Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec63a256f2ab865368b45aa/80

Joško Markić: 'Potreban nam je Splitski akcijski plan za promicanje fizičke aktivnosti i poboljšanje prehrane djece!'

Danas, čak svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Taj problem će, zbog ograničenja tijekom pandemije i utjecaja koji će to ostaviti na djecu, biti još i veći.
Gradski vijećnik SDP-a doc.dr.sc. Joško Markić komentirao je podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se tiču zdravstvenog ponašanja djece.

- Zabrinjavajući su podaci „Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika“ koje je upravo objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Oni pokazuju značajan porast učestalosti djece s prekomjernom tjelesnom masom u posljednjih desetak godina. Danas, čak svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Taj problem će, zbog ograničenja tijekom pandemije i utjecaja koji će to ostaviti na djecu, biti još i veći. Podaci pokazuju i da su u dobi od 15 godina naši učenici među deset zemalja s najmanjom dnevnom konzumacijom voća. Loši rezultati su vezani i za konzumiranje povrća: hrvatski učenici su šesti po redu s najmanjom dnevnom konzumacijom povrća u dobi od 11 godina, a najgori na ljestvici u dobi od 15 godina. Istodobno, iznad smo prosjeka po pušenju ili konzumaciji alkohola.

Zaštita zdravlje treba biti usmjerena na prihvaćanje zdravih prehrambenih navika, počevši od obitelji preko svih razina obrazovnog i zdravstvenog sustava. Stoga nije dobro da postoje osnovne škole na području Splita koje ne sudjeluju u programu Sheme školskog voća i povrća, a zanemarivo maleni broj njih je u dijelu Sheme koji se odnosi na mlijeko u školama. Ovi projekti, financirani od EU, su osmišljeni s ciljem promoviranja zdravih prehrambenih navika te kao potpora lokalnim obiteljskim gospodarstvima. Ali projekt ne ide zadovoljavajuće. Voće koje dolazi je ponekad upitne kvalitete, nije sezonsko, a često je i iz uvoza. I sve to demotivira ravnatelje škola za daljnje sudjelovanje. Kao osnivača osnovnih škola, obveza je Grada da pomogne školama da se projekt popravi. Ne smijemo pasivno promatrati jer je onda cijeli projekt, iako dobro osmišljen, u riziku da doživi svoj neslavni kraj, barem što se Splita tiče.

Napretkom znanosti i tehnologije, suzbijene su mnoge akutne bolesti te pratimo porast učestalosti kroničnih nezaraznih bolesti, posebice kardiovaskularnih bolesti. Oskudna tjelesna aktivnost, uz prekomjernu tjelesnu masu i nepravilnu prehranu, važan je čimbenik rizika. Nije nužno da djeca postižu vrhunske rezultate. Međutim, i u sportu uspjeh i kompetitivnost postaju najvažniji. Zbog toga mnogi odustaju od bavljenja sportom pa njima treba dati priliku bavljenja rekreativnim sportom. I to na način da ne trebaju plaćati za njega 200 kn mjesečno.

Potreban nam je Splitski akcijski plan! Treba biti aktivni zagovaratelj promjena i poboljšanja. To je ulaganje u budućnost obzirom da fizički aktivni mladi ljudi lakše usvajaju zdrav način života (npr. izbjegavanje duhana i droga) te pokazuju veći uspjeh u školi. Treba osuvremeniti školska igrališta, ulagati više u rekreacijske poligone, dvorane i bazene te poticati njihovu maksimalnu iskoristivost. Javni interes treba biti ispred profita. Prostora i mogućnosti ima za sve, samo je važno postaviti pravilan cilj i težiti k njemu promišljenim, sustavnim i stručnim radom. Ta rješenja trebaju biti stalna, a ne improvizirana i privremena! Kakvih, nažalost, sve češće vidimo oko nas!
hr Thu May 21 2020 09:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec6539b6f2ab858368b45dd/80

Na području Splitsko-dalmatinske županije nema novooboljelih!

Do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom
Od ukupno 132 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je oporavljeno 480 osoba.

12 osoba je hospitalizirano. Nema zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. 3 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije nalaze se na respiratoru. U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom.
hr Fri May 29 2020 12:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0c95b6f2ab88f468b4633/80

Ljiljana Zmijanović pristupila Domovinskom pokretu: "Domovina se voli svakim udahom, riječju i djelom"

Na predstojećim parlamentarnim izborima bit će kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

- Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom. - objašnjava Ljiljana Zmijanović zašto se priključila Domovinskom pokretu.

Doktorica je društvenih znanosti u polju ekonomije, bila je vojnikinja u Domovinskom ratu od 1991. do 1993. godine (elitne postrojbe-borbeni sektor). 

Od 1997. do 2009. godine bila je voditeljica Službe za prezentaciju NP Krka, a uz to bila je voditeljica više projekta, znanstvenih ekspedicija i ekoloških programa. Članica je Hrvatskog društva ekonomista i Ronilačkog kluba veterana 4GBR, a dobitnica je i Povelje FEST-a „Zasluge za turizam“ 2002. i 2003.

hr Fri May 29 2020 10:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Nastavlja se akcija policije i USKOK-a: Uhićena i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina!

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.
Policija i USKOK provode veliku akciju, a nakon što je uhićen predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, ista sudbina dogodila se i bivšoj kninskoj gradonačelnici, državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac.

Potvrđeno je kako se nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.

Navodno je u pitanju gradnja vjetroelektrana kod Knina koje su se planirale dok je Rimac bila gradonačelnica.
hr Fri May 29 2020 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0b76c6f2ab88f468b4612/80

Proizvodi s polja u aukciji: Splićanin Dejan Grepo spojio proizvođače i otkupljivače na jednom mjestu

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.
Malo je onih koji su odvažno, bez obzira na situaciju koronavirusa, krenuli u zahtjevne projekte. S dozom straha za budućnost, ali i mnogo nade u uspjeh jedan od malog broja opisanih je i Splićanin Dejan Grepo

Njegov OPG2Go postao je najomiljenije mjesto za prodaju namirnica sa hrvatskih polja, a u nešto više od mjesec dana internet platformu posjetilo je više od 15 tisuća korisnika koji su napravili na stotine narudžbi diljem Hrvatske. O uspjehu projekta dovoljno govori podatak kako, zbog prevelikog broja za registraciju novih korisnika, taj jednostavan proces traje i nekoliko dana.

Nakon fantastičnog početka priča dobiva i još jedan nastavak. Naime, prvi puta u Hrvatskoj pokrenuli su aukciju za proizvode OPG-ova, ribara i mesara, a sve u cilju i da svaki domaći proizvod dobije dostojan uzvrat u cijeni.

- Godinama smo slušali o problemu Hrvatskih proizvođača kako propadaju mandarine, jagode, mlijeko, meso i drugi proizvodi. Rješenje je u našoj aukciji, svi ti proizvodi mogu biti ponuđeni svim otkupljivačima u Hrvatskoj u svega par klikova putem OPG2Go Aukcije namirnica. Tako se otvara jedan skroz novi tip trgovine, prvi puta u Hrvatskoj gdje će se moći nadmetati za proizvode i otkupljivači i proizvođači, govori nam Grepo dodajući kako su se za ovu opciju odlučila već dva velika trgovačka lanca.

- Cilj je omogućiti prodaju i otkup većih količina namirnica preko jednostavnog online sistema OPG2Go Aukcija te tako olakšati proizvođaču i otkupljivaču trgovanje i poslovanje. OPG2Go Aukcija uvelike će olakšati restoranima nabavku veće količine namirnica iz bilo kojeg dijela Hrvatske kao i proizvođaču prodaju nekom trgovačkom lancu, restoranu ili bilo kojem otkupljivaču, nastavlja nam ovaj mladi i posve inovativan Splićanin velikih želja i neustrašivog duha.

Baš je ova korona kriza pokazala kako se Hrvatska može hraniti samo domaćim proizvodima, a višegodišnji problem malih proizvođača našao je rješenje u jednom ovakvom projektu.

Pitali smo i Dejana što misli o Vladinim mjerama pomoći na što je ekspresno odgovorio kako uvijek može bolje

- Ovim putem pozivam Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede i sve nadležne da se uključe jer smo spremni na suradnju. Imamo gotov projekt tehnički spreman koji može uvelike pomoći i olakšati hrvatskim proizvođačima da ponude i prodaju proizvode kao i otkupljivačima da otkupe iste u većim količinama. Treba iskoristiti tehnološke mogućnosti koje su nam danas svima dostupne te olakšati poslovanje i život, zaključuje ovu priču Dejan Grepo.

Poziv ide svima vama. Prijavite se i budite dio velikog spleta proizvođača i otkupljivača koji s ovom hvalevrijednom idejom i cijelu Hrvatsku čine boljim mjestom življenja na više polja - od zdravstvenog pa sve do gospodarskog.
hr Fri May 29 2020 09:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .