Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6041d70e4938dda38b4612/80

Turska kula – najveća i najljepša zelena oaza u Splitu bez potkornjaka

Stanovnici Lovreta, dnevni posjetitelji sa svojim ljubimcima, brojni volonteri kao i djeca iz vrtića i osnovnih škola kad je lijepo vrijeme, redovito posjećuju Tursku kulu – najveći i najljepši park u centru Splita koji sadrži nekoliko tisuća borova, čempresa i ostalih stabljika i biljaka.
U 2015. trebalo je pola godine brojnim volonterima da u okviru projekta „Čista i uređena Turska kula“ očiste i urede potpuno zapuštenu i neprohodnu Tusku kulu (oko 25 hektara) od komunalnog i biološkog otpada. Park je očišćen i uređen do te mjere da omogućava posjetiteljima prohodnost, vidljivost i šetnju po svim dijelovima parka bez straha od bilo čega. Čak imaju doslovno pristup do svakog bora, čempresa ili nekog drugog stabla.

 I brojni ljubimci, posebno psi, trčkaraju i skakuću po cijelom parku što prije volonterske akcije nije bilo moguće. Isti je slučaj i s malom djecom iz vrtića koja organizirano dolaze sa svojim tetama, razdragano trčkaraju po svim dijelovima parka. Ako jaka bura povremeno i obori neki tanji i manje otporniji bor odmah se to dojavi Parkovima i nasadima ili eventualno vatrogascima koji ga brzo uklone.

Svaka promjena u parku ili na stablima koja se eventualno uoči, dojavi se nadležnim institucijama ili ih posjetitelji sami uklone (npr. suhe grane, otpale šiške, manji komadi otpada koji dolete nošeni vjetrom ili ih neki od nemarnih posjetitelja ostave u parku). Iako je park udaljen od Marjana oko 800 m zračne linije ipak na zadovoljstvo svih ljubitelja i posjetitelja Turske kule, park odolijeva za sada svim vrstama šumskih nametnika jer bi to uz očišćeni i uređeni park bilo dobro vidljivo. Dapače, sve su krošnje stabala u potpunosti zelene što pokazuju najnovije uzete brojne fotografije iz svih dijelova parka.

 Ako bi eventualno i došlo do dolaska potkornjaka u tako uređeni park, to bi posjetitelji vjerojatno brzo uočili (svježe rupe u kori debla bora, njena eventualna nabreklost uz istovremeno otpadanje kao i znakovi sušenja krošnje), te bi odmah prijavili stručnim službama grada. U slučaju pozitivne dijagnoze oboljelo stablo bi se što prije uklonilo i time spriječilo daljnje širenje potkornjaka. Zato nas čudi da neki „samozvani stručnjaci“ koji nikad nisu pomagali u volonterskim akcijama ni na Marjanu ni na Turskoj kuli, uznemiruju građane izjavama o eventualnoj  sumnji u dolazak potkornjaka u park što nitko nije dokazao niti je to do sada vidljivo na bilo kojem stablu. Očito opečeni na primjeru Marjana dolaze puhati na hladno u parku Turske kule, što je potpuno neprimjereno jer nepotrebno stvaraju uzbunu i paniku kod građana. 

 Turska kula je u cijelosti lijepa i zdrava zelena oaza bez ikakvih vidljivih znakova  neke šumske bolesti. Na početku volonterskih radova na Turskoj kuli prvi zadatak je bio ukloniti desetke  zatečenih osušenih  borova, čempresa i ostalih stabala koji su se dugi niz godina nalazili  u takvom stanju, jer nitko službeno nije vodio brigu o parku..

Normalno je za svaku šumu, pogotovo zapuštenu, u kojoj ima na tisuće stabala da će neki bor zbog starosti ili bilo kojih drugih razloga osušiti se. U tom slučaju trebalo bi ga što prije ukloniti jer ga iz estetskih razloga nije lijepo za vidjeti, privlači razne nametnike koji se drvom hrane, a u slučaju požara gorio bi jače i brže od ostalih zelenih borova. Tako ostali su samo zdravi i zeleni borovi, čempresi i ostala stabla u kojima danas posjetitelji parka uživaju.

Nakon volonterske akcije na Marjanu 2014, u kojoj je sudjelovalo oko 1500 volontera u okviru projekta "Čist i uređen Marjan" po kojem je pošumljeni dio Marjana (180 hektara) bio podijeljen na 900 fiktivnih parcela po 2000 metra kvadratna svaka, bivša uprava JU Marjan nije dala suglasnost nastavku početne akcije prema projektu koji bi omogućio čišćenje i estetsko uređenje čitavog pošumljenog dijela Marjana što bi možda spriječilo dolazak potkornjaka, a u slučaju njegovog eventualnog dolaska brzo bi se svaki slučaj dijagnosticirao i sanirao i tako spriječilo njegovo širenje što se nažalost sada događa.

 Fiktivna parcela br.14 (100 m od prve vode) najbolje pokazuje kako je približno trebao izgledati cijeli Marjan da je projekt realiziran do kraja.Volonteri i ostali posjetitelji Turske kule će kao i do sada redovito nadzirati park u nastojanju uočavanja svih vidljivih oštećenja i ostalih eventualnih sumnjivih promjena na flori parka i biti u kontaktu s nadležnim stručnim službama. Stoga je neprimjereno da bilo tko stvara paniku kod stanovništva kad je očito da za to za sada nema razloga.
hr Sun Feb 10 2019 16:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Čak 400.000 automobila u Hrvatskoj predstavlja velik rizik u prometu, evo i zašto

Za velik broj prometnih nesreća, krivca možemo tražiti i u starom voznom parku. Hrvatski vozni park u prosjeku je star 13 godina, a čak 400 tisuća vozila nema suvremeni sustav za kočenje.

Kočnice štekaju na domaćim cestama. Zbog svoje starosti, trećina vozila ne prolazi tehnički. Padaju upravo na najvažnijem sustavu, onom za kočenje.

To su automobili koji nisu opremljeni niti čak ABS kočnim sustavom, a da ne govorimo o modernim ESP sustavima'', rekao je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Godišnje je registrirano nešto više od dva milijuna vozila. Gotovo pola milijuna, ne prolazi tehnički zbog raznih kvarova. Nisu samo kočnice razlog.

- Tako smo prošle godine s ceste eliminirali više od 60 tisuća automobila, s lošim pneumaticima. Također smo 120-130 tisuća automobila maknuli s ceste, kod njih smo uočili teže nedostatke na kočionom sustavu kao što su razlika kočenja lijeve i desne strane na istoj osovini automobila'', kaže Pejić.

Zabrinjava i povećanje broja uvoznih polovnih automobila, čija je sigurnost upitna. Tomu se može stati na kraj.

- Da se uvede sustav u kojem će se dodatno smanjiti trošarine za vozila mlađa od pet ili sedam godina. a svakako da se dodatno penaliziraju vozila starija od sedam godina čime bi, ja vjerujem došlo do pomlađivanja relativno starog hrvatskog voznog parka'', rekao je Pero Klarić, trgovac automobilima.

Postoje i drugi načini. ''Država mora odlučiti što u budućnosti želi. Na neki način mora honorirati kupce novih automobila na način da ima da nekakvu poreznu olakšicu, a ne da plaćaju veći porez nego vlasnici rabljenih automobila'', rekao je Kristijan Tićak iz AMS-a.

I dok novi automobili imaju moderne sigurnosne sustave, većini naših vozača, to je daleka budućnost. Tek rijetki uživaju, blagodati sigurnih vozila.

- To su uređaji za automatsko kočenje u slučaju nailaska na nekakvu kolonu koja je zaustavljena, zatim uređaj za izbjegavanja pješaka ako pješak iznenada izleti ispred vozila, zatim uređaj za prepoznavanje pješaka u noćnim uvjetima, svi ti uređaji mogu značajno povećati sigurnost prometa, a danas nisu više toliko skupi'', rekao je Marko Šoštarić, prometni stručnjak.

A upravo bi ti sustavi trebali smanjiti broj stradalih u prometu i to za pedeset posto, piše dnevnik.hr

hr Sat Apr 20 2019 22:03:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Evo kako će raditi trgovine za produženi vikend

Sve trgovine bit će zatvorene na Uskrs, ali neke će ipak raditi na Uskrsni ponedjeljak
Ni Konzum ni Lidl neće raditi ni na Uskrsni ponedjeljak.

Spar i Interspar neće raditi na Uskrs, ali će neke poslovnice raditi na Uskrsni ponedjeljak do 14 sati. Ovdje možete provjeriti koje će trgovine raditi.

Kaufland će na Uskrsni ponedjeljak raditi do 16 sati.

Plodine će u ponedjeljak raditi prema nedjeljnom radnom vremenu. Ovdje možete doznati kako će raditi pojedine trgovine.
hr Sat Apr 20 2019 18:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb2c3a29111cf2528b45e9/80
Foto: Sever Weather Europe)

Iz Sahare nam dolazi pješčani oblak: Trebamo li se brinuti?

Zanimljivo je i to da je i prije točno godinu dana nad Hrvatskom prošao oblak saharske prašine

Iznimno velike količine saharske prašine stići će u zapadnu Europu i zapadni Mediteran ovog vikenda. Francuska, dijelovi Španjolske i Portugala, osobito Balearski otoci, Korzika, Sardinija, Sicilija, veliki dijelovi Apeninskog poluotoka, Malta, kao i dijelovi Beneluxa i zapadnog Mediterana imat će nebo prepuno saharske prašine, javlja Severe Weather Europe.

Daleko najviše prašine zahvatit će zapadni Mediterana, odakle će nastaviti padati prema sjeveru. Kako će prašina putovati Mediteranom i početkom idućeg tjedna, tako neće zaobići ni Hrvatsku.

Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja za DNEVNIK.hr objasnio je da se to događa nekoliko puta godišnje. '

- To ovisi o intenzitetu prodora koji nam stiže. Najčešće se događa kad neka ciklona uspije s donje strane povući baš pijesak iz Sahare i dignuti ga u višu atmosferu koja onda to prenese nama. Kod nas je to, recimo, povezano s jakom i olujnom južinom.

Ono što se kod nas zapravo dogodi je da automobili često budu prljavi. Češće se to događa na Jadranu, u Dalmaciji, nego što dođe do kopnenog dijela unutrašnjosti. A onda se i ta prašina zna ponekad pomiješati s peludi. Onda ako padne kiša, čak i par kapi, obično to bude u tom smislu da vam više zaprlja auto. S obzirom da su to jako kratke epizode i ne traje nešto dugo, onda to ne stvara nekakve zdravstvene poteškoće ili tegobe. - objasnio Darijo Brzoja.

- Ova južina će sada trajati nekoliko dana pa je sada samo pitanje kako će ti sustavi biti posloženi, koliko će tog pijeska doći. To je situacija koja se češće događa u Grčkoj, na Kreti i južnijem Sredozemlju, pa čak i Španjolskoj jer je dosta blizu Africi. A kod nas nije tako često. U principu je kod nas najzanimljivije jer se zaprlja auto ili ako se dogodi zimi kada pada snijeg, pa snijeg bude malo drugačije boje. - dodaje Brzoja.

Zanimljivo je i to da je i prije točno godinu dana nad Hrvatskom prošao oblak saharske prašine. - piše DNEVNIK.hr

hr Sat Apr 20 2019 16:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb16e029111cc9538b4579/80
Foto: Pixabay

Forum mladih SDP Split čestitao svjetski dan marihuane: "Zalažemo se za potpunu legalizaciju"

Diljem svijeta ljudi se okupljaju kako bi pušili i prosvjedovali za legalizaciju marihuane
Danas se obilježava (neslužbeni) svjetski dan marihuane ili 420 Day. 

Diljem svijeta ljudi se okupljaju kako bi pušili, ali isto tako i prosvjedovali za legalizaciju marihuane.

Obilježavanju ovog datuma pridružili su se i iz Foruma Mladih SDP Split.

- Čestitamo svima 420 Day uz poruku da se zalažemo za potpunu legalizaciju marihuane za korištenje u osobne svrhe! Smatramo kako je uporaba marihuane stvar osobne slobode, ali i kako bi to bila vrlo isplativa stvar za zemlju koja živi od turizma.

Uostalom danas je Slavonija pusta i prazna, a možda je baš uzgoj i prodaja kanabisa nešto što bi donijelo nova radna mjesta i novi zamah posrnuloj poljoprivredi. Sretan 420! - poručili su.


hr Sat Apr 20 2019 14:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .