Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cd1b93829111cba708b4678/80

„Crkva živi od mučenika služenja, ljubavi i autentičnog života“

Svečanim euharistijskim slavljem, koje je u utorak 7. svibnja na splitskoj rivi uz sudjelovanje nekoliko desetaka tisuća vjernika predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split proslavili su svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma, biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća.

Proslava je započela tradicionalnim svečanim ophodom sa svečevim moćima, od splitske prvostolnice do prigodnog oltara na splitskoj Rivi. U procesiji su, uz narod, sudjelovali i brojni svećenici, redovnici i redovnice, kandidatice, bogoslovi i sjemeništarci, nositelji vlasti, predstavnici društveno-političkih i kulturnih ustanova, obitelji, mladi i djeca, branitelji, crkvene, humanitarne i viteške udruge, vojska, policija, mnoge folklorne skupine grada i okolice.

Uz domaćina splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolitu mons. Marina Barišića i predvoditelja mons. Zdenka Križića, na slavlju su sudjelovali i predsjednik HBK i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, biskupi Splitske metropolije: dubrovački Mate Uzinić, šibenski Tomislav Rogić, šibenski u miru Ante Ivas, potom naslovni ninski nadbiskup Martin Vidović, vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, provincijal franjevaca kapucina fra Jure Šarčević, generalni vikar Miroslav Vidović, Prvostolni kaptol na čelu s prepozitom Nedjeljkom Antom Ančićem, župnik prvostolnice don Tomislav Ćubelić te brojni svećenici.

Kako na svetkovinu sv. Dujma grad Split slavi svoj dan, na slavlju su sudjelovali i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Pozdravnu riječ uputio je domaćin nadbiskup Barišić koji je kazao kako se u životu sv. Dujma očituje cjelovito kršćanstvo. „Njegov život je knjiga ispisana kršćanskim sadržajem. Kao što je raspeti i uskrsli Krist oblikovao njegovo ovozemaljsko hodočašće, tako i svetkovina Uskrsnuća Gospodinova određuje njegovu liturgijsku proslavu. Naime, ne slavimo ga na dan mučeništva koje se dogodilo u areni Salone 10. travnja 304., već je njegova svetkovina ustaljena na 7. svibnja kako se ne bi poklapala s datumima proslave Uskrsa i uskrsne osmine. Doista sav je Dujam prožet Kristom, svjedokom vjernim i prvim i najvećim mučenikom. I zaista, kršćanstvo uvijek prate ove dvije temeljne oznake – svjedočanstvo i mučeništvo. One određuju prve Gospodinove učenike, vrijedile su i za Dujma, a nisu se promijenile ni u ovom današnjem svijetu, gdje svakodnevno slušamo o sve većim i brojnijim mučeništvima i progonima kršćana. Mučeništvo je poput crvene niti koja teče s Golgote i zahvaća sva godišnja doba ljudske povijesti i života. Ono svjedoke čini vidljivim znakom Spasiteljeve božanske ljubavi i očituje ih kao one koji znaju moliti i oprostiti svojim progoniteljima. Dovodi ih u krilo Sina koji se u potpunosti predao za nas u činu Posljednje večere“.

U uvodnom dijelu homilije gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić je rekao kako su prvi kršćani mučeništvo doživljavali kao poseban Božji poziv, kao poseban izbor Duha Svetoga koji jedini daje snagu za mučeništvo. „Mučeništvo se ne može podnijeti samo ljudskim snagama. Kršćansko mučeništvo je posljedica dubokog iskustva Boga i čiste ljubavi prema Bogu i čovjeku. U tom mučeništvu nema ni grama mržnje, zlobe ili osvete prema bilo kome. Mučenicima je uzor uvijek bio Isus i njegovo mučeništvo. To je bilo mučeništvo iz čiste ljubavi u čistoj ljubavi“. Objašnjavajući Isusov odnos prema mučiteljima, istaknuo je kako na mržnju i nasilje, Isus uvijek odgovara blagošću jer želi pokazati jednu drugu snagu koja uvijek pobjeđuje, snagu ljubavi. Pojasnio je kako postoje dva temeljna motiva zbog kojih Isus odbija nasilje. „Osoba koja čini zlo postat će, prije ili kasnije, žrtvom svoga vlastitog zla. Ta istina se stalno potvrđuje. Svatko će jednom morati ispaštati tamo gdje je griješio. Ne radi se tu o Božjoj kazni, nego je to u naravi zla. Zlo nosi u sebi razarajuću moć. Osoba koja čini zlo ujedno ga i prima u svoju nutrinu, a onda nju samu to zlo razara. Drugi razlog zbog kojeg Isus odbija nasilje kao sredstvo je ispunjenje Pisma. Isusovo nenasilje jest objava, najveća objava Božje logike. Božja logika je ljubav i on to nudi kao najučinkovitije sredstvo protiv nasilja“.

U nastavku homilije, mons. Križić suprotstavlja Isusovo razumijevanje mučeništva, koje je u potpunom skladu s Božjom logikom, Petrovom nerazumijevanju mučeništva i Božje logike. „Petrovo potezanje mača, da bi obranio Isusa, znak je potpunog nerazumijevanja Božjeg plana spasenja i Božje logike. Istina, u Petrovu ponašanju ima logike, ali samo one ljudske. Petar ne stavlja u pitanje svoju logiku i ni na koji način ne razmišlja da se nekada Božja logika može posve razlikovati od njegove. Petar je već prije izjavio da je spreman dati svoj život za Učitelja i to mu se čini normalnim, da učenik položi život za Učitelja, da čovjek položi život za Boga. Tu ima logike. Ali Petar mora doći do druge bitne spoznaje, spoznati da i Bog daje život za čovjeka. Samo ljudski gledano ovdje nema logike, ovdje se po ljudski vidi samo sablazan. Petar jamči da je spreman za Isusa dati svoj život (Iv 13,37), ali to Isusu nije bilo dovoljno. Isus želi da Petar uzraste u ljubavi tako da, ne samo bude spreman dati život za Isusa, nego dati život kao Isus, a to znači dati život iz ljubavi prema drugima. To je onda autentično mučeništvo. Petar nije zatajio Isusa iz straha pred smrću, ali Isusovo poniženje već gleda svojim očima. Stoga se čini da je Petrova zataja više iz straha od poniženja nego li od smrti“. Naglasio je kako i danas mnogi vjernici žele stvoriti Boga na svoju sliku, privatnoga Boga kojega se može zatajiti po potrebi, kako ne bi bili poniženi i ismijani od svojih suvremenika. „Ljudima površne vjere zatajiti i životom zanijekati Boga nije nikakav problem. Površna vjera nije kadra platiti nikakvu cijenu za svoje vjerničko držanje. Evanđelist Marko kaže da je Petar slijedio Isusa kod njegova procesa muke, ali ga je slijedio 'iz daleka'. Baš zbog toga je i došlo do ove zataje. Onaj tko Isusa nasljeduje ne može to činiti sa velikim kompromisima. Ne može se slijediti Isusa i na prvo mjesto stavljati svoje privatne interese bez obzira na Isusove zahtjeve. Petrovo negiranje Isusa jest zapravo njegov pokušaj da uključi u život vjernika i moguću 'distancu' u odnosu na Isusa, tj. mogućnost da ga se nekada može slijediti, a nekada ne slijediti, već prema prilikama. Te napasti nisu nikada prestale, i čini se da su danas posebno jake i vidljive“.

Zaključujući homiliju, mons. Križić je izrazio vjeru u postojanje velikoga broja mučenika služenja i istine u našem narodu. „Danas doduše, kao vjernici nismo u opasnosti da budemo mučenici krvlju kao što je bilo u neka druga ne daleka vremena, ali drugih vrsta mučeništva danas itekako ima. Toliki kršćani danas imaju iskustvo najrazličitijih poniženja, omalovažavanja, ismijavanja i uvreda u javnom prostoru, zbog svoje kršćanske autentičnosti. I to ima obilježje mučeništva ako se podnosi dostojanstveno i bez mržnje. Kršćana danas neće biti brojčano manje zato što nas ponižavaju ili ismijavaju, nego će nas biti manje ako ne budemo živjeli autentično kršćanstvo, ako ne budemo dosljedni u svojoj vjeri, ako ne budemo živjeli vjernost evanđelju“, istaknuo je i ustvrdio da je siguran kako i danas u našem narodu ima podosta nasljedovatelja svetog Duje u življenju mučeništva kroz ljubav i služenje. „Ima toliko naših očeva i majki, baka i djedova, a hvala Bogu i mladih vjernika, koji hrabro svjedoče svoju vjeru i koji se trude biti dosljedni u svom kršćanskom pozivu. Istina, većina od ovih neće nikada biti službeno proglašeni svetima. Ali to nije ni važno. Bog dobro vidi i zna njihova djela. Po njima, kao narod, imamo puno Božjeg blagoslova. Zahvalni smo Bogu za njih, i molimo ga da takvi u našem narodu nikada ne usfale. Neka sveti Duje prati i pomaže svojim zagovorom naš narod u ovom gradu, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i cijeloj domovini“.

Kako bi misa i ophod bio meditativni hod, pobrinuo se animator slavlja dr. sc. don Ante Mateljan, a ljepoti slavlja uvelike je pridonio zbor sastavljen od Mješovitoga pjevačkog prvostolnog zbora Sv. Dujma, zbora Gospe od zdravlja i zbora Gospe Fatimske-Škrape, pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića, a uz pratnju splitskoga "Brass kvinteta" te orguljašku pratnju mo. don Ivana Urlića. Misa je završila himnom Domovini, a zatim i pjesmom Blaženoj Djevici Mariji. Proslava Dana Grada i njegova zaštitnika sv. Dujma nastavljena je bogatim kulturnim, zabavnim i drugim sadržajima.

Za svečanu proslavu vjernici su se tradicionalno pripremali devetnicom koja je bila obogaćena organiziranim hodočašćima dekanata Splitsko-makarske nadbiskupije. Misna slavlja u devetnici predvodili su mons. Nediljko Ante Ančić, fr. Matijas Farkaš, don Stipan Šurlin, don Vlade Strikić, don Mate Čulić, don Ranko Vidović, mons. Pavao Banić i don Krešimir Mateša. Posljednju večer za vrijeme otvaranja moćnika i svečane večernje propovijedao je dr.sc. don Edvard Punda. Na misama su pjevali mješoviti zborovi iz Trogira, Kaštel Gomilice, Dicma, Omiša, Solina, Makarske i Šibenika, kao i Zbor sestara Franjevki. U kulturno-umjetničkom programu devetnice koncerte su održali Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma, Mandolinski sastav Sanctus Domnio, Marija Bubić Jaman - Marija Bašić Markotić - mo. don Ivan Urlić, ženska klapa Neverin, muška klapa Podvroje, Mješoviti zbor župe sv. Ivana Krstitelja-Trstenik, Zbor splitskih bogoslova i Mješoviti zbor župe sv. Jakova-Šibenik. Također, održan je i okrugli stol na temu „Evanđelje po Luki“ (dr. sc. Runje i dr. sc. Radan).
Next12345678910111213141516
hr Tue May 07 2019 18:58:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532c3faa179942963d9cf23c/80

Živuća legenda i fenomen kojeg publika obožava: Mate Mišo Kovač slavi 78. rođendan

Malo koji je pjevač toliko zadužio hrvatsku glazbu kao Mate Mišo Kovač. Splitska legenda danas slavi svoj 78. rođendan

Mate Mišo Kovač živuća je legenda i fenomen kojega publika naprosto obožava. Kroz godine svoje pjevačke karijere pjesmom je "odgajao" mnoge generacije, njegov opus korišten je u prigodama slavlja, ali i tuge, a njegove pjesme bit će dugo, dugo godina utkane u srca mnogih ljudi.

Splitsku je publiku razgalio krajem prošle godine kada je u Spaladium Areni održao koncert za pamćenje, a neokrunjena će legenda isto učiniti 26. listopada u Areni Zagreb. 

Na koncertnom spektaklu na Poljudu "To je moja zemlja" Mišo je osvojio nagradu za najboljeg pjevača svih vremena, a u njegovo ime primila je njegova kćerka – Ivana Kovač i unuka Elena. Baš je Ivana svom ocu čestitala rođendan putem Facebook-a pritom napisavši:
- Sretan rođendan ćaća moj, volim te do neba i nazad! -


Puno je puta Mišo isticao kako bez njegove publike ne bi bilo ni njega:
Ova nagrada ide meni, ali na prvom mjestu ide publici. Da nema publike sve ove godine koliko pjevam, ne bi bilo ove nagrade. Zato ja radim koncerte da ja budem skupa s njima, da su oni sretni, da sam ja sretan. Ja imam najbolju publiku na svijetu. Svaki sastanak s mojom publikom me iznimno raduje. Sljedeći veliki susret je u zagrebačkoj Areni - kazao je glasovnom porukom na Poljudu.

I druga je festivalska večer 59. Splitskog festivala bila posvećena u čast Miši pa su se Prokurativama orile mnoge uspješnice u izvedbi Mišinih kolega s glazbene scene. 
'Ako me ostaviš', 'Ti si pjesma moje duše', 'Ostala si uvijek ista', 'Poljubi zemlju', 'Dalmatino', 'Svi pjevaju, ja ne čujem', 'Drugi joj raspliće kosu', 'Nikoga nisam volio tako', 'Dalmacija u mom oku' te mnoge druge, bezvremenski su hitovi koji će živjeti vječno, baš kao i Mišo, ali, za kraj, jedna ljubav je ona vječna - ljubav prema Dalmaciji i Hajduku:
Mogu oprostiti Hajduku ovu sezonu. Dogodine neću, a Dalmaciju nikad neće slomiti. Uvijek će biti Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik... Ako se bude tko busao protiv Dalmacije, mi ćemo ga protjerat u Slavoniju - zaključio je Mišo.

Od srca mu želimo još mnogo nota na glazbenoj sceni!

hr Tue Jul 16 2019 12:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2d9d7c29111c14088b46af/80

Splitski ponos: Iva Barać iz Mioca najbolje je riješila državnu maturu

Najbolja ovogodišnja maturantica jedina je na državnoj maturi uspjela iz dva predmeta ostvariti stopostotni učinak

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja jučer je objavio konačne rezultate državne mature, na kojoj se posebno istaknula odlična učenica III. gimnazije Split Iva Barać, koja je riješila matematiku A razine i fiziku bez greške.

Za svoj rezultat Iva bi trebala dobiti i 5000 dolara vrijednu nagradu, koju dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na MIT-u Marin Soljačić za iznimna postignuća maturanata iz matematike više razine i fizike. 

- Bila sam iznenađena da sam jedina koja je iz dva predmeta imala stopostotni učinak jer je u prethodnim generacijama uvijek bilo više takvih - rekla je maturantica Iva.

- Teško bi se bilo pripremiti za ovakav rezultat na maturi u par mjeseci. Moja priprema je trajala četiri godine i na ovo sada gledam kao na nagradu za godine marljivog rada - dodala je Iva koja je uz odličan uspjeh u školi, bila i sudionica državnih natjecanja iz matematike i fizike, piše Index.

hr Tue Jul 16 2019 11:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2d9d2529111c9b0f8b4569/80

Prijateljica objavila posljednju sliku prije nesreće u Novskoj: "Čuvali te anđeli, srećo moja!"

Ivana Babić je treća koja je preminula zbog ozljeda glave koje je zadobila u teškoj prometnoj nesreći početkom lipnja na odmorištu kod Novske. Porukom se od prijateljice oprostila Tea koja je također bila ozlijeđena
- Moja kuma. Moja svjetlost u najtamnijem danu. Moja podrška. Moj oslonac. Moje rame za plakanje. Ona je nešto posebno. Uvijek i zauvijek! Čuvali te anđeli, srećo moja - napisala je na društvenoj mreži Tea, koja je u jako teškom stanju zbog smrti Ivane Babić (28) iz Babine Grede.

Tea je objavila i dvije fotografije na kojima je u minibusu s Ivanom, koja joj je i kuma. To su dvije posljednje fotografije snimljene na dan putovanja u München. Unatoč informacijama kako je obitelj donirala Ivanine organe, to nije ispalo točno.

- Nitko od liječnika Opće bolnice ‘Dr. Josip Benčević’ nije o tome razgovarao niti je to predlagao obitelji. Pacijentica nije ušla u program eksplantacije zbog minimalne cirkulacije. Njen se život lagano gasio - rekao je dr. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu.

Dodao je kako su ozljede bile takve da nije bilo smisla pacijenticu igdje slati.

- Da je postojala i najmanja šansa za njen oporavak, to bismo sigurno učinili - rekao je Samardžić. Mladu ženu pokopat će u utorak u 14 sati na mjesnom groblju u Štitaru, pišu 24 sata.hr Tue Jul 16 2019 11:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2d876a29111c1d0f8b4577/80

SDP Split: "U kotarevima Bol i Spinut pokazuje se nebriga, ali i nečuvena arogancija i bezobrazluk HDZ-a!"

Održavanje prijevremenih izbora za kotarska vijeća tražili su u SDP-u Spinut i Bol jer, kako kažu, ondje mjesna samouprava nije održala sastanak ima tri mjeseca
Ipak, odmah po objavi priopćenja SDP-a predsjednik kotara Bol Ante Šunjić najavio je redovnu sjednicu što je, kako kažu iz SDP-a, u potpunosti nečuvano te kažu kako neće sudjelovati na nelegalnoj sjednici.

Priopćenje koje potpisuje vijećnik Igor Ćurković donosimo u cijelosti:
- Jučer u 10 sati predsjednik Vijeća gradskog kotara Bol (HDZ) pročitao je na portalima kako sjednicu kotarskog vijeća nije sazvao već 6 mjeseci iako ju je po zakonu dužan sazivati, u pravilu, jednom mjesečno. Jedva da su prošla tri sata, a predsjednik Vijeća gradskog kotara Bol (HDZ) promptno je sazvao 3. radnu sjednicu Vijeća GK Bol i to za dan 17. srpnja 2019. (srijeda) u 16,15 sati. Izabrani datum posebno je značajan jer je upravo na taj datum, 2018. godine, održana konstituirajuća sjednica Vijeća gradskog kotara Bol.

Da stvar bude „bolja“, uslijed „promptnog“ sazivanja 3. sjednice prekršen je čl. 22. Poslovnika o radu Vijeća gradskog kotara Bol pa proizlazi kako je sjednica sazvana nelegalno. Dakle, u punih godinu dana od konstituiranja ovog saziva Vijeća sazvane su tek tri, a održane tek dvije radne sjednice i to sve u jednom od najvećih splitskih gradskih kotareva čije Vijeće godišnje raspolaže sa cca 140.000,00 kuna proračunskih sredstava. Ne samo da je jedno od najvećih kotareva nego je i jedno od zahtjevnijih sa nizom komunalnih i infrastrukturnih problema, a naš predsjednik niti radi za dobrobit kotara niti barem ispunjava zakonsku formu. Ovakav nemar i nebriga za kotar na čijem je čelu nije viđena odavno.

Nečuveno je da čak pola godine predsjedniku nije palo na pamet ni sazvati sjednicu, a kamo li napraviti nešto za naš kvart. I upitno je kad bi se i sjetio sazvati sjednicu da ga na to nisu potakli medijski naslovi… HDZ u kotaru Bol pokazuje nebrigu za naš kvart, ali i nečuvenu aroganciju i bezobrazluk koji je, nažalost, svojstven za HDZ i njihov način upravljanja. Imajući to u vidu, možda i nije loše što nisu ništa radili jer barem nisu ništa ni pokvarili.

Ovim putem obavještavamo HDZ da nećemo sudjelovati na ovoj nelegalnoj sjednici i da su, prekršivši pravila, nastupili uvjeti za raspuštanje Vijeća Gradskog kotara Bol te raspisivanje novih izbora. Bilo kakva odluka protivno ovoj bi značilo daljnje kršenje pravila i Statuta Grada Splita te sukladno tome očekujemo od gradonačelnika Krstulovića Opare da u što kraćem roku uputi prijedlog Gradskom vijeću o raspuštanju Vijeća gradskog kotara Bol, ali i Vijeća GK Spinuta gdje je slična situacija, zbog neizvršavanja povjerenih im poslova - stoji u priopćenju.

Inače, SDP-ovci su optuživali i predsjednik kotara Spinut, Andriju Čaljkušića kako je, bez znanja Vijeća, naručio domjenak za Dan kotara u iznosu od 12.500 kn te kako se, u njegovom mandatu, prostorije Gradskog kotara Spinut koriste netransparentno, te se čak daju u podnajam.
hr Tue Jul 16 2019 10:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .