Bella Italia: Prekrasna Venecija i očaravajući otoci Burano, Murano i Torcello

Za mene je Italija nepogrešiva destinacija. Svi ti predivni gradovi, hrana i bezbrižan mentalitet ovu zemlju čine posebnom destinacijom koja tijekom cijele godine vrvi turistima. Jedna od posebnih destinacija, koja me oduševila je jedinstvena Venecija. Grad bogate povijesti, gondola i kanala rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Venecija se nalazi na 117 manjih otoka u venecijanskoj laguni. 

Posebnost i sama čar Venecije je upravo povezanost preko vode. Svi koji žive u povijesnom dijelu grada djecu moraju slati u škole na druge otoke. Mnogi Talijani su se upravo zbog takvog načina života iselili iz Venecije, no gledajući s turističke strane, Venecija je zasigurno jedna od popularnijih destinacija u Italiji. I u ovo doba godine grad je pun turista koji ispunjavaju uske ulice i brojne mostove. Šetajući kroz ulice osjeti se onaj iskonski duh Italije, sva ta povijest utkana u građevine, imena ulica talijanskih velikana poput Garibaldija, Viktora Emanuela ili Goldonija. Svaki od njih imao je veliku ulogu u talijanskoj povijesti i najčešće svaki grad ima ulice s njihovim imenima. 

Venecija je prepuna restorana. Na svakom uglu može se pronaći restoran s natpisima pasta, pizza, lazanje- svi specijaliteti talijanske kuhinje i gastronomije. Također, česte su i pekare koje nude brojne pekarske proizvode. Vožnja gondolom košta 80 eura za pola sata. Gondolijeri imaju svoju određenu rutu kojom voze, a ima ih jako puno. Što se tiče znamenitosti tu je poznati trg svetog Marka kao i bazilika samog svetog Marka. Veliki trg simbol je Venecije, a oko njega nalaze se najpoznatiji kafići i restorani koji su najskuplja mjesta ako odlučite popiti kavu, a razlika je ako sjednete unutra ili na terasu. To je jedini trg u Veneciji, a svi ostali trgovi zovu su imenima campi zbog manje veličine. Trg svetog Marka često nazivaju “najljepšim salonom u Europi” -odnosno jednim od najljepših trgova u svijetu. Odmah pokraj bazilike nalazi se Duždova palača za koju je potrebno tri sata ako je želite detaljno obići. Ulice su prepune suvenirnica, dizajnerskih dućana, ali i Talijana koji na svakom koraku dijele komplimente ženama. 

Šetajući kroz grad, lako se izgubiti kroz ulice. Također, ako završite na jednom kraj grada, a ne želite ponovno sve kružiti, možete presjesti gondolom za 2 eura kako bi olakšali put. 

Poznati otoci lagune su Murano, Burano i Torcello, koji turisti obavezno posjećuju kada se odluče za posjet Veneciji. Najpoznatiji od njih zasigurno je Murano zbog poznatog stakla koji se simbol otoka. 

MURANO- Otok stakla 

Murano je niz otičića koji su međusobno povezanih mostovima. Murano je otok stakla zbog svoje duge tradicije izrade poznatog Murano stakla. Na svakom koraku možete kupiti predmete od istoimenog stakla, no morat ćete izdvojiti novca. Staklo se na Muranu izrađuje od 13. stoljeća, a prvi koji su se tim zanatom počeli baviti bili su Rimljani. Danas na otoku živi oko pet tisuća stanovnika,a postoji 70 radionica stakla koje oprskbljuju trgovine širom svijeta. Svatko može pogledati proces izrade stakla koji se uči isključivo od starijih majstora u tvornici.  

TORCELLO – Oaza mira u laguni 

Torchello je nekada bio najvažniji otok lagune. Danas tu živi samo tridesetak ljudi dok je nekada davno živjelo preko 20 tisuća ljudi. Na otoku je danas više restorana nego stanovnika, a najčešće se dolaze proslaviti neki važniji događaji kao što su vjenčanja, krštenja.. Najpoznatiji restoran je Locanda Chipriani, koji je glavni resotran lagune i sve poznate osobe koje posjete Veneciju obavezno dolaze u ovaj kultni i preskupi restoran.

BURANO- šarenilo lagune 

Burano je jedan od najslikovitijih otoka, ne samo u laguni već i na svijetu- jedno od najšarenijih mjesta na svijetu. Otočje Burano sastoji se od više otoka, a sve skupa živi negdje oko 2800 stanovnika. Burano je bio naseljeniji nego što je danas, ali bitno se razlikuje od drugih otoka u laguni zato što su kuće male. To je oduvijek bio ribarski otok koji je specifičan po bojama kuća do kojih stanovici iznimno brinu jer žive najviše od turizma. Kuće na Buranu obojane su po strogim pravilima, to jest nitko ne može obojati kuću bez da pita lokalnu vlast  koju boju ona propisuje. Cijeli otok živi od turizma iako je otok poznat i po čipki koja se proizvodi od 16. stoljeća.  

Sve u svemu, za dva dana intezivnog putovanja može se vidjeti puno toga. Sama Venecija nudi pregršt toga, a važno je imati plan što posjetiti. Također, Venecija je skupa, tako da zasigurno i na to treba obratiti pozornost. Autobusom iz Zagreba putuje se oko šest sati. Ako još niste odlučili koja je vaša iduća destinacija za putovanje, možda sam vam barem malo olakšala ili zaintrigirala maštu kako biste posjetili čarobnu Veneciju. 

POSLJEDNJE DODANO: