrovišta.

Virus koji su razvili znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu napada zloćudne tvorevine, karcinome, koji su zapravo i najčešći tipovi raka. 

Trenutno terapije koje ubijaju fibroblaste povezane s rakom na žalost ubijaju i zdrave fibroblaste (npr. u koštanoj srži i koži), a usto su i toksični. Zato su znanstvenici s Oxforda koristili virus imena 'enadenotucirev'; koji je umjetno uzgojen ne bi li inficirao samo stanice raka, a 'poštedio' druge, zdrave stanice. 

Voditelj ovog istraživanja dr. Kerry Fisher s britanskog 'Zavoda za onkologiju' kaže kako, 'čak i kad poubijamo većinu stanica raka, fibroblasti mogu zaštiti mali broj stanica koje se nakon terapije oporave i dalje uspješno razmnožavaju.

- Do sada nije postojao način da se u isto vrijeme ubije maligne stanice raka i fibroblaste koji ih štite, a da se pritom ne naudi zdravim stanicama.

Naša bi nova tehnika, koja istodobno ubija stanice raka i fibroblaste koji ih štite, u skoroj budućnosti mogla predstavljati važan korak prema savladavanju supresije imunološkog sustava unutar karcinoma, te bi mogla omogućiti normalnu imunološku reakciju na rak - objasnio je dr. Fisher i dodao da je ova nova metoda već uspješno testirana na miševima, ali i na izdvojenim ljudskim tumorskim stanicama. Virus će se vjerojatno testirati na ljudima već iduće godine, piše 24sata.hr

hr Mon Nov 19 2018 20:00:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2aa350e4938711c8b457d/80

Neistražena prošlost: Tajanstveni hram u Posuškom Gracu?!

Vodič kroz priču je neovisni istraživač Mate Puljak koji nam je za potrebe teme dao pristup i vlastitoj istraživačkim zabilješkama o ovoj temi

Nastavljamo s predočavanjem znanih ili manje znanih tema iz prošlosti, koje sve više privlače pozornost javnosti. Jedna od takvih tema je postojanje “Tajanstvenog hrama “ u Posuškom Gracu, pograničnom podruju Hrvatske i BiH, koje je nekad pripadalo jedinstvenom teritorijalnom uređenju. Vodič kroz priču je neovisni istraživač Mate Puljak koji nam je za potrebe teme dao pristup i vlastitoj istraživačkim zabilješkama o ovoj temi.

 Tko može otkriti tajnu "Grada na Gracu" pokraj Posušja?  Taj jedinstveni monumentalni graditeljski poduhvat danas stoji zaboravljen.Ono što povjesničari ne znaju objasniti uvijek gurnu pod tepih. Je li to vojna utvrda, kapitolij, svetište, forum..? Nitko ne zna, ali znaju da ga je sagradio Rim!Službeno se i dalje vodi kao utvrda. Narodna predanja ga maglovito vežu s velikim ilirskim vojskovođom Batonom, no ne potvrđuju kako. Postavlja se pitanje zašto se u novije vrijeme nitko ne bavi tim zdanjem?

Kompleks "Grada na Gracu", koji krije temelje velikog hrama s ostalim pratećim objektima,  mogao bi biti samo nagovještaj mnogo starije priče koja je naknadno pretvorena u memorijalni centar ili svetište. Istraživač Mate Puljak smatra da je svetište podignuto na starijem grčko- ilirskom hramu i na iznimno važnom, vjerojatno svetom, mjestu za Ilire.

"Grad" je javnosti otkrio Franjo Fiala 1892. O njemu je pisao 1893. i 1895. Smatrao je da se radi o kapitoliju nekakvog naselja, municipija ili kolonije. Nije mogao dokazati svoje tvrdnje zbog stupnja devastiranosti građevine na vršnom platou. Osim toga, sustavna arheološka istraživanja u podnožju i okolici, u to vrijeme, nisu provedena. Stanje se zadnjih sto godina nije promjenilo i lokalitet je prekrila, i u znatnoj mjeri uništila, svakojaka vegetacija.

Na Gradu se našlo oko 20 rimskih natpisa. Spominju careve i političku elitu što je oprečno tematici jednog kapitolija. Puljak smatra da je ključ dešifriranja upravo u najstarijem(Lepidovom) natpisu. Marko Emilije Lepid bio je vojskovođa u vrijeme Batonova ustanka.Uz njega su nađeni natpisi s imenom cara Marka Aurelija, carice Faustine i sina im Komoda, te cara Klaudija. Fiala je pronašao i razne ukrasne ulomke tipa kanelirane stupove, korintske kapitele,složene baze, ukrašene vijence kao i druge arheološke artefakte.Pretpostavlja se da je riječ o ostacima hrama koji je podignut Marku Aureliju 183. godine, ali to su samo pretpostavke pošto je Aurelije vrlo lako mogao napisati svoje ime na stariji hram, što vjerojatno i jest napravio. S obzirom na raspon između njega i Marka Lepida (oko 9.), te napose Klaudija (iza 51.), Puljak zaključuje da bi se moglo raditi i o memorijalnom kompleksu koji je, nešto kasnije, reprezentirao moć jedne rimske političke linije. Puljak navodi da postoji mogućnost kako jedna linija vladara financira održavanje građevine i tako obilježava sjećanje na nekakav trijumf ili zauzimanje izrazito važne neprijateljske pozicije, možda i duhovnog centra.

"Hram je već stajao na Gracu. To je jasno kao dan. Trijumfom Rimljana nakon 9. godine, doživio je preinake u rimskom stilu, možda tek terase i dodatna ukrašavanja, natpise i sl. Ukoliko gradnjom ne odaju respekt važnosti mjesta, onda koriste stariji romanizirani tj. izvorno "nerimski" kompleks da iskažuisti. MJESTO JE, DAKLE, BITNO! SAMA LOKACIJA JE VEĆI MISTERIJ NEGO GRAĐEVINA KOJA JE STAJALA NA NJOJ! Kao takva, nije morala biti niti forum, niti kapitolij nekakvog naselja. Mogla je egzistirati sama za sebe, a onda je sve išlo lančano; stvaranje objekata, a zatim i naselja u podnožju."- naglasio je u razgovoru Puljak.

U skladu s pozicijom na samom raskrižju trgovačkih i vojnih puteva, u podnožju su se mogli sagraditi stambeni objekti s raznim sadržajima. Ostaci naselja još nisu pronađeni,a gdje se nalaze vidjeti ćemo u Puljkovu novom uratku u kojem dodatno naglašava kako se u Fialinim bilješkama zamjećuju dvije zanimljivosti;na Gradac je dopremljen korčulanski kamen i ulomci reljefa glavnog hrama su helenističkog, a ne rimskog stila.

Slične terasaste koncepte gradnje imamo u okolici Rima, no ništa što bi uistinu bilo identično ovoj građevini. Sasvim je jasno da Rim nije baštinik terasastih spomenika ove vrste. Puljak smatra da su mnogi tzv. rimski spomenici ustvari stariji od Rima, te da Rim nikada nije nadmašio Grčku, prvenstveno zato jer je i Grčka nasljedila većinu onog što danas zovu grčkim spomenicima.

Bio bi pravi znanstveni rad potruditi se pronaći gdje su ostaci starog hrama sa svim tim ukrasima i stupovima. Kako je sve to nestalo i u što je kasnije ugrađeno? Ako znamo da se radi o korčulanskom kamenu, ne bi trebalobiti većih problema u potrazi.

Obilaskom Grada na Gracu, Puljak nije stekao dojam da se radi o nečemu što je iz temelja sagradio Rim.

Najstariji natpis upućuje na svršetak Batonova ustanka kao razdoblja   ilirskog ili grčkog hrama. Nekoliko mještana mu je reklo da se u okolici čuva narodna predaja kako obližnje naselje Batina nosi ime po ilirskom vojskovođi Batonu koji je tu rođen. Otkriva li upravo ta usmena narodna predaja tajnu Graca?

Puljak drži da je prava priča mnogo dublje u zemlji.

"Na nešto starije, moguće važan hram u manirima Atenina s Akropole, možda i na kraljevsku grobnicu, ili grob nekog cara, odnosno vojskovođe, stavljene su rimske etikete, dograđene pomoćne zgrade i učinjeni ostali kozmetički zahvati. Da li su pojedinci unutar struke u pravu kada kažu da se gore nalazilo rimsko svetište? Ako uzmemo obrazac kojega su prakticirali gdje god bi Rimljjani došli, onda djelomično jesu, ali nikako ne dolazi u obzir da se radi isključivo o rimskom zdanju, ma kakva mu svrha u konačnici bila."

Da je "Grad na Gracu" nužno sagledati I kroz kontekst duhovnog razvoja Nečajnog- pupka tzv. "Posuške kulture", te nekakve sinergije domicilnih Ilira s Helenima, a kasnije i s Rimljanima, Puljku je itekako jasno.

Bi li daljnja arheološka istraživanja otkrila da je Grad na Gracu korišten u kontinuitetu i bez većih prekida već od rane bronce? Svoj vrhunac je vjerojatno doživio u srednjoj bronci kada je bio najposjećeniji. Egzistirao je sve do kasnog željeznog doba kada je, po uzoru na terasaste hramove s istoka i grčku arhitekturu, negdje u Filipovo ili Aleksandrovo vrijeme sagrađen kompleks kojega će, mnogo kasnije i u potpunosti preuzeti rimska demonija. Ona je bila i ostala simbol najvećeg zla koje nas je zadesilo kroz povijest.

Nedostatak drugih vladara može biti znak da je postojala struja koja je mnogo godina financirala njegovo održavanje, ali i struja koja uopće nije marila za njega. Možda bi se poveznica mogla naći u životima Lepida, Klaudija i Aurelija.Bilo kako bilo, Puljak je uvjeren: Ovo je klasični rimski obrazac: NAŠE HRAMOVE NA VAŠE HRAMOVE.

Za one koji žele znati više o ovoj temi, posjetite ovu stranicu.

hr Mon Nov 19 2018 13:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be6b91d0e4938420a8b457c/80
Foto: PIXABAY

Iz Googlea objasnili kako produžiti trajanje baterije na smartphoneu

Osim što je atraktivan, Dark Mode, odnosno crna tema aplikacija pokazala se energetski iznimno učinkovita na uređajima s OLED ekranom.

Prekratko trajanje baterije jedan je od najvećih problema korisnika pametnih telefona jer previše surfanja, igranja i dopisivanja brzo prazni bateriju tako da veliki broj ljudi niti ne izlazi iz kuće bez dodatne vanjske baterije. Na mreži možemo pronaći brojne savjete kako smanjiti potrošnju baterije, a Googleovi inženjeri ovog su tjedna na Android Dev Summitu objasnili kako produžiti vrijeme trajanja baterije između punjenja.

Tajna je u – Dark Modeu, odnosno u crnim/tamnim temama koje se koriste u aplikacijama te su iz ove kompanije priznali da su pogriješili kada su nagovarali programere da u svojim temama za aplikacije koriste bijelu boju (koju i Google koristi u svojim aplikacijama) jer se time povećava potrošnja baterije. Google je već predstavio tamnu temu u YouTubeu, porukama i News aplikaciji, a nije teško pretpostaviti kako će ova kompanija, kao i drugi programeri uskoro predstaviti Dark Mode i u brojnim drugim aplikacijama, prenosi zimo.hr

Primjeri uštede baterije – koji se odnose na telefone s OLED ekranima, prema podacima koje je Google prikazao na Android Dev Summitu su očiti. Npr. u YouTube aplikaciji pri punoj osvijetljenosti ekrana s uključenim Dark Modeom potrošnja baterije bila je čak 43 posto manja u odnosu na klasičnu bijelu temu aplikacije.

Tamnu temu na YouTube aplikaciji na Androidima i Appleovim iOS uređajima možete aktivirati unutar same aplikacije (Postavke/Općenito/Tamna tema), a Google je ovu Dark Mode omogućio i na posljednjoj verziji Androida (Pie) koja je trenutno dostupna na malom broju telefona i može se aktivirati unutar postavki zaslona.

O učinku tamnih tema na trajanje baterije smartphonea s OLED ekranima pisalo se i prije, no ovo je prvi put da su ovo potvrdili iz Googlea, kompanije koja stoji iza najpopularnijeg operativnog sustava na svijetu za pametne telefone, Androida, objašnjava Business Insider.

hr Sat Nov 10 2018 11:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5822c6c91eea8f78a48b45ef/80
Foto: Screenshot / Youtube

Marihuana povezana s komplikacijama opasnima po život kod dijabetičara

Marihuana kod ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 1 može potaknuti razvoj komplikacija opasnih po život, otkrilo je novo američko istraživanje.

studiji je analizirano 450 pacijenata iz Colorada, u kojem je marihuana legalizirana za medicinske i rekreativne svrhe. Oko 30 % sudionika istraživanja konzumiralo je kanabis. Rezultati su pokazali da je rizik razvoja ozbiljne komplikacije poznate kao ketoacidoza kod onih koji su je konzumirali bio dva puta veći nego kod onih koji nisu.

Opasna komplikacija

Dijabetička ketoacidoza je ozbiljna komplikacija šećerne bolesti koja je često opasna po život. Manifestira se kada tijelo proizvodi velike količine kiselina ketona. Nerijetko je ona prvi znak dijabetesa koji ranije nije dijagnosticiran. Javlja se kada tijelo više ne može proizvoditi dovoljno inzulina pa kao izvor energije ne koristi uobičajenu glukozu, nego sagorijeva pohranjene masti. U tom procesu razine šećera u krvi rastu, a ketoni se izlučuju kroz mokraću u koju za sobom povlače sol i vodu zbog čega se javlja obilno i učestalo mokrenje, a s time je moguća i dehidracija. Već je ranije bilo poznato da su najčešći uzroci ketoacidoze neredovito uzimanje inzulina, stres, fizičke traume, bolesti koje uzrokuju pojačanu proizvodnju hormona poput adrenalina, gladovanje te konzumacija droga i alkohola. Obično se liječi intravenoznim dostavljanjem tekućina kojima se tijelo hidrira te dobiva elektrolite i inzulin koji reguliraju razine šećera u krvi. No ako se ne liječi, može uzrokovati tešku dehidraciju, oticanje mozga, komu i smrt.

Dobra za jedan dijabetes, loša za drugi?

Jedno ranije istraživanje, objavljeno u uglednom američkom medicinskom časopisu JAMA, pokazalo je da marihuana pacijentima s dijabetesom 2, češćim oblikom šećerne bolesti, povezanim s pretilošću, olakšava upotrebu inzulina za pretvaranje hrane u energiju i održavanje razina šećera u krvi.

Međutim, do sada nije bilo poznato ništa o djelovanju marihuane na oboljele od dijabetesa tipa 1. Činjenica da je marihuana donedavno bila zabranjena u cijelom svijetu uglavnom je otežavala znanstvenicima da legalno istražuju njezine efekte, piše Index.hr

Važno je naglasiti da nova studija nije otkrila mehanizam kojim bi marihuana mogla poticati ketoacidozu. Čak nije utvrđena ni uzročnost, nego samo korelacija, što znači da nisu isključeni neki drugi čimbenici koji bi mogli biti izravni uzroci komplikacije.  

Opasno visoke razine šećera

Sudionici studije oboljeli od dijabetesa uglavnom su svi slabo kontrolirali stanje svoje bolesti, što su pokazali testovi hemoglobina A1c (HbA1c) koji otkrivaju razine šećera u krvi u posljednja tri mjeseca. Poznato je da se bolesnicima savjetuje da razine HbA1c održavaju ispod 6,5 posto.

No studija je pokazala da su oni koji su konzumirali marihuanu imali prosječne razine HbA1c oko 8,4 posto, koje su vrlo opasne jer mogu uzrokovati srčane udare, moždane udare, zatajenje bubrega, sljepoću, amputacije i smrt.

Sudionici koji nisu konzumirali marihuanu imali su prosječne razine oko 7,6 posto, što je još uvijek više od idealnih, no ipak znatno manje opasno.

hr Tue Nov 06 2018 18:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .