Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56445ecceb49bb0b008b5510/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Iz autokampa u Seget Vranjicu ukradeno više bicikli

Tijekom noći 24/25. svibnja u mjestu Seget Vranjica, iz autokampa je otuđeno više bicikli. U tijeku je kriminalističko istraživanje.
Policijska uprava splitsko-dalmatinska izdala je savjete i upozorenja

Na području PU Splitsko-dalmatinske uslijed povoljnih vremenskih uvjeta i većeg broja turista došlo je do povećanog korištenja bicikla. Prema dosadašnjim podacima bilježi se manji broj krađa bicikla. No, unatoč tome upućujemo sve bicikliste na veću pozornost prevenciji u cilju zaštite od krađe.

Na području Splita i Trogira, bicikli su otuđeni iz slabo osiguranih prostorija, bez dostatne zaštite i iz prostora koje koriste strani turisti.

U cilju prevencije skrećemo pozornost na potrebu poduzimanja minimalnih mjera zaštite sa ciljem sprječavanja krađe i zaštite imovine stranih gostiju kojima se pružaju usluge smještaja:

- Kad napuštate bicikl potrebno ga je osigurati odgovarajućim zaključavanjem.
- Koristite kvalitetne lance za zaključavanje vodeći računa o vezanju za dijelove koji se ne mogusamostalno skinuti.
- Zaključavajte ulazna vrata stubišta, dvorišta i prostorija gdje ostavljate bicikle.
- Razmislite o korištenju on-line registracije bicikla te imajte zapisane sve podatke o bicikli.
- Stranim gostima kojima pružate usluge smještaja osigurajte zaštitu bicikla stalcima zaparkiranje, pohranom u posebne prostorije te savjetima za samozaštitu.

Posebno skrećemo pozornost na korištenje bicikli koje su tehnički ispravne kod sudjelovanja u prometu i pri tome upućujemo na sljedeće:

- Vozač bicikle mlađi od 16 godina mora za vrijeme vožnje koristiti zaštitu kacigu.
- Za vrijeme voženje obvezno je kretanje biciklističkom stazom ili trakom, a ukoliko je nema potrebno se kretati što bliže desnom rubu kolnika.
- Ako se krećete u skupini obvezno je kretanje jedan iza drugog.
- Kod kretanja noću obvezno je korištenje pozicijskog crvenog svjetla te označavanje reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Posebno skrećemo pozornost svim vozačima motornih vozila na prisutnost biciklista. Također podsjećamo, kako ova policijska uprava ima u posjedu veći broj bicikli iz policijskog postupanja i za koje se do sada nisu javili vlasnici odnosno zainteresirani građani nakon prijavljene krađe. Bicikli se mogu pogledati na web stranicama ove policijske uprave.
hr Mon May 28 2018 11:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5354120a179942422252720e/80

Muškarac preživio oko 90 uboda stršljena

Dvadesetpetogodišnjak iz Gorice u petak je preživio ubod oko 90 stršljena, koji u nekim slučajevima čak i jednim ubodom mogu izazvati smrt.

Mladić je zaprimljen na hitni prijem u Dom zdravlja Grude u jako tešku stanju, otežavajuće okolnosti su bile te što su ga stršljeni izboli po glavi, ali svjesnom i brzom reakcijom doktora iz Doma zdravlja Grude izbjegnut je najgori moguć scenarij, doznaje portal Grude Online. Nakon što je mladić stabiliziran u Domu zdravlja Grude upućen je u CUM Mostar gdje su ga nakon obrade poslali na kućno liječenje.

Ovo nije jedini slučaj ove godine da stršljeni napadaju na čovjeka, u Domu zdravlja Grude imali su više težih intervencija nad pacijentima koji su bili životno ugroženi upravo zbog uboda stršljena.

Ubod stršljena općenito nije smrtonosan, ali iznimke postoje kad su u pitanju alergične osobe, a iznimno opasni mogu biti i ubodi u usta i grlo zbog mogućnosti naticanja i gušenja. U svakom slučaju, ako dođe do stršljenova uboda, ili više njih, najbolje je hitno potražiti liječničku pomoć i izbjeći moguće probleme, pišu Grude online

hr Mon Sep 24 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba902fdcb557aabb98b46b1/80
Foto: PU Zadarska

Zaplijenjena marihuana u vrijednosti više od 3 milijuna kuna

Tijekom pretrage utvrđeno kako se u vozilu nalazi 47 paketa droge marihuane ukupne težine gotovo 53 kg.

U subotu poslijepodne, na autocesti A1,  u blizini odmorišta Nadin, od strane policijskih službenika Postaje prometne policije Zadar i policijskih službenika Odjela kriminaliteta droga, PU zadarske, zaustavljen je Opel ZG reg oznaka, kojim je upravljao 38-godišnjak.

Tijekom utvrđivanja identiteta nad vozačem, iz vozila se osjetio intenzivan miris karakterističan za marihuanu, dok je od strane policijskih službenika, na zadnjem sjedištu vozila uočena veća putna platnena torba, napuklih rubova, u kojoj su uočeni prozirni paketi ispunjeni cvjetnim vrhovima  karakterističnim za marihuanu.

Zbog postojanja sumnje da u automobilu prevozi drogu vozač je uhićen, a vozilo prevezeno u krug policije. Po nalogu suca istrage Županijskog suda u Zadru , tijekom pretrage utvrđeno kako se u vozilu nalazi sveukupno 47 paketa droge marihuane ukupne težine gotovo 53 kg.

38-godišnji vozač je uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje prometa drogama priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Ova zapljena rezultat je kvalitetne operativne suradnje temeljne i kriminalističke policije na terenu s ciljem suzbijanja svih oblika protupravnih ponašanja, od sigurnosti prometa do suzbijanja krijumčarenja.

Ovo je najveća količina zaplijenjene marihuane na području Policijske uprave zadarske ikad.

hr Mon Sep 24 2018 17:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba8fb86cb557ad9b28b48b0/80
Foto: Pixabay

Zbog lampe na noćnom ormariću planuo požar u kući u Šibeniku: Nastala šteta od preko 10 tisuća kuna

Šteta od preko deset tisuća kuna nastala je kada je u petak popodne planuo požar u kući 79-godišnjakinje u Šibeniku, izvijestila je danas šibenska policija. U požaru, srećom, nitko nije ozlijeđen.

Požar je planuo kada je upaljena električna lampa koja se nalazila na noćnom ormariću, pala na jastuk i potom na tepison. 

- Vezano za požar od 21. rujna oko 17,15 sati u Šibeniku, u kući 79-godišnjakinje utvrđeno je da je uzrok požara upaljena električna lampa koja je s noćnog ormarića pala na jastuk a potom zajedno na tepison, pri čemu je došlo do zapaljenja. Nastala šteta je procijenjena na iznos veći od deset tisuća kuna, a o ovom događaju će biti izviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku – priopćili su iz policije nakon obavljenog očevida, javlja ŠibenikIN

hr Mon Sep 24 2018 16:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba8b93acb557a37be8b45d5/80
Foto: HGSS Šibenik

Mogući suicid sa Šibenskog mosta: HGSS i policija pretražuju okolno područje

Potraga se i dalje nastavlja

Dana 21. rujna 2018. godine u 12:07 na dežurni telefon zaprimljena je dojava Centra 112 o mogućnosti izvlačenja tijela suicida podno Šibenskog mosta. Na teren je hitno izašlo osam članova Stanice i dolaskom na most započinju pregled okolnog područja mosta. 

Jedna ekipa zajedno s pripadnicima MUP-a vrši pregled s mora, dok druga pretražuje kopneni dio terena. Prvog dana pretraženo je okolno područje mosta uz korištenje informacija dobivenih od djelatnika MUP-a i Centra 112, no bez rezultata. 

U nedjelju 23. rujna 2018., potrazi su se priključila 3 ronica HGSS Stanice Split te su zaronili na 31 metara dubine i pretražili oko 300 metara područja, no bezuspješno. 

U potrazi je sudjelovalo 5 pripadnika HGSS-a (2 pripadnika Stanice Šibenik i 3 pripadnika Stanice Split), 2 pripadnika MUP-a te 2 pripadnika Lučke kapetanije Šibenik. 

Potraga se i dalje nastavlja, smanjenim intenzitetom.

hr Mon Sep 24 2018 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .