Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5abb55d02af47fa94f8b4681/80

U Splitu svečano zatvoreni 14. "Dani kršćanske kulture" i dodijeljena nagrada "Andrija Buvina" hrvatskoj teatrologinji i kazališnoj kritičarski Sanji Nikčević

Splitu je 27. ožujka svečanim programom zatvaranja kojem su prisustvovali predstavnici pokrovitelja i suorganizatora, javnih i kulturnih ustanova te brojna publika zaključena manifestacija "Dani kršćanske kulture" te je ujedno dodijeljena nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi hrvatskoj teatrologinji i kazališnoj kritičarki Sanji Nikčević, u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupijskom ordinarijatu

Domaćin svečanoga zatvaranja, splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić tom je prigodom istaknuo: - Temeljni dijalog je između Stvoritelja i stvorenja, Boga i čovjeka: Bog govori u stvaranju, u objavi i u Pismu i taj njegov govor potiče ljudski odgovor. To je dijalog koji je prisutan u ostvarenju kulture. Kultura ima dimenziju memorije i nade koje nalazimo prisutne i Danima kršćanske kulture. Ova manifestacija želi vrednovati memoriju i predstaviti je, ali ujedno je otvorena novosti, puna nade. Tako predstavlja dijalog između prijašnjih generacija i nas danas. Kultura je kao ocean koji nas posvuda okružuje, ona nikada ne može biti privatna: kultura je opće dobro koje čuva identitet naroda. U tome je posebna važnost ove manifestacije koja je postala prepoznatljiv znak našega grada ali i šire - istaknuo je nadbiskup i zaključio izrazivši čestitke dobitnici nagrade "Andrija Buvina" dr. sc. Sanji Nikčević.

- Mislim da slobodno možemo reći da je manifestacija Dani kršćanske kulture u ovo korizmeno vrijeme postala brend, kako u našoj županiji, tako i u Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj - istaknuo je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban

Uputivši čestitke dobitnici nagrade "Andrija Buvina" te organizatorima manifestacije, izrazio je želju da ova manifestacija u svima koji su u njoj na bilo koji način sudjelovali pobudi osjećaj nade temeljene na otajstvu uskrsnuća. 

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela čestitao je u prvom redu organizatorima manifestacije što su svojim zalaganjem i trudom već četrnaest godina zaredom organizirali ovu veliku manifestaciju. Istaknuo je kako Dani kršćanske kulture između ostaloga imaju za cilj predstaviti nove autore koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća i upravo je zato riječ o posebnoj i vrijednoj manifestaciji. Dani kršćanske kulture ujedno svjedoče o bogatoj tradiciji koja je dokaz da su hrvatska i europska kultura temeljene na kršćanstvu – "a to je činjenica koju nikada ne smijemo zaboraviti", zaključio je zamjenik gradonačelnika, izražavajući srdačne čestitke ovogodišnjoj laureatkinji. 

Izaslanik ministrice gđe Nine Obuljen Koržinek, pročelnik Konzervatorskog odjela Split, dr. sc. Radoslav Bužančić pozdravio je sve okupljene i uputio čestitke dobitnici nagrade u ime Ministarstva kulture koje od samoga početka podupire i prati manifestaciju Dani kršćanske kulture.

Ovogodišnja dobitnica nagrade "Andrija Buvina"za izniman doprinos kršćanskoj kulturi je teatrologinja, kazališna kritičarka i profesorica dr. sc. Sanja Nikčević. Gospođa Nikčević vrlo je važno ime hrvatske teatrologije i kazališne kritike: objavila je više od stotinu znanstvenih, stručnih i publicističkih tekstova u zemlji i svijetu, uredila je pet antologija, napisala deset autorskih knjiga, osnovala je i deset godina vodila Hrvatski centar ITI-UNESCO, predsjednica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara, članica Glavnog odbora Matice Hrvatske, redovna profesorica na Sveučilištu u Osijeku. 2000. godine odlikovana je Redom hrvatskog pletera za doprinos razvitku i ugledu države te za dobrobit građana, a ujedno je jedna od rijetkih koji se mogu pohvaliti dvostrukim osvajanjem ugledne američke stipendije programa Fulbright. 

U Obrazloženju nagrade koje je iznio mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum, istaknuo je na poseban način njezino djelovanje na području kršćanskog zalaganja. Od 2015. godine, kada je pokrenut Festival kršćanskog kazališta gospođa Nikčević se stavila na raspolaganje i kao selektorica toga Festivala, samozatajno i vrijedno gradeći taj Festival koji je do sada imao više od 200 izvođača, s dubokim uvjerenjem da umjetnost nije samo lijepa, nego da je u svojoj biti religiozna i da odgovara na ljudsku potrebu za sadržajem koji će uzdići i oplemeniti srce. Gospođa Nikčević redovito surađuje s kršćanskim portalima pišući kazališne kritike i preporuke, vodi emisiju Kazalište bez maske na Radio Mariji i bez prestanka nastoji oko afirmiranja temeljnih ljudskih vrijednosti na svim područjima svog djelovanja. 

- Nikad se nije ustručavala ustvrditi neraskidivu povezanost umjetnosti i kršćanstva - istaknuo je mr. sc. Balta i dodao: "Uistinu oduševljavaju njezina nepresušna energija, erudicija, ali i jednostavnost i spremnost da se beskompromisno stavi u službu Bogu i čovjeku."

Nagradu je dobitnici uručio član Savjetodavnog vijeća manifestacije, ugledni hrvatski književnik Miro Gavran. Primivši nagradu dr. sc. Sanja Nikčević obratila se okupljenima izrazivši oduševljenje i zahvalnost što je primila ovu nagradu upravo u trenutku života kada je osjetila zamor i težinu svojih napora u borbi oko afirmacije vrijednosti u umjetnosti i kulturi. 

- I upravo u tom trenutku došla je ova nagrada, kao poruka: 'Ima još ljudi koji se slažu s tobom, koji nastoje oko istih stvari kao i ti, samo na drugim područjima, na područjima na kojima ih je Bog stavio'". U tom smislu posebno je istaknula nakladnu kuću Verbum, kao primjer i dokaz da možemo raditi ono što volimo i opstati u ovom svijetu. - Čast mi je naći se u nizu dosadašnjih dobitnika nagrade Andrija Buvina, a posebno mi je drago što mi je ovu nagradu uručio upravo Miro Gavran, jer je on primjer umjetnika kršćanskog nadahnuća koje ja zagovaram u svom radu - zaključila je gospođa Nikčević.

Zatvarajući 14. "Dane kršćanske kulture" ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj izrazio je radost što je manifestacija i ove godine bila puna iznimno vrijednih sadržaja te što je ostvarena dobra interakcija između autora i publike. Izrazio je zahvalnost u prvom redu suorganizatorima, pokroviteljima, institucijama i autorima koji ovu manifestaciju iz godine u godinu čine vrijednom i kvalitetnom. Posebno je zahvalio Savjetodavnom vijeću manifestacije koje svojim iskustvom i znanjem samozatajno radi na izgradnji Dana kršćanske kulture i zaključio čestitajući Sanji  Nikčević na nagradi, ali i publici što su svojim dolaskom na događaje manifestacije učinili da ona ne bude kulturna manifestacija samo kulture radi, nego ujedno i duhovna priprava za dane Velikog tjedna koji su pred nama.

Svečanost zatvaranja glazbeno je popratio mješoviti vokalni ansambl "Schola cantorum" pod ravnanjem Sare Dodig Baučić. Tako je zaključen ovogodišnji bogat program koji je uključivao oko tisuću sudionika gotovo sedamdeset programa u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, te preko deset tisuća posjetitelja manifestacije. 

hr Wed Mar 28 2018 10:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .