Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db5d86729111c27cc8b457e/80
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Rekordni vikend "Boranke": 1200 volontera za vikend posadilo 12,000 novih stabala

Učitelji iz Sindikata Preporod, pripadnici Hrvatske ratne mornarice i veleposlanik Kanadepridružili se izviđačima i brojnim drugim volonterimau pošumljavanju Mosora

Treća  ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, u sklopu kampanje Boranka, održala se ovaj vikend na području Splita, apošumljavalo se područje Sitno Gornje, ispod Zvjezdanog sela Mosor, koje je stradalo u katastrofalnom požaru 2017. godine. Ovaj vikend zabilježen je rekordan odaziv te se u akciju na Mosoru uključilo oko 1200 volontera.

Uz pomoć stručnjaka iz Hrvatskih šuma koji su educirali volontere i pomagali im u sadnji, volonteri Boranke su ovaj vikend zasadili oko 12,000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Sadile su se isključivo autohtone, izvorne vrste crnogorice i bjelogorice. Tako su oni stariji sadili uzgojene sadnice čempresa, primorskog i crnog bora, a mlađi sjeme čempresa i crnog bora te žirove hrasta medunca.


Organizatori akcije su Savez izviđača Hrvatske, Splitski skautski zbor, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite i Grad Split.

Na akciji je sudjelovaloviše od 300 izviđača iz Splita, Omiša, Trogira, Dugog rata, Velike Gorice, Samobora, Koprivnice, Stupnika, Okića, Križevaca i Bjelovara. Izviđači iz Splitskog skautskog zbora bili su zaduženi za organizaciju i prihvat svih volontera na akciji ovaj vikend.

- Ljepši i zdraviji okoliš naša je zajednička ostavština budućim generacijama. Splitski izviđači će i dalje biti na raspolaganju svojoj zajednici, a svima koji su se do sada uključili u ovaj veliki poduhvat, još veće hvala! Zagrlimo Prirodu sa sve više "malih" ruku. – poručuje Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora.

Uz izviđače, na akciji su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, učenici splitskih osnovnih školaBrda i Blatine-Škrape, učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita, studenti Kineziološkog fakulteta u Splitu, studenti Erasmus programa međunarodne razmjene, članovi Judo klubova „Val“ i „Student“ , članovi moto kluba „Vuk samotnjak“ te brojni drugi volonteri iz Splita i okolice.

Na akciji je sudjelovalo i 30-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka te volonteri iz tvrtke Atos.Akciji su se pridružili i zaposlenici agencije ImagoOgilvy koja je za Savez izviđača Hrvatske osmislila kampanju Boranka, koja je već osvojila brojne domaće i svjetske nagrade.

Kako je ove godine posebni partner u kampanji Boranka sindikat Preporod, akciji se u subotu pridružilo više od 300 učitelja i nastavnika, sindikalnih povjerenika iz čitave Hrvatske, koji su marljivo sadili nova stabla na obroncima Mosora.  

Sindikat Preporod ove godine obilježava 25 godina postojanja te su sudjelovanjem u ovoj akciji, povodom te obljetnice, omogućili sadnju 9000 stabala za svojih 9000 članova.

- Vrlo važna dimenzija ove naše akcije je i što su svi naši učitelji i nastavnici ujedno i razrednici. Siguran sam da će većina njih naći načina kako za Boranku zainteresirati i svoje učenike, a onda neće biti zelen samo Mosor već i cijela Hrvatska. - izjavio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Kampanju Borankaod početka službeno podržava i veleposlanstvo Kanade, a kanadski veleposlanik, Nj.E. g. Alan Bowman, u subotu se, zajedno s obitelji, pridružio akciji. Veleposlanik Bowman sa sobom je na akciju pošumljavanja doveo i predstavnike kanadske tvrtke Viking Air, proizvođače svjetski poznatih protupožarnih aviona tipa Canadair. Iz tvrke Viking air u akciji su sudjelovali direktori tvrtke, gospodin Ben Carson i gospodin Mark Dodd.

- Pitanje zaštite okoliša i očuvanja šuma i prirode jedan je od glavnih prioriteta Kanade. Izuzetno nam je drago što možemo sudjelovati i poduprijeti ovakvu hvale vrijednu akciju u Hrvatskoj. Također, drago nam je što i kanadska tehnologija, u vidu protupožarnih zrakoplova tipa Canadair, pomaže u zaštiti od požara. – kazao je veleposlanik Kanade, gospodin Alan Bowman, koji je ovom prilikom s obitelji i predstavnicima tvrtke Viking air zasadio više desetaka sadnica na Mosoru.

Podršku akciji pružali su djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasci iz JVP Split i DVD Dugi Rat, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, daje Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

U sklopu projekta Boranka održavaju se, kao i prošle godine, edukacije po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Akcija Boranka nastavlja se i dalje te će se 9. i 10. studenog pošumljavati požarište u naselju Kožino kod Zadra.

hr Sun Oct 27 2019 18:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dbfc23c29111c6ed88b459f/80

Učitelje podržala i gradska vijećnica Vidan; ministrica Divjak sazvala hitnu konferenciju i poručila da ne želi sudjelovati u “igri moći“

Nakon najave sindikata da kreću u frontalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, hitnu konferenciju sazvala je i ministrica Blaženka Divjak.
Učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama od danas su u frontalnom štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. To znači da od danas nastave neće biti u cijeloj zemlji, svakoga dana.

Podršku im je pružila i gradska vijećnica i 
fizioterapeutkinja u splitskoj bolnici, Kristina Vidan.

Unatoč svakakvim iskustvima s nastavnicima tijekom odrastanja svoje djece danas nemam nikakvih dvojbi, učitelji su gradivno tkivo svakog društva i oni u životima naše djece mogu napraviti ogromnu razliku. Njihova borba za dostojanstveni položaj u društvu, borba je za budućnost i zato danas imaju moju punu podršku kao roditelja i građanina ove zemlje. - poručila je Vidan.

Na kocki je budućnost naše djece

Ministrica Blaženka Divjak poručila je da se “sustav nalazi u potpunoj blokadi, a rezultat je igre moći i nadmetanja između sindikata i premijera“ te da ona u takvim scenarijima ne može i neće sudjelovati.

Na kocki je budućnost naših učenika koja itekako ovisi o motivaciji učitelja, a roditelji sigurno žele najbolje obrazovanje za svoju djecu i žele da njihova djeca ostanu u Hrvatskoj i dobro žive i oni su s pravom ljuti jer nijedna strana nije bila spremna za kompromis i izlazak iz ukopanih pozicija.

Pozivam sindikate i premijera da dijalog i da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija i nađu kvalitetan kompromis i stave djecu na prvo mjesto jer smo u protivnom svi gubitnici", apelira Divjak.

Udruga Roda: Podrška učiteljima do ispunjenja zahtjeva!

Podršku učiteljima pružila je i Udruga Roda ističući kako žele živjeti u zemlji gdje je obrazovanje prioritet. Na štrajk ne gledaju kao na uskraćivanje prava djece na obrazovanje, nego kao još jedna prilika za učenje - kako se organizirati i izboriti za pravedniju plaću i položaj u društvu.

Smatraju kako podržavanjem ovog štrajka, podržavaju i boljitak djece te da odgovornost koju učitelji imaju u životima djece treba održavati i plaćom i društvenim statusom.

hr Tue Nov 19 2019 20:01:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd401e629111ceef78b456a/80

Afera zataškavanja u Zadru: U subotu se organizira prosvjed podrške suspendiranom policajcu

Nakon što je policajac u javnost dao snimku prebrze vožnje bivši zamjenik ravnatelja policije podnio je ostavku na svoju dužnost

Novopokrenuta Facebook grupa 'Pravda za zadarskog policajaca' najavila je održavanje prosvjeda u subotu 23. studenoga u 12 sati ispred Druge policijske postaje u Zadru.

Grupa je formirana u cilju podrške zadarskom policajcu koji je nedavno suspendiran zbog sumnje da je medijima dostavio snimku prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. Nakon objave snimke, Ćelić je podnio ostavku na svoju dužnost.

Zadarski policajac sumnjiči se da je počinio težu povredu službene dužnosti jer je dostavio snimku neovlaštenoj osobi i 8. studenoga je udaljen iz službe. Protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. Zbog sumnje da je počinio i kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, u tijeku je kriminalističko istraživanje koje se provodi u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, piše Zadarski.hr.

hr Tue Nov 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4375ea0e493835828b45c1/80

Krka se uslijed velikih kiša potpuno razdivljala: Pogledajte moćne prizore vode

Video sa Skradinskog buka i okolnih lokacija oduzima dah
Uslijed obilnih kiša porastao je vodostaj Krke i rijeka je počastila prizorima izvanredne ljepote i snage prirode. hr Tue Nov 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd3ff1c29111c54f28b46aa/80

Jesu ovo zbilja uzori?: Splitskog 'Mad Maxa' djevojka odvela na nokte pa nagovarala na suludu vožnju

Od dječje dobi mladima su prvi uzori roditelji, ali u tinejdžerskom razdoblju, kad 'članovi' obitelji postaju internet, televizija i društvene mreže, krug se širi

Kad već misliš kako te ništa, u slučaju splitskog 'Mad Maxa', ne može iznenaditi mišljenje vrlo brzo promijeniš nakon još jedne serije oca koji je, do prije nekoliko dana, govorio jedno, a sada tvrdi sasvim suprotne stvari.

- Mora sam u svojoj glavi sve skužiti. Ne može sad doći doma i misliti da je sve OK. Tek je ušao, neka ga tamo i neka leži te razmišlja bez telefona, cure, roditelja… Neka razmišlja kako će se ponašati kad izađe. Kao odrasla osoba ili kao dijete - kazao je prije dva dana otac ne opravdavajući postupke svog sina, 19-godišnjeg Adriana Petričevića kojeg je šira javnost upoznala kroz video na Youtube kanalu u kojem je u samo 24 minute uspio napraviti više od 80 prometnih prekršaja.

Za svoje postupke pred Zakonom je odgovarao jučer, a sudac na Prekršajnom sudu u Splitu kaznio ga je s ukupno 80 dana zatvora i novčanom kaznom od 14 tisuća kuna.

Možda je to bio povod da otac, koji se ranije žalio na sina govoreći da ga je trebao vezati lancima, skrivati vozilo u garaži na drugom kraju grada ili pak više puta prodavati motor kako bi zaustavili Adriana, u potpunosti promijeni priču:

- To nije ništa istinito. To je zafrkancija. Adrian i njegovi prijatelji imaju tu opremu za videomontaže, to su sve montirani videi, da ljudi više obraćaju pozornost. Ništa to nije realno, sve je montirano.
Onoj jurnjavi su dodani brzina i specijalni efekti. Kažem vam, oni rade videospotove, bave se produkcijom i imaju specijalnu američku opremu za efekte. Recimo, ja sam sinoć gledao film u kojem su izvanzemaljci okupirali Zemlju. Zašto to niste objavili, da su nas okupirali izvanzemaljci? To je sve nerealno, ne možemo to uzeti kao dokazni materijal. Osim toga, ne možemo dokazati da je on vozio. Je li ga policija vidjela? Nije. Je li ga zaustavila? Nije - kazao je otac koji je, ni više ni manje, nego bijesan zbog tretmana medija prema njegovom sinu.

Adrian je, inače, u vezi sa mladom splitskom inluencericom Elom Jerković koja je postala Instagram zvijezda jer je na ovoj društvenoj mreži prati gotovo 300 tisuća 'followera'. 
Medijsko eksponiranje, kod redom mlađih ljudi, istodobno je i prava katastrofa uzme li se u obzir kako mjesta, na kojima se takve poznate osobe predstavljaju, kriju razna neugodna saznanja koja se ne mogu svrstati u kategorizaciju 'Uzor mladima'.

Baš jedna takva neugodna scena našla se u novom Youtube videu pod nazivom 'Odvela sam dečka na nokte' u kojem, među ostalim, Adrian vozi svoju curu.

- Nema kiše, jebenti - rekao je u videu Adrian koji je vozio s umjetnim noktima.

- Što ne znači da ne možeš bacit bok - ustvrdila je Ela.

- Bolje da je kiša, moga' bi lipo klizat' okolo.

- Daj ne seri.

- Treba mi špera, nemam šperu.

- Ne triba tebi špera, ti si se razmazio od ove 'šestice'. Nema veze šta ima '500 konja', ja bi šperu - rugala se Ela Adrianu koji je potom krenuo u svoju ludu avanturu ulicama Splita.

- Skoro si se zabio u klicu - komentirala je u jednom trenutku Ela nakon što je suluda vožnja skoro završila kobno. Vidi se to i po reakcijama vozača iz suprotnog smjera koji negodovanje ludoj vožnji izražavaju svjetlosnim bljeskovima i trubljenjem.

Od dječje dobi mladima su prvi uzori roditelji, ali u tinejdžerskom razdoblju, kad 'članovi' obitelji postaju internet, televizija i društvene mreže, krug se širi. 

I onda svi stanu pred zid i zapitaju se: 'Jesu ovo zbilja uzori današnjoj mladosti?'

hr Tue Nov 19 2019 15:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .