Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c62de280e4938dda38b4712/80

Bolujete li od artritisa, ovih 11 namirnica izbacite iz prehrane

Ne postoji prehrana koja liječi artritis ali s dobrom i ciljanom kombinacijom namirnica možete znatno smanjiti pojavu upalnih procesa.

Artritis je upalna bolest vezivnog tkiva koja najčešće zahvaća zglobove. Iako postoji nekoliko različitih vrsta artritisa - psorijatični, reumatoidni i osteoartritis - tretman za sve vrste usmjeren je na smanjenje upale.

Ovo su namirnice koje najčešće stvaraju poteškoće osobama s artritisom. Obratite osobitu pozornost na namirnice pod brojem 6. i 7.

1. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi sadrže vrstu proteina za koje se smatra da iritiraju tkivo oko vaših zglobova. To ne smeta svima, ali odraslim osobama ionako nije potrebna prehrana bogata mlijekom i mliječnim proizvodima. Pokušajte eliminirati mliječne proizvode iz prehrane da biste vidjeli kako to utječe na vaš artritis. Proteine možete nadomijestiti konzumiranjem namirnica poput quinoe, leće, tofua, graha i špinata.

2. Rafinirani šećer

Upala je bolno stanje koje želite izbjeći, a visoki dnevni unos šećera vodi ravno do njega. To je zbog naglog rasta završnih proizvoda glikacije odnosno AGE (Advanced Glycation End products), koji se stvaraju kada se u tijelu molekule šećera vežu na bjelančevine ili masnoće. AGE tvarima se pripisuje ubrzano starenje, povećani rizik od bolesti srca, dijabetesa i, naravno, upalnih procesa.

3. MSG (Monosodium glutaminat)

Aditivi u hrani osobito su problematični za osobe s artritisom, a MSG je najbolji primjer. To je prah na bazi soli koji se dodaje mnogim azijskim namirnicama poput sojinog umaka, ali ne samo azijskim namirnicama. Vjerojatno ćete naći MSG u mnogim preljevima za salatu, mješavinama za juhu, brzoj hrani i mesnim delikatesama. Glavni problem je vjerojatno sadržaj natrija, koji može uzrokovati zadržavanje vode i oticanje.

4. Duhan u cigaretama

Tehnički duhan nije hrana, ali je vrlo štetan za vaše tijelo. Istraživanja su pokazala da su pušači izloženi većem riziku za reumatoidni artritis, jer štetne tvari iz cigareta oštećuju zglobove, kosti i vezivno tkivo. Ukoliko bolujete od artritisa, svakako prestanite pušiti! Ne samo da uzrokuje bolne simptome, nego liječenje čini manje djelotvornim i uzrokuje dodatne komplikacije ako ikada zatrebate operaciju. Ako već nemate artritis, prestankom pušenja umanjit ćete rizik.

5. Alkohol

Konzumiranje alkohola povećava rizik od pojave gihta, bolesti koja može uzrokovati artritis osobito u stopalima. Kada imate giht, mokraćna kiselina ne metabolizira se ispravno, stvarajući male kristale koji štetno djeluju na vaše zglobove i dovode do upale. Previše alkohola također prisiljava jetru da radi prekovremeno, slabi njenu finkcionalnost, a to vodi do novih upala.

6. Sol

Sol je još jedna namirnica na koju će vas liječnik upozoriti zbog mogućnosti izazivanja upale zglobova. Sol ne utječe na svaki organizam jednako, ali većina ljudi konzumira je u pretjeranim količinama. Reduciranje natrija u vašoj prehrani dobra je ideja zbog mnogo razloga i svi su vezani za zadravlje.

7. Zasićene masti

Konzumacija hrane bogate zasićenim mastima pogoršava upalna stanja kod artritisa, osobito u masnom tkivu. Upala u masnom tkivu ukazuje i na moguću bolest srca. Najopterećeniji izvori zasićenih masti su punomasni mliječni proizvodi, crveno meso te pržena i prerađena hrana.

8. Omega-6 masne kiseline

Budući da previše omega-6 masnih kiselina aktivira upalne kemikalije koje se oslobađaju u vašem tijelu, pokušajte postići bolji omjer omega-6 i omega-3 prebacivanjem na maslinovo ulje i dodavanjem sjemenki poput lana i bundeve u vašu prehranu.

9. Aspartam

Još jedan dodatak prehrani koji je mudro izbjeći jest aspartam. To može biti izazov jer već pokušavate smanjiti unos šećera. Ipak vrijedi se potruditi jer aspartam nema nikakvu hranjivu vrijednost i pritom nastaje u laboratorijskim uvjetima što bi moglo potaknuti vaše tijelo da reagira kao da je napadnut nepoznatom tvari iz okoline. To će uzrokovati snažan upalni odgovor. Nisu svi osjetljivi na aspartam, ali je prilično uobičajeno i vrijedno eksperimentiranja.

10. Rafinirani ugljikohidrati

Bijelo brašno, koje se nalazi u mnogim proizvodima, poput kruha, krekera, kolača i žitarica, toliko je prerađeno da nema hranjivu vrijednost poput izvorne pšenice. Rafinirani ugljikohidrati razgrađuju se u šećer u vašem tijelu i uzrokuju upalne procese, što povećava citokine i druge proupalne spojeve u vašem krvotoku. Umjesto toga, prebacite se na mnogo zdravije opcije namirnica od cijelog zrna.

11. Hrana pripremljena na visokoj temperaturi

Već smo spominjali AGE-ima (završne proizvode glikacije) i način na koji uzrokuju upalu u tijelu. Drugi način na koji se AGE javlja jest kada se hrana zagrijava na visokoj temperaturi. Svi oni ukusni predmeti na žaru, prženi ili pasterizirani oslobađaju citokine kada se pojedu i doslovno raketiraju upalne poruke po cijelom tijelu. Očito ne možete preskočiti kuhanje većine obroka, ali možete izbjeći meso i dodati više zdravih salata i sirovih ili lagano kuhanih jela od povrća.

Svaki pacijent s artritisom je drugačiji i vjerojatno ćete otkriti da vam neke od namirnica na našem popisu smetaju manje od drugih. Ipak, važno je provesti neku vrstu testa intolerancije na pojedine namirnice, naravno, uz liječnički nadzor. Kad otkrijete koje namirnice su okidači boli, lakše ćete upravljati svojim stanjem i poboljšati si kvalitetu života, piše ordinacija.hr

hr Tue Feb 12 2019 15:54:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b82f7d4cb557a4f6a8b4d81/80
Foto: pinova.hr

Sedam razloga zašto bismo češće trebali jesti šljive

Ovo je voće prepuno vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela te snaži imunitet pojedinaca.
Šljiva je koštunjičavo voće iz porodice Rosacea, poznato je više od 2000 njezinih podvrsta koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansa, a u našim krajevima najpopularnija je obična plava Bistrica koja dozrijeva u ljeto.

Riječ je supervoću koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Evo zašto biste šljive trebali češće staviti na svoj jelovnik. 

1. Šljiva je kraljica dobre probave 
Šljiva je bogata prehrambenim vlaknima koja potiču rad probave i čišćenje organizma te liječe zatvor. 

2. Šljiva regulira krvni tlak 
U 100 grama svježe šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalija. Taj mineral igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka. 

3. Šljiva poboljšava rad srca
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija šljiva blagonaklono djeluje na srce i krvožilni sustav.

4. Šljiva jača imunitet 
Ovo je voće prepuno vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela te snaži imunitet pojedinaca. 

5. Šljiva je dobra za kožu 
U slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten te vitamin E, koji održavaju elasticitet kože, ubrzavaju zacjeljivanje rana, ali imaju i snažno protuupalno svojstvo, zbog čega jamče lijep izgled najvećeg organa. 

6. Šljiva je čuvarica kostiju 
Šljive sadrže značajne količine antioksidansa poput flavonoida i fenolnih spojeva, kao i određenih minerala koji su zaslužne za očuvanje koštane mase te pridonose općem zdravlju koštanog sustava. 

7. Šljiva potiče mršavljenje 
U 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu. 

Šljive je najbolje jesti sirove, no mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela. Zavirite u našu fotogaleriju i nadahnite se za male kulinarske igre sa šljivama, piše punkufer.hr
hr Tue Jul 23 2019 20:47:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d3749de29111c5e1c8b45a6/80

Što kuhati na moru, a da je brzo gotovo? Imamo tri jednostavna recepta

Brze, ukusne, prekrasne i zdrave, salate mogu biti osvježavajući prilog ili zvijezda vašeg stola.

Ovo ljeto osvježenje za oči i nepca neka budu šareni tanjuri prepuni vitamina, vlakana i proteina. Znate kako kažu uravnotežena prehrana najbrži je put do zdravlja.

Salata od špinata s citrusima

Sastojci:

2 šalice mladog špinata
kriške naranče 
šaka orašastih plodova
pečena piletina
sok polovice naranče
sol i papar
maslinovo ulje

Dvije šalice mladog špinata stavite u veliku zdjelu. Dodajte kriške naranče, šaku odabranih orašastih plodova i komadiće pečene piletine. Za preljev koristite sok polovice naranče i limuna, sol i papar te jušnu  žlicu maslinovog ulja. Salati od špinata možete dodati jagode narezane na ploške, malo luka i komadiće piletine.

Hladna salata od tunjevine

Sastojci:

2 šake zelenih mahuna
1 konzerva tune
2 jušne žlice pinjola
svježe mljeveni papar i prstohvat soli
2 žlice limunova soka
2 žlice maslinovog ulja
češnjak po želji

Mahune skuhajte i pustite da se ohlade. U međuvremenu pinjole prepržite na tavi. Ohlađene mahune pomiješajte sa svim sastojcima.

Brza salata od kelja i piletine

1/2 kg kelja narezanog na trake širine 0,5 cm
piletina
2 žlice limunovog soka
2 žlice maslinovog ulja
začini
2 šalice rikole
rajčice
luk
paprika
parmezan
slatki krumpir ili buća

Pomiješajte 1/2 kg kelja narezanog na trake širine 0,5 cm i kratko ga blanširajte, pečenu piletinu narezanu na kockice, limunov sok, maslinovo ulje i začine po želji. Sve dobro izmiješajte i ostavite da odstoji pola sata. Dodajte nasjeckanu rikolu i malo narezane rajčice. Blanširanom kelju dodajte preprženi luk ili pirjane crvene paprike s parmezanom. Kuhani kelj poslužite sa slatkim krumpirom ili bućom, dodajte 1 žličicu mješavine začina (korijander, potosnuti češnjak). Možete dodati orašaste plodove poput lješnjaka ili oraha, piše ordinacija.hr



hr Tue Jul 23 2019 19:55:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a7a112af47f153d8b4720/80

Recept za savršeni sorbet od lubenice

Ako ste jedan od onih tipova ljudi koji ne podnosi vrućine i izlazi van tek navečer, imamo savršeni recept za vas. Ohladite svoje tijelo i nepce uz odličan ledeni sorbet od lubenice

Najbolje voće za osvježenje tijekom ljeta zasigurno je lubenica, a ovaj ledeni sorbet od samo četiri sastojka natjerat će vas da ga zavolite i više od sladoleda. 

Sastojci: 

1 šalica šećera
1 šalica vode
8 šalica lubenice bez koštica, narezane na kockice
2 žice limunovog soka

Priprema:

U malom loncu propirjajte šećer i vodu. Miješajte dok se šećer sasvim ne otopi, te smjesu onda stavite na stranu. U blender stavite lubenicu te izmiksajte. Tako izmiksanu lubenicu stavite u veću zdjelu te dodajte prethodno napravljeni šećerni sirup i limunov sok.

Takvu smjesu pokrijte i stavite u zamrzivač na najmanje osam sati ili sve dok se ne zaledi. Prije posluživanja smjesu dobro promiješajte da biste dobili glatki pire, piše 24sata.hr

hr Tue Jul 23 2019 18:02:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d3189a829111c9a0f8b46ea/80

Stigao trailer za dugoočekivani film "General", u kina stiže od 5. kolovoza

Od kada je najavljeno prikazivanje filma 'General', Antuna Vrdoljaka već od 05. kolovoza, simbolično, na Dan domovinske zahvalnosti, na društvenim mrežama ne prestaju komentari koji dokazuju izniman interes publike za najiščekivanijim hrvatskim filmom svih vremena.

Kinoulaznice su u prodaji od prošlog tjedna, a najveći je interes za film o životu generala Ante Gotovine upravo na područjima Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

U traileru se može vidjetI da je film raskošne produkcije koju hrvatska kinematografija do sada nije vidjela. 'General' se snimao na autentičnim lokacijama na kojima je bila prisutna i Hrvatska vojska koja je pomogla realizaciji filma i tehnikom i ljudstvom.

Uz vrlo emotivnu, ali i napetu radnju te kvalitetnu produkciju, publiku privlači i snažna glumačka postava. U naslovnoj ulozi je naša holivudska zvijezda Goran Višnjić, a u filmu igraju i Mustafa Nadarević u ulozi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović kao general Davor Domazet Lošo, Boris Svrtan kao general Ante Roso, a tu su i Armand AssanteBorko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi. 'General' je film u kojem su svoje posljednje uloge odigrali velikan Ivo Gregurević te mladi talentirani glumac Robert Budak. 'General' je nastao u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

U kino distribuciju kreće pretpremijerno od ponedjeljka, 05. kolovoza, a svoju kinoulaznicu možete nabaviti na blagajnama kina, putem iCineStar aplikacije ili online na bit.ly/General_HR



hr Tue Jul 23 2019 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .