Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6de1d7b9e03e97038b45fb/80
Foto: D.N.

Putopis iz Kine: Velike zvijezde, oduševljeni Kinezi i čudna hrana

U novom nastavku donosimo vam putopis mladog glumca, Splićanina Josipa Ledine, koji je zajedno sa svojim kolegama s akademije otputovao u Kinu. Nakon što su se smjestili u grad Quanzhou uslijedile su probe za festival, ali i nove anegdote...
Rano ustajemo. Nakon doručka bogatog delicijama odlazimo na otvaranje festivala. Sve ide po špagi, autobus nas već čeka ispred ulaza hotela, sjedamo i vozimo se do kazališta. Vozeći se dugačkim gradskim cestama, promatram promet u kojem se ne poštuju propisi ni pravila. Svi trube, voze gdje god hoće, cesta je puna automobila i motora koji žure i jurcaju. Svakih par minuta autobus naglo koči i izbjegava sudar. Začudilo me kineski vozni park: na cesti prevladavaju „europska auta“: veliki broj ljudi vozi BMW, Mercedes, Volkswagen, a uz dobre stare "švabe" nađu se i poneki Francuzi, naravno Peugeot i Citroen.

Otvorenje festivala je bilo svečano, kulturno i lijepo. Gradonačelnik Quanzhoua je otvaravši festival posebno pozdravio goste iz „Kolodie“: iz Hrvatske, nas. Novinari su nas odmah "iznapadali" pitanjima. Nakon otvorenja festivala, otišli smo put osnovne škole u čijoj će se kazališnoj dvorani održati naša predstava. Kada smo prošli rampu, ispred nas se stvorilo carstvo visokih zgrada u kompleksu. To je bila njihova osnovna škola. Kineske škole su sušta suprotnost hrvatskim, njihova jedna osnovna škola ima vlastiti kampus. 

Predstava oduševila Kineze iako nisu razumjeli ni riječi 

Kasnije smo se pripremali za predstavu u lijepo uređenoj dvorani koja je brojala kapacitet sjedala nekog gradskog kazališta u Hrvatskoj. Predstavu smo igrali dva puta i obje izvedbe prošle su sjajno. Iako smo glumili na hrvatskome jeziku, mali Kinezi s napetošću i radošću su aplaudirali na svaku scenu i pokret.

Kineska hrana - teško razočarenje

Moj najveći osobni poraz na ovome putovanju bio je kineska hrana. Odlazeći iz Hrvatske hvalio sam se prijateljima, kolegama i obitelji kako jedva čekam probati sve kineske delicije, da želim probati škorpione, miševe, pse i mačke. S veseljem i nestrpljenjem smo čekali termin večere jer smo bili gladni kao psi. Pri ulazu u restoran, odustao sam od svojih gurmanskih nauma jer se restoranom širio miris začina i jela iz kuhinje koje moje nosnice nikada još nisu imale prilike osjetiti. Okrugli stol se punio kineskim delicijama koje nikada nismo vidjeli: raznim ribama, nama nepoznatih oblika, školjkama, gulašima i juhama koje su imale tako specifičan i jak miris da su „grizle“.

 U drugome slijedu je došla čista riža koja je u mojim gladnim očima tada izgledala kao da je najukusnije jelo na svijetu. Dok sam uživao u riži, promatrao sam Kineze kako jedu. Srkanje školjki, pijukanje, mljackanje i jedenje otvorenih usta sastavni su dijelovi bontona pri objedu. Spustio sam pogled u tanjur želeći izbiti taj prizor iz glave, želeći pojesti teško stečenu rižu. Voditelj festivala, videći da i nemamo baš teka, upitao nas je na iskrivljenome engleskom „Do you like chinese food“. „Yes, yes“ opravdavali smo se ne želeći ispasti nezahvalni. „Try this“ rekao mi je voditelj pokazujući na neidentificirani komad mesa u umaku. 

S lažnim smiješkom i oduševljenjem napunio sam svoj tanjur. Kada sam okusio taj komad mesa, moje tijelo je počelo gorjeti jer je taj komad mesa bio začinjen ljutim kineskim umacima. Kriknuo sam u sebi i mahnito počeo tražiti piće jer u tradicionalnome restoranu na stolu ne stoje pića, sokovi i voda 

Kineski eliksir - topla voda

Kinezi su se počeli smijati gestikulirajući rukama da će sve biti dobro. U međuvremenu je jedna draga Kineskinja iz delegacije rekla konobarici na kineskome, kako ne znaju engleski, da mi donesu vode. Situacija se smirila. Ja sam i dalje nabadao svoju rižu i za desetak minuta je stigla već prije naručena voda. Instinktivno sam posegnuo rukom za vrčem. Uhvatim vrč s vodom i glasno kriknem. Svi ljudi u restoranu su se stresli i okrenuli prema meni uplašeno me gledajući. Prizor, kako se momak od skoro 2 metra iskonski zadere dubokim glasom ispred malenih i tihih Kinezića, sigurno pripada nekoj dobroj komediji. 

Razlog moga iznenadnog krika je vrela voda koja je još parila. Naime, Kinezi piju samo vrelu i toplu vodu, u ekstremnim trenucima mlaku. Smatraju da je topla voda životni eliksir koji ozdravlja svaku bolest, dok hladna izaziva i stvara bolesti. I tako sam se ja, gladan i žedan, spustio u hotelski lobby gdje se nalazi Starbucks u kojem sam pojeo nekakav "sendvičak". „Ćevapa, ćevapa nam dajte“ tužno smo govorili na povratku s večere. Navečer smo ostali u hotelu opuštajući se crnim kineskim vinom.

hr Sun Jan 28 2018 17:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e9196cb557a84608b48c1/80

Novi trend u kupovini: Kupci kupuju odjeću za Instagram, a potom ju vraćaju u dućan

Vraćanje kupljene robe koja vam ne odgovara samo po sebi nije ništa neobično, no kada svaku kupljenu robu obučete samo jednom i potom ju vratite u dućan, a takav način kupnje postane vaš modus operandi, tada cijela priča postaje itekako bizarna.

Politika 'kupi, obuci jednom pa vrati' postoji već nekoliko godina pogotovo kada je riječ o robi za posebne prigode, no u današnje digitalno doba, taj neobični trend dosegnuo je jednu potpuno novu razinu. Naime, danas 'lukavi' kupci odjeću kupuju isključivo za stvaranje savršenih fotografija na Instagramu i ostalim društvenim mrežama, a potom istu vraćaju u dućan, piše Quartz.


U istraživanju kreditne kompanije Barclaycard, koje je provedeno na području Velike Britanije na uzorku od 2 000 ljudi, svaki deseti kupac priznao je da povremeno kupuje robu za potrebe kreiranja 'dnevnog outfita' na osobnom profilu društvene mreže, a nakon odrađenog 'Photo sessiona' istu vraća u dućan. Istraživačka skupina Barclaycarda ustanovila je da su ovoj navici skloniji kupci u dobi od 35 do 44 godine, a što je još bizarnije, ovakav način kupovine više prakticiraju muškarci.


Na razvoj ovog trenda, uvelike je utjecala sve veća raširenost internetskih trgovina i porast kupnje putem interneta gdje ljudi nemaju mogućnosti isprobavanja odjeće prije kupnje, već odabrani komad isprobavaju kod kuće, a ako im ne odgovara vraćaju ga natrag i njega dobiju povrat novca. Također, svoj doprinos dala je i ljudska opsesija dijeljena privatnog života na društvene mreže, gdje su često izloženi kritikama ili pohvalama svojih virtualnih prijatelja te se zbog toga izbjegavaju objavljivanje fotografija na kojima imaju isti odjevni predmet.



Zanimljivo je da zbog sve veće popularnosti društvenih mreža i 'virtualnog života' danas već postoji nekoliko brendova koji su se specijalizirali za tzv. Instagram kupce. I dok je kok se kod nas isključivo iznajmljuju vjenčanice, vani kupci sve i više unajmljuju robu za potrebe Instagrama. Najpoznatiji brendovi među njima Fashion Nova i Rent the Runway koji su se specijalizirali za iznajmljivanje dizajnerske odjeće upravo za ovakve potrebe, prenosi novac.hr

hr Wed Aug 15 2018 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aeb5d2a2af47f8ba68b46d2/80

Evo kako će žulj brže i bezbolnije zacijeliti...

Žulj je oteklina koja nastaje kad trenje ili opeklina naprave žareće oštećenje gornjeg sloja kože. Ako je puknuo, nikako ne odstranjujte kožu, a ako je bolan, bolje ga što prije pravilno iscijedite...

1. Žulj koji nije puknuo

Nemojte ga bušiti, već operite sapunom i dezinficirajte antibiotskom mašću.

Ostavite mjesto na kojem je žulj nepokriveno, eventualno stavite labavi zavoj te ga pustite da se suši na zraku.

Nemojte stvarati pritisak na mjesto na kojem se žulj nalazi.

Ako se žulj nalazi na stopalu ili između prstiju, na mjestima koja se jače znoje, stavite malo dječjeg pudera te silikonske jastučiće.


2. Žulj koji je puknuo

Operite područje na kojem je žulj nježnim sapunom i vodom. Nemojte koristiti alkohol, jod ili hidrogen peroksid. Oštećenu kožu lagano izravnajte i potapkajte da se prilijepi.Namažite područje antibiotskom mašću, piše WebMD.Područje prekrijte sterilnim flasterom ili gazom. 

3. Žulj koji je potrebno isušiti

Ponekad su žuljevi jako bolni, veliki ili na mjestu koje se ne može stalno štititi od dodira ili znojenja, te ih je onda potrebno iscijediti. Ovo je pravilan postupak:

Operite područje na kojem se žulj nalazi.Iglu sterilizirajte alkoholom.

Napravite malu rupicu na rubu žulja i nježno iscijedite tekućinu.

Ponovo ga operite te osušite laganim tapkanjem.Nemojte skinuti s njega kožu, ona je prirodna zaštita koja ga treba i dalje pokrivati.Namažite antibiotskom mašću.Prekrijte područje gazom ili flasterom. 

Ne zatežite, bolje da flaster ili gaza budu labavi uz žulj.


4. Daljnja njega

Flaster ili gazu mijenjate svaki dan ili odmah u slučaju da se smoče ili zaprljaju.

Izbjegavajte nositi cipele ili aktivnosti koje su izazvale žulj dok ne zacijeli.

Ako primijetite znakove infekcije, kao što su gnoj, vrućica, crvenilo ili toplu kožu oko žulja, natečene limfne žlijezde, jaču bol ili otekline, javite se doktoru, prenosi 24 sata
hr Wed Aug 15 2018 15:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0061cb2af47f8c078b470d/80

Ubod komarca: 7 pomagača koji odmah uklanjaju svrbež i crvenilo

Komarac nakon uboda u našem tijelu ostavlja slinu koja izaziva dosadni svrbež. Kako biste odmah ublažili taj neugodan osjećaj, na ubod možete staviti bilo koji od ovih sedam jeftinih pomagača koje sigurno imate kod kuće

1. Medicinski alkohol

Alkohol kao i proizvodi s visokim udjelom alkohola poput sredstva za dezinfekciju ruku djeluju antiseptično, što znači da se ugriz komarca neće inficirati.

2. Ocat

Kiselina u octu zaustavit će svrab. Jednostavno stavite malo octa na vatu i natapkajte ga na ubod. 

3. Zubna pasta

Mentol u pasti za zube na koži će stvoriti osjećaj hlađenja koji mozak puno brže registrira od osjećaja svrbeža. Trpkost zubne paste smanjit će otečenost.

4. Kora od banane

Ubod lagano protrljajte korom od banane. Šećer iz kore smirit će kožu i upiti tekućinu iz uboda.

5. Sok limuna ili limete

Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, mala količina svježe iscijeđenog soka od limuna ili limete smanjiti svrab i spriječiti infekciju. Ovu metodu koristite samo ako niste izloženi direktnom suncu jer bi u suprotnom na mjestu uboda mogao nastati mjehurić.

6. Led

Kao i kod opeklina, led smanjuje otečenost i "umrtvljuje" mjesto uboda komarca dajući vam tako barem privremeno olakšanje.

7. Soda bikarbona

Alkalna svojstva sode bikarbone neutraliziraju pH kože te tako pružaju olakšanje od svraba. Žličicu sode rastopite u čaši vode. Namočite krpicu u otopinu te njome prekrijte ubod i držite kratko vrijeme. - piše Zadovoljna.hr.

hr Wed Aug 15 2018 14:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

I previše vode može biti opasno za zdravlje!

Bubrezi tada nisu u mogućnosti svu tu silnu tekućinu pretvoriti u mokraću i izbaciti iz tijela pa se ona proširi tijelom i uzrokuje oticanje stanica, a u ekstremnim situacijama i zatajenje vitalnih organa

Voda može štetiti zdravlju ako je odjednom popijete previše. To se naziva hiperhidratacija (intoksikacija vodom). Tada se količina tekućine u krvi povećava, a to pak smanjuje koncentraciju elektrolita, posebno natrija i dolazi do hiponatrijemije.

Natrij je važan jer balansira razinu tekućine unutar i izvan stanica. Kada pretjerujete s vodom, tada u stanice ulazi previše tekućine te počnu bubriti. Sad zamislite da se to bubrenje počne odvijati u mozgu - to može biti kobno. Osim toga postoji opasnost i od prestanka rada srca i bubrega, nastanka endema na plućima...

Rizik je još veći ako se u kratkom vremenu popije veća količina vode, nekoliko litara. Bubrezi tada nisu u mogućnosti svu tu silnu tekućinu pretvoriti u mokraću i izbaciti iz tijela. - prenose 24sata

Slučajevi smrti zbog previše vode

U medicinskoj literaturi spomenut je slučaj iz 2008. godine kada je život zbog intoksikacije vodom izgubila 47-godišnja žena iz Velike Britanije. Voljela je planinariti, a tog kobnog dana uputila se na rutu od pet sati pješačenja po Nacionalnom parku Grand Canyon u SAD-u. Pila je jako puno vode.

Kasnije je sjela u autobus i pala u nesvijest. Do dolaska liječnika je došla svijesti, ali teško je govorila i žalila se na glavobolju. Liječnici su najprije sumnjali da je ozlijedila kralježnicu.

Na putu do bolnice počela je jako povraćati, radilo se o prozirnoj tekućini, a potom je pala u komu. Mozak joj ne naticao, umrla je u manje od 24 sata. Njezin slučaj liječnici su opisali na Wilderness & Environmental Medicine.

Prije četiri godine dvojica nogometaša izgubila su živote zbog unosa prevelike količine tekućine. U SAD-u je u kolovozu umro mladi Walker Wilbanks koji je igrao za srednjoškolsku momčad. Dva tjedna prije njega život je izgubio mladić iz Gruzije koji je nakon treninga popio ogromnu količinu vode kako bi spriječio grčeve u mišićima.

Mišljenje hrvatske liječnice

- Hiperhidracija podrazumijeva ekstremno unošenje vode u organizam u veoma kratkom vremenu za razliku od nekih patoloških stanja organizma u kojima je smanjeno izlučivanje vode iz tijela, a dovodi do slične simptomatologije. U slučaju hiperhidracije podrazumijeva se namjerno unošenje većih količina vode iz različitih razloga - objasnila nam je objasnila je Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba.

Dodaje da s ispijanjem vode ljudi najčešće znaju pretjerivati u ovim slučajevima: sportaši jer smatraju da će boljom hidracijom postići bolje efekte i podnošljivost vježbanja, maratonci, psihički bolesnici - kod polidipsije, u slučajevima teške anemije, ljudi s dijagnozom paraneoplastičnog sindroma (kod kojeg se luči prekomjerno antidiuretski hormon). 

- Nakon konzumacije veće količine vode, ista brzo prolazi iz želuca jer nema energetsku vrijednost, ima tek nešto malo elektrolita i jurne krvotokom prema bubrezima radi izlučivanja. Bubreg ima svoj kapacitet izlučivanja tekućine urinom, procjenjuje sa na oko 1 litru / h, ali ne više, stoga ako je priljev vode u satu veći od njegovog kapaciteta bubreg nije u mogućnosti kompenzirati veliki priljev vode - pojasnila je Branislava Čilić dr.med. 

- U slučaju prekomjernog unošenja vode bez elektrolita u tijelo pojavljuje se hipotonijska hiperhidracija pri čemu dolazi do hemodilucije tj. razrjeđenja tjelesnih tekućina unutar i izvan stanice. Međutim, jednako važan posljedični poremećaj je smanjenje koncentracije svih tvari u tim tekućinama, prvenstveno natrija ispod 120/mola/l - kaže liječnica.

- Liječenje se provodi restrikcijom unosa vode, davanjem elektrolita, koncentrirane otopine glukoze uz koju ako je potrebno i  inzulin. U svakom slučaju u svemu, pa i u pijenju vode, moramo biti umjereni i slušati svoj organizam da li nam daje osjećaj žeđi ili ne, ne potiskivati osjećaj žeđi nego mu udovoljiti uzimanjem tekućine pravovremeno - dodala je.

Simptomi trovanja vodom

Prvi simptomi da se u tijelu nalazi previše tekućine su glavobolja, mučnina, grčevi. Javljaju se i otežano disanje u ležećem položaju zbog nakupljanja tekućine u plućima (stanje se poboljšava u sjedećem), glavobolja uzrokovana pritiskom endema na mozgu, povraćanje, konvulzije, povećan krvni tlak, otečene ruke i noge... U najtežim slučajevima javlja se gubitak svijesti, koma i smrt.

Ljudsko tijelo prosječno se sastoji od 65 do 70 posto vode, no to se s godinama starosti polako smanjuje. Da bi bili zdravi i dobro se osjećali, neophodno je održavati tu razinu, odnosno unositi dovoljno tekućine u tijelo, ali nikako ne previše. 

Koliko vode na dan bi trebali popiti?

- Stručnjaci preporučuju od 6 do 8 čaša vode na dan tijekom cijele godine, ali nedavna istraživanja pokazala su da bi ta količina vode trebala biti veća, 10 čaša za žene i 12 čaša za muškarce - napominju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. 

Objasnili su i kako možete prepoznati da unosite premalo tekućine u organizam:

- Teško je pretpostaviti pijete li dovoljno tekućine, samo zato što niste žedni. Kako starimo, naše osjetilo žeđi nestaje i tako ne shvaćamo kad je našem tijelu potrebno više tekućine. Znakovi i simptomi na koje trebamo pripaziti su: glavobolja, suha koža, suha usta i jezik s gustom slinom, umor ili slabost, grčevi u rukama i nogama, smanjeno znojenje, povećana tjelesna temperatura, ubrzani otkucaji srca, nedostatak koncentracije, mučnina, povraćanje - dodali su. - pišu 24sata

hr Wed Aug 15 2018 13:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .