Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c25d3140e49383c638b45e0/80
Foto: PIXABAY

15 namirnica koje će pomoći da vam crijeva stalno dobro rade

Pobijedite zatvor: Loša stana nekih vrsta voća je što mogu sadržavati puno fruktoze, šećera iz voća koji može uzrokovati napuhivanje i plinove, kaže dr. Blaney
Iako zatvor nije baš najglamuroznija tema za nikoga pa ni za one koje muči, teško ga je ignorirati s obzirom koliko je čest; naime pogađa čak 42 milijuna ljudi u SAD-u. I premda svi imamo drugačije navike pražnjenja crijeva, mnogi se stručnjaci slažu da sve manje od tri stolice tjedno može ukazivati na problem.

Premda zatvor može biti uzrokovan našim zdravstvenim stanjem (hipotireozom, nedovoljnim kretanjem ili upalom crijeva), lijekovima (protiv boli, antidepresivima) i drugim faktorima na koje možda ne možemo utjecati, uglavnom je uzrokovan onim što jedemo, odnosno ne jedemo, tvrdi gastroenterologinja dr. Elizabeth Blaney, profesorica na medicinskom fakultetu u Pittsburghu.

Naime, prosječni Amerikanac u tijelo unese svega 15 grama vlakana dnevno, iako je preporučena dnevna doza najmanje 25 grama. Većina nas ne pije ni dovoljno vode, što isto može uzrokovati zatvor, tvrdi 24sata.hr, a ovih se 15 namirnica preporučuje ako želite riješiti problem:

Suhe šljive

- Postoji razlog zašto su popularne. Prvo, bogate su vlaknima, jedna suha šljiva ima oko jedan gram vlakana, kaže dr. Blaney i dodaje kako sadrže fruktane (polimere molekula fruktoze) i sorbitol, fermentirane šećere koji mogu imati laksativni učinak. 

Kivi

Loša stana nekih vrsta voća je što mogu sadržavati puno fruktoze, šećera iz voća koji mogu uzrokovati napuhivanje i plinove, kaže dr. Blaney zbog čega preporučuje voće koje nema puno šećera i ne uzrokuje 'kuhanje' u želucu, a bogato je vlaknima, kao što je kivi. Jednom šalicom kivija dnevno ćete unijeti pet grama vlakana, a njome ćete zadovoljiti i potrebe za nekim drugim tvarima, pa ćete tako npr. unijeti duplu preporučenu dnevnu dozu vitamina C.

Kokice

Preskočite čips od krumpira koji vam ne radi ništa dobro i jedite kokice, preporučuje predstojnica Klinike za gastroenterologiju bolnice 'Mount Sinai' dr. Gina Sam. Napominje kako je to jednostavan način da unesete potrebna vlakna jer tri šalice kokica sadrži tri grama vlakana i samo 93 kalorije.

Voda

Pokraj vlakana i dovoljno kretanja, kod problema sa zatvorom je dovoljan unos vode ključna stvar. Dr. Blaney objašnjava da će, ako ste imalo dehidrirani, stolica biti tvrđa i preporučuje osam do deset čaša vode dnevno, uz hranu s visokim udjelom H2O. 

Sjemenke lana

Jušna žlica sjemenki lana dnevno će vašem tijelu priskrbiti dva grama vlakana. Ljepota lana je u tome što ga je jako lako uvrstiti u gotovo svu hranu koju spravljate; žlicu uvijek možete dodati u smoothies, zobenu kašu ili na salatu.

Napomena: Nemojte ih jesti cijele jer ih tijelo ne može probaviti i samo će 'proći kroz vas' bez da organizmu daju ikakvu hranjivu vrijednost. 

Naranče

Dr. Sam kaže da preferira voće kao naranče jer je u samo jednoj velikoj naranči čak tri grama vlakana i samo 86 kalorija. Dodatni plus je to što, kao i svi citrusi, sadrže flavonol zvan 'naringenin' za koji su nedavno Kineski znanstvenici dokazali da djeluje poput prirodnog laksativa protiv zatvora. 

Zob

Zobena kaša nudi najbolje od dvije vrste vlakana, pola šalice suhe zobi sadrži dva grama netopljivih i dva grama topljivih vlakana. Netopljiva vlakna stolici daju gustoću zbog čega lakše prolazi kroz crijeva, a topljiva se u vodi pretvaraju u gelastu masu

Riža

Zbog zdjelice riže dnevno će vam crijeva biti zahvalna; u Japanu je studija pokazala da oni koji jedu više riže imaju 41 posto manje šanse da dobiju zatvor. Istraživanje nije pokazalo točno zašto, a moguće je da vlakna iz riže imaju ulogu, ili se ljudi koji jedu više riže naprosto zdravije hrane općenito. A ako je do vlakana, izaberite smeđu rižu koja sadrži četiri grama po šalici, nasuprot jednom gramu u bijeloj vrsti. 

Sok od aloe vere

Ovo piće sve više proizvođača počinje flaširati, a dućani nude sve više vrsta. Kod nekih ljudi aloa može djelovati kao laksativ, a i u medicini se koristila baš u te svrhe. Dr. Blaney  preporučuje da, ako ga još niste probali počnete s pola decilitra soka dnevno, dok ne dođete na dva decilitra na dan. 

Špinat

Ne samo da šalica kuhanog špinata sadrži četiri grama vlakana, već je i izvrstan izvor magnezija koji, kako kaže dr. Blaney, pomaže i kod kontrakcije crijeva pa ona nekim pacijentima daje laksativ s dodatkom magnezija. Al prije nego dođđe do toga, pokušajte obogatiti svoju prehranu špinatom. 

Grah

Grah sadrži škrob koja djeluje kao vlakna a djeluju kao blagi laksativ i pomažu da se uravnoteže bakterije u crijevima. 
Može uzrokovati plinove i nadutost.  Dr. Blaney zato preporučuje da hranu bogatu vlaknima uvodite u prehranu postupno, a upozorava i da biste se, prije nego se počnete osjećati bolje kratko vrijeme mogli osjećati gore. 

Zelene mahune

Dr. Blaney preporučuje da, ako vam je grah pretežak prvo pokušate s mahunama. Iako nisu isto što i grah, imaju manje proteina i ugljikohidrata, zelene mahune još uvijek sadrže četiri grama vlakana po šalici zbog čega su dobar borac protiv zatvora. Sadrže i manje fermentiranih šećera pa neće izazvati nadutost kao grah. 

Jogurt

Mnogi jogurti sadrže neke kulture živih bakterija ili probiotika, takozvanih 'dobrih bakterija' koje će pomoći  cijelom probavnom sustavu. Štoviše, jedno istraživanje objavljeno 2014. u 'American Journal of Clinical Nutrition' pokazuje da probiotici čak povećaju i broj pokreta crijeva. 

Kava

Ako ste ikad imali zatvor, vjerojatno ste pokušali 'pokrenuti stvari' s kavom. Stručnjaci vjeruju da kava stimulira mišiće crijeva, što pomaže da obavite što treba. Uz to kava ima i druge benefite za zdravlje pa svakako popijte šalicu svako jutro.

Iako tehnički i nije obrok, dr. Sam preporučuje doručak ujutro koji će pomoći da se stvari brže pokrenu. A crijeva, kako kaže, ujutro najbolje rade zbog čega je to dio dana kad mnogi odlaze na zahod. Zato će doručak bogat vlaknima itekako koristiti vama i vašim crijevima.  

hr Fri Dec 28 2018 08:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b69850ccb557afa558b48ac/80
Foto: Thinkstock

Spas za roditelje: do boljeg ponašanja djeteta preko jedne bitne navike

Ponekad je staviti dijete na spavanje prava borba pa mnoge mame popuste. No, postoje ogromne prednosti ustaljene rutine spavanja, a sve se to iskazuje u ponašanju djeteta

Znanost potvrdila

Možda vam se čini da je dijete loše volje kada se ne naspava, no, i znanost je potvrdila posljedice nepravilnog rasporeda spavanja.

Britanska studija proučavala je navike spavanja na čak 10 tisuća djece. Djeca su imala između 3 i 7 godina, a istraživanje je otkrilo da ona djeca s nepravilnim rasporedom spavanja imaju ozbiljnije probleme u ponašanju od onih koji idu u krevet svaku večer u isto vrijeme.

Utjecaj na raspoloženje

Studija je objavljena 2013. godine u časopisu Pediatrics, a pokazala je da čak 20 posto roditelja nema utvrđeni raspored spavanja za svoju djecu.

Znanstvenici su otkrili da su upravo ti mališani bili nesretniji, manje tolerantni i češće su ulazili u konflikte. Takvo se ponašanje nije vidjelo samo u odnosu s roditeljima, već i u školi. 

Utjecaj na svakodnevicu

Autorica istraživanja, Yvonne Kelly, objasnila je da ako stavimo djecu u krevet u 8 navečer, a zatim u 10 navečer mogu proživjeti tzv. 'društveni jet lag' pa čak i ako spavaju jednako dugo. 

"Bez da ikada lete avionom, tjelesni sistem djeteta se može poremetiti,a najjači 'udarac' primaju hormonalni sustav i bioritam", zaključila je za The Conversation. Međutim, njezin je tim otkrio i pozitivnu stranu priče: moguće je 'popraviti' štetu.

Bolje za mališane

Kada su se djeca u studiji vratila normalnom, regularnom ritmu spavanja odnosno išla u krevet svaku večer u isto vrijeme, došlo je do velikih promjena u ponašanju i raspoloženju. 

"To je dokaz da nikada nije kasno za vratiti djecu na pozitivan put i da mala promjena može učiniti veliku razliku u tome kako se osjećaju", objasnila je Kelly. 

Novi rezultati studija

U novoj studiji iz 2017. godine znanstvenici su otkrili da nepravilni odlasaci na spavanje mogu utjecati, ne samo na ponašanje, već i na rizik od pretilosti, nisko samopouzdanje pa i ocjene u školi. 

Redoviti odlazak na spavanje povezan je s boljim razvojem djeteta i ojačanim zdravljem

Koliko sna djeca trebaju?

Ne morate tjerati 12-godišnjake da idu spavati u 20 sati, ali ni trogodišnjaci ne mogu jednako dugo izdržati. 

3-6 godina: 10 do 12 sati sna

Djeca ove dobi najčešće idu spavati izmeu 19 i 21 sat, a bude se između 6 i 8 ujutro. Oko 4. godine djeca počinju sve manje spavati tijekom dana pa je potrebno ustaliti pravilnu noćnu rutinu spavanja. 

7-12 godina: 10 do 11 sati sna

U ovoj dobi počinju društvene i školske obveze te hobiji. Djeca idu spavait sve kasnije, ali većina legne u krevet u 21 sat. Duljina sna varira, ali za njihov je razvoj najbolje da se u komadu spava barem 9 sati, piše zivotistil.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:58:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c76b7490e493818c48b4587/80
Foto: Pixabay

Iznenadit ćete se kada vidite koje nas svakodnevne navike vode u bolesti

Zdravlje se treba čuvati i to ne 'sezonski', nego stalno. To ne znači da trebamo biti opterećeni, već da trebamo izbjegavati rizično ponašanje. Možda ćete se iznenaditi, ali u rizično ponašanje spada ovih sedam svakodnevnih navika.

Pranje sirovog mesa

Zvuči kontradiktorno, no nije. Kada peremo sirovo meso riskiramo da se bakterije s mesa rasprše po kuhinji - po hrani koja se nalazi u blizini, a nećemo je termički obraditi ili po priboru za jelo. Isto tako, vodite računa da operete ruke nakon što ste dirali sirovo meso te da na dasci na kojoj ste ga rezali ne režete povrće, kruh ili neke druge namirnice koje nemate namjeru termički obraditi.

Pseće puse

Ljubimci su članovi obitelji, no u interakciji s njima granica ipak mora postojati. Pseća njuška svugdje njuška i to je prirodno, no nije prirodno da urin i fekalije na koje naiđe završe na vašem licu ili u ustima.  Ako imate slabiji imunitet, izbjegavajte pseće puse. 

Antibakterijski sapun

Možda vas iznenadi podatak da nam antibakterijski sapun može donijeti više štete nego koristi. Na našoj koži postoji više od 500 vrsta dobrih bakterija koje jačaju imunitet. Korištenjem antibakterijskog sapuna uništavamo i dobre bakterije i stvaramo "pukotine" u obrambenom sustavu našeg tijela. 

Ruke na licu

Svi znamo da nije dobro dirati lice rukama, no ipak to činimo i tako prenosimo bakterije i bacile u nos i usta, što znači zarazu. Ništa manje opasno nije ni trljanje očiju i grickanje noktiju. Sve su to načini da virusi "elegantno" uđu u organizam. Riješite se tih nezdravih navika.

Hrana na sobnoj temperaturi

Ostavljanje namirnica na sobnoj temperaturi ubrzava proces kvarenja i razvoj bakterija na njima. Bilo da je riječ o već gotovim obrocima ili neobrađenim namirnicama, hranu treba držati u hladnjaku.

Oralna higijena

Redovita oralna higijena nije važna samo za zdravlje zuba i svjež dah, već prevenira razvoj dijabetesa tipa 2 te određenih problema sa srcem. Naime, dokazano je da su bolesti zubnog mesa povezane s bolestima srca te liječnici upozoravaju sve, a osobito rizične skupine ljudi, da paze na oralnu higijenu, odnosno da redovito peru zube i koriste zubnikonac.

Javne slavine

Izbjegavajte piti vodu na javnim slavinama. Ne zato što ona nije dobre kvalitete. Naprotiv, zdravstveno je ispravna jer dolazi iz vodovoda koji se kontrolira, no problem je u tome što slavine mogu biti kontaminirane. Ako je netko prije vas pio vodu, a nosioc je neke bakterije ili virusa, postoji mogućnost da se zarazite, primjerice, prehladite iako je vani vruće, piše zivotistil.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:50:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c928a1a29111cfa148b45aa/80

Okruglice u umaku od šampinjona: Recept za brzi ručak kojem neće odoljeti ljubitelji gljiva

Mesne okruglice u umaku od šampinjona odlična su ideja za brzinski ručak i za okupiti sve oko stola. Poslužite ih uz kuhanu rižu ili pire krumpir, složite omiljenu salatu i ponovite sve isto opet za par dana.

Okruglice od mljevenog mesa uvijek su pun pogodak za ručak, još ako ih smjestite u fini kremasti umak od šampinjona, dobit ćete zalogaj u kojem će uživati svi ukućani. Ovaj se obrok brzo priprema, jednostavan je i vrlo ukusan, mogli bismo ga jesti baš svaki dan. Uz okruglice je dovoljno skuhati malo riže ili napraviti pire od krumpirate napraviti veliku zdjelu sezonske salate.

Ako ne volite gljive, napravite umak bez gljiva ili okruglice ukuhajte u umaku od rajčica, bit će jednako slasne. 

Sastojci:

450 g mljevenog mesa (miješanog ili junećeg, može i mljevena puretina)
1 manja glavica luka ili 2 ljutike
½ žličice mljevenog kumina
par grančica svježeg peršina
1 jaje
100 g krušnih mrvica
100 ml mlijeka
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog papra
maslinovo ulje

Za umak:
250 g šampinjona
1 mala glavica luka
2 žlice oštrog brašna
300 ml mesnog ili povrtnog temeljca 
200 ml mlijeka
4 žlice ribanog parmezana
1 žličica majčine dušice
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:

1. U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte i ostale sastojke za okruglice pa sve dobro izmiješajte (preporučljivo rukama). Probajte smjesu pa po potrebi dodatno začinite.

2. Vlažnim rukama oblikujte okruglice veličine oraha.

3. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite okruglice i kratko ih popržite da dobiju boju sa svih strana pa ih izvadite na tanjur.

4. U istu tavu dodajte sitno sjeckani luk pa pirjajte dok luk ne omekša, potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploškice pa i njih na jačoj vatri uz stalno miješanje popecite do zlatne boje, otprilike 10 minuta. Pospite ih brašnom, posolite, popaprite, dodajte majčinu dušicu pa zalijte temeljcem.

5. Nakon 5 minuta ubacite mesne okruglice i nastavite pirjati oko 15 minuta. Potom dodajte mlijeko i pustite još 5 minuta da se umak lijepo stegne i reducira.

6. Na samom kraju pospite ribanim parmezanom i poslužite uz kuhanu rižu ili pire krumpir, piše zadovoljna.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:44:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92527829111c5b128b465b/80
Foto: Iris Ban

Osnovni tečaj digitalne fotografije za osnovnoškolce

Fotoklub Split organizira osnovni tečaj digitalne fotografije namijenjen osnovnoškolcima.
Tečaj će se odvijati u dva dijela – u prvom dijelu polaznici će savladati tehnička znanja o dijelovima fotoaparata i fotografske opreme, dok je drugi dio predviđen za kreativnu stranu fotografije pa će polaznici učiti o kadru, kompoziciji i samostalno rješavati fotografske zadatke na terenu.

Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati.

Tečaj će voditi majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Antonio Miše fotografijom se bavi od 2003. godine te surađuje s brojnim lokalnim i nacionalnim medijskim kućama i portalima kao i turističkim zajednicama. Član je Fotokluba Split i udruge Crometeo s kojom sudjeluje na skupnim izložbama Meteorološki kontrasti. Kristina Soldić fotografijom se bavi od 2009. i izlagala je na velikom broju skupnih izložbi. Aktivna je članica i dugogodišnja volonterka Fotokluba Split.

Cijena tečaja iznosi 600 kuna (moguće je platiti u dvije rate). Prijave zaprimamo e-mailom, na adresu info@fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split.

Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019.  u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.

hr Wed Mar 20 2019 15:47:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .