Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Zaba poskupila naknade 50 posto, i to bez ikakvog obrazloženja

Banka je istodobno ukinula i klasičnu, obiteljsku i obitelj plus te senior lepezu i ti se paketi više neće moći ugovarati, ali ih postojeći korisnici i dalje mogu imati

Bez ikakvog obrazloženja Zagrebačka je banka povećala većinu naknada za korištenje paketa usluga svojih klijenata čak 50%! Optimum paket sad je umjesto 20 iznosi 30 kn, ekspert je s 40 skočio na 60, senior lepeza s 10 na 15, moderni platni asistent s 20 na 30 kuna, a nešto je manje poskupjela studentska lepeza koja umjesto 5 sada stoji 7 kuna mjesečno, što je rast od 40%.

Istina, za seniore je paket proširen m-zabom i dvije besplatne transakcije, a platni asistent uključuje i izdavanje MasterCarda, no drugih pogodnosti i opravdanja za ovakvo, iznimno visoko poskupljenje nema.

Banka je istodobno ukinula i klasičnu, obiteljsku i obitelj plus te senior lepezu i ti se paketi više neće moći ugovarati, ali ih postojeći korisnici i dalje mogu imati.

Poskupili su i niz drugih pojedinačnih naknada, uglavnom za 50%, uveli naknadu za oštećenje ili gubitak tokena od 60 kn koja se dosad nije plaćala, no pojeftinili su naknadu za trajni nalog za obročno plaćanje s 1 na 0,2% iznosa.

Nove tarife vrijede od 20. rujna, a klijente su o izmjenama obavijestili dva mjeseca ranije, kako kažu, uobičajenim kanalima.

Naknade su povećale i neke druge banke: RBA od srpnja za flexi plus pakete, od 7 do 34%, pa sad flexi start stoji 29 umjesto 22 kn (31% rasta cijene), fleksi ideal poskupio je s 44 na 59 kn (34%), fleksi premium s 77 na 89 kn (15%), premium plus s 99 na 109 kn (10%), gold sa 77 na 89 kn (15%), link sa 69 na 79 kn (14%), fit s 55 na 59 kn (7%), special s 49 na 55 kn (12%), a special plus s 89 na 99 kn mjesečno (11%).

Nisu dirali senior paket za umirovljenike – on je i dalje 11 kn mjesečno, a studentski se koristi bez naknade.

Od 2,5 do 17% „inflacije” ima i Addiko od 24. rujna, kad je basic paketu podigao cijenu s 29 na 34 kn (17%), smartu s 55 na 59 kn (7%) te goldu sa 77 na 79 kn mjesečno (2,5%). Isti je ostao platinum – 104 kn.

OTP je smanjio cijenu paketa za socijalno osjetljivu kategoriju sa 7 na 1 kn te uveo naknadu za otkup efektivne valute od 25 kn po transakciji u prosincu 2018. Cijene paketa nisu već dugo mijenjali PBZ i Erste, a HPB nijednom od uvođenja. Erste je nedavno uvela naknadu za izdavanje display kartice od 100 kuna.

Dok se, jačanjem kriterija zaštite potrošača, uslijed kolektivne tužbe u slučaju franak, definiranje kamatne stope moralo vezati uz referentnu kamatnu stopu, a HNB je uveo usporedne tablice kamatnih stopa po bankama za iste vrste kredita, uvođenje usporedbe cijena naknada nije zapravo kvalitativno značilo nikakav pomak jer za definiranje njihove cijene ne postoje nikakvi logični, niti javnosti i klijentima transparentni kriteriji.

U OTP-u navode tek da u troškove resursa računaju radne sate djelatnika i troškove održavanja sustava, poštarinu kod obavještavanja klijenata te cijenu manipulacije gotovinom.

Što zapravo ništa ne govori o strukturi naknada. Kad se guvernera svojedobno o tome pitalo, lakonski je poručio da – svaki pekar ima pravo odrediti cijenu kruha, a kupac – bira, piše Poslovni dnevnik.

hr Thu Oct 17 2019 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd6928829111c34fa8b45a8/80

Općina Šestanovac dobila pametnu klupu namijenjenoj biciklistima

Turistička zajednica Općine Šestanovac u suradnji s tvrtkom „Include“ mladog solinskog poduzetnika Ivana Mrvoša, obogatila je svoju turističku ponudu pametnom klupom namijenjenom za bicikliste. Tako je postala prva općina u Hrvatskoj s tom fantastičnom inovacijom.

Pametna klupa namijenjena za bicikliste ima niz funkcija. Prvotno služi za servis bicikla pa tako sadrži kompresor i alat namijenjen za popravak bicikala i punjenje električnih bicikala strujom, a ima i ugrađene senzore za prikupljanje i analizu podataka o broju bicikala, operativnosti različitih komponenti i atmosferskim uvjetima. Nadalje, ima besplatan Wi-Fi sustav koji se automatski spaja na internet stanicu TZ Šestanovac, a služi i kao noćna rasvjeta.

Sredstva za realizaciju ovog projekta u potpunosti su osigurana putem natječaja „Projekt razvoja turizma na nerazvijenim područjima s naglaskom na dalmatinsku Zagoru“ kojeg je raspisala Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Projekt je usklađen s Strategijom razvoja turizma RH do 2020. te Strategijom razvoja ruralnog turizma SDŽ, a upravo su cikloturisti ciljana skupina turista u tim strategijama u kontekstu razvoja selektivnih oblika turizma. 

„Primjena novih i sofisticiranih trendova poput ovog projekta značajno doprinosi cikloturizmu na ovom području. Turiste sve više privlače posebni oblici turizma, gdje nastojimo iskoristit potencijal za daljnji razvoj turističke ponude kreiranjem specijaliziranih proizvoda. Turistička zajednice Splitsko-dalmatinske županije je prepoznala važnosti projekta uređenja biciklističkih odmorišta i staza, a osim toga dodatni sadržaj na biciklističkim stazama pomaže u promociji istih. Klupa Monna je postavljena u suradnji i suglasnosti s Općinom Šestanovac na mjesto koje je osmišljeno je kao svojevrsna odmorište i Info zona“, rekao je direktor Turističke zajednice Šestanovac g. Marko Antonije Bitanga.

hr Thu Nov 21 2019 14:35:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd68acf29111c5ef98b45c0/80

HGK: UNESCO znak nije samo prestiž već i obaveza

HGK - Županijska komora Split postala dio europske Mirabilia mreže
Europska mreža UNESCO zaštićenih manje poznatih lokaliteta Mirabilia, koja je osnovana 2012. godine u Italiji, u procesu je širenja prema ostalim europskim državama. Mirabilia promovira teritorije i rute UNESCO zaštićenih, manje poznatih lokaliteta te omogućava turistima da se pored boravka u velikim i čuvenim turističkim destinacijama istovremeno upoznaju i s drugim, manje poznatim a vrijednim UNESCO mjestima.

Veliki je potencijal ove platforme koja nudi niz mogućnosti za razvoj novih kulturno-turističkih ruta i programa, koji su turistima zanimljivi tijekom cijele godine, čime se u konačnici jača turizam na području cijele Europe. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u talijanskoj Materi, od 18. studenoga članica ove respektabilne i značajne platforme postala je i HGK - Županijska komora Split.

Pristupanjem splitske Komore Mirabiliji 13,5 tisuća njenih članica dobiva mogućnost stvaranja novih proizvoda i povezivanja preko više od 50 gospodarskih komora EU. Memorandum je ispred Hrvatske gospodarske komore potpisao predsjednik HGK –Županijske komore Split Joze Tomaš, koji je istaknuo da Splitsko-dalmatinska županija svojim bogatstvom u UNESCO zaštićenim lokalitetima nudi brojne mogućnosti suradnje na ovom području.

- Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo sreću živjeti i raditi u županiji u kojoj su četiri od ukupno deset UNESCO-ovih lokaliteta na području Hrvatske. To je bogatstvo i blagodat, ali također i obveza, jer je na nama da tu baštinu zaštitimo i sačuvamo te istovremeno na najbolji način promoviramo i naslijeđeno unaprijedimo pazeći na održivost destinacije, rekao je Tomaš.

Umrežavanjem manje poznatih lokaliteta s popularnim turističkim gradovima ujedno se gostima nude novi, dodatni sadržaji i inovativni pristup, a gospodarske komore su tu da prepoznaju ove nove niše i sadržaje te ih putem zajedničkih projekata apliciraju na fondove EU, naglasio je Joze Tomaš.

Pored splitske Komore, interes za pristupanje mreži su iskazale i komore iz Francuske, Španjolske, Grčke, Bugarske i Srbije te je ova inicijativa sada proširena na više od 50 komora od Španjolske do Bugarske. Mreži se također priključio i Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, koji je ŽK Split osnovala, a danas okuplja više od 40 komora iz osam zemalja regije, što Mirabiliji daje novu, dodatnu težinu, jednako kao i podrška koju je ovom projektu iskazao i glavni tajnik udruženja europskih gospodarskih komora Eurochambresa Arnaldo Abruzzini.

HGK - Županijska komora Split je pri mreži Mirabilia ujedno i dio radne grupe za suradnju s upravljačkim tijelima UNESCO zaštićenih područja, koja provodi niz aktivnosti povezivanja s UNESCO tijelima upravljanja te podizanja svijesti na temu održivog turizma u destinaciji. Za domaćina dvodnevnog Mirabilia događanja i svečanosti pokretanja europske Mirabilia mreže odabran je grad Matera, Europska prijestolnica kulture 2019. godine.

18. i 19.studenog u Materi su se okupili svi sudionici Mirabilije na konferenciji “Održivi i inovativni poslovni modeli za promociju UNESCO lokaliteta, kreativne kulture i turizma diljem Europe“, a kruna događanja bilo je upravo navedeno potpisivanje Memoranduma razumijevanja s novim komorama članicama.
hr Thu Nov 21 2019 14:02:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcec66629111cc1ed8b4586/80

Mala škola poduzetništva za žene: "Potrebno je poticati žene na poduzetničke aktivnosti"

Na radionici su sudionice dobile informacije o svim temama koje su im važne za pokretanje poslovne aktivnosti, kao i unapređenje iste

U Splitu je završena dvodnevna edukacija Mala škola poduzetništva za žene, na kojoj je sudjelovalo te certifikat o uspješno završenoj edukaciji dobilo više od 30 žena. Mahom su to poduzetnice početnice, ali i nezaposlene žene s različitim poslovnim idejama.

- Cilj Male škole bio je pružiti sadašnjim i budućim poduzetnicama nova znanja i vještine potrebne bilo za pokretanje bilo za unapređenje poslovanja. Sudionicama radionice svoja su iskustva i savjete prenije iskusne predavačice, i same vlasnice tvrtki, kako bi im pomogle da izbjegnu početničke greške i budu još bolje u svom poslu. - poručila je Antonija Bašić, viša stručna suradnica u HGK – Županijskoj komori Split.

Predavačice na radionicama su bile Ivana Radić i Aleksandra Carvalho.  Ivana Radić je predsjednica udruge Međunarodne mreže poslovnih žena te direktorica Presentcommunications d.o.o., koja se bavi konzultacijama iz područja leadershipa, organizacije, podizanja profitabilnosti te prodaje. Aleksandra Carvalho je direktorica društva Mereor d.o.o. za računovodstvene usluge, savjetovanje te menadžersko izvještavanje.

Na radionici su sudionice dobile informacije o svim temama koje su im važne za pokretanje poslovne aktivnosti, kao i unapređenje iste. Što je potrebno za početak i kako početi, kako odabrati računovodstveni servis, prezentirati se na društvenim mrežama te kako formirati cijene, samo su neka od pitanja na koje su sudionice dobile odgovor.

Općenito govoreći, poduzetništvu žena je potreban inovativniji pristup kako bi se realizirale ideje i ciljevi te zajedničko djelovanje tj. udruživanje i sinergija na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. U Hrvatskoj su žene vlasnice 21,9% tvrtki, ali nažalost to je još uvijek premalo da bismo govorili o ravnopravnosti u poduzetničkom svijetu. 

U poduzetništvu treba inzistirati na povećanju udjela žena, jer provoditi bilo kakve promjene bez ravnopravne zastupljenosti žena znači ne uključiti polovicu stanovništva u iste. Načini na koje možemo osigurati veći udio žena u poduzetništvu i na tržištu rada su poticanje žena na zapošljavanje konkretnim mjerama, edukacijama te otklanjanjem svake vrste diskriminacije na radnom mjestu.

hr Fri Nov 15 2019 16:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dce919229111c6bed8b4589/80

Veliki interes za programe financiranja smještajnih kapaciteta

Ovakvim događajima Komora ostvaruje svoju ulogu i cilj te u punom smislu riječi opravdava naziv kuće dalmatinskog i hrvatskog gospodarstva.

Više od stotinu sudionika koji su do posljednjeg mjesta ispunili veliku dvoranu HGK – Županijske komore Split kako bi se informirali o modelima financiranja smještajnih kapaciteta, pokazatelj su ozbiljne pripreme iznajmljivača za narednu sezonu te dobar znak i uvod u istu.

- Ovakav odaziv pokazuje da je pogođena tema ali i vrijeme za njeno prezentiranje - nakon sezone i u trenutku planiranja novih investicija. To nam je u HGK u Splitu i bio cilj te smo na jednom mjestu odlučili okupiti naše članice, poslovne banke, koje nude kredite a s druge strane predstavnike malih hotela i obiteljskog smještaja kojima su sredstva namijenjena. U tome su nam se priključili Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica SDŽ, kao i HAMAG-BICRO i HABOR sa svojom ponudom, kako bismo krajnjim korisnicima približili sve što se nudi'' rekla je Nataša Bušić, koordinatorica za turizam u HGK - Županijskoj komori Split. 

Ovakvim događajima Komora ostvaruje svoju ulogu i cilj te u punom smislu riječi opravdava naziv kuće dalmatinskog i hrvatskog gospodarstva.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella rekao je da je zajednički cilj podići kvalitetu privatnog smještaja te se osvrnuo na aktivnosti županijske Turističke zajednice po tom pitanju. 

- Prošle smo godine imali preko 30 edukacija, a sljedeće godine namjeravamo ih imati 50 do 100% više, jer se trendovi u turizmu brzo mijenjaju, a mi ih moramo ne samo prihvatiti i pratiti nego se potruditi da u nekim stvarima budemo i prvi'' poručio je Stella s govornice ŽK Split.

O potpori Splitsko-dalmatinske županije i Programu kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva govorio je pročelnik za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić, dok je Program podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko-dalmatinske županije predstavila Anita Aranza iz županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. 

U razdoblju 2016.-2019. putem ovog Programa odobreno je 11,5 milijuna kn bespovratnih sredstava za 632 korisnika, a Aranza je najavila da će Javni poziv za novi natječaj biti objavljen sredinom veljače 2020. na mrežnim stranicama Splitsko-dalmatinske županije.

Od polovice ove godine HBOR je u suradnji s Ministarstvom turizma osigurao sredstva za financiranje unapređenja obiteljskog smještaja na način da postojeći iznajmljivači mogu koristiti namjenska sredstva za povećanje kategorije, unapređenje sadržaja i općenito produljenje sezone. 

- Riječ je o kreditnim sredstvima do 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, s rokovima otplate do 10 godina i kamatnim stopama koje za krajnje korisnike iznose 2%, odnosno 2,7%, ovisno ugovaraju li se krediti u eurima ili kunama. Ono što našu ponudu čini drugačijom od ponude poslovnih banaka je što financiramo samo postojeće iznajmljivače i postojeće smještajne kapacitete. To u ovom trenutku provodimo s četiri poslovne banke, a nadamo se da će ih sljedeće godine biti još više'', rekla je voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, Mira Krneta.

Potporu HAMAG-BICRO-a i ESIF jamstva predstavila je voditeljica službe za jamstva Iva Debanić.

Svoje programe kreditiranja predstavilo je šest poslovnih banaka: Hrvatska poštanska banka, Podravska banka, Raiffeisen banka, Erste banka, OTP banka i Zagrebačka banka, kojima se na B2B susretima u nastavku pridružila i Privredna banka Zagreb. Na direktnim, individualnim sastancima potražitelji sredstava imali su tako mogućnost u razgovorima s predstavnicima institucija i banaka na licu mjesta i iz prve ruke dobiti informacije o konkretnim programima.

hr Fri Nov 15 2019 12:53:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .