Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d22306529111cc7fa8b45b1/80
Foto: RTL

CRO Demoskop: HDZ pada, SDP raste, Plenković najnegativniji političar

Koja bi stranka pobijedila da su danas izbori, kako građani vide vodeće hrvatske političare, kome pada popularnost, a kome raste, pročitajte u nastavku

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL Danas donosi nekoliko zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka, percepciji političara i drugim odnosima u političkoj areni. Koja bi stranka pobijedila da su danas izbori, kako građani vide vodeće hrvatske političare, kome pada popularnost, a kome raste - donosi i analizira Damira Gregoret. 

HDZ nastavlja negativni trend

Novi CRO Demoskop donio je neka iznenađenja u poretku stranaka. Treća snaga, ispred MOST-a i raspadnutog Živog zida i dalje je nezavisna lista Mislava Kolakušića dok HDZ ostaje vodeća stranka koju bira nešto više od četvrtine ispitanika. (25,5 posto u odnosu na 26,5 posto u lipnju). Njihov negativni trend nastavlja se i ovoga mjeseca.

Kontinuirano, u proteklih pola godine HDZ bilježi pad. U odnosu na lipanj pali su za postotni poen. Slučaj HDZ-ova političkog tajnika i ministra u Vladi sigurno je imao utjecaja.

Na krilima rezultata EU izbora SDP nastavlja rasti i treći mjesec zaredom. Sada ih bira 21,5 posto ispitanika (prema 20,4 posto u lipnju). Ovo je najbolji rezultat SDP-a u proteklih godinu dana.

Lista bivšega suca Mislava Kolakušića uživa 7,2 posto potpore, nešto više od prošlog mjeseca kada se prvi put pokazala trećom opcijom među biračima (7 posto početkom lipnja). Svjetonazorski, znatno češće njegovu listu biraju ispitanici koji se svrstavaju na desnicu ili desni centar. Most, koji je podbacio na EU izborima i ostao bez mandata, nešto raste pa je s potporom od 4,7 posto preskočio Živi zid (u lipnju 4 posto).

Živi zid tone još dublje

Nakon nevjerojatnog javnog iznošenja stranačkog prljavog rublja i napuštanja stranke Živi zid nastavlja padati i sada je na 4,3 posto (pad s prošlomjesečnih 5,4 posto). Jednaku potporu ima i stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića koja je zadržala istu potporu kao i prošlog mjeseca (4,3 posto). Rastu HSS i HNS. Obje su stranke iznad tri posto, a HNS je poene skupio na javnoj prozivci ministra Kuščevića, iako su i dalje s njim u koaliciji i Vladi. HSS je na 3,3 posto (u odnosu na lipanjskih 3,1), a HNS na 3,2 posto (2,9 posto u lipnju). 

Ostale su stranke ispod 2 posto. HRAST raste na 1,9 posto (u odnosu na 1,4 iz lipnja), a stranka Ruže Tomašić pada s lipanjskih 2,2 posto na 1,7 posto. Zajedno bi se kao Suverenisti mogli približiti pragu. Ostalih je 3,4 posto, a ima i neodlučnih - gotovo 12 posto. 

Najslabiji rezultat za predsjednicu

Promjena ima i kada je u pitanju popularnost, odnosno nepopularnost političara. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja čeka sa službenom kandidaturom za drugi mandat na Pantovčaku, i dalje je prvi izbor najpozitivnije političarke. No bilježi pad od tri postotna poena u odnosu na lipanj (15,3 posto), a sadašnjih 12,2 posto najslabiji je rezultat Grabar-Kitarović u posljednje dvije godine.

Blago pada i premijer Andrej Plenković, ali je i dalje na drugom mjestu (11,1 posto u srpnju u odnosu na 11,5 posto u lipnju). Kandidatura za Pantovčak Zorana Milanovića dovela je na treće mjesto, ali vidimo da s potporom od 5,9 posto kaska i za predsjednicom i za premijerom (3,8 posto u lipnju).

Ivanu Pernaru, koji je napustio Živi zid i namjerava privući birače svojom strankom, znatno je narastao rejting – 4 posto ispitanika njega bira kao najpozitivnijeg političara (prema 1,4 posto u lipnju).

Bivši sudac i više nego ambiciozni političar Mislav Kolakušić na sličnoj je razini kao u lipnju (3,7 posto prema 3,6 posto u lipnju), baš kao i šef SDP-a Davor Bernardić (2,8 posto). Zlatka Hasanbegovića i Ružu Tomašić bira nešto više od 2 posto ispitanika (po 2,2 posto).

A u top deset našao se i ministar financija Zdravko Marić (2 posto), ali i službeni kandidat za Pantovčak Miroslav Škoro, no on je najpozitivniji za 1,7 posto birača. A 'Nitko' je i dalje najčešći odgovor. Da baš nitko od političara nije pozitivan, smatra više od petine ispitanika.

Premijer čvrsto na prvome mjestu najnegativnijih političara

Na ljestvici najnegativnijih prvi je premijer Andrej Plenković (21 posto u odnosu na 22,8 posto iz lipnja). Slučaj s nekretninama, imovinom i poučci kako do njih doći, doveli su prvi put Lovru Kuščevića u vrh ove ljestvice (8,3 posto).Iako je treći najpozitivniji, Zoran Milanović očito i dalje dijeli ispitanike pa je na istoj poziciji i na ovoj ljestvici (7,3 posto prema lipanjskih 0,7 posto). Narastao mu je postotak negativnog doživljaja u odnosu na lipanj. Tu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s 4,5 posto (u odnosu na 4,9 posto u lipnju). 

Baš kao i Ivan Vilibor Sinčić, i dalje čelnik urušenoga Živog zida (3,2 posto prema 2,9 posto u lipnju). Nešto manje birača negativno ocjenjuje Milorada Pupovca (3,1 posto), aktualnu predsjednicu (2,5 posto) i Davora Bernardića (2,4 posto), ali i dalje su u top deset najnegativnijih. 

Tu su i Milijan Brkić (2 posto) i Goran Marić (1,8 posto)  koji je ovoga tjedna i premijeru morao objašnjavati imovinske odnose. 13,3 posto ispitanika smatra da su svi političari negativni. Zanimljivo je i kako među prvih 10 najnegativnijih hrvatskih političara pet je iz HDZ-a, dva iz koalicijskih partnera na vlasti, a tri iz oporbe (od toga dva iz SDP-a).

Nema petica ni četvorki

Prije odlaska na ljetni odmor građani nisu naklonjeni Vladi, Pantovčaku i Saboru. Ne bi baš pali, ali nema ni petica, a ni četvorki.

Najvišu ocjenu, čistu trojku, građani daju radu Ureda Predsjednice, ali u odnosu na lipanj petica je manje, pa je i ova prosječna ocjena nešto slabija. Prema biračkom tijelu HDZ-ovci je najbolje ocjenjuju i to s: vrlo dobar (4). Blagi pad bilježi i Vlada, a ocjena ostaje: dovoljan (2).

Prema biračkom tijelu HDZ-ovci daju najbolje ocjene, ali rad koalicijske Vlade ocjenjuju s dobar (3). Sabor ostaje tradicionalno najlošije ocijenjen, mršava dvojka, ali uoči skorašnje ljetne stanke čak nešto i podebljana.

Najvažnije teme mjeseca

Slučaj s imovinom ministra Kuščevića najvažnija je tema u posljednjih mjesec dana za 23,5 posto hrvatskih građana, dok su problemi u brodogradilištima i dalje pri vrhu najvažnijih događaja, ovaj mjesec s 19,6 posto izbora. Dvije nominacije kandidatura za izbore za predsjednika Republike (Z. Milanović i M. Škoro) treći su izbor za temu mjeseca (11 posto).

Još su dvije teme zabilježile nešto češći izbor – predaja prikupljenih potpisa za Referendum o mirovinama (8,2 posto) i izbor Marije Burić Pejčinović za tajnicu Vijeća Europe ( 7,4 posto). Slijede problemi s nedostatkom radne snage, povećane uvozne kvote  (5,4 posto) te sportski uspjesi hrvatskih sportaša (4,3 posto).

Sukobi u Živom zidu, Mostu i HDZ-u su najvažnija tema za 3,7 posto građana, dok je napad na sezonske radnike u Supetru na Braču i reakcija gradonačelnice Marković, kao i vijest o rastu BDP-a, uz poboljšani kreditni rejting zemlje, najvažnija tema za po 3 posto građana.

Slučaj s imovinom ministra Gorana Marića izbor je za 2,2 građana, a prosvjed u Čakovcu zbog romskih prijestupnika te sukob HDZ-a i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa bilježe izbor od po 2 posto. Svi ostali događaji bilježe izbor manji od 2 posto. - piše RTL

Napomena:

Istraživanje se provodi početkom mjeseca od 1. do 5. srpnja 2019. na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu sociodemografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77 % (za utvrđivanje rejtinga stranaka ±3,1 %) uz razinu pouzdanosti od 95 %.

hr Sun Jul 07 2019 19:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dad917929111c15bf8b45db/80

Nakon što je ponovno spriječeno odlaganje u Sinju, vrgoračko smeće stiglo u Split!

Kamion s vrgoračkim smećem parkirao se ispred Sveučilišne knjižnice u Splitu
Kamion s vrgoračkim otpadom ni jutros nije uspio ući u Sinj.

Miro Bulj s nekolicinom Sinjana je ponovno spriječio da vrgoračko smeće završi u Deponiju Mojanka. Zatim se kamion uputio prema Splitu.


Tako se kamion s vrgoračkim smećem parkirao ispred Sveučilišne knjižnice u Splitu kako bi upozorili na probleme koji će nastati zatvaranjem vrgoračkog odlagališta. 

Miro Bulj je kazao kako je ovo problem za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. 

- Odluka ministra Tomislava Ćorića dovela je do ove pozicije gdje će Vrgorčani morati voziti 120 kilometara kako bi se riješili svog smeća. Isto tako, doveo ih je do toga da će morati plaćati smeće duplo više. No, u jedno sam siguran, u Sinj i Cetinski kraj neće se ni kesa odložiti. Sinj neće dopustiti da se tu odlaže otpad pa će morati donijeti novo i pametnije rješenje. - rekao je Bulj. 

hr Mon Oct 21 2019 13:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dad77d429111c75c08b4580/80
Foto: Dubravka Pajk

Završena Viška regata: Ukupno 179 posada, više od 1.000 jedriličara iz 15 zemalja

Uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani

Po broju prijava rekordna 75. Viška regata  opravdala je sva očekivanja: sudjelovalo je rekordnih 179 posada te više od 1.000 jedriličara iz čak 15 zemalja. Uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani.

U dvije etape najbrži brod ovog jubilarnog 75. izdanja je Labudov POLET FURIOSO s kormilarom Nikolom Deškovićem koji je u luku Vis prvog dana regatavanja došao prvi, a u drugoj nedjeljnoj etapi prema Splitu treći. Ukupno jedreno vrijeme u oba plova mu je bilo najbolje, te je tako ova posada osigurala pokal najbrže jedrilice prema kriteriju najbržeg jedrenog vremena. 

Pobjednik 75. Viške regate za krstaše razreda ORC, te ujedno i službeni pobjednik 75. Viške regate je jedrilica DUBROVNIK s kormilarom Denisom Vukasom. Pobjednik u kategoriji krstaša razreda OPEN je jedrilica POLET FURIOSO s kormilarom  Nikolom Deškovićem

Nedjeljna druga etapa od Visa do Splita bila je izuzetno atraktivna, jer se startalo po jugoistočnom vjetru snage 20 čvorova, a od punte Brača jedriličare je dočekao levenat koji je jedrilice ekspresno doveo do cilja. Slovenska posada na brodu CleanSport One2 ove uvjete iskoristila je najbolje i trebalo joj je samo 2 sata i 23 minute da dođe do cilja što joj ipak bilo dovoljno samo za poziciju drugog najbržeg broda regate. „Mornarevac“ Mate Arapov na svojoj Fatamorgani 2 bio je treći najbrži brod ovogodišnje 'Viške'. Za razliku od prvog dana kada je organizator zbog nedostatka vjetra podno Sustipana bio prisiljen start premjestiti podno otoka Šolte, druga etapa jedriličarima je ponudila uvjete za toliko željeni užitak jedrenja ove najpopularnije i najveće hrvatske regate krstaša.

Na svečanosti koja je započela u nedjelju u 20 sati u J.K. Labud, uz sve navedene posade, pokale su primile najbolje posade po skupinama prema svim razvrstanjima. Posebno dirljivo je bilo u trenutku kada je SrdjanCicarelli  sin preminule Labudove legende Lukse Cicarellia, predao prelazni pehar posadi jedrilice OVERLOAD, osvajaču Lukša CicarelIi CUPA, ustanovljenog ove godine. Ova jedrilica je Komišku, Mrdujsku i Višku regatu odjedrila po OPEN-u prema sustavu bodovanja koji je tako kreiran da omogući jedrilicama, da ukoliko uspješno odjedre sve 3 regate, budu u poziciji za osvajanje ovog trofeja.

Zanimljivo je i da su među natjecateljima bila i mnoga poznata lica: između ostalih i naš proslavljeni skijaš i zaljubljenik u more i jedrenje Ivica Kostelić,glazbenik Jurica Pađen, te ugledni poslovni ljudi poput proslavljenog hrvatskogkošarkaša Željka Jerkova, Joška Berketa vlasnik Marine Kaštela,Nike Deškovića, vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057 i Saše Kekovića, crnogorski građevinski poduzetnik. Također, u ovogodišnjoj regati sudjelovalo je i gotovo 200 jedriličarki.

„Od ove godine započeli smo s novim iskoracima u organizaciji i pozicioniranju Viške regate, što vjerujemo da su i sudionici mogli primijetiti, a već sutra krećemo s pripremama za iduću Višku koja će biti još bolja i atraktivnija. Također, u želji da se mladima udahnu prave vrijednosti, te da im se razvija poštovanje prema jedriličarskim velikanima iz prošlih generacija, u J.K. Labudu  potičemo da jedrenje i nadalje ostane sport duhovne elite, koja poštuje more i prkosi vitru s jednim jedinim argumentom u mislima, športskim odgojem i zdravim duhom“, rekao je Ante Mlikota, predsjednik Jedriličarskog kuba Labud iz Splita.

 

hr Mon Oct 21 2019 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4963a729111cec3b8b456e/80
Foto: MUP

Automobil oborio pješakinju: Policija traži očevice prometne nesreće u Splitu

Policija moli sve očevice ove prometne nesreće da se jave osobno u Postaju prometne policije Split ili na brojeve telefona 021/ 504-036 ; 504-010

Jučer oko 19.45 sati na raskrižju Pojišanske ulice s Kapucinskom poljanom  u Splitu  dogodila se prometna nesreća u kojoj je osobno vozilo Mazda udarilo  78-godišnju pješakinju koja je zadobila teške i po život opasne ozlijede, te je  hospitalizirana u splitskoj bolnici.

Policija moli sve očevice ove prometne nesreće da se jave osobno u Postaju prometne policije Split ili na brojeve telefona 021/  504-036 ; 504-010.

hr Mon Oct 21 2019 11:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Bablje ljeto se nastavlja: Vakula najavio iznadprosječno toplo vrijeme

I u novome tjednu, srednja najviša temperatura zraka bit će kao malo kada
I u novome se tjednu nastavlja većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, još uglavnom u ponedjeljak ponegdje i relativno vjetrovito, uz umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Magla će još u ponedjeljak biti rijetka i kratkotrajna pojava, a od utorka češća i dugotrajnija, ne samo po nizinama unutrašnjosti nego i na Jadranu. - piše HRT-ov Zoran Vakula

Posljednjih je 9 dana, od 12. listopada, od kada je u većini Hrvatske počelo ovo iznadprosječno toplo razdoblje - srednja najviša temperatura zraka u mnogim krajevima Hrvatske visoka kao rijetko kada u ovom dijelu listopada. Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, gdje se mjeri od 1949. godine, viša je bila samo 2014., a na splitskome Marjanu još i 2018. godine, pri čemu razdoblje iznadprosječno visoke najviše dnevne temperature zraka traje 11 dana, od 10. listopada.

I u novome tjednu, od 21. do 27. listopada - srednja najviša temperatura zraka bit će kao malo kada. Ponegdje vjerojatno i rekordno visoka, uz poneki novi rekord i na pojedini nadnevak, posebice do četvrtka.

Tjedan u kojem završava listopad i počinje studeni sigurno će biti hladniji - što je, uostalom, i uobičajeno - ali još nije dovoljno pouzdano hoće li se temperatura zraka sniziti ispod prosječne, pa bi se povećala i vjerojatnost mraza pri tlu, koji bi mogao naštetiti cvijeću. Uoči blagdana Svih svetih to ne bi bilo prvi put. Dapače. Premda mnogima ne željeno, to bi bilo puno "normalnije" od ovog vremena koje ćemo imati u novom radnom tjednu. - prognoza je Zorana Vakule.
hr Mon Oct 21 2019 08:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .