U dvije godine 4.500 novih projekata i gotovo 8 milijardi kuna potpora

Sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj Ministarstvo poljoprivrede potiče proizvodnju, preradu te razvoj lokalne infrastrukture s ciljem stvaranja hrvatskog ruralnog područja poželjnim mjestom za život. U posljednje dvije godine ugovoreno je više od 4.500 novih investicijskih projekata u poljoprivredi te poljoprivrednicima isplaćeno 7,9 milijardi kuna potpora, kojima se grade farme, podižu novi trajni nasadi i kupuje mehanizacija.

Potpore iz Programa ruralnog razvoja vode prema jačanju konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije. Kako bi se unaprijedili životni i radni uvjeti  u ruralnom području potpore su išle i u smjeru financiranja lokalne infrastrukture. Financira se izgradnju i opremanja 57 dječjih vrtića, 30 vatrogasnih i društvenih domova, uređenja 13 lokalnih javnih površina, a u šest županija na 3.763 hektara gradi se infrastruktura javnog navodnjavanja vrijedna 360 milijuna kuna. Od raspoloživih 18,1 milijardi kuna Programa ruralnog razvoja, do sada je 85% sedmogodišnjeg iznosa stavljeno na raspolaganje kroz natječaje, od toga je ugovoreno gotovo 65%, a isplaćeno više od 27% ukupne alokacije.

Od ukupno ugovorenih investicija iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 9,6 milijardi kuna, najveći postotak (preko 35%), odnosno 3,44 milijarde kuna, odnosi se na mjeru 4, odnosno na modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava i ulaganja u fizičku imovinu. Čak 95% sredstava ugovorenih za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva dodijeljeno je u posljednje dvije godine.

Generacijska obnova hrvatskog sela potiče se potporama za mlade poljoprivrednike. U tu svrhu isplaćeno je 146 milijuna kuna na račune preko 600 mladih poljoprivrednika, koji tim novcem podižu nasade, grade i opremaju prostore za prodaju svojih proizvoda, kupuju poljoprivredno zemljište, domaće životinje, sjeme i sadni materijal te poljoprivrednu mehanizaciju i opremu. U posljednje dvije godine ekološka poljoprivreda bilježi uzlazni trend. Za prijelaz s konvencionalne na ekološku proizvodnju i njeno održavanje isplaćeno je 372 milijuna kuna.

Poljoprivrednicima su za investicije na raspolaganju zajmovi s kamatnim stopama 0,5% i 1%, a za sektor mljekarstva čak 0,1%, što su znatno povoljnijim uvjetima od onih koji nudi bankarski sektor. Zajmove poljoprivrednici mogu koristiti za kupnju životinja, jednogodišnjeg bilje, opreme, obrtna sredstava, a za sve to osigurano je pola milijarde kuna iz Programa ruralnog razvoja RH.

Kroz Program ruralnog razvoja omogućeno je sufinanciranje premija osiguranja našim poljoprivrednicima. Država pokriva 70% premije, dok poljoprivrednik plaća samo 30%. Rezultat mjere je rast broja ugovorenih polica osiguranja s 18.526 iz 2017. godine na 34.717, što je povećanje od 87% u odnosu na prošlu godinu.

Za dobrobit životinja, bolju hranidbu, smještaj i ispašu životinja na farmama uzgajivači goveda, svinja i peradi od ove godine mogu dobiti dodatni novac.

U posljednje dvije godine provedbe Programa ruralnog razvoja ostvaren je zavidan napredak u ugovaranju i provedbi, a o uspješnoj dinamici svjedoči i činjenica da je već sredinom 2018. premašen cilj za povlačenje sredstava za 2018. (ostvareno je 137% cilja za 2018.) te je postignuto već preko 64% cilja za kraj 2019. godine.


POSLJEDNJE DODANO: