Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5859bfd31eea8f95768b4578/80
Foto: jutarnji.hr

Kolindina garda: Pogledajte kako izgleda spartanski trening elitnih komandosa koji štite predsjednicu

Skriveni svijet jedne od najelitnijih postrojbi Oružanih snaga, Počasno-zaštitne bojne, koja se ovih dana priprema za prestižno natjecanje u crossfitu Viribus Unitis.
Sportski vojni događaj održat će se sljedeći tjedan, 21. prosinca u zagrebačkoj vojarni Tuškanac, a stožerni narednik Dalibor Delić pokazao  je za jutarnji kako se u PZB-u pripremaju za tu manifestaciju, odnosno kako inače izgledaju spartanski treninzi ove postrojbe. Počasna bojna inače broji tristotinjak vojnika, a zadužena je za izvršavanje ceremonijalnih i protokolarnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha, odnosno predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Vlade i Ministarstva obrane.

Tjelesna spremnost vojnika ove postrojbe, tumači za jutarnji narednik Delić, na vrlo je visokoj razini, velika se pažnja posvećuje i prehrani vojnika te svim ostalim parametrima koje zahtijevaju najveću razinu spremnosti.

- Teretane su out, to su zastarjele metode vježbanja. Nama treba vojnik koji će moći podignuti svog ozlijeđenog kolegu, trčati s njim u rukama 200 metara, preskočiti jarak, puzati, odnosno biti u potpunosti spreman za nepredviđene situacije. Osnovni cilj je stvoriti snažnog, jakog, izdržljivog, mobilnog, fleksibilnog, koordiniranog i brzog hrvatskog vojnika - objašnjava narednik Dalibor Delić iz Počasne bojne.

Funkcionalan trening

Zbog toga su unazad dvije godine u toj postrojbi prvi u Hrvatskoj uveli Hard body workout sustav vježbanja, u kojem se primjenjuju najnovija dostignuća u funkcionalnom treningu, a koji se danas koristi u svim vojskama svijeta.

- Ovakav visokointenzivan intervalni trening zaista je superioran način treniranja, a može se provoditi bilo gdje. Uz vlastito tijelo te tek nekoliko trenažera, za ovu metodu vježbanja potrebno je samo dva metra prostora. Mi koristimo TRX, koji je jedan od trenutno najpopularnijih rekvizita za vježbanje u svijetu, te girju ili Kettlebell, posebno oblikovan uteg koji se koristi za izvođenje balističkih vježbi koje objedinjuju aerobni i anaerobni trening - objašnjava Delić.


Skida masno tkivo

Jedna od stvari koja se pokazala izrazito funkcionalnom jest oponašanje životinjskih i iskonskih ljudskih pokreta, kao što je primjerice puzanje. A tijekom njihovih treninga vojnici redovito oponašaju mačku, leoparda, majmuna, zmaja, raka, kobru, medvjeda, škorpiona pa čak i zeca, galeba, kondora, gorilu, vranu i krokodila. - Ovakve vježbe izrazito su učinkovite jer dovode do poboljšanja koordinacije, refleksivne snage, stabilnosti, mobilnosti i fleksibilnosti.

- U kombinaciji s TRX-om i kettelebellom čine vrlo intenzivan intervalni način treniranja gdje uz maksimalni intenzitet rada i minimalni interval odmora dovodi do onoga takozvanog efekta topljenja masti. Na vlastitom primjeru mogu reći da sam zahvaljujući ovom programu podosta smanjio masno tkivo unazad pola godine. Velik smo napredak ostvarili u našoj postrojbi i zato ćemo ovaj način vježbanja pokušati implementirati i u druge vojne postrojbe RH - tumači Delić.

Inače, ovaj program se provodi tri do četiri puta tjedno, treninzi su kratki, traju tek 45-50 minuta, ali su raznoliki, zabavni i intenzivni i svatko sebi može dozirati intenzitet. - Mi smo odabrali intervalnu metodu treninga jer ona podrazumijeva naizmjenično vježbanje visokim i niskim intenzitetom. Tako najprije izvodimo vježbe kojima dolazimo do krajnjih granica izdržljivosti, zatim se nakratko odmorimo vježbama niskim intenziteta i tako potičemo metaboličke procese koji tope masti, ali istovremeno dobivamo snagu i izdržljivost - kaže narednik.

Više pročitajte OVDJE.

Facebook komentari

hr Wed Dec 21 2016 09:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/543bea111899429279000302/80
Foto: Screenshot

Novi Zeland postaje magnet za istospolne brakove

Novozelandski krajolici nisu jedini razlog prekomorskih dolazaka parova koji se ondje žele vezati za čitav život jer otkad je Novi Zeland 2013. legalizirao istospolne brakove onamo hrle homoseksualni i lezbijski parovi iz cijelog svijeta.

Svojim netaknutim plažama, planinama pod snijegom i bujnim šumama, Novi Zeland nudi raskošnu pozadinu za fotografije s vjenčanja. Međutim nudi i ono što parovi iz Njemačke, Australije, Singapura i mnogih drugih zemalja ne mogu dobiti kod kuće: mogućnost da se zakonito ožene.

Novi Zeland legalizirao je istospolne brakove 2013. i otad je postao magnet za parove koji se žele vjenčati.

Procjenjuje se da je 2016. pola od blizu 1000 istospolnih brakova koji su se oženili na Novom Zelandu bili stranci. Gotovo 60 posto došlo ih je iz Australije i 17 posto iz Kine, a u obje zemlje istospolni brakovi nisu legalni. 

Za usporedbu, samo 11 posto heteroseksualnih parova koji su se oženili na Novom Zelandu bili su iz prekomorskih zemalja.

 


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:59:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/574bf756aae0e30f008b4679/80

Omiljeni sladoled od vanilije mogao bi još poskupjeti

Cijena prirodnog sladoleda od vanilije proteklih je godina porasla širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hachmann, vlasnik tvrtke Aust&Hachmann koja tržište opskrbljuje vanilijom.

Cijene su na nekim mjestima povećane 16 puta, skočivši od prosječno 30 eura po kilogramu na oko 500 eura.

Aust&Hachmann, osnovan 1881. u Hamburgu, specijalizirao se za sve vrste vanilije i na godinu prodaje oko 300 tona tog sastojka.

"Proizvodnja vanilije u dubokoj je krizi", rekao je Hachmann čija je tvrtka jedna od najpoznatijih opskrbljivača.

 Burbon vaniliju primjerice, koja potječe s Madagaskara, otoka Reunion ili Komora,  gotovo je nemoguće naći, naglasio je. "Trenutno je uopće ne možemo ponuditi", rekao je Hachmann. Umjesto toga prodaje se tahićanska vanilija, koja ima blagu aromu i potječe s Papue Nove Gvineje.

Dok se proizvodnja prirodne vanilije smanjila ponajviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla. 

Aroma vanilije dobiva se iz fermentirane mahune vanilije, koja je posebna vrsta orhideje i budući da treba tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanilije zasad nema načina da se situacija poboljša.  


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:57:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ebda94b473982c128b45b9/80
Foto: Ljubav je na selu

Nevenka Bekavac rodila je sina!

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog

Nevenka Bekavac (41), koja je nedavno otkrila da je u trudnoći dobila 15-ak kilograma, danas je u rodilištu u Splitu na svijet donijela malenog dječaka. Maleni se rodio sasvim zdrav. - javlja 24sata

Iako su ona i njezin Zvone najavljivali da će malenog nazvati Tomislav, sad govore kako još nisu odabrali ime.

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog.

Par se u travnju vjenčao u Sinju nakon dvije godine veze. Cijeli članak pogledajte ovdje.


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 17:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .