Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6041d70e4938dda38b4612/80

Turska kula – najveća i najljepša zelena oaza u Splitu bez potkornjaka

Stanovnici Lovreta, dnevni posjetitelji sa svojim ljubimcima, brojni volonteri kao i djeca iz vrtića i osnovnih škola kad je lijepo vrijeme, redovito posjećuju Tursku kulu – najveći i najljepši park u centru Splita koji sadrži nekoliko tisuća borova, čempresa i ostalih stabljika i biljaka.
U 2015. trebalo je pola godine brojnim volonterima da u okviru projekta „Čista i uređena Turska kula“ očiste i urede potpuno zapuštenu i neprohodnu Tusku kulu (oko 25 hektara) od komunalnog i biološkog otpada. Park je očišćen i uređen do te mjere da omogućava posjetiteljima prohodnost, vidljivost i šetnju po svim dijelovima parka bez straha od bilo čega. Čak imaju doslovno pristup do svakog bora, čempresa ili nekog drugog stabla.

 I brojni ljubimci, posebno psi, trčkaraju i skakuću po cijelom parku što prije volonterske akcije nije bilo moguće. Isti je slučaj i s malom djecom iz vrtića koja organizirano dolaze sa svojim tetama, razdragano trčkaraju po svim dijelovima parka. Ako jaka bura povremeno i obori neki tanji i manje otporniji bor odmah se to dojavi Parkovima i nasadima ili eventualno vatrogascima koji ga brzo uklone.

Svaka promjena u parku ili na stablima koja se eventualno uoči, dojavi se nadležnim institucijama ili ih posjetitelji sami uklone (npr. suhe grane, otpale šiške, manji komadi otpada koji dolete nošeni vjetrom ili ih neki od nemarnih posjetitelja ostave u parku). Iako je park udaljen od Marjana oko 800 m zračne linije ipak na zadovoljstvo svih ljubitelja i posjetitelja Turske kule, park odolijeva za sada svim vrstama šumskih nametnika jer bi to uz očišćeni i uređeni park bilo dobro vidljivo. Dapače, sve su krošnje stabala u potpunosti zelene što pokazuju najnovije uzete brojne fotografije iz svih dijelova parka.

 Ako bi eventualno i došlo do dolaska potkornjaka u tako uređeni park, to bi posjetitelji vjerojatno brzo uočili (svježe rupe u kori debla bora, njena eventualna nabreklost uz istovremeno otpadanje kao i znakovi sušenja krošnje), te bi odmah prijavili stručnim službama grada. U slučaju pozitivne dijagnoze oboljelo stablo bi se što prije uklonilo i time spriječilo daljnje širenje potkornjaka. Zato nas čudi da neki „samozvani stručnjaci“ koji nikad nisu pomagali u volonterskim akcijama ni na Marjanu ni na Turskoj kuli, uznemiruju građane izjavama o eventualnoj  sumnji u dolazak potkornjaka u park što nitko nije dokazao niti je to do sada vidljivo na bilo kojem stablu. Očito opečeni na primjeru Marjana dolaze puhati na hladno u parku Turske kule, što je potpuno neprimjereno jer nepotrebno stvaraju uzbunu i paniku kod građana. 

 Turska kula je u cijelosti lijepa i zdrava zelena oaza bez ikakvih vidljivih znakova  neke šumske bolesti. Na početku volonterskih radova na Turskoj kuli prvi zadatak je bio ukloniti desetke  zatečenih osušenih  borova, čempresa i ostalih stabala koji su se dugi niz godina nalazili  u takvom stanju, jer nitko službeno nije vodio brigu o parku..

Normalno je za svaku šumu, pogotovo zapuštenu, u kojoj ima na tisuće stabala da će neki bor zbog starosti ili bilo kojih drugih razloga osušiti se. U tom slučaju trebalo bi ga što prije ukloniti jer ga iz estetskih razloga nije lijepo za vidjeti, privlači razne nametnike koji se drvom hrane, a u slučaju požara gorio bi jače i brže od ostalih zelenih borova. Tako ostali su samo zdravi i zeleni borovi, čempresi i ostala stabla u kojima danas posjetitelji parka uživaju.

Nakon volonterske akcije na Marjanu 2014, u kojoj je sudjelovalo oko 1500 volontera u okviru projekta "Čist i uređen Marjan" po kojem je pošumljeni dio Marjana (180 hektara) bio podijeljen na 900 fiktivnih parcela po 2000 metra kvadratna svaka, bivša uprava JU Marjan nije dala suglasnost nastavku početne akcije prema projektu koji bi omogućio čišćenje i estetsko uređenje čitavog pošumljenog dijela Marjana što bi možda spriječilo dolazak potkornjaka, a u slučaju njegovog eventualnog dolaska brzo bi se svaki slučaj dijagnosticirao i sanirao i tako spriječilo njegovo širenje što se nažalost sada događa.

 Fiktivna parcela br.14 (100 m od prve vode) najbolje pokazuje kako je približno trebao izgledati cijeli Marjan da je projekt realiziran do kraja.Volonteri i ostali posjetitelji Turske kule će kao i do sada redovito nadzirati park u nastojanju uočavanja svih vidljivih oštećenja i ostalih eventualnih sumnjivih promjena na flori parka i biti u kontaktu s nadležnim stručnim službama. Stoga je neprimjereno da bilo tko stvara paniku kod stanovništva kad je očito da za to za sada nema razloga.
hr Sun Feb 10 2019 16:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c718acb0e493842b98b45f0/80
Foto: Screenshot / YouTube

VIDEO Bura uzburkala more, valovi "okupali" otok Brač

Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke
Današnji dan u Dalmaciji obilježila je najjača bura ovog stoljeća. Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke, u ovom slučaju otok Brač.

Na društvenim mrežama objavljen je video bure koja je "bacala" valove nekoliko metara u zrak te tako mjesto Pučišća u potpunosti okupalo. 

Pogledajte video: 


hr Sat Feb 23 2019 19:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c717cf50e4938f5b68b4668/80

Prijem za župana Posavca: Međimurci na Splitskom polumaratonu

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama

Sutrašnji splitski polumaraton trčat će i župan Međimurske županije Matija Posavec, a po dolasku u Split danas ga je u Banovini ugostio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Uz župana Posavca prijemu su nazočili i članovi Atletskog kluba Međimurje na čelu s predsjednikom Mariom Dobšom.

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poželio je svima dobrodošlicu i sportsku sreću u sutrašnjoj utrci. Rekao je kako je od jutra u obilasku grada, da sve funkcionira unatoč snažnoj buri te da će se zahvaljujući žurnim službama koje su od sinoć na terenu i volonterima koji će sutra pripomoći u organizaciji, 19. splitski polumaraton otrčati bez ikakvih problema.

Župan Posavec pozvao je splitske trkače na uzvratni posjet 28. travnja kada se održava 3. čakovečki polumaraton Zrinskih.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu, međimursku delegaciju pozdravile su Iris Jurčić i Mariana Pivalica ispred Organizacijskog odbora Splitskog polumaratona.

hr Sat Feb 23 2019 18:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c715d930e493839b78b4699/80
Foto: Info Vodice

Požar kod Vodica: Vatra se širi te je zaprijetila kućama

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera

Vatra je prešla brdo te je zaprijetila kućama u Tribunju koji je obavijem dimom. - javlja Info Vodice

Od Marka Grubelića, načelnika općine Tribunj koji je u patroli s Ivicom Begićem, zapovjednikom JVP Vodice saznaje se kako su se 30 do 40 pripadnika Civilne zaštite zajedno s mlađim mještanima Tribunja uputili prema brdu Križine s vodenim naprtnjačama. 

Oni zajedno s vatrogasnim snagama gase požar i u stanju su pripravnosti ako se vatra približi kućama. 

Ranije objavljeno

Požar koji je planuo nešto iza 11 sati poviše Orlovih krugova – Vitrenice, kod Vodica, zbog jake bure rasplamsao se te se proširio na cijelu južnu stranu brda Mrzanac. Tribunj je obavijen gustim dimom.

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera. 

- Situacija je takva da ne možemo dobiti zračne snage koje bi gasile požar. Sve snage su na terenu, međutim požar nije moguće gasiti. U ovom trenutku prioritet nam je da branimo kuće i objekte od požara i u tome dajemo sve od sebe. – saznaje Info Vodice od Ivice Begića, zapovjednika JVP Vodice.hr Sat Feb 23 2019 18:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587010361eea8f3acb8b457c/80

Magistrala konačno otvorena za sav promet! Dio vatrogasaca ostaje kod Jasenova, ostali žure na nove intervencije

U požaru koji od pet sati jutros gori na predjelu Jasenova kod Grebaštice, planulo je dvadesetak hektara trave i niskog raslinja, doznajemo u šibenskim hitnim službama.

Jadranska magistrala između Šibenika i Primoštena otvorena je u subotu oko 11 sati za sav promet nakon što je zbog požara na predjelu Jasenovo tijekom noći bila potpuno zatvorena, a ujutro se promet tom cestom odvijao naizmjenice jednim kolničkim rakom, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Šibenik.

Požar koji je planuo noćas oko 4,40 sati na području između Jasenova i Grebaštice kod Šibenika lokaliziran je u prijepodnevnim satima, ali vatrogasci će zbog olujne bure ostati tamo tijekom cijeloga dana i nadzirati opožareni prostor.

Izgorjelo je oko 24 hektara površine, uglavnom niskog raslinja, ali stradala je i jedna borova šuma uz kamp na tom području koji su vatrogasci uspjeli obraniti, tako da vatra nije zahvatila unutrašnje objekte, kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

- Na terenu je u tijeku smjena ljudstva koje ostaje tamo zbog opasnosti da vjetar ne razbukta vatru, ali dio vatrogasaca moramo raspodijeliti na druge intervencije. Imamo još jedan požar na području Sedramića te novi požar na otvorenom prostoru kod Vodica. Također, tijekom noći i jutra bilo je dvadesetak intervencija zbog stabala, stupova i reklamnih panoa koje je porušila bura, a takve dojave stižu nam i sada - kaže zapovjednik Milošević.

Uzrok požara kod Jasenova moglo bi biti iskrenje iz jedne električne žice, ali to tek utvrđuje šibenska policija, piše sibenik.in

hr Sat Feb 23 2019 13:37:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .