Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6de1d7b9e03e97038b45fb/80
Foto: D.N.

Putopis iz Kine: Velike zvijezde, oduševljeni Kinezi i čudna hrana

U novom nastavku donosimo vam putopis mladog glumca, Splićanina Josipa Ledine, koji je zajedno sa svojim kolegama s akademije otputovao u Kinu. Nakon što su se smjestili u grad Quanzhou uslijedile su probe za festival, ali i nove anegdote...
Rano ustajemo. Nakon doručka bogatog delicijama odlazimo na otvaranje festivala. Sve ide po špagi, autobus nas već čeka ispred ulaza hotela, sjedamo i vozimo se do kazališta. Vozeći se dugačkim gradskim cestama, promatram promet u kojem se ne poštuju propisi ni pravila. Svi trube, voze gdje god hoće, cesta je puna automobila i motora koji žure i jurcaju. Svakih par minuta autobus naglo koči i izbjegava sudar. Začudilo me kineski vozni park: na cesti prevladavaju „europska auta“: veliki broj ljudi vozi BMW, Mercedes, Volkswagen, a uz dobre stare "švabe" nađu se i poneki Francuzi, naravno Peugeot i Citroen.

Otvorenje festivala je bilo svečano, kulturno i lijepo. Gradonačelnik Quanzhoua je otvaravši festival posebno pozdravio goste iz „Kolodie“: iz Hrvatske, nas. Novinari su nas odmah "iznapadali" pitanjima. Nakon otvorenja festivala, otišli smo put osnovne škole u čijoj će se kazališnoj dvorani održati naša predstava. Kada smo prošli rampu, ispred nas se stvorilo carstvo visokih zgrada u kompleksu. To je bila njihova osnovna škola. Kineske škole su sušta suprotnost hrvatskim, njihova jedna osnovna škola ima vlastiti kampus. 

Predstava oduševila Kineze iako nisu razumjeli ni riječi 

Kasnije smo se pripremali za predstavu u lijepo uređenoj dvorani koja je brojala kapacitet sjedala nekog gradskog kazališta u Hrvatskoj. Predstavu smo igrali dva puta i obje izvedbe prošle su sjajno. Iako smo glumili na hrvatskome jeziku, mali Kinezi s napetošću i radošću su aplaudirali na svaku scenu i pokret.

Kineska hrana - teško razočarenje

Moj najveći osobni poraz na ovome putovanju bio je kineska hrana. Odlazeći iz Hrvatske hvalio sam se prijateljima, kolegama i obitelji kako jedva čekam probati sve kineske delicije, da želim probati škorpione, miševe, pse i mačke. S veseljem i nestrpljenjem smo čekali termin večere jer smo bili gladni kao psi. Pri ulazu u restoran, odustao sam od svojih gurmanskih nauma jer se restoranom širio miris začina i jela iz kuhinje koje moje nosnice nikada još nisu imale prilike osjetiti. Okrugli stol se punio kineskim delicijama koje nikada nismo vidjeli: raznim ribama, nama nepoznatih oblika, školjkama, gulašima i juhama koje su imale tako specifičan i jak miris da su „grizle“.

 U drugome slijedu je došla čista riža koja je u mojim gladnim očima tada izgledala kao da je najukusnije jelo na svijetu. Dok sam uživao u riži, promatrao sam Kineze kako jedu. Srkanje školjki, pijukanje, mljackanje i jedenje otvorenih usta sastavni su dijelovi bontona pri objedu. Spustio sam pogled u tanjur želeći izbiti taj prizor iz glave, želeći pojesti teško stečenu rižu. Voditelj festivala, videći da i nemamo baš teka, upitao nas je na iskrivljenome engleskom „Do you like chinese food“. „Yes, yes“ opravdavali smo se ne želeći ispasti nezahvalni. „Try this“ rekao mi je voditelj pokazujući na neidentificirani komad mesa u umaku. 

S lažnim smiješkom i oduševljenjem napunio sam svoj tanjur. Kada sam okusio taj komad mesa, moje tijelo je počelo gorjeti jer je taj komad mesa bio začinjen ljutim kineskim umacima. Kriknuo sam u sebi i mahnito počeo tražiti piće jer u tradicionalnome restoranu na stolu ne stoje pića, sokovi i voda 

Kineski eliksir - topla voda

Kinezi su se počeli smijati gestikulirajući rukama da će sve biti dobro. U međuvremenu je jedna draga Kineskinja iz delegacije rekla konobarici na kineskome, kako ne znaju engleski, da mi donesu vode. Situacija se smirila. Ja sam i dalje nabadao svoju rižu i za desetak minuta je stigla već prije naručena voda. Instinktivno sam posegnuo rukom za vrčem. Uhvatim vrč s vodom i glasno kriknem. Svi ljudi u restoranu su se stresli i okrenuli prema meni uplašeno me gledajući. Prizor, kako se momak od skoro 2 metra iskonski zadere dubokim glasom ispred malenih i tihih Kinezića, sigurno pripada nekoj dobroj komediji. 

Razlog moga iznenadnog krika je vrela voda koja je još parila. Naime, Kinezi piju samo vrelu i toplu vodu, u ekstremnim trenucima mlaku. Smatraju da je topla voda životni eliksir koji ozdravlja svaku bolest, dok hladna izaziva i stvara bolesti. I tako sam se ja, gladan i žedan, spustio u hotelski lobby gdje se nalazi Starbucks u kojem sam pojeo nekakav "sendvičak". „Ćevapa, ćevapa nam dajte“ tužno smo govorili na povratku s večere. Navečer smo ostali u hotelu opuštajući se crnim kineskim vinom.

hr Sun Jan 28 2018 17:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0564f72af47f06038b4569/80

I ove godine izabrat će se "Najljepša mama Hrvatske"

Ove godine je natjecanje podjeljeno na tri regionalna izbora i jedno finalno
Manifestacija "Najljepša mama Hrvatske" održava se i treću godinu za redom. Ove godine je natjecanje podjeljeno na tri regionalna izbora i jedno finalno.

12. svibnja u Osijeku je održan prvi regionalni izbor, 26. svibnja (subota) će se održati u Splitu Hotel Park u 19 sati. Na posljetku regionalni u Zagorju.

Šest najbolje ocijenjenih iz svakog izbora odlaze u finale koje će se održati u Šibeniku 1. rujna 2018. gdje se mame ocjenjuju u dvije kategorije: Prva kategorija je od 12-39 godina, a druga pod nazivom Dijamant od 40-53 godine.

Na natjecanju 2017. u kategoriji 23-29 god. pobijedila je Šibenska nevista Jelena Živković, a u kategoriji Dijamant od 40-53 god Splićanka Diana Vitanović Martić.

26.05. u Hotelu Park s početkom u 19 sati nastupaju brojni izvođači!
- Bela (debitant Melodija Mostara 2018 s pjesmom "Zakon"
- Bomba
- Đoni Gitara
- Grupa Barbary
- Danijela Škegro
- Marijana Pelaić
- Plesni studio Clique

- Modne revije: 
- Crystal Syosa - večernje haljine                      
- Marija Torbarija 
- Torbe i šeširi

Sponzori večeri:
- Hotel Park
- Auto Škola Princ (Modni kreator Nataša Babić - Modni brend Watch me catch me)
- Kozmetički salon Dot-line- Studio A&I (Zadužen za frizure natjecateljica)
- Friz. salon Irena Style
- Salon ljepote Gorica (zadužen za make-up natjecateljica)
- Boutique Anamari
- Crystal Sposa
- Modni izazovi
- BubaMara.net - promo artikli
- Marija Torbarija dizajn by I'm Split
- Restoran More
hr Wed May 23 2018 14:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Sedam važnih informacija koje ne smijete zatajiti svom liječniku

U nastavku provjerite koje informacije nikada ne smijemo zatajiti liječniku

Kako bi nam liječnik propisao sve potrebne pretrage i postavio pravilnu dijagnozu, mora od nas dobiti mnogo važnih informacija o našem zdravstvenom stanju. U nastavku provjerite koje informacije nikada ne smijemo zatajiti liječniku.

1. Prehrambene navike

Kada dođemo na pregled kod liječnika, obično odmah osjetimo krivnju ako se hranimo nezdravo. Ponekad zbog toga liječniku ne želimo otkriti kakva je zapravo naša prehrana, nego lažemo da se hranimo znatno zdravije. S druge strane, ponekad ne želimo priznati da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve su to informacije od velike važnosti koje moramo otkriti liječniku.

2. Korištenje lijekova

Neki ljudi često koriste razne lijekove bez znanja liječnika ili se ne drže propisanog načina uzimanja lijekova. Sve to utječe na njihovo liječenje, a može utjecati i na rezultate krvnih pretraga.

3. Pušenje

Nemojte skrivati koliko zapravo pušite. Možda je to jedna kutija dnevno ili tjedno. Bez obzira na količinu, obvezno liječniku priznajte u kojoj cigareta uistinu konzumirate. Prema priznanju liječnika, upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu.

4. Alkohol

Isto kao i cigarete, alkohol je opasan za naše zdravlje. Utječe na jetru, jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti iznimno važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

5. Suplementi

Ako npr. koristite dodatke prehrani, vitamine ili ljekovito bilje, "prijavite" to svom liječniku. Kada određeni lijekovi dođu u doticaj s tim dodacima, učinkovitost tih lijekova može se poništiti ili pak pojačati, što nije dobro za vaše zdravlje.

6. Seksualni život

Neugodno nam je odgovarati na pitanja o seksualnom životu jer je to intimna stvar, ali informacije poput onih kakvu zaštitu koristite i jeste li imali spolno prenosivu bolest mogu biti važne za propisivanje potrebnih pretraga.

7. Mentalno zdravlje

Kada vas liječnik pita kako se osjećate, nemojte skrivati svoje pravo stanje i emocije. One mogu biti manifestacija nekih fizičkih problema. Tako mnogi ne znaju da bolesna štitnjača može uzrokovati napadaje panike i anksioznost. Iskren razgovor s liječnikom može vam samo pomoći, stoga se nemojte ustručavati govoriti istinu. - piše Zadovoljna.

hr Wed May 23 2018 14:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e26ee6b4739873108b4640/80

Malena i Klepetan dobili su četiri ptića

Malena je ovog proljeća snijela čak šest jaja

Glavice četiri malena ptića stara tek dva, tri dana, proviruju ispod krila rodana Klepetana koji ih brižno grije dok je Malena u šetnji obližnjom livadom u Brodskom Varošu.

Epilog je to poznate priče o dugogodišnjoj vjernosti dviju roda iz Slavonskog Broda, Malene slomljena krila i njezina rodana Klepetana, koji se već 16 godina svakog proljeća iznova vraća Malenoj s 12.000 kilometara dalekog afričkog Juga.

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji brine o rodama, donio je na tanjuru malo mesa da ptići nešto pojedu i ojačaju dok im Klepetan ne donese ono što ulovi na nekoj od bara i potoka u brodskoj okolici. 

 - Malena je ovog proljeća snijela čak šest jaja. Ona i Klepetan stalno se izmjenjuje u gnijezdu, znaju da ako se jaja ohlade da od potomaka neće ništa. Zato i Klepetan sada, kad Malena siđe na ovu livadu da protegne noge, očinski grije dva preostala jajeta iz kojih će, nadam se, za koji dan izleći ptići - kaže Vokić.

- Klepetan i Malena su u ovih 16 godina na svijet donijeli 58 ptića, a s ovih 6 bit će to 64. To je rijedak primjer i u svjetskim razmjerima kad su rode u pitanju. I svi su oni uz pomoć Klepetana naučili letjeti i odletjeti put afričkog juga, a u proljeće se vrate. Ima ih tu na obližnjim električnim stupovima, svili su svoja gnijezda i imaju svoje obitelji, ali nerijetko svrate kod mene u dvorište da im dam što za pojesti - priča Stipa dok maleni jedu komadiće mesa.

Vokić zna da tek sada pred njim stoji veliki posao. Treba Malenoj priskrbiti hrane jer Klepetan će se već nekako snaći, a i pomladak trebu u kratkom vremenu stasati da na vrijeme budu spremni za prvi let, potom u srpnju za odlazak iz roditeljskog gnijezda put Lonjskog polja, a onda svi zajedno put juga Afrike. 

-Teško mi je, mirovina mi je premala za sve ovo, ali ne bih Klepu i Malenu dao ni zašto na svijetu - zaključuje Vokić dodajući da je dobio nekoliko ponuda i da rode preseli u Baranju. - pišu 24sata

 

hr Wed May 23 2018 14:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b05405d2af47f10008b45d9/80

Izložba "Trogirski bančić" u atriju Muzeja grada Trogira

Izložba će biti otvorena do 6. lipnja 2018. godine. Radno vrijeme izložbenog prostora je 10:00 - 13:00 te 17:00 - 20:00 sati
U petak, 25. svibnja 2018., u 19:30 u atriju Muzeja grada Trogira otvara se izložba "Trogirski bančić". Ova izložba dio je programa kulturno-turističke manifestacije Vridne ruke obale, zagore i škoja koja se odvija u Trogiru od 24. do 27. svibnja...

- Bančić je u 20. stoljeću bio nezaobilazni dio kućnog inventara. Ova drvena klupica sastoji se od dvije noge te gornje plohe za sjedenje. Tri osnovna dijela najčešće su spojena s unutrašnje i vanjske strane na različite načine. Bančić se koristio za sjedenje u kući i izvan nje, znao je imati rupu u sredini za jedan, dva ili više prstiju kako bi se lakše mogao prenostiti na određeno mjesto. Ovaj komad namještaja krasi velika individualnost i raznolikost, iako slični u svojoj osnovi, bančići su izrađivani različito, kako po pitanju samog oblika tako i po pitanju vrste drveta, ovisno o željama i potrebama budućeg vlasnika te ovisno o vrsti drveta kojom se u datom momentu raspolagalo. 

Bančiće su izrađivali stolari, tako bi, npr. stolar Čičmir ispred svoje stolarske radnje na Čiovu, svake godine na svetog Antu prodavao bančiće ispred svoje butige (kazivač Zdravko Čorić). Osim stolara,bančiće su izrađivali svi oni koji su imali barem malčice smisla za obradu drveta. Od ostataka daski koje bi se našle po konobama uvijek ili često nastajao je bančić. Bančići su bili nezaobilazni dio svake ulice. - navodi autorica izložbe Goranka Tomaš u predgovoru, te nastavlja:

"Ovom etnografskom izložbom namjera i nastojanje su mi bili terenski istražiti preostale bančiće trogirskoga kraja te sakupiti što je moguće više informacija o ovom prekrasnom komadu namještaja koji je bio sastavni dio života mještana ovog područja (u kojim se sve situacijama koristio, tko su bili ljudi koji su ga izrađivali...). U nastajanje same izložbe aktivno su bili uključeni građani kako bi se postigla što veća osviještenost o predmetima iz prošlosti koje pojedinci još uvijek posjeduju u vlastitom domu kao dio vlastite kućne zbirke iz najčešće emotivnih razloga, odnosno uspomena na pretke, iako se u nekim kućama bančići i danas aktivno koriste... Nekada su bančići bili stanovnici ulica, danas na tim istim ulicama više nema nijednog... ipak, svaka kuća još uvijek ima svoju priču o njemu - BANČIĆU."

Izložba će biti otvorena do 6. lipnja 2018. godine. Radno vrijeme izložbenog prostora je 10:00 - 13:00 te 17:00 - 20:00 sati.
hr Wed May 23 2018 12:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .