Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/565d413aeb49bb0e008b7213/80
Foto: Hina

Istraživanje potvrdilo: Tijekom blagdana povećava se stopa smrtnosti od srčanog udara

Znanstvenik savjetuje svima koji prepoznaju simptome srčanog udara da odmah pozovu hitnu pomoć, da za to vrijeme miruju i da uzmu tabletu aspirina od 300 mg

Rezultati istraživanja pokazali su da se u vrijeme blagdana, točnije u razdoblju od 25. prosinca do 7. siječnja, povećava stopa smrtnosti od srčanog udara. To se ne događa nužno zbog hladnoće, kako se do sada vjerovalo, već zbog unosa veće količine hrane, nedostupnosti ili udaljenosti bolničkih ustanova te emocionalnog stresa - piše tportal

Ranija analiza podataka američkih znanstvenika upućivala je na mogućnost da je stopa smrtnosti od srčanog udara povećana tijekom zimskih mjeseci zbog hladnoće, no istraživanje njihovih kolega iz Melbournea, koje je vodio Josh Knight, baca drugačije svjetlo na sve to. Nova studija provedena je na Novom Zelandu, na kojem blagdansko razdoblje pada u ljetnim mjesecima. 

- Blagdansko razdoblje od Božića do Sveta tri kralja u Sjedinjenim Državama pada u najhladnijem dijelu godine, kada je stopa smrtnosti od srčanog udara visoka zbog niskih temperatura i gripe - kazao je Knight, čiji je tim u analizi koristio podatke novozelandskoga ministarstva zdravstva iz razdoblja od 1988. do 2013. godine. Tijekom tog razdoblja umrlo je 738.409 ljudi, među kojima od srčanog udara njih 197.109. 

Australski znanstvenici u analizi su koristili slične statističke metode kao i njihovi kolege u ranijoj studiji, a njihovo je istraživanje pokazalo da se na Novom Zelandu 4,2 posto srčanih udara s fatalnim ishodom u navedenome razdoblju događa izvan bolnica. Studija je također pokazala da je prosječna dob u spomenutom periodu nešto niža nego tijekom drugih razdoblja u godini. 

Knight kaže da su on i kolege u analizi uspjeli odvojiti "efekt blagdana" od "efekta zime" te je naveo moguća objašnjenja "efekta blagdana": promjenu u kvantiteti i kvaliteti hrane, povećano konzumiranje alkohola, emocionalni stres, manji broj osoblja u bolnicama, posjete rodbini i udaljenost bolničkih ustanova. 

Istaknuo je i da je važno produbiti saznanja o tome pridonose li ograničen pristup stručnoj zdravstvenoj njezi, odnosno bolnici u kombinaciji s ostalim faktorima rizika, poput emocionalnog stresa i nešto više konzumiranog alkohola, povećanom broju smrtnih ishoda od srčanog udara u navedenom razdoblju. Podsjetio je i da pacijenti tijekom blagdana rjeđe traže liječničku pomoć zbog potencijalno udaljenih bolničkih ustanova ili liječnika.

Knight savjetuje svima koji prepoznaju simptome srčanog udara da odmah pozovu hitnu pomoć, da za to vrijeme miruju i da uzmu tabletu aspirina od 300 mg.
hr Wed Dec 28 2016 20:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0ad7182af47f81068b459f/80
Foto: Pixabay

Imamo recept za domaću pitu od sira

Za sve ljubitelje domaće pite od sira koju mnogi često nazivaju burekom pripremili smo slasni recept koji će vas, ukoliko se odvažite isprobati ga, tražiti svi koji ga isprobaju.

Tijesto:

60 dag glatkog brašna

Prstohvat soli

3 dcl mlake vode

 

Zamijesite tijesto s dodavanjem mlake vode sve dok se ne prestane lijepiti za ruke. Ostavite ga pet minuta da se „odmori“, a potom formirajte tri jednake glatke loptice. Namažite ih tankim slojem ulja i stavite u vrećice ili zamotajte u prozirnu foliju pa ih stavite u hladnjak.

Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Površinu na kojoj ćete tijesto valjati pospite brašnom i valjkom razvaljajte do veličine tanjura, a potom ga prebacite na stolnjak i dobro ga premažite uljem. Nakon pet minuta razvucite ga po površini stola dok tijesto ne bude gotovo prozirno.

Krajeve napunite željenim nadjevom, zarolajte, a po sredini prerežite. Poput puža zamotajte tijesto i stavite ga u prethodno uljem podmazan lim za pečenje (po mogućnosti okruglog oblika). Prije pečenja pitu dobro namažite uljem.

 

Nadjev:

800 grama posoljenog mladog sira

3 jaja

1 kiselo vrhnje

2 žlice ulja

 

Pečenje – 35 minuta

Pećnicu prethodno ugrijte na 250 stupnjeva.

10 minuta, dok pita ne „porumeni“ pecite na 250 stupnjeva, a potom 20 minuta na 200.

Za to vrijeme istopite 10 dag maslaca u tavi i prelijte pitu, a potom je vratite u pećnicu još pet minuta.

 

Dobar tek!






hr Sun May 27 2018 18:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0ad5fb2af47f3a008b4723/80
Foto: Pixabay

Planirate li u solarij? Ove stvari trebate znati prije odlaska!

Ljeto je pred vratima i sve je više onih koji „po svoj ten odlučuju skoknuti u solarij“. Stručnjaci procjenjuju da je 90% melanoma uzrokovano upravo UV zrakama, kako prirodnim, tako i umjetnim.
Česta je zabluda da odlaskom u solarij naša koža dobiva potrebni vitamin D. Naime, solariji emitiraju UVA zrake, a našem tijelu su za proizvodnju vitamina D potrebne UVB zrake. Istraživanja pokazuju da odlasci u solarij prije 30-te povećavaju rizik od melanoma za čak 75%. Ali, ako ste baš odlučiti pripremiti svoj ten za ljeto u solariju, donosimo nekoliko savjeta.

Prije odlaska u solarij napravite piling kako bi odstranili mrtve stanice kože i poboljšali rezultate tamnjenja.

Prije sunčanja svakako skinite svu šminku i ne stavljajte dezodorans ili parfeme kako ne biste izazvali iritaciju kože.

Nemojte se tuširati neposredno nakon sunčanja već ostavite vremena barem tri ili četiri sata da se „ten primi“.

Hidratizirajte usne kako ne bi ispucale.

Za vrijeme sunčanja držite oči zatvorene i stavite naočale koje vam vaš solarij treba osigurati.

Kožu nakon sunčanja hidratizirajte i neka između svakog odlaska prođe minimalno 48 sati.

 

Posavjetujte se s osobljem o tome koliko bi se, ovisno o tipu kože, u solariju trebali zadržati.

 

Budite umjereni i oprezni!

 









hr Sun May 27 2018 18:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0ab36e2af47f3a008b46f8/80

Miris i ljubav: Kako mirisi utječi na privlačnost?

Mirisi igraju veliku ulogu u seksualnom i ljubavnom životu. Evo kako mirisi utječu na privlačnost

Poznato je da ljubav može poremetiti naš tjelesni sistem, a pogotovo naša osjetila. Međutim, istraživanja su otkrila da velik dio naše 'uspješnosti' u vezi i seksualne privlačnosti ovisi o osjetilu njuha i mirisima, piše Život i stil

Studija u znanstvenom časopisu Biological Psychology istraživala je razliku između veza ljudi koji imaju osjetilo mirisa i onih koji su rođeni bez razvijenog osjetila. Istraživanje je dokazalo da su osobe bez osjetila mirisa bile manje društvene i nesigurnije.

Kod muškaraca je bilo vidljivo da imaju manje partnerica. Muškarci s ošijim osjetom mirisa imali su otprilike dvije veze, a oni s normalnim osjetilom deset. Objašnjenje za to je da su muškarci bez osjetila mirisa manje avanturistički nastrojeni i zabrinuti za to kako ih drugi vide.

U istraživanju iz 1995. dokazano je da žene preferiraju miris muškaraca čiji se glavni kompleks gena tkivne podudarnosti ( MHC) razlikuje od njihovog. Ovo, navodno, dolazi sevolucijskom pozadinom: žene izbjegavaju one koji slično mirišu kao one jer žele zaštiti svoje potomke od bolesti odnosno sve aludira na to da se želi izbjeći dobivanje potomaka u rodbinskim vezama.

U znanstvenom časopisu Frontiers in Psychology znanstvenici su otkrili da kako netko miriše odmah utječe na naš dojam o njima. Putem mirisa odmah otkrivamo kakav je netko, koliko je star i koliko je plodan. Dokazano je i da žene koje koriste hormonsku kontracepciju teže registriraju MHC koji im odgovara. 

Industrija je ovakva istraživanja prepoznala pa su se na tržištu uskoro pojavili parfemi s feromonima. Ovi umjetni mirisi sintetički su napravljeni i, navodno, su jaki afrodizijaci. Iskustva tvrde da se seksualna želja, posebno kod žena, probudi ako osjete molekule ovog spoja. 

Sljedeći put kada birate parfem, birajte pametno, a možda je najučinkovitiji način i da pustite da vaš vlastiti miris odradi magiju.

hr Sun May 27 2018 15:33:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fe5495b47398734a8b4718/80
Foto: Pixabay

Koliko je prljav vaš krevet?

Zbog ovih odvratnih novosti možda nećete moći spavati.

Vaš krevet je možda zadnje mjesto za koje biste pomislili da je prljavo. Ipak je to vaše utočište svake noći i pokušavate ga napraviti što udobnijim i čišćim. Redovito perete i mijenjate posteljinu, tuširate se prije spavanja i nosite pidžamu? Znanstvenici tvrde da ništa od toga ne pomaže. Vaš krevet je puno prljaviji nego što mislite, piše Shape, prenosi Index.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokazalo je da je ljudski krevet prljaviji i od čimpanzinog skloništa. Tvrde da krevet nije prljav zbog vanjskih utjecaja već zbog samih ljudi.

"Znamo da su ljudski domovi vlastiti ekosustavi i da ljudski kreveti često sadrže razne organizme. Oko 35 posto bakterija u ljudskom krevetu dolazi iz ljudskog tijela, uključujući fekalne, oralne i kožne bakterije", kaže vodeća stručnjakinja Megan Thoemmes.

S obzirom na to da čimpanze žive u svom prirodnom okruženju u šumi, njihovo sklonište ne sadrži toliku količinu bakterija. Kako ljudi većinu vremena provode vani i svu tu prljavštinu donose u kuću, dom i krevet su podložno tlo za razvoj bakterija.

Znanstvenici dodaju da tu nema pomoći, osim ako planirate prati posteljinu svake večeri (što nije baš praktično). Dobre vijesti su da se naše tijelo naviklo na takvo stanje pa se ne moramo bojati bilo kakvih negativnih posljedica, tvrde istraživači iz Sjeverne Karoline i unaprijed se ispričavaju za sve noćne more koje su vam prouzročili ovim zaključcima.

hr Sun May 27 2018 15:24:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .