Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6de1d7b9e03e97038b45fb/80
Foto: D.N.

Putopis iz Kine: Velike zvijezde, oduševljeni Kinezi i čudna hrana

U novom nastavku donosimo vam putopis mladog glumca, Splićanina Josipa Ledine, koji je zajedno sa svojim kolegama s akademije otputovao u Kinu. Nakon što su se smjestili u grad Quanzhou uslijedile su probe za festival, ali i nove anegdote...
Rano ustajemo. Nakon doručka bogatog delicijama odlazimo na otvaranje festivala. Sve ide po špagi, autobus nas već čeka ispred ulaza hotela, sjedamo i vozimo se do kazališta. Vozeći se dugačkim gradskim cestama, promatram promet u kojem se ne poštuju propisi ni pravila. Svi trube, voze gdje god hoće, cesta je puna automobila i motora koji žure i jurcaju. Svakih par minuta autobus naglo koči i izbjegava sudar. Začudilo me kineski vozni park: na cesti prevladavaju „europska auta“: veliki broj ljudi vozi BMW, Mercedes, Volkswagen, a uz dobre stare "švabe" nađu se i poneki Francuzi, naravno Peugeot i Citroen.

Otvorenje festivala je bilo svečano, kulturno i lijepo. Gradonačelnik Quanzhoua je otvaravši festival posebno pozdravio goste iz „Kolodie“: iz Hrvatske, nas. Novinari su nas odmah "iznapadali" pitanjima. Nakon otvorenja festivala, otišli smo put osnovne škole u čijoj će se kazališnoj dvorani održati naša predstava. Kada smo prošli rampu, ispred nas se stvorilo carstvo visokih zgrada u kompleksu. To je bila njihova osnovna škola. Kineske škole su sušta suprotnost hrvatskim, njihova jedna osnovna škola ima vlastiti kampus. 

Predstava oduševila Kineze iako nisu razumjeli ni riječi 

Kasnije smo se pripremali za predstavu u lijepo uređenoj dvorani koja je brojala kapacitet sjedala nekog gradskog kazališta u Hrvatskoj. Predstavu smo igrali dva puta i obje izvedbe prošle su sjajno. Iako smo glumili na hrvatskome jeziku, mali Kinezi s napetošću i radošću su aplaudirali na svaku scenu i pokret.

Kineska hrana - teško razočarenje

Moj najveći osobni poraz na ovome putovanju bio je kineska hrana. Odlazeći iz Hrvatske hvalio sam se prijateljima, kolegama i obitelji kako jedva čekam probati sve kineske delicije, da želim probati škorpione, miševe, pse i mačke. S veseljem i nestrpljenjem smo čekali termin večere jer smo bili gladni kao psi. Pri ulazu u restoran, odustao sam od svojih gurmanskih nauma jer se restoranom širio miris začina i jela iz kuhinje koje moje nosnice nikada još nisu imale prilike osjetiti. Okrugli stol se punio kineskim delicijama koje nikada nismo vidjeli: raznim ribama, nama nepoznatih oblika, školjkama, gulašima i juhama koje su imale tako specifičan i jak miris da su „grizle“.

 U drugome slijedu je došla čista riža koja je u mojim gladnim očima tada izgledala kao da je najukusnije jelo na svijetu. Dok sam uživao u riži, promatrao sam Kineze kako jedu. Srkanje školjki, pijukanje, mljackanje i jedenje otvorenih usta sastavni su dijelovi bontona pri objedu. Spustio sam pogled u tanjur želeći izbiti taj prizor iz glave, želeći pojesti teško stečenu rižu. Voditelj festivala, videći da i nemamo baš teka, upitao nas je na iskrivljenome engleskom „Do you like chinese food“. „Yes, yes“ opravdavali smo se ne želeći ispasti nezahvalni. „Try this“ rekao mi je voditelj pokazujući na neidentificirani komad mesa u umaku. 

S lažnim smiješkom i oduševljenjem napunio sam svoj tanjur. Kada sam okusio taj komad mesa, moje tijelo je počelo gorjeti jer je taj komad mesa bio začinjen ljutim kineskim umacima. Kriknuo sam u sebi i mahnito počeo tražiti piće jer u tradicionalnome restoranu na stolu ne stoje pića, sokovi i voda 

Kineski eliksir - topla voda

Kinezi su se počeli smijati gestikulirajući rukama da će sve biti dobro. U međuvremenu je jedna draga Kineskinja iz delegacije rekla konobarici na kineskome, kako ne znaju engleski, da mi donesu vode. Situacija se smirila. Ja sam i dalje nabadao svoju rižu i za desetak minuta je stigla već prije naručena voda. Instinktivno sam posegnuo rukom za vrčem. Uhvatim vrč s vodom i glasno kriknem. Svi ljudi u restoranu su se stresli i okrenuli prema meni uplašeno me gledajući. Prizor, kako se momak od skoro 2 metra iskonski zadere dubokim glasom ispred malenih i tihih Kinezića, sigurno pripada nekoj dobroj komediji. 

Razlog moga iznenadnog krika je vrela voda koja je još parila. Naime, Kinezi piju samo vrelu i toplu vodu, u ekstremnim trenucima mlaku. Smatraju da je topla voda životni eliksir koji ozdravlja svaku bolest, dok hladna izaziva i stvara bolesti. I tako sam se ja, gladan i žedan, spustio u hotelski lobby gdje se nalazi Starbucks u kojem sam pojeo nekakav "sendvičak". „Ćevapa, ćevapa nam dajte“ tužno smo govorili na povratku s večere. Navečer smo ostali u hotelu opuštajući se crnim kineskim vinom.

hr Sun Jan 28 2018 17:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcc3bb90e49380f008b49f1/80
Foto: PIXABAY

Deset moćnih prirodnih lijekova koje možete napraviti kod kuće

Kopriva jača imunitet, ljuta paprika ublažava glavobolju, gospina trava depresiju, a oblog od eteričnih ulja metvice i lavande pomaže skinuti temperaturu
Ako patite od alergija, ove godine problema zbog ambrozije imate dulje nego inače. Na peludnom kalendaru još je zabilježena koncentracija peludi ambrozije, iako se već približavamo studenom. 

Pod pojmom alergija podrazumijeva se kliničko ispoljavanje atopijskih bolesti – astme, alergijskog rinitisa, atopijskog dermatitisa, alergije na hranu...  Najčešća alergijska bolest je alergijski rinitis. Oko deset posto ljudi u Hrvatskoj ima neki oblik rinitisa. Alergijske bolesti u zapadnim zemljama dosegle su gotovo epidemijske razmjere.

Hrana koju bi trebali jesti ljudi koji pate od alergija je, primjerice, špinat, zelena salata, rajčica i naranče. Ove namirnice, naime, sadrže u sebi prirodne antihistaminike. U tu skupinu spada i kamilica, nježna biljka sa snažnim svojstvima, pa pijte čaj od kamilice što češće muče li vas alergije. Pridružuju joj se i peršin, kao i bosiljak. Ono što vam je zasigurno uvijek pri ruci je kopriva koja raste svuda oko nas. 

Kopriva je snažan prirodni antihistaminik pa redovno kuhajte čaj od ove fantastične biljke kako biste olakšali simptome alergija. Prokuhane listove slobodno možete pojesti. Od koprive možete vrlo jednostavno napraviti i otopinu na način da 30 grama suhog lišća koprive stavite u staklenku, prelijete s dva i pol decilitra kipuće vode, staklenku zatvorite i ostavite sve da stoji tako četiri sata. Nakon toga procijedite i pijete.

Najvjerojatniji scenarij je da će vas, čim se primiri ambrozija, početi mučiti jesenske i zimske viroze. Uz njih će krajem godine polako krenuti i sezona gripe. Biljke koje će vam umnogome pomoći kod ovakvih stanja su kadulja, timijan, đumbir, češnjak, trputac, kamilica, bazga, metvica... Važno je da uzimate pripravke koji djeluju protuupalno, antibakterijski i antivirusno, one koji ublažavaju simptome viroza i prehlada, ali i one koji jačaju vaš organizam i podižu imunitet, piše 24sata.hr

Alergije

Ambrozija je i dalje aktivna unatoč tomu što se približavamo studenom, pa će vam ovaj čaj biti od velike pomoći:

Čajna mješavina za ublažavanje simptoma

Da biste napravili čajnu mješavinu mjerit ćete udjele s obzirom na ukupnu količinu (sami odredite što je jedan udio, primjerice, jedna žlica ili jedna mala šalica). Trebat će vam dva udjela lišća koprive, dva udjela biljke vidac, jedn udio korijena sladića, jedan udio korijena bijelog sljeza, jedan udio cvijeta bazge, jedan udio crnih bobica bazge, pola udjela šipka, pola udjela štapića cimeta i četvrtina udjela korijena đumbira. Izmiješajte sastojke i spremite ih u staklenku s poklopcem. Za šalicu čaja trebat će vam žlica mješavine. Za očekivani učinak pijte barem tri šalice čaja na dan.

Glavobolje i migrene

Glavobolje su česte u jesenskim i zimskim danima, pa si možete pomoći spravljanjem kreme od ljute paprike:

Krema od ljute paprike

Za ovu kremu će vam trebati tri žličice mljevene ljute paprike ili čilija, šalica nekog hladno prešanog ulja (maslinovo, jojobino, bademovo) i pola šalice naribanog pčelinjeg voska. Pomiješajte ljutu papriku s uljem i stavite da se sve grije na pari. Lagano miješajte te nakon desetak minuta dodajte pčelinji vosak. On se mora otopiti, a smjesa treba biti ujednačena. Stavite je u hladnjak na deset minuta, pa je izmiješajte kako biste razbili grudice. Ponovite postupak s hlađenjem i miješanjem. Gotovu kremu spremite u hladnjak i koristite tako da u nosnicu na onoj strani na kojoj osjećate bol u glavi stavite malo kreme.

Imunitet

Aromaterapija ovdje može biti od velike pomoći, pa si sami kod kuće možete složiti mješavinu eteričnih ulja koja potiču vaš organizam na jačanje imunološkog sustava:

Mješavina za aromaterapijsku lampu

U aromaterapijsku lampu stavite po jednu kap eteričnog ulja ružmarina, klinčića, eukaliptusa, cimeta i naranče te pustite da miris ispuni prostor. Aroma ove mješavine i njezino djelovanje potaknut će vaš organizam na spontano i prirodno jačanje imunološkog sustava. Idealno je i kao prevencija ili u zimskim danima kad su naša tijela u deficitu nekih drugih izvora osnaživača imuniteta te izložena virozama i prehladama.

Infekcije i upale uha

Upale uha su iznimno bolne, a posebno ih teško podnose djeca. Evo jednostavnog i prirodnog načina koji će pomoći, iako zvuči pomalo neobično:

Sol u pamučnoj čarapi

Pripremite čistu, bijelu pamučnu čarapu, dovoljno veliku da joj kasnije možete zavezati vrh u čvor. Stavite u nju jednu do jedne i pol šalice sitne morske soli. Čvrsto zavežite čvor na vrhu da sol ne bi ispadala, pa čarapu stavite u malo dublju tavu, na laganu vatru. Često okrećite čarapu kako bi se ravnomjerno grijala posvuda. Kada je dovoljno topla ukapajte na nju ravnomjerno nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca (mora biti što toplija, ali ne toliko vruća da se ne može prisloniti na uho). Stavite toplu čarapu na uho i držite koliko želite. Po potrebi ponovite postupak.

Viroze, prehlade, gripa

Tekućinu za skidanje temperature jednostavno je napraviti, a učinak će biti odličan:

Tekućina za skidanje temperature

Stavite jednu šalicu hladne vode u posudu, pa u to dodajte tri kapi esencijalnog ulja lavande i jednu kap metvice. Vodite računa da se voda mora dobro zagrijati kako bi se esencijalna ulja dobro raspršila u njoj. Umočite unutra mali ručnik, dobro ga iscijedite i stavite na čelo. Ponovite to nekoliko puta. Tekućina više nije za upotrebu kad se ohladi do sobne temperature. 

Problemi sa sinusima

Ovi problemi mogu biti akutni ili kronični, a u oba slučaja pomoći će prirodna mast koja se jednostavno spravlja:

Mast za upaljene i bolne sinuse

Trebat će vam dvije žlice pčelinjeg voska, dvije žlice shea maslaca, dvije žlice kokosova ulja, deset kapi eteričnog ulja metvice, pet kapi eteričnog ulja eukaliptusa i pet kapi eteričnog ulja ružmarina. Na pari otopite pčelinji vosak, shea maslac i kokosovo ulje. Maknite s vatre, pustite da se mrvicu ohladi i umiješajte unutra eterična ulja. Stavite u posudu u kojoj ćete čuvati mast te je stavite nekoliko minuta u zamrzivač kako bi se mast stisnula. Laganim pokretima umasirajte na čelo i sljepoočnice.

Anksioznost i depresija

Baš kao što vodimo računa o zdravlju tijela, treba paziti i na psihu. U prirodi je mnogo snažnih pomagača za ovakva stanja, a jedan od njih je gospina trava:

Tinktura gospine trave

Ako tinkturu radite s litrom rakije (po mogućnosti domaće), trebat će vam 200 grama cvjetova gospine trave koji se uvijek beru po sunčanom vremenu, kad su u potpunosti procvjetali. Stavite ih u staklenku i zalijte rakijom. Prethodno ih rasprostrite na salvetu i pustite da se malo prosuše. Ostavite da stoje četiri tjedna u rakiji te svaki dan protresite. Na kraju sve procijedite kroz gazu. Ova tinktura odličan je borac protiv svih oblika depresije, a to je i znanstveno dokazano. Smatra se jednim od najjačih prirodnih antidepresiva. Uzimajte 15-20 kapi tri puta na dan (ukapajte ih u malo obične vode ili čaja da vam je lakše popiti).

Dijabetes

S dolaskom jeseni mijenjaju se i prehrambene navike, na red dolazi malo “teža” hrana, pa oboljeli od dijabetesa jako moraju paziti na svoje stanje. Narodna medicina ima rješenje:

Narodni lijek od smrekovih bobica

Za sok će vam trebati pola kilograma smrekovih bobica, tri litre vode i jedan limun. Bobice istresite u veću staklenu teglu i prelijte vodom. Dodajte sok od jednog limuna i ostavite da stoji nekoliko dana. Sok će biti spreman za konzumaciju kada bobice počnu padati na dno staklenke. Pije se tri puta na dan po jedna čaša od 2,5 decilitra. Prva čaša pije se ujutro na prazan želudac, a ostale dvije rasporedite ravnomjerno kroz ostatak dana. Sok ničim nemojte zaslađivati. Zbog svojih svojstava, osim za šećernu bolest, odličan je i za regulaciju tjelesne težine.

Pomoć iz kuhinje: Maslinovo ulje s cimetom i češnjakom za bol u uhu

Kod upale uha zagrijte češanj češnjaka na malo maslinovog ulja i pustite da se ohladi da bude toplo. Ukapajte ulje u uho i pustite da stoji pet do deset minuta. Okrenite glavu i izbacite ulje iz uha na maramicu. Ne stavljate sirovi češnjak u uho zbog iritacije. Isto možete napraviti i sa cimetom – pomiješajte ga s maslinovim uljem, zagrijte, malo ohladite, procijedite i kapajte u uho.

Ulje lavande i neroli ublažava strah i tjeskobu

U hladnijim mjesecima određeni broj ljudi muči se i s depresijama. Eterično ulje lavande djeluje umirujuće, ali i podiže razinu energije. Jedan od najjačih prirodnih antidepresiva je i ulje neroli, koje se dobiva od cvjetova gorke naranče. Ono otklanja strah, pomaže kod nesanice i uznemirenosti, smanjuje tjeskobu i smiruje lupanje srca kod onih koji imaju problema s napadajima panike. Inhalirajte se tekućinom u koju ste nakapali ulje neroli, oplemenite njime prostor uz pomoć aromaterapijskog svijećnjaka ili stavite nekoliko kapi ulja u kupku.

hr Sun Oct 21 2018 10:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/57fc84ab1eea8fe14f8b45f0/80
Foto: Screenshot YouTube

Trikovi za WhatsApp koje morate isprobati

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, a uz ove trikove njeno će vam korištenje biti još bolje.

Otkrijte točan datum slanja poruka

Sive kvačice u grupnim razgovorima poplave samo kada svi pročitaju poruku, a vi možete provjeriti kada su te poruke pročitane. Na Androidu pritisnite poruku koju ste poslali i odaberite opciju Info. Na iOS-u povucite prstom prema lijevo i vidjet ćete informacije o čitanju - vidjet ćete tko je pročitao, kome je dostavljeno i konačno - kada je poruka pročitana.

Utišajte iritantne grupne razgovore (zauvijek ili privremeno)

Grupni razgovori mogu dosta često biti jako naporni - pogotovo kada svi krenu slati poruke. Kako biste ih utišali, odite do razgovora i pritisnite na grupni razgovor i nakon toga na njegovo ime. Tamo ćete moći ugasiti podsjetnike o primljenim porukama.

Riješite problem s pročitanim porukama

Ako zbog nekog razloga pročitate zaprimljenu poruku i ne odgovorite u nekom razumnom roku, vaš sugovornik bi mogao pomisliti da ga ignorirate. Olakšajte si život i isključite podsjetnike za pročitane poruke odlaskom u opcije.

Tamo odaberite stavku za podešavanje sigurnosti profila, odnosno Account > Privacy te tamo isključite plave kvačice smrti gašenjem značajke pritiskom na Read Receipts.

Postanite vrlo tajnoviti

Ako vam kontakti polako idu na živce zato jer vas neprestano pitaju gdje ste, uvijek možete dobiti malo dodatne privatnosti prebacivanjem značajke 'zadnji put viđen' u inkognito mod. Opcija je smještena u izborniku za privatnost pod stavkom 'last seen'. Tamo možete birati hoćete li se skrivati od svih ili samo određenih kontakata.

Odredite kamo idu pohranjene datoteke

Ako imate iOS, odite u Settings > Data and Storage Usage gdje možete podesiti način na koji koristite i raspolažete datotekama. Odaberite Wi-Fi ako ne želite trošiti megabajte tijekom izbivanja iz kuće ili, kao mi, jednostavno odaberite stavku za automatski download i prebacite ga na never, odnosno nikad. Istu stvar možete napraviti i sa spremanjem fotografija na sam uređaj, piše N1.

hr Sat Oct 20 2018 20:25:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/53ff01a01899427c1c00004e/80

Trikovi za kuhanje koje odmah možete zaboraviti

Neki trikovi mogu vam olakšati život u kuhinji. Ali neke – koje mnogi koriste – bolje je odmah zaboraviti
U kuhinji su razni mali trikovi itekako dobrodošli. Oni olakšavaju kuhanje te u većini slučajeva i štede vrijeme. Ali, neki tobožnji savjeti nisu zapravo nimalo korisni. Poput ovih koje smo sakupili…  

1. Zbog soli će voda brže zavrijeti 
To je jedan od najraširenijih mitova u kuhinji. Naime, sol u vodi služi isključivo kao pojačivač okusa. Dapače, kod slane vode je vrelište više nego kod obične, pa je zapravo potrebno više vremena i energije da slana voda zavrije.

2. Bilo koji krumpir dobar je za svako jelo 
Krumpir nije uvijek samo krumpir. Za kuhanje se dijeli u tri sorte: tvrde sorte koje se ne raskuhavaju i dobro se režu; srednje čvrste, još uvijek relativno tvrde te meke koje se raskuhavaju i raspadaju. 

Mekani krumpir dobar je za spravljanje pirea, okruglica, složenaca ili za peći u pećnici. Od srednje čvrstog super se spravlja kuhani krumpir, pečeni, pomfrit, složenci ili krumpir kuhan u kori. Tvrde sorte izvrsne su za pite, salatu od krumpira, ali i pečeni krumpir te kuhani u komadu. 

3. Listovi celera se ne koriste 
Ako koristiš celer, ne moraš samo iskoristiti stapku. I listiće možeš (nasitno nasjeckane) koristiti kao ukusan dodatak juhi. Listići celera su jako zdravi. Sadrže puno vlakana, željezo, magnezij i vitamine B, C i E. 

4. Puna tava štedi vrijeme 
Prepuna tava – na primjer, s mesom – utječe na proces prženja. Kod pune tave se sadržaj više pari nego što se prži. Rezultat: meso neće biti fino hrskavo i smeđe. Najbolje je pržiti jedan do dva komada mesa u isto vrijeme. 

5. Vodu od kuhanja tjestenine treba baciti 
Voda koja ostane od kuhanja tjestenine ima super okus i trebaš je upotrebljavati pri spravljanju umaka. Osim što će dati dodatnu aromu, učinit će umak gušćim i kremastijim. 

6. Rajčice treba držati u hladnjaku 
Rajčice su namirnice koje definitivno ne spadaju u hladnjak. Hladnoća jako utječe na njihovu teksturu i okus. Radije drži rajčice u kuhinji pored radne površine ili u košarici za povrće. Kad su rajčice zrele, treba ih pojesti u roku od 3-5 dana, piše miss7.




hr Sat Oct 20 2018 19:14:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Pet stvari koje nikako ne bi smjeli piti dok ste bolesni

Iako vam vjerojatno nije stalo do hrane dok imate gripu ili želučane tegobe, nešto ipak morate piti i jesti. Nažalost, određene namirnice mogu dodatno pogoršati vaše stanje te u nastavku donosimo one koje bi svakako trebali izbjegavati dok ste bolesni.
1. Kava

Kada bi je trebali izbjegavati: Ako imate bilo kakvu vrstu bolesti, naročito neku povezanu sa želucem.  

Zašto ćete se osjećati lošije: Kofein u kavi je diuretik tako da ćete češće morati mokriti, a kod oslabljenog organizma se vrlo lako može javiti dehidracija. 

"To je loša vijest kada se tvoje tijelo bori s virusima ili infekcijama jer pravilna hidratacija pomaže imunološkom sustavu da se učinkovitije izbori s bolesti", kaže Kristine Arthur, doktorica medicine i internistica na Orange Coast Memorial Medical Center u Kaliforniji.

Kofein je još gori izbor kada se pojavi povraćanje ili proljev jer također mogu uzrokovati pojačani gubitak tekućine. Ispijanje kave dok traju navedene probavne tegobe može još više pojačati dehidraciju, a kofein može potaknuti mišiće u probavnom traktu i izazvati još jači proljev.

2. Sok od naranče

Kada bi ga trebali preskočiti: Kada kašljete ili imate grlobolju.

Zašto ćete se osjećati lošije: Sok od naranče je zbog svoje kiselosti prilično osvježavajuć. No, kada kašljete ili vam je nadraženo grlo, naranča može pojačati simptome.   

"Naranča sadrži limunsku kiselinu koja dodatno nadražuje sluznice već upaljenog grla", tvrdi Taz Bhatia, doktor medicine i profesor integrativne medicine na Sveučilištu Emory. 


3. Slatkiši

Kada ih treba izbjegavati: Kada imate bilo koju vrstu bolesti, a posebno kod želučanih tegoba.

Zašto ćete se osjećati lošije: Rafinirani šećer može privremeno potisnuti sposobnost bijelih krvnih stanica da se bore protiv bakterija i infekcije. 

Nekoliko sati nakon što ste navalili na kolačiće, bombone ili druge slatkiše, vaš imunološki sustav će postati slabiji. Samim time, njegova učinkovitost u borbi protiv bakterija i virusa će biti puno manja. 

4. Gazirani sokovi 

Kada ih treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti.

Zašto ćete se osjećati lošije: Kao i kava, gazirani sokovi mogu uzrokovati dehidraciju. Uz to, najčešće sadrže velike količine šećera pa oslabljuju imunitet. 
 
"Gazirani sokovi sadrže umjetna sladila, od kojih su mnoga zapravo velike molekule koje se ne mogu rastaviti i stoga se sporije i teže probavljaju", tvrdi doktorica Arthur. To može izazvati nadutost, grčeve, pa čak i proljev.

5. Alkohol

Kada ga treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti, posebno želučane tegobe.

Zašto ćete se osjećati lošije: Baš kao kava i gazirani sokovi, alkohol može uzrokovati dehidraciju. 

A imajući na umu da dok ste bolesni, organizam je već na granici dehidracije pa će alkohol u krvi rasti puno brže pa ćete se puno brže osjećati pijano.  Alkohol također može ubrzati probavu, što uzrokuje vodenastu stolicu ili proljev, tvrdi dr. Arthur, piše Zdrava krava.



hr Sat Oct 20 2018 19:13:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .