Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b41666ccb557a6e078b4892/80
Foto: DN

Na mladima svit ostaje: „Cilj je moje predstave pokazati da su djeca iz domova kao i sva druga.”

Ana Marija Veselčić dobitnica je Nagrade hrvatskoga glumišta.
Mlada Vinkovčanka i studentica glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu sprema svoju diplomsku predstavu pod mentorstvom intendanta splitskoga HNK-a Gorana Golovka. Sama je napisala komad, a tema su predstave djeca iz domova. Porazgovarali smo s Anom Marijom koja nam je otkrila zašto se odlučila za tu temu i kada će njena predstava ugledati svjetla pozornice. 


Ukratko objasni o čemu se radi u tvojoj diplomskoj predstavi...

Tekst se zove „Domaši“. To je kolokvijalni naziv za djecu koja su odrasla u domu. Konkretno se bavim temom mladih koji su odrasli u domovima za nezbrinutu djecu. Glavna je ideja moje predstave: „Kakvo god djetinjstvo bilo, uvijek ti nedostaje“. Ne sviđa mi se to što ljudi zaziru od ovakve teme i promatraju takvu djecu sa sažaljenjem, a trebalo bi biti suprotno. To je i cilj moje predstave, pokazati da su djeca iz doma kao i sva druga. Samostalna, sposobna za rad i spremna zakoračiti u svijet. 

Kako je nastao tekst?

Htjela sam da to bude dokumentarno, pa sam razgovarala s bivšim korisnicima domova, djelatnicima, čitala sam zakone, odlazila u neke domove. To mi je poslužilo kao temelj. Međutim, iako je dokumentarno, trebalo je dobiti neku dozu života. To sam oživjela vlastitim iskustvima, trudila sam se da svaki lik ima svoju priču koja je stvarna, da mi gledatelji vjeruju. Nisam htjela da to bude neki Disneyjev crtić, već život.

Kada ćemo imati priliku to pogledati?

 U utorak 10. 7. na sceni 55 u HNK-u Split. Ulaz je slobodan, a predstava počinje u 18 sati.

Zašto si odabrala baš tu temu? Je li ti bilo teško govoriti o tome?

 Drago mi je da sam imala priliku na scenu iznijeti nešto svoje. Dom je dio moga identiteta, odrastanje u domu izgradilo me kao osobu, dalo mi je kao djetetu širinu i pokazalo mi kakvi su ljudi te da ne gledam na neke prekretnice u životu kao dramu, nego kao na prolaznu fazu života. Osim toga, ljudi vrlo malo znaju o ovoj temi, pa mi je drago da mogu donijeti nešto novo i svježe u kazalište, a samim time i poučiti publiku.


Dobitnica si Nagrade hrvatskoga glumišta u kategoriji za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina. Što ti je donijela ta nagrada?
 
Bilo mi je drago, pogotovo zato što sam tek studentica. Tu mi je predstavu bilo izuzetno drago raditi s divnim ljudima, projekt je ispao uspješan i vrijedan gledanja. Ipak, smatram da mi je nagrada otvorila nova vrata, čitavu sam godinu na probama i imam planove za iduću sezonu, tako da mi je dala potvrdu da sam na pravome putu.

Kakva su ti iskustva s predstavom „Ukroćena goropadnica“ u kojoj si igrala u HNK-u Split?

Predivna. Ansambl je bio kao jedno, radili smo nešto u što vjerujemo. Bili smo buntovna mladež koja je dobila priliku divljati na sceni. Prema mome mišljenu, to i jest cilj Shakespeareovih tekstova. Probe su bile opuštene, a rad nam je potvrdilo to što su srednjoškolci predstavu pratili čitava tri sata. Ova je predstava prava prilika za početak odgoja nove publike u Splitu.

Najljepše u tvome poslu?

 Element neočekivanoga. Svaka je izvedba i svaka proba drugačija. Također, kada sjednemo poslije predstave i popričamo o tome što je bilo dobro, a što nas je iznenadilo.

Čime te je dom obogatio?
 
Osamostalio me, dao mi je ljude koji će uvijek ostati dio moga života. Tetu Meri koja me naučila osnovnim kućanskim poslovima, kao i velikim životnim lekcijama. Ona mi je kao majka, a osim nje sam stekla prijateljice koje su mi poput sestara. Već planiramo neka kumstva.

 Tvoja poruka mladima?

 Sve je u životu normalno. Uvijek može biti bolje, ali i gore. U jednome trenutku svojih života moramo odrasti i preuzeti odgovornost za vlastite situacije. Na tebi je što će ti se dogoditi sutra. I još samo jedno... Ako se nasmiješ, odmah je bolje.

hr Sun Jul 08 2018 07:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b211d8c2af47f852a8b466f/80
Foto: Getty Images

Teme o kojima ne bi trebali razgovarati na poslu

Uredsko čavrljanje zna biti dobar način za riješiti se stresa i uhvatiti predah od napornog dana. No, o nekim temama ne biste trebali pričati s kolegama.

Večernji.hr donosi popis tema o kojima nije poželjno pričati na poslu.

Ne pričajte o prošlom radnom mjestu 

Ostavite prošlost u prošlosti i koncentrirajte se na aktualne radne zadatke i ciljeve. Ako pljujete po bivšim kolegama ili radnim zadacima i opisu posla, možete se prikazati kao netko tko ne preuzima odgovornost za svoje postupke. To svakako ne želite, posebice ako nije točno.

Zdravstveno stanje

Izbjegavajte govoriti o detaljima vašeg zdravstvenog stanja više nego je to potrebno. Ako vas kolege pitaju kako ste, odgovorite iskreno, no nemojte dijeliti dodatne informacije koje nisu bitne za njih i ne utječu na vaše radne sposobnosti.

Politički stavovi

Na osnovi vaših političkih uvjerenja, koja se možda razlikuju od onih koje vaše kolege imaju, može vas se gledati kroz neku drugu prizmu, koja zaista nije presudna za vašu radnu poziciju. Ono što vi mislite o nekom političaru ili nekim postupcima vladajućih, komentirajte sa svojim prijateljima. Radno okruženje ostavite za teme koje se tiču vašeg radnog mjesta i postizanja zadanih ciljeva, piše N1.


hr Fri Sep 21 2018 19:38:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba5082bcb557a947e8b5396/80
Foto: 24Kitchen

Po receptima hrvatskih mama i baka kuhat će milijuni ljudi

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti okuse i mirise Istre te otkriti jela svojeg djetinjstva...

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana „Batelina“ u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar! Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim mega zvijezdama kanala 24kitchen poput Jamie Olivera, Anthony Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart!

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva. Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe.

Kako pripremiti rajčice punjene skutom, kaparima i slanim inćunima, salatu od gambera s lukom i celerom ili pak prekrasne deserte kao što su fritule s prošekom, skuta s karameliziranim smokvama i još mnogo novih okusa i doživljaja hrane. Bit će tu i istarskih kobasica kuhanih u vinu te labinskih krafa s muškatom i medom te drugih jela koja se prenose generacijama. 

Šira javnost mogla se upoznati s Davidovim radom kada je ugostio, a i zadivio svjetsku gastronomsku legendu i svog idola - Anthony Bourdaina. Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom obiteljskom restoranu kojeg je pokrenuo njegov otac.

Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha te je počeo stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju, piše punkufer.hr



hr Fri Sep 21 2018 17:03:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9e8bd5cb557a8ea08b4907/80
Foto: Fotoklub Split

Od ponedjeljka: Izložba Split fotomaraton 2018.

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2018., a možete je pogedati do 29. rujna.
Izložba predstavlja 84 fotografije nastale na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2018., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotoreporteri Joško Ponoš, Milan Šabić i Branimir Džaja.

Fotografije su nastale prema temama: Dnevna doza,Civilizacija, Crveno, Na duge staze, Izgubljeno u prijevodu, Siva zona, Standardna procedura, Paralelni svjetovi, Ludilo, Hipnotiziran, Površina i Kako to.

Na otvaranju izložbe će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade.

Split fotomaraton podržavaju: Splitsko-dalmatinska županija, Sail Week, Anigota, DigitalFoto magazin, Yellow Store Split, Lumis, Fototeh grupa, Prizma, Foto Dalmacija, Tiskara Dvornik, Cineplexx, Karting Arena Split, FantaSTikon,Leventić doo, Festival mediteranskog filma Split, Kinoteka Zlatna vrata, Gradska knjižnica Marko Marulić, Different Split, Mič Styling Split, kozmetički salon Lola's Sinj, restorani  i pizzerie: Corto Maltese freestyle food, DeBelly,Matoni, Terminal F, Bepa, Zora bila, UJE oil bar, Artičok, Bokeria Kitchen&Wine, Bakra - Steak & Pizza Bar,Đir, Movi,Bajamonti i Mirakul Pizza Split, te medijski pokrovitelji Dalmatinski  portal, DalmacijaDanas, fotozine.org i split.com.hr.
hr Fri Sep 21 2018 14:50:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546a4868189942e425000203/80
Foto: Screenshot YouTube

Oprez, dosada i depresija su usko povezane

Znanstvenici s Harvarda su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2000 ljudi te zaključili da dosada može biti jako opasna

Osobe kojima nije dosadno sretnije od onih koje su sklone dosađivati se, tvrde znastvenici nakon studije provedene na Harvardu u kojoj je sudjelovalo više od 2000 osoba, piše Život i stil.

Psiholozi upozoravaju kako se treba trgnuti iz stanja u kojem ne znate što sa sobom i u kojem ne možete dovršiti zadatke jer su vam dosadni. Naime, tanka je granica između tog stanja i depresije.

"Osobe koje su sposobne dugo biti fokusirane na određeni zadatak puno su sretnije od onih kojima je često dosadno i manji je rizik da obole od depresije", tvrde znanstvenici. Oni su tijekom studije zaključili kako je vrludanje misli i nemogućnost fokusiranjana okidač za depresiju. 

Dosada nije opasna samo za psihu, nego i za tijelo. Utvrđeno je da osobe kojima je dosadno imaju dva i pol puta veći rizik od infarkta i moždanog udara. Postoji sasvim prizemno objašnjenje za to. Naime, oni kojima je dosadno više vremena provode u kafićima, puše, piju, jedu nezdravo i loše su volje. 

hr Fri Sep 21 2018 12:59:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .