Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6041d70e4938dda38b4612/80

Turska kula – najveća i najljepša zelena oaza u Splitu bez potkornjaka

Stanovnici Lovreta, dnevni posjetitelji sa svojim ljubimcima, brojni volonteri kao i djeca iz vrtića i osnovnih škola kad je lijepo vrijeme, redovito posjećuju Tursku kulu – najveći i najljepši park u centru Splita koji sadrži nekoliko tisuća borova, čempresa i ostalih stabljika i biljaka.
U 2015. trebalo je pola godine brojnim volonterima da u okviru projekta „Čista i uređena Turska kula“ očiste i urede potpuno zapuštenu i neprohodnu Tusku kulu (oko 25 hektara) od komunalnog i biološkog otpada. Park je očišćen i uređen do te mjere da omogućava posjetiteljima prohodnost, vidljivost i šetnju po svim dijelovima parka bez straha od bilo čega. Čak imaju doslovno pristup do svakog bora, čempresa ili nekog drugog stabla.

 I brojni ljubimci, posebno psi, trčkaraju i skakuću po cijelom parku što prije volonterske akcije nije bilo moguće. Isti je slučaj i s malom djecom iz vrtića koja organizirano dolaze sa svojim tetama, razdragano trčkaraju po svim dijelovima parka. Ako jaka bura povremeno i obori neki tanji i manje otporniji bor odmah se to dojavi Parkovima i nasadima ili eventualno vatrogascima koji ga brzo uklone.

Svaka promjena u parku ili na stablima koja se eventualno uoči, dojavi se nadležnim institucijama ili ih posjetitelji sami uklone (npr. suhe grane, otpale šiške, manji komadi otpada koji dolete nošeni vjetrom ili ih neki od nemarnih posjetitelja ostave u parku). Iako je park udaljen od Marjana oko 800 m zračne linije ipak na zadovoljstvo svih ljubitelja i posjetitelja Turske kule, park odolijeva za sada svim vrstama šumskih nametnika jer bi to uz očišćeni i uređeni park bilo dobro vidljivo. Dapače, sve su krošnje stabala u potpunosti zelene što pokazuju najnovije uzete brojne fotografije iz svih dijelova parka.

 Ako bi eventualno i došlo do dolaska potkornjaka u tako uređeni park, to bi posjetitelji vjerojatno brzo uočili (svježe rupe u kori debla bora, njena eventualna nabreklost uz istovremeno otpadanje kao i znakovi sušenja krošnje), te bi odmah prijavili stručnim službama grada. U slučaju pozitivne dijagnoze oboljelo stablo bi se što prije uklonilo i time spriječilo daljnje širenje potkornjaka. Zato nas čudi da neki „samozvani stručnjaci“ koji nikad nisu pomagali u volonterskim akcijama ni na Marjanu ni na Turskoj kuli, uznemiruju građane izjavama o eventualnoj  sumnji u dolazak potkornjaka u park što nitko nije dokazao niti je to do sada vidljivo na bilo kojem stablu. Očito opečeni na primjeru Marjana dolaze puhati na hladno u parku Turske kule, što je potpuno neprimjereno jer nepotrebno stvaraju uzbunu i paniku kod građana. 

 Turska kula je u cijelosti lijepa i zdrava zelena oaza bez ikakvih vidljivih znakova  neke šumske bolesti. Na početku volonterskih radova na Turskoj kuli prvi zadatak je bio ukloniti desetke  zatečenih osušenih  borova, čempresa i ostalih stabala koji su se dugi niz godina nalazili  u takvom stanju, jer nitko službeno nije vodio brigu o parku..

Normalno je za svaku šumu, pogotovo zapuštenu, u kojoj ima na tisuće stabala da će neki bor zbog starosti ili bilo kojih drugih razloga osušiti se. U tom slučaju trebalo bi ga što prije ukloniti jer ga iz estetskih razloga nije lijepo za vidjeti, privlači razne nametnike koji se drvom hrane, a u slučaju požara gorio bi jače i brže od ostalih zelenih borova. Tako ostali su samo zdravi i zeleni borovi, čempresi i ostala stabla u kojima danas posjetitelji parka uživaju.

Nakon volonterske akcije na Marjanu 2014, u kojoj je sudjelovalo oko 1500 volontera u okviru projekta "Čist i uređen Marjan" po kojem je pošumljeni dio Marjana (180 hektara) bio podijeljen na 900 fiktivnih parcela po 2000 metra kvadratna svaka, bivša uprava JU Marjan nije dala suglasnost nastavku početne akcije prema projektu koji bi omogućio čišćenje i estetsko uređenje čitavog pošumljenog dijela Marjana što bi možda spriječilo dolazak potkornjaka, a u slučaju njegovog eventualnog dolaska brzo bi se svaki slučaj dijagnosticirao i sanirao i tako spriječilo njegovo širenje što se nažalost sada događa.

 Fiktivna parcela br.14 (100 m od prve vode) najbolje pokazuje kako je približno trebao izgledati cijeli Marjan da je projekt realiziran do kraja.Volonteri i ostali posjetitelji Turske kule će kao i do sada redovito nadzirati park u nastojanju uočavanja svih vidljivih oštećenja i ostalih eventualnih sumnjivih promjena na flori parka i biti u kontaktu s nadležnim stručnim službama. Stoga je neprimjereno da bilo tko stvara paniku kod stanovništva kad je očito da za to za sada nema razloga.
hr Sun Feb 10 2019 16:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d22eaf629111c9afa8b45df/80
Foto: Pixabay

Split: Tri ministarstva potpisala sporazume o pomorskoj sigurnosti

Ministarstvo obrane, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo poljoprivrede potpisali su u splitskoj vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" tri sporazuma o pomorskoj sigurnosti, koji bi trebali unaprijediti sposobnosti Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže.
Prvi sporazum o zajedničkoj suradnji u provedbi Sporazuma o privremenom prijenosu sedam milijuna kuna vrijedne imovine Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) na brigu Hrvatske potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zatim su potpisali i sporazum o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže. Naime, EMSA je krajem lipnja na brigu Hrvatskoj predala dva kompleta opreme za suzbijanje onečišćenja mora koju će uskladištiti u splitskoj luci Lora, te je među ostalim koristiti i za obuku pripadnika Obalne straže.

Sporazum podrazumijeva da će MORH izdavati potvrde o ostvarenoj plovidbenoj službi i obnašanim dužnostima na brodovima HRM-a za sve članove posade vojnih brodova, a uz to će i oba ministarstva surađivati na usklađivanju i verifikaciji programa tečajeva koji se provode u središtu za obuku
HRM-a.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković svoj je potpis, uz onaj Krstičevićev, stavila na treći Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva.

Učinkovitiji nadzor

Krstičević je izrazio uvjerenje da će ovi sporazumi znatno unaprijediti sposobnost HRM-a i Obalne straže, te doprinijeti jačanju pomorske sigurnosti, a time i učinkovitijem nadzoru i zaštiti hrvatskih prava i interesa na moru.

"Vrijedna oprema daje novu sposobnost Obalnoj straži, a pomoći će očuvati Jadran čistim u slučaju bilo kakve pomorske nesreće", istaknuo je.

"Potpisom sporazuma HRM i Obalna straža dobivaju kvalitetno i osposobljeno osoblje spremno čuvati Jadran od bilo koje ugroze, a imat će priznat status kao i ostali pomorci. Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva, vrijedan 13 milijuna kuna, omogućit će da još kvalitetnije nadziremo Jadran. Ovo potvrđuje ozbiljan pristup ove Vlade prema sigurnosti naše domovine, a sve kako bi bili još jači i spremniji odgovoriti na bilo koji izazov", poručio je.

Veliki iskorak

Ministar Butković je rekao kako prvi sporazum znači veliki iskorak i sigurnost za obalu, turizam i gospodarstvo dok se ne nabave novi brodovi koji bi bili u funkciji zaštite od onečišćenja. Za drugi sporazum je kazao kako rješava opće uvjete pomorskih zvanja u ratnoj mornarici s onima u trgovačkoj mornarici.

"Pomorci su brend Hrvatske, to je nešto po čemu smo cijenjeni i traženi na svjetskom tržištu, zaključio je Butković.

Uskoro novi sporazum o nabavi četiri broda

O trećem sporazumu i nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te izvijestila da Hrvatska ima 219 ovlaštenih osoba koje čuvaju more od onečišćenja, ilegalnog ulova, nedozvoljenog ulaska stranih brodova. Najavila je da će uskoro potpisati novi sporazum o nabavi četiri broda u suradnji s Carinskom upravom.

"Posljednje dvije godine smo ugovorili šesterostruko veća sredstva kroz program, ugovorili smo više od 2100 projekata vrijednih više od 1,4 milijarde kuna, od kojih je već isplaćeno više od 660 milijuna kuna. Vjerujem da će i dalje biti bolje i učinkovitije", poručila je ministrica.
hr Tue Jul 23 2019 21:23:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Tjedan meteo upozorenja!

Tjedan prepun meteo upozorenja! Najprije zbog opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje i zbog kojeg je dobro podsjetiti se preporuka za zaštitu od velikih vrućina, a i zbog vrlo visokog UV indeksa - mjere jakosti sunčeva zračenja, zatim zbog olujnih nevremena koja se čine neprijepornima kada nam od petka počne dolaziti vlažniji i hladniji zrak na ovu odviše zagrijanu podlogu.
U Dalmaciji bez znatnije promjene - opasnost od toplinskog ostaje velika zbog najniže temperature oko 25 °C, a najviše od 33 do 36 °C. Ujutro ponegdje umjerena bura, od sredine dana većinom umjeren sjeverozapadnjak te malo do umjereno valovito more.

Na jugu Hrvatske ujutro ponovno može biti jake bure, a poslijepodne će puhati umjeren do jak sjeverozapadnjak, uz moguće valovito more. No prije nego zapuše sjeverozapadnjak temperatura će uz obilje sunca nerijetko premašiti 33 °C, a ponegdje dosezati i 36 °C pa je opasnost od toplinskog vala velika."

Do vikenda većinom sunčano i vruće, ali...

Uz pretežno sunčano vrijeme u četvrtak i petak opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje povećat će se i u unutrašnjosti, posebice u središnjoj Hrvatskoj, gdje najviša temperatura može dosezati i 35 °C, a noći bi mogle biti tople. No bit će sve nestabilnije, uz porast vjerojatnosti pljuskova i grmljavine, najprije u gorju, u petak i u središnjoj Hrvatskoj, zatim i u ostalim kopnenim krajevima, pa i na većini Jadrana, osobito na njegovom sjevernom dijelu. Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme.Bura će na Jadranu prestati, sjeverozapadnjak slabjeti i okretati na zapadnjak i jugozapadnjak, a zatim će zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.
hr Tue Jul 23 2019 18:17:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d372bc929111cd11c8b456a/80

Potpisani ugovori s udrugama mladih i za mlade

Nevjerojatna paleta aktivnosti koje pokazuju da naš grad pulsira, da mladi imaju fenomenalne kreativne ideje, a nama je dužnost i čast pomagati ih, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je danas u Gradskoj upravi s 19 predstavnika udruga mladih i za mlade potpisao ugovore o financijskoj potpori njihovih projekata.
Svake godine,kako je rekao, podižu se proračunska sredstva za realizaciju njihovih projektnih aktivnosti, a tako će se činiti i ubuduće. Ove godine u odnosu na 2016. iznosi su udvostručeni.

Riječ je o financijskim  sredstvima koje se dodjeljuju za realizaciju projekata temeljem provedenog Natječaja, a gradonačelnik Krstulović Opara ugovore je s predstavnicima udruga potpisivao u nazočnosti članova gradskog Savjeta mladih i gradske vijećnice Natalije Tafre Bazine, članice Komisije za suradnju s mladima.

Grad Split je 20. veljače 2019. godine objavio Natječaj za prijavu projekata udruga mladih i udruga za mlade za ostvarivanje prava na financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita za 2019. na kojeg je ukupno apliciralo 35 udruga. Administrativnu provjeru, odnosno ispunjavanje propisanih uvjeta Natječaja zadovoljilo je 29 udruga čiji su projekti proslijeđeni Povjerenstvu za ocjenjivanje prijavljenih projekata u Natječaju na daljnju obradu, odnosno ocjenjivanje.

Povjerenstvo za ocjenjivanje sastavilo je rang listu odabranih projekata temeljem koje je izrađen Zaključak o dodjeli financijske potpore, a potom su izrađeni pojedinačni Ugovori sa 19 predstavnika udruga.
hr Tue Jul 23 2019 17:46:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d37116529111c351c8b4591/80
Foto: Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije

Zračne snage gase požar kod Vodica

Zračne snage ostvarile su 475 letova i 85 sati naleta, izbacile 2300 tone vode te su prevezle 14 vatrogasaca i osam tona opreme do požarišta

Dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u utorak, 23. srpnja 2019. godine u akciju gašenja požara na području Mrdakovica-Benkovačka cesta u zaleđu Vodica u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno s 22. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 15 požara  (devet u Šibensko-kninskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 11 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile 475 letova, oko 85 sati naleta, izbacile oko 2300 tone vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara, tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 11 puta.

Ukupno je u 2019. godini (od 1. siječnja) zaprimljeno 80 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažiranjem PP NOS OS RH, a realizirano je 76 zahtjeva. Na navedenim zadaćama ostvareno je 1269 letova i 203:50:00 sati naleta, pri čemu je izbačeno ukupno 6168 tone vode te je prevezeno 14 osoba i osam tona tereta.


hr Tue Jul 23 2019 15:55:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .