Doznajte koliko doista zrači vaš pametni telefon

Rasprave o tome zrače li pametni telefoni (a i mobiteli prije njih) i koliko vode se već godinama. I dok proizvođači tvrde da su njihovi uređaji sigurni i u skladu sa svim propisima, liječnici ipak upozoravaju kako bismo trebali biti oprezni prilikom dugotrajnog korištenja pametnih telefona, piše zimo.hr.

Njemački savezni ured za zaštitu od zračenja napravio je bazu velikog broja najpopularnijih pametnih telefona i razine zračenja koji svaki od njih emitira.

Neki od uređaja zaista emitiraju visoke frekvencije, pogotovo tijekom telefonskog poziva, dok su drugi puno pristojniji i mogli bi se okarakterizirati kao bezopasni.

Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP) još je 1998. preporučila kako SAR odnosno specifični nivo apsorpcije elektromagnetskog zračenja ne bi smio prijeći dva vata po kilogramu.

Iako niti jedan pametni telefon, koji se trenutno nalazi na tržištu, ne prelazi tu razinu, neki su bliže toj granici od drugih.

Među uređajima koji najviše zrače tijekom razgovora nalaze se modeli OnePlusa, Huaweia, Nokie, ali i Appleov iPhone.

S druge strane, najmanje zrače modeli Samsunga, Googlea, ZTE- i LG-a.

Želite li provjeriti koliko je vaš pametni telefon opasan za vaše zdravlje, posjetiti stranice BfS-a, uz napomenu da se u bazi ne nalaze baš svi modeli svih proizvođača, već oni koji su najpopularniji i najprodavaniji u Njemačkoj.

POSLJEDNJE DODANO: