Osamnaestica kasnila deset minuta zbog nepropisno parkiranih vozila

Inicijativa ˝Poštujte naše stanice˝ ogorčena je na kako kaže bezobrazluk pojedinih splitskih vozača zbog kojih jutros Prometov autobous nije mogao krenuti na vrijeme. Radi se o okretištu kraj City Centera One. Unatoč tome što su stavljeni betonski blokovi, Splićane to ne sprječava da parkiraju.

Prioćenje prenosimo u cjelosti:

Slučaj je tim bizarniji jer su prije par dana postavljeni betonski blokovi, upravo kako bi omogućili normalno okretanje autobusima i jasno pokazali drugim vozačima da je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje unutar kruga omeđenog punom žutom linijom, a sada dodatno i betonskim blokovima.Ali dijelu splitskih vozača ni to nije dovoljno, oni i dalje bezobzirno parkiraju unutar okretišta.Kad je na kraju ipak uspio krenuti, vozač osamnaestice, ni kriv ni dužan, zbog kašnjenja cijelim putem trpio je uvrede ogorčenih putnika kojih je na svakoj stanici bilo mnoštvo. Uzalud mu je bilo objašnjavanje da se zbog nepropisno parkiranih automobila nije mogao okrenuti. 

Treba napomenuti da se slična situacija ponovila i nakon sat vremena. Dva vozila nepropisno su bila parkirana unutar okretišta, ali je vozač usprkos tome ovaj put uspio okrenuti autobus.Inicijativa Poštujte naše stanice pozdravlja postavljanje betonskih blokova od strane tvrtke „Split parking“ i ujedno poziva prometno redarstvo i „Split parking“ da češće obiđu ovo okretište autobusa. Predlažemo Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita da postavi dodatne znakove zabrane zaustavljanja i parkiranja (i u lijevoj prometnoj traci kojom vozila dolaze do prodajnog centra), kao i da na nedvosmislen način obilježe da je taj prostor rezerviran za okretanje autobusa.  

Također pozivamo ogorčene putnike da svoj pravednički gnjev usmjere na vozače koji okupiraju autobusne stanice i onemogućavaju im normalan pristup autobusima.Za svakoga civiliziranog građanina Splita, potpuno je neprihvatljivo to bezakonje na splitskim prometnicama, a posebno trajna okupacija autobusnih stanica od strane neodgovornih vozača. Oni svojim nepropisnim parkiranjem na stanicama onemogućavaju autobusima javnog gradskog prijevoza pravilan i siguran ukrcaj i iskrcaj putnika. U svojoj bezobzirnosti takvi vozači ne vide da dovode u opasnost živote putnika koji prečesto moraju činiti slalom oko njihovih vozila, kako bi ušli ili izišli iz autobusa.

Nije rijedak slučaj da time starijim ili slabije pokretnim osobama, trudnicama i majkama s djecom u kolicima, te osobama s invaliditetom, doslovno onemogućavaju ulaz ili izlaz iz autobusa. Pozivamo sve mjerodavne službe da osiguraju poštivanje važećih zakona i propisa, normalan rad vozačima javnog gradskog prijevoza, a putnicima njegovo normalno i sigurno korištenje!Posebno pozivamo gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da istu odlučnost u uspostavljanju zakonitosti, kakvu je pokazao s bespravnim ugostiteljima na Žnjanu, pokaže i kada je u pitanju okupacija gradskih autobusnih stanica!

POSLJEDNJE DODANO: