Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db5d86729111c27cc8b457e/80
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Rekordni vikend "Boranke": 1200 volontera za vikend posadilo 12,000 novih stabala

Učitelji iz Sindikata Preporod, pripadnici Hrvatske ratne mornarice i veleposlanik Kanadepridružili se izviđačima i brojnim drugim volonterimau pošumljavanju Mosora

Treća  ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, u sklopu kampanje Boranka, održala se ovaj vikend na području Splita, apošumljavalo se područje Sitno Gornje, ispod Zvjezdanog sela Mosor, koje je stradalo u katastrofalnom požaru 2017. godine. Ovaj vikend zabilježen je rekordan odaziv te se u akciju na Mosoru uključilo oko 1200 volontera.

Uz pomoć stručnjaka iz Hrvatskih šuma koji su educirali volontere i pomagali im u sadnji, volonteri Boranke su ovaj vikend zasadili oko 12,000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Sadile su se isključivo autohtone, izvorne vrste crnogorice i bjelogorice. Tako su oni stariji sadili uzgojene sadnice čempresa, primorskog i crnog bora, a mlađi sjeme čempresa i crnog bora te žirove hrasta medunca.


Organizatori akcije su Savez izviđača Hrvatske, Splitski skautski zbor, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite i Grad Split.

Na akciji je sudjelovaloviše od 300 izviđača iz Splita, Omiša, Trogira, Dugog rata, Velike Gorice, Samobora, Koprivnice, Stupnika, Okića, Križevaca i Bjelovara. Izviđači iz Splitskog skautskog zbora bili su zaduženi za organizaciju i prihvat svih volontera na akciji ovaj vikend.

- Ljepši i zdraviji okoliš naša je zajednička ostavština budućim generacijama. Splitski izviđači će i dalje biti na raspolaganju svojoj zajednici, a svima koji su se do sada uključili u ovaj veliki poduhvat, još veće hvala! Zagrlimo Prirodu sa sve više "malih" ruku. – poručuje Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora.

Uz izviđače, na akciji su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, učenici splitskih osnovnih školaBrda i Blatine-Škrape, učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita, studenti Kineziološkog fakulteta u Splitu, studenti Erasmus programa međunarodne razmjene, članovi Judo klubova „Val“ i „Student“ , članovi moto kluba „Vuk samotnjak“ te brojni drugi volonteri iz Splita i okolice.

Na akciji je sudjelovalo i 30-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka te volonteri iz tvrtke Atos.Akciji su se pridružili i zaposlenici agencije ImagoOgilvy koja je za Savez izviđača Hrvatske osmislila kampanju Boranka, koja je već osvojila brojne domaće i svjetske nagrade.

Kako je ove godine posebni partner u kampanji Boranka sindikat Preporod, akciji se u subotu pridružilo više od 300 učitelja i nastavnika, sindikalnih povjerenika iz čitave Hrvatske, koji su marljivo sadili nova stabla na obroncima Mosora.  

Sindikat Preporod ove godine obilježava 25 godina postojanja te su sudjelovanjem u ovoj akciji, povodom te obljetnice, omogućili sadnju 9000 stabala za svojih 9000 članova.

- Vrlo važna dimenzija ove naše akcije je i što su svi naši učitelji i nastavnici ujedno i razrednici. Siguran sam da će većina njih naći načina kako za Boranku zainteresirati i svoje učenike, a onda neće biti zelen samo Mosor već i cijela Hrvatska. - izjavio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Kampanju Borankaod početka službeno podržava i veleposlanstvo Kanade, a kanadski veleposlanik, Nj.E. g. Alan Bowman, u subotu se, zajedno s obitelji, pridružio akciji. Veleposlanik Bowman sa sobom je na akciju pošumljavanja doveo i predstavnike kanadske tvrtke Viking Air, proizvođače svjetski poznatih protupožarnih aviona tipa Canadair. Iz tvrke Viking air u akciji su sudjelovali direktori tvrtke, gospodin Ben Carson i gospodin Mark Dodd.

- Pitanje zaštite okoliša i očuvanja šuma i prirode jedan je od glavnih prioriteta Kanade. Izuzetno nam je drago što možemo sudjelovati i poduprijeti ovakvu hvale vrijednu akciju u Hrvatskoj. Također, drago nam je što i kanadska tehnologija, u vidu protupožarnih zrakoplova tipa Canadair, pomaže u zaštiti od požara. – kazao je veleposlanik Kanade, gospodin Alan Bowman, koji je ovom prilikom s obitelji i predstavnicima tvrtke Viking air zasadio više desetaka sadnica na Mosoru.

Podršku akciji pružali su djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasci iz JVP Split i DVD Dugi Rat, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, daje Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

U sklopu projekta Boranka održavaju se, kao i prošle godine, edukacije po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Akcija Boranka nastavlja se i dalje te će se 9. i 10. studenog pošumljavati požarište u naselju Kožino kod Zadra.

hr Sun Oct 27 2019 18:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4c499029111cd7448b4575/80

Dubrovačka ravnateljica otišla u New York: Iz škole kažu da je bolesna

Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolj otputovala je u New York na studijsko putovanje koje je organizirala Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

To je za Index potvrđeno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, iako su u toj školi prošlog tjedna rekli da je ravnateljica na bolovanju zbog gripe.

Naime, nakon što su Index Istrage otkrile da je dio ravnatelja otputovao iako je Udruga ravnatelja otkazala putovanje, tog dana kad su otišli u Ameriku, zvali su sve ravnatelje koji su bili na popisu za studijsko putovanje.

U tajništvu Gimnazije Dubrovnik tad su rekli da njihove ravnateljice Katarine Tolje nema na poslu te kako je već dva tjedna na bolovanju zbog gripe.

Međutim, danas je stigao odgovor iz Dubrovačko-neretvanska županije u kojem stoji da je ravnateljica otišla u New York, ali da je put platila sama.

- Županija nije zaprimila zahtjev Gimnazije Dubrovnik za financiranje stručnog usavršavanja ili bilo kakvog drugog puta u SAD za ravnateljicu Katarinu Tolj. Put na koji se referirate u upitu nije bio tema dnevnog reda na Školskom odboru koji mora dati odobrenje za svaki veći iznos koji se izdvaja iz školskih sredstava. Prema informacijama s kojima raspolažemo ravnateljica je u New York pošla za vrijeme svog godišnjeg odmora, a troškove puta snosi sama", stoji u odgovoru Dubrovačko-neretvanske županije za index.hrhr Tue Feb 18 2020 21:31:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4c34af29111cd9448b4574/80
Foto: nestali.hr

Jeste li ju vidjeli? Nestala na Valentinovo iz Srinjina

Ivana se udaljila s adrese stanovanja i gubi joj se svaki trag.
S adrese stanovanja u Srinjinama, Ivana Kulišić (djevojačko Blažević) udaljila se na Valentinovo i od tada joj se gubi svaki trag. 

Ivana je visoka 182 cm, crne ravne kose, ovalnog lica i zelenih očiju. Srednje je tjelesne građe, a na lijevoj podlaktici ima istetovirano nekoliko riječi na engleskom jeziku.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: nestali@nestali.hr.
hr Tue Feb 18 2020 20:02:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1dd97329111cd5648b457b/80

Bulj kao glasnik Cetinskog kraja: Zašto mala djeca satima čekaju pregled, zašto ne radi rendgen,...

Miro Bulj poslao je otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu, županu Blaženku Bobanu te ravnatelju županijskog Doma zdravlja Marku Rađi. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

- Poštovani ministre zdravstva Vili Beroš, župane SDŽ Blaženko Boban i ravnatelju Doma zdravlja SDŽ Marko Rađa obraćam Vam se kao odgovornim osobama za stanje u Domu zdravlja Splitsko dalmatinske županije ispostave Sinj. Možete li odgovoriti narodu Cetinskog kraja (48 000 stanovnika) na pitanja:

Zašto rendgen u Domu zdravlja SDŽ ispostavi Sinj ne radi već skoro punih mjesec dana (od 21.01.2020.god.)? 

Zašto mala djeca na koju se sumnja da imaju upalu pluća moraju ići u KBC Split i čekati satima pregled da bi slikali pluća zbog prevelikog pritiska na bolnicu? 

Zašto stariji nepokretni ljudi kod koji se sumnja na neku težu bolest, a nema ih tko voditi do Splita moraju čekati da se rendgen popravi? Koliko još trebaju čekati? Dok im se zdravstveno stanje još ne pogorša!? 

Također, žene koje čekaju mamografiju po nekoliko mjeseci ne mogu obaviti pregled. Umjesto da smanjite vi samo produžujete liste čekanja. Je li ovo poticanje demografske obnove i programa koji propagira Župan Boban za zaustavljanje odlazaka mladih i poticanje povratka mladih obitelji u ruralnim područja dalmatinske Zagore?!

Očekujem Vaš brz odgovor, a prije svega rješavanje problema zdravstvenih usluga Doma zdravlja SDŽ ispostave Sinj.“, stoji u pismu Mira Bulja.

hr Tue Feb 18 2020 17:57:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4c108229111c1a448b4589/80

Djeca nisu sigurna zbog oholih vozača: Pokraj škole u Tugarama kolone se zaobilaze pretjecanjem

Na mjestu gdje je auto već udarilo dijete i dalje se pokušavaju zaobilaziti gužve na svakakve inovativne načine
Prometna nekultura na ulicama u cijeloj županiji pojava je kakva više ne čudi. Automobili parkirani na zelenim površinama, pretjecanje i dovođenje u opasnost života, ali i brojna druga prometna čuda na cestama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.

Jedan takav video stigao je na mail naše redakcije iz Tugara. Naime, kako kaže čitatelj, čiji su podaci poznati redakciji, oholost vozača na području kod tamošnje škole i vrtića prelazi svaku granicu.

Na mjestu gdje je auto već udarilo dijete i dalje se pokušavaju zaobilaziti gužve na svakakve inovativne načine pa se tako i smanjuje sigurnost djece koja tamo stalno prolazi i pješači.

Ako već slovima ne vjerujete onda nam je i poslao video s mjesta učestalih prometnih grozota.


hr Tue Feb 18 2020 17:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .