Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae340bc2af47fb68c8b495b/80

25. obljetnica djelovanja Bračnog i obiteljskog savjetovališta

Nakon misnoga slavlja u prostorijama BiOS-a upriličen je susret suradnika i prijatelja savjetovališta,. Pozdravnu riječ nazočnima uputio je don Tomislav Ćubelić, predstojnik Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije koji je naglasio važnost pastorala i brige za obitelj istaknuvši na poseban način rad Savjetovališta koje se prvo susreće s ranjenim obiteljima.

Bračno i obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak, 26. travnja organizirao je svečani program u povodu 25 godina djelovanja savjetovališta. Program je započeo misom u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu  koju je predvodio pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, uz pjevanje Mješovitoga zbora Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević, prof.

U svojoj je propovijedi mons. Ančić govorio o tome kako Bračno i obiteljsko savjetovalište u našoj mjesnoj Crkvi zauzima važno mjesto u pastoralu obitelji jer je obitelj kolijevka, odnosno svetište života. 

„Briga za obitelji i praćenje obitelji je što hitnije i stoga što je obitelj temeljna stanica svakoga društva i naroda. Ako je ona u krizi, to se odražava na cijelo društvo. Bolesne i ranjene obitelji znače i bolesno društvo“, kazao je mons. Ančić te dodao da smo u posljednje vrijeme brojnih problema s kojima se suočavaju obitelji. 

Do sada su državni zakoni štitili obitelj kao trajnu zajednicu života muškarca i žene koja je otvorena prema prenošenju života i štitili su tu jedinstvenu ulogu obitelji u društvu, a sada se javljaju različiti trendovi koji idu prema rastakanju obitelji u korist nekih drugih  zajednica. 

„Pod utjecajem različitih ideologija dovode se u pitanje tri stupa ili bitne značajke obitelji: da je obitelj trajno i najintimnije zajedništvo bračnih drugova i njihove djece, da je njihov savez ljubavi ako su ga valjano učinili neopoziv i da je obitelj uvijek otvorena prema životu, rađanju i odgoju djece“, naglasio je, između ostaloga, pastoralni vikar.

U tom je svjetlu spomenuo nadbiskupijski Ured za pastoral obitelji i Bračno i obiteljsko savjetovalište, potom nadbiskupijski Caritas, druge ustanove i župne zajednice. 

Tajnica Ureda za obitelj, psihologinja Jelena Burazin, naglasila je kako je zadaća svih nas je promicanje pozitivnog stava prema BIOS-u. Kako bi osobe u potrebi bile spremne tražiti pomoć i spriječiti daljnje pogoršanje obiteljskog stanja i zajedničkim snagama pokušavale razviti, otkriti i iskopati Božje darove za svakog pojedinca. 

„BIOS ispunjava evangelizacijsko poslanje Crkve, djeluje odgojno potičući na ljubav i međusobno razumijevanje, toleranciju, odgovornost, postojanost brakova i skladne obiteljske odnose, te na odgovorno roditeljstvo."

Voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta SMN dr. Anita Strujić Vladanović govorila je o svrsi i ulozi Savjetovališta naglasivši da je to prodiranje u sva područja čovjekova života kroz savjetovanje, vođenje, pojašnjavanje, prevenciju i podržavanje, s ciljem: otkriti probleme, tražiti rješenja, obraditi emocije i stavove onoga koji traži pomoć.

To se provodi  kroz savjetodavni rad; preventivno-edukativni rad; suradnju sa stručnim suradnicima i volonterima; trajno obrazovanje i usavršavanje. 

O tome kako je sve počelo govorila je dr. Marica Anđić, pedodont (dječji stomatolog - Dom Zdravlja Split, prva voditeljica BIOS-a za vrijeme Domovinskog rata). 

Nazočnima su se još obratili: voditeljica Obiteljskog centra Splitsko-dalmatinske županije prof. Maja Lipanović, dr. sc. Meri Matijaca, neurologinja KBC Split i predsjednica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, dr. Ante Marović, član HKLD-a. Program je moderirala Kristina Bitanga, a za glazbeni ugođaj pobrinula se klapa „Štorija“ iz Kaštel Kambelovca pod vodstvom mo. Jurice Karuze.

hr Fri Apr 27 2018 17:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c40f2270e493841808b45ba/80

Željni ste dobre spize? Restoran Rus pravo je mjesto za vas!

Ovog vikenda počastite se domaćim specijalitetima
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jan 18 2019 07:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5524d1b6d92d8638058b45ef/80

Žao nam je, ali stvar koju najviše koristite tijekom treninga je leglo bakterija

Ne perete je dovoljno često ni dovoljno detaljno.

Pogađate? Riječ je o bočici iz koje svako malo tijekom treninga popijete gutljaj vode. U toj istoj bočici često nosite zdrave napitke, smoothieje, čajeve i slično. No, čini se da je baš i ne održavate onako kako bi bilo poželjno. Barem tako tvrdi istraživanje provedeno 2018. godine u Brazilu.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju kako se na bočicama s vodom, osobito onima koje nosite u teretanu, može nalaziti puno više bakterija nego što mislite.

Uspoređeno je 30 čistih nekorištenih boca s 30 identičnih, ali korištenih i koje pripadaju sportašima. Pokazalo se kako je 83 posto korištenih boca kontaminirano, odnosno zagađeno. 

Najčešće pronađena bakterija je Zlatni stafilokok. On se najčešće nalazi u predvorju nosa, pazusima i preponama. U slučaju oštećenja kože ili sluznice, stafilokoki dospijevaju u tkivo i ondje mogu izazvati lokalnu infekciju.

Kako je istraživanje pokazalo, najčešći način prenošenja bakterija je dodirivanjem bočice prljavim rukama, a ne ispijanjem sadržaja iz nje. No, koliko god strašno zvučalo, istraživači naglašavaju da nema mjesta panici jer ove bakterije najčešće ipak neće uzrokovati probleme pošto im je ljudska koža prirodno stanište.

Ipak, koliko bi često trebali oprati svoju bočicu?

Kako su istraživači rekli za Runner's World, u idealnom slučaju trebalo bi je prati nakon apsolutno svakog korištenja, čak i ako se u njoj nalazila "samo" voda. Također, naglasili su kako je uvijek puno bolja opcija odabrati čelične, metalne ili staklene boce, a izbjegavati plastične. Naime, upravo se na plastičnim bocama lakše zadržavaju bakterije.

hr Thu Jan 17 2019 20:19:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54f9f122b07835ba108b4850/80
Foto: Ilustracija Screenshot YouTube

Ispijanje gin tonica može ubrzati vaš metabolizam, otkrilo je istraživanje

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Food & Nature, omiljeno piće mnogih, gin tonic, čini čuda za struk.

Istraživanje provedeno na latvijskom Sveučilištu Sigulda kaže da gin ubrzava metabolizam i pomaže tijelu brže sagorjeti kalorije, piše Index.

Grupa znanstvenika je za potrebe istraživanja rasporedila miševe u dvije skupine. Jedna je konzumirala gin, a druga vodu, pa im je mjeren potencijal sagorijevanja kalorija. Rezultat kaže: “Kod miševa koji su dobili gin uočeno je 17-postotno povećanje bazalnog metabolizma, dok kod miševa koji su pili vodu nije uočena promjena.”

“Ovo je dokaz da gin može imati učinak na mršavljenje”, kaže autorica studije, profesorica Thisa Lye.

Istraživanje sugerira da gin uzrokuje efekt takozvanog “naknadnog izgaranja” zbog kojeg tijelo sagorijeva kalorije i do sat vremena nakon konzumacije, odnosno dok jetra obrađuje alkohol, pa je krajnji rezultat ubrzanje metabolizma.

Ipak, autori kažu da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se potkrijepila ova tvrdnja.

hr Thu Jan 17 2019 20:19:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5592314de69f4e07008b5c5b/80
Foto: Screenshot YouTube

Čak 40 posto žena misle da su prerano izgubile nevinost

Prva seksualna iskustva mogu utjecati na kasniji seksualni život te ne treba žuriti sa stupanjem u spolne odnose, savjetuju stručnjaci
Istraživanje koje je nedavno provedeno u Velikoj Britaniji na više od 3000 ispitanika pokazalo je da čak 40 posto žena i 26 posto muškaraca vjeruje da su prerano izgubili nevinost, piše Život i stil.

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi od 18 do 24 godine, a rezultati su pokazali da ih je većina svoje prvo seksualno iskustvo imala prije 18. rođendana.

Na pitanje zbog čega su se požurili stupiti u seksualne odnose, glavni je odgovor bio taj da su osjećali pritisak okoline. To je osjećalo 20 posto žena i 10 posto muškaraca. Danas bi učinili drukčije i pričekali dok zaista ne budu spremni.

"Svaka mlada osoba je drugačija. Neki 15-godišnjaci su spremniji stupiti u seksualne odnose od 18-godišnjaka", objasnila je voditeljica studije i profesorica reproduktivnog zdravlja Kaye Wellings. 

Wellings dodaje kako rezultati ovog istraživanja ukazuju na potrebu boljeg seksualnog odgoja u školama koji bi se među ostalim trebao sastojati u učenu komunikacije s partnerom i osvještavanju vlastitog dostojanstva. 

hr Thu Jan 17 2019 20:19:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .