Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad998b22af47fde7f8b4808/80

Na susretu mladih grada Splita raspravljao se o ljubomori i zavisti

Veliki broj mladih grada Splita i okolice okupio se u srijedu na još jednoj tribini Hrvatskog nadzemlja u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Ovog mjeseca kao središnju temu rasprave nadzemljaši su odabrali problem ljubomore, osjećaja koji vrlo vjerojatno katkad "pogodi" svakog grešnog čovjeka, no govorilo se također i o zavisti.
Kako bi mladima objasnio njihove razlike, sličnosti i povezanosti kaogost predavač bio je pozvan don Mihovil Kurkut.

Don Mihovil Kurkut se u svom izlaganju osvrnuo na "bolest" današnjeg vremena i društva koje zapravo potiče kulturu zavisti. Strast zavisti danas je itekako potencirana ljudskom pohlepomi željom za uspjehom. Sve je manje međusobne empatije prema tuđem uspjehu i neuspjehu: neuspjeh drugoga uveseljava čovjeka, a uspjeh drugoga mu nameće osjećaj zavisti kojizapravo proizlazi iz osjećaja manje vrijednosti i inferiornosti. Don Mihovil je istaknuo važnost čistoće srca u borbi protiv zavisti – čisto se srce, naime, raduje tuđem uspjehu, a isto takooplakuje tuđi neuspjeh i tugu, odnosno suosjeća u svojoj nesebičnosti. Zavist je etiketirao kao "najgluplji grijeh", "najgluplju" strast – jedinu strast od koje nema nikakve koristi i nikakvog užitka, strast koja izjeda onoga tko joj se preda.

Mihovil Kurkut je svojim predavanjem i odgovorima na pitanja iz publike prenio jasnu poukukako je borba s tim neprijateljima nutrine ljudskog srca ključ za istinsku ljudsku sreću. Potrebno je dakle rasti u zahvalnosti brojeći svoje blagoslove koje Bog svakodnevno pruža irasti u pravom sebedarju želeći sreću drugoga.

Uz iscrpno predavanje gosta predavača, večer ove tribine bila je obogaćena s čak četirikratka filma iz nadzemljaške filmske radionice među kojima je najveće ovacije pobrao„Andrijin blog“. Uz filmove, nadzemljaši su na pozornici uprizorili i humorističan skeč koji jesvim okupljenima prikazao ogledni primjer problema ljubomore u muško-ženskim odnosima.Glazbeni dio ove večeri obogatio je zbor mladih „Krstitelj“ iz Župe sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku.

Susret je priveden kraju pozdravnom riječju don Mihaela Provića, studentskog kapelana ipovjerenika za mlade koji je sa svim okupljenima također podijelio nekolicinu inspirativnihmisli. Završna meditacija i pjesma uokvirile su cijelu večer u prigodnom ugođaju.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 16. svibnja na temu majčinstva.


hr Fri Apr 20 2018 09:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .