Kapetan Dragan osuđen za zločine u Kninu i Glini

Predsjednik sudskog vijeća sudac Damir Romac u obrazloženju presude je rekao da je Vasiljković za svako od ukupno tri kaznena djela iz točke 1. optužnice koja se odnosi na mučenje, zlostavljanje i usmrćivanje zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije dobio po pet godina zatvora, dok je za napad na Glinu, odnosno Jukinac te Gornji i Donji Viduševac gdje su uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano u bijeg, pljačkana imovina, ubijeni i ranjeni civili i njemački novinar dobio osam godina zatvora.

“Izričemo jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina, naknadu troškova u ukupnom iznosu od oko 50 tisuća kuna te produljujemo pritvor. Ovo je vijeće Dragana Vasiljkovića oslobodilo od točke 2. optužnice s obzirom da je svjedok u postupku imao konfuzne iskaze koje je mijenjao pa ga vijeće nije moglo prihvatiti kao vjerodostojnog svjedoka. S obzirom da je okrivljenik tijekom postupka imao neosnovane primjedbe na to koliko se dugo nalazi u zatvoru napominjemo da je u splitskom zatvoru od 9. srpnja 2015. godine, a preostalo vrijeme je proveo u ekstradicijskom zatvoru”, obrazložio je sudac Romac.

Kazao je i da je prilikom odmjeravanja kazne otegotna okolnost Vasiljkoviću bila što se nije pokajao, što je više osoba njegovim činjenjem nastradalo, više ih je bilo ozlijeđenih od kojih neki teže, dvije su osobe ubijene, a osim ljudskih žrtava nastradali su i stambeni objekti. Sudac je kazao da su tijekom dokaznog postupka prihvatili iskaze svjedoka optužbe jer su bili gotovo istovjetni i uvjerljivi, dok nisu prihvatili iskaze obrane jer se “vidjelo da su svjedoci htjeli pomoći”.

Nepravomoćno osuđeni kapetan Dragan mirno je saslušao presudu. U nekoliko se navrata okrenuo prema publici koja je ispunila gotovo sva sjedala velike dvorane Županijskog suda.

Osim brojnih domaćih novinara, među kojima su bili australski i njemački novinari, u publici su sjedili djelatnici srbijanskog veleposlanstva, djelatnici suda, studenti, građani, ali i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić.

Njegovi su branitelji najavili žalbu i kratko prokomentirali presudu rekavši da nisu očekivali toliku kaznu te da je i Vasiljković razočaran visinom kazne. Ustvrdili su i da Vasiljković nakon što presuda postane pravomoćna može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu jer je već u ekstradicijskom te u splitskom zatvoru proveo nešto manje od 12 godina.

Vasiljković je osuđen zbog zlostavljanja zarobljenika u kninskoj tvrđavi i za napad na Glinu 1991. godine kada je zapovijedao napadom kojeg je izvršila JNA.

Tijekom sudskog postupka je dokazano kako je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

POSLJEDNJE DODANO: