Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56a10b4812953f0c008b5328/80
Foto: Goran Sebelić / CROPIX

Miletić žali što nijedan ministar nije iz Istre: Kliman je jako dobro radio

Miletića zabrinjavaju informacije koje dolaze od predstavnika Mosta da se Istru želi ukinuti kao samostalnu županiju te najave Mosta o financijskom udaru na lokalne zajednice koje su najbliže građanima

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić, komentirajući u srijedu za Hinu sastav Vlade, izrazio je žaljenje što nijedan ministar nije iz Istre jer Istra, kako je ocijenio, "kao lokomotiva razvoja Hrvatske zaslužuje imati svojeg predstavnika u izvršnoj vlasti, a dosadašnji ministar turizma Anton Kliman radio je jako dobro".

 Kako je rekao, iako  je odabir ministara isključivo odluka mandatara Andreja Plenkovića, žao mu je što nijedan ministar nije iz Istarske županije.

 "Dosadašnji ministar turizma Anton Kliman jako je dobro i korektno radio svoj posao i ne vidim razlog zbog kojeg više ne bi trebao biti ministar turizma", rekao je Miletić i dodao kako želi vjerovati da to nije pokazatelj odnosa Vlade prema Istri. Istodobno je podupro to što se "Plenković odmaknuo od radikalnoga, nacionalističkog krila HDZ-a".

 "Nadam se da će nova Vlada biti korektna prema Istri i da će respektirati važnost ključnih projekata za našu regiju, poput dovršetka izgradnje i opremanja pulske bolnice, završetka gradnje Istarskog ipsilona u punom profilu te da ni u kojem slučaju neće dovoditi u pitanje već počete projekte", rekao je Miletić. Zabrinjavaju ga informacije koje dolaze od predstavnika Mosta da se Istru želi ukinuti kao samostalnu županiju te najave Mosta o financijskom udaru na lokalne zajednice koje su najbliže građanima. Time se, smatra on, želi dodatno centralizirati Hrvatsku, a lokalne sredine ostaviti bez elementarnih financijskih sredstava za funkcioniranje. 

 "Poručujem kako ćemo se mi protiv takvog odnosa vrlo glasno boriti", istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletiću izjavi za Hinu.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5804699d1eea8f3e628b45dc/80
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Plenković odlazi u BiH s porukom o potpori i toj zemlji i Hrvatima koji u njoj žive

Plenković će tijekom posjeta u petak i subotu boraviti u Sarajevu, Mostaru i Kiseljaku

Hrvatski premijer Andrej Plenković koji u petak odlazi u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini, kao prvoj vanjskopolitičkoj destinaciji obećanoj još u predizbornoj kampanji, rekao je da će u BiH uputiti dvije ključne poruke, o potpori Hrvatske toj zemlji i potpori Hrvatima koji u njoj žive.

Plenković će tijekom posjeta u petak i subotu boraviti u Sarajevu, Mostaru i Kiseljaku, a sastat će se među ostalima s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te vjerskim čelnicima, s poglavarom Islamske zajednice u BiH Reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i s Vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, 

Odlazak u BiH "je ispunjavanje obećanja iz izborne kampanje. Ja sam jasno kazao da će BiH biti vanjskopolitički prioritet broj jedan za vladu RH", rekao je Plenković gostujući u Dnevniku HRT-a.

Naglasio je da će u BiH uputiti dvije poruke, od kojih je prva da će "Hrvatska pomoći BiH da kvalitetno funkcionira kao država i pomoći joj na putu u EU".

Druga i najvažnija poruka je da će Hrvatska "voditi računa o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg od konstitutivnih naroda po recentnom popisu, da njihova prava u budućim planovima i razmatranjima eventualnog novog ustavnog uređenja zemlje budu na najbolji mogući način zaštićena", dodao je premijer.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 20:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57272b520890d258218b4682/80
Foto: Hina

HZZO: Udruga koncesionara sudjelovala je na sastancima o mobilnoj aplikaciji za pacijente

Kako bi dodatno upoznali liječnike primarne zdravstvene zaštite s novom mobilnim portalom za pacijente i ostalim pogodnostima koje oni nose za osiguranike, HZZO će u slijedećih mjesec dana u deset najvećih gradova organizirati predstavljanje tih novina

Na tvrdnje čelnika Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite da nisu upoznati s pokretanjem mobilne aplikacije za pacijente već da za nju saznaju iz medija, v.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčića odgovorio je u četvrtak kako su u Zavodu u posljednji mjesec dana svaki tjedan održavani sastanci sa predstavnicama liječnika primarne zdravstvene zaštite na kojima su bili prisutni i predstavnici te udruge.

 - Na sastancima su se mogli upoznati s implementacijom novih sustava koji će biti dostupni osiguranim osobama HZZO-a,  pa tako i mobilne aplikacije za pacijente te s portalom zdravlja za pacijente koji je već od 20. rujna dostupnog putem E-građana - istaknuo je Dorčić. 

 Kako bi dodatno upoznali liječnike primarne zdravstvene zaštite s novom mobilnim portalom za pacijente i ostalim pogodnostima koje oni nose za osiguranike, HZZO će u slijedećih mjesec dana u deset najvećih gradova organizirati predstavljanje tih novina, najavio je.

 Pristup mobilnom portalu/aplikaciji za pacijente je dobrovoljan i moći će ga koristiti zainteresirani osiguranici kojima će njihov izabrani doktor omogućiti pristup putem lozinke za ulaz u mobilni portal.

 - Očekujemo da će početak rada mobilnog portala i dostupnost aplikacije biti tijekom prosinca, no o datumu njegovog pokretanja pravodobno ćemo obavijestiti javnost - kazao je Dorčić.

 Nakon što je početkom tjedna objavljena vijest o skoroj aktivaciji mobilne aplikacije za naručivanje pacijenata, iz Hrvatske udruge  koncesionara primarne zdravstvene zaštite zatražili su zaustavljanje tog projekta o kojemu se, kažu, nitko s njima nije konzultirao.

 - Tražimo zaustavljanje ovog i sličnih projekata do pronalaženja racionalnih rješenja, a sve u dogovoru sa strukom - poručila je predsjednica udruge Josipa Rodić na konferenciji za novinare.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 17:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/581228f71eea8f16848b45f7/80
Foto: Božidar Vukičević / CROPIX

Splitske studentske udruge dobile prostor u negdašnjem Pomorskom fakultetu

U tim će prostorijama svoje mjesto imati i Klub internacionalnih studenata

U preuređenoj zgradi negdašnjega Pomorskog fakulteta u Splitu u četvrtak su otvorene nove prostorije površine tisuću metara četvornih u koje će se useliti mnoge studentske udruge, sedam savjetovališta i Ured za studente s invaliditetom.

U tim će prostorijama svoje mjesto imati i Klub internacionalnih studenata.Objekt su otvorili rektor splitskog Sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske Šimun Anđelinović te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu  i predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Petar Ramljak.

- Najvažnije je da je prostor kvalitetan, da ima parkiralište i da je u dijelu grada odakle se do centra može prošetati - rekao je te dodao da će pod jednim krovom doći do izražaja kreativnost mnogih studenata.Studenti se, rekao je, moraju bolje upoznati, zajedno raditi interdisciplinarne projekte te tako splitsko Sveučilište može postati prepoznatljivo.

Anđelinović je izvijestio da je Studentski zbor u uređenje uložio 300 tisuća kuna, od čega je jedan dio uložilo Sveučilište.Prorektor za sport Boris Maleš rekao je kako ih zanima interdisciplinarnost i integracija u lokalnu zajednicu, a Petar Ramljak pozvao je i predstavnike s drugih sveučilišta da zastupaju svoje studente i pokušaju se izboriti za nešto slično.

Na Sveučilištu vjeruju da će objekt poboljšati kakvoću studiranja u Splitu. To je prvi put da su na površini od tisuću metara četvornih sadržaji koji će studentima sustavno pružati podršku kako bi ih se osnažilo za djelovanje kroz udruge i pružila pomoć za uspješno studiranje te svladavanje akademskih obveza.U negdašnjoj zgradi Pomorskog fakulteta bit će Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, krovna alumni udruga ASUS, strani studenti, Centar za savjetovanje studenata sa Savjetovalištem za upravljanje karijerama, Savjetovalište za studente s invaliditetom, medicinsko, psihološko, kineziološko i pravno savjetovalište, Savjetovalište za međureligijski dijalog i studentski pastoral.

Tu će biti i mnoge studentske udruge registrirane pri Sveučilištu, među kojima su: SKAC, Split misli, Invictus mare, Udruga Studenti za studente, Debatna unija, Oceanus, Sekcija za neuroznanost, ESN.Za potrebe Ureda za studente s invaliditetom prilagođen je prilaz i sanitarni čvor. Uređene su i zajedničke društvene prostorije koje će služiti za održavanje sastanaka i radionica.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b6934179942f612868d0b/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Božinović imenovan predstojnikom Ureda premijera, Tena Mišetić zamjenica predstojnika

Dužnosti predstojnika Ureda premijera Vlada je razriješila Nevena Zelića, a dužnosti zamjenika predstojnika Ureda Tomislava Pokaza

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice Davora Božinovića imenovala novim predstojnikom Ureda predsjednika Vlade, a zamjenicom predstojnika Tenu Mišetić, priopćeno je iz Banskih dvora.

Dužnosti predstojnika Ureda premijera Vlada je razriješila Nevena Zelića, a dužnosti zamjenika predstojnika Ureda Tomislava Pokaza.

Glavnom tajnicom Vlade imenovana je Andreja Gabrijel, koja je do sada bila zamjenica glavnog tajnika Vlade.

Sanji Palčić, državnoj službenici koju je Vlada ovlastila za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava ali joj istječe rok od šest mjeseci, ponovno je dana ovlast za obavljanje tih poslova, s danom 10. studenoga, do imenovanja glavnog tajnika Ministarstva, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, navode iz Vlade.

Državnoj službenici Loreti Bertoša-Kušen do imenovanja glavnog tajnika dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, najduže na vrijeme od šest mjeseci, a ta je ovlast povučena Damiru Sabljaku.

Razriješen je i dio dosadašnjih članova Savjeta za nacionalne manjine - Milorad Pupovac, Mile Horvat, Mirko Rašković, Furio Radin, Šandor Juhas, Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi. S danom 14. listopada imenovan je dio novih članova, koji su po položaju izabrani zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru - Milorad Pupovac, Mile Horvat, Boris Milošević, Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi.

Damir Krstičević određen je članom Vlade zaduženim za nacionalnu sigurnost, koji je po položaju član Vijeća za nacionalnu sigurnost i po položaju obavlja dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi.

Opozvani su dosadašnji predstavnici Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću Bernardica Juretić, Tomislav Tolušić, Nada Šikić, Tomislav Panenić, Zdravko Marić i Dario Nakić.

Razriješeni su dosadašnji predsjednik i član Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Davor Romić i Tomislav Tolušić, a Tolušić je imenovan predsjednikom Upravnog vijeća, koji je po položaju ministar nadležan za poljoprivredu.

Također, Davor Romić razriješen je dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište, a Tomislav Tolušić imenovan je novim predsjednikom, koji je po položaju ministar nadležan za poljoprivredu.

Radi podnošenja ostavki sadašnjeg općinskog načelnika i zamjenice općinskog načelnika Općine Jelenje, Zdenko Holenko imenovan je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova općinskog načelnika Općine Jelenje.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 16:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .