Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6de1d7b9e03e97038b45fb/80
Foto: D.N.

Putopis iz Kine: Velike zvijezde, oduševljeni Kinezi i čudna hrana

U novom nastavku donosimo vam putopis mladog glumca, Splićanina Josipa Ledine, koji je zajedno sa svojim kolegama s akademije otputovao u Kinu. Nakon što su se smjestili u grad Quanzhou uslijedile su probe za festival, ali i nove anegdote...
Rano ustajemo. Nakon doručka bogatog delicijama odlazimo na otvaranje festivala. Sve ide po špagi, autobus nas već čeka ispred ulaza hotela, sjedamo i vozimo se do kazališta. Vozeći se dugačkim gradskim cestama, promatram promet u kojem se ne poštuju propisi ni pravila. Svi trube, voze gdje god hoće, cesta je puna automobila i motora koji žure i jurcaju. Svakih par minuta autobus naglo koči i izbjegava sudar. Začudilo me kineski vozni park: na cesti prevladavaju „europska auta“: veliki broj ljudi vozi BMW, Mercedes, Volkswagen, a uz dobre stare "švabe" nađu se i poneki Francuzi, naravno Peugeot i Citroen.

Otvorenje festivala je bilo svečano, kulturno i lijepo. Gradonačelnik Quanzhoua je otvaravši festival posebno pozdravio goste iz „Kolodie“: iz Hrvatske, nas. Novinari su nas odmah "iznapadali" pitanjima. Nakon otvorenja festivala, otišli smo put osnovne škole u čijoj će se kazališnoj dvorani održati naša predstava. Kada smo prošli rampu, ispred nas se stvorilo carstvo visokih zgrada u kompleksu. To je bila njihova osnovna škola. Kineske škole su sušta suprotnost hrvatskim, njihova jedna osnovna škola ima vlastiti kampus. 

Predstava oduševila Kineze iako nisu razumjeli ni riječi 

Kasnije smo se pripremali za predstavu u lijepo uređenoj dvorani koja je brojala kapacitet sjedala nekog gradskog kazališta u Hrvatskoj. Predstavu smo igrali dva puta i obje izvedbe prošle su sjajno. Iako smo glumili na hrvatskome jeziku, mali Kinezi s napetošću i radošću su aplaudirali na svaku scenu i pokret.

Kineska hrana - teško razočarenje

Moj najveći osobni poraz na ovome putovanju bio je kineska hrana. Odlazeći iz Hrvatske hvalio sam se prijateljima, kolegama i obitelji kako jedva čekam probati sve kineske delicije, da želim probati škorpione, miševe, pse i mačke. S veseljem i nestrpljenjem smo čekali termin večere jer smo bili gladni kao psi. Pri ulazu u restoran, odustao sam od svojih gurmanskih nauma jer se restoranom širio miris začina i jela iz kuhinje koje moje nosnice nikada još nisu imale prilike osjetiti. Okrugli stol se punio kineskim delicijama koje nikada nismo vidjeli: raznim ribama, nama nepoznatih oblika, školjkama, gulašima i juhama koje su imale tako specifičan i jak miris da su „grizle“.

 U drugome slijedu je došla čista riža koja je u mojim gladnim očima tada izgledala kao da je najukusnije jelo na svijetu. Dok sam uživao u riži, promatrao sam Kineze kako jedu. Srkanje školjki, pijukanje, mljackanje i jedenje otvorenih usta sastavni su dijelovi bontona pri objedu. Spustio sam pogled u tanjur želeći izbiti taj prizor iz glave, želeći pojesti teško stečenu rižu. Voditelj festivala, videći da i nemamo baš teka, upitao nas je na iskrivljenome engleskom „Do you like chinese food“. „Yes, yes“ opravdavali smo se ne želeći ispasti nezahvalni. „Try this“ rekao mi je voditelj pokazujući na neidentificirani komad mesa u umaku. 

S lažnim smiješkom i oduševljenjem napunio sam svoj tanjur. Kada sam okusio taj komad mesa, moje tijelo je počelo gorjeti jer je taj komad mesa bio začinjen ljutim kineskim umacima. Kriknuo sam u sebi i mahnito počeo tražiti piće jer u tradicionalnome restoranu na stolu ne stoje pića, sokovi i voda 

Kineski eliksir - topla voda

Kinezi su se počeli smijati gestikulirajući rukama da će sve biti dobro. U međuvremenu je jedna draga Kineskinja iz delegacije rekla konobarici na kineskome, kako ne znaju engleski, da mi donesu vode. Situacija se smirila. Ja sam i dalje nabadao svoju rižu i za desetak minuta je stigla već prije naručena voda. Instinktivno sam posegnuo rukom za vrčem. Uhvatim vrč s vodom i glasno kriknem. Svi ljudi u restoranu su se stresli i okrenuli prema meni uplašeno me gledajući. Prizor, kako se momak od skoro 2 metra iskonski zadere dubokim glasom ispred malenih i tihih Kinezića, sigurno pripada nekoj dobroj komediji. 

Razlog moga iznenadnog krika je vrela voda koja je još parila. Naime, Kinezi piju samo vrelu i toplu vodu, u ekstremnim trenucima mlaku. Smatraju da je topla voda životni eliksir koji ozdravlja svaku bolest, dok hladna izaziva i stvara bolesti. I tako sam se ja, gladan i žedan, spustio u hotelski lobby gdje se nalazi Starbucks u kojem sam pojeo nekakav "sendvičak". „Ćevapa, ćevapa nam dajte“ tužno smo govorili na povratku s večere. Navečer smo ostali u hotelu opuštajući se crnim kineskim vinom.

Facebook komentari

hr Sun Jan 28 2018 17:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a8b802af47f64018b46c9/80

Potvrdila znanost: Zašto biste se uvijek trebali nasmiješiti psu?

Na koji način psi prate ponašanje ljudi pitanje je koje je zanimalo znanstvenike
Osobama koje su doživjele neugodno iskustvo i neočekivanu reakciju psa vrlo vjerojatno nije jasno zašto je do toga došlo. Na koji način psi prate ponašanje ljudi pitanje je koje je zanimalo znanstvenike.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište Helsinki došlo je do saznanja da hormon oksitocin vodi glavnu ulogu u interakciji između pasa i ljudi. Naklonost i povjerenje između psa i čovjeka stječe se vrlo jednostavno, a to je ekspresijom lica –osmijehom, pri čemu se otpušta "hormon ljubavi" oksitocin. 

Kako bi potvrdili tu tvrdnju, istraživači su odlučili provesti eksperiment u kojem su skupini pasa prikazali slike nasmijanih i ljutitih lica na zaslonu računala. Kako će pas reagirati na prikazanu fotografiju, izmjereno je pomoću uređaja za praćenje očiju. 

Prema dosadašnjim saznanjima znanstvenika, psi se obično fokusiraju na najzanimljiviji aspekt svake situacije, poput prijetećih podražaja u zastrašujućoj situaciji. Prepoznavanje i tumačenje prijetnji način je na koji pas reagira instinktivno i presudan je osjećaj koji mu omogućava njegovo preživljavanje. 
Suočeni s nasmijanim licima, psi se nisu osjećali ugroženo i reagirali su pozitivno na prizor nasmijanog čovjeka. 

-
Čini se da hormon oksitocin utječe na ono što pas vidi i kako doživljava ono što vidi. - kaže istraživač Sanni Somppi. - piše Zadovoljna.hr

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 21:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b2acf2af47fba058b45e1/80
Foto: Jolie

Doručak bi mogao postati zabavniji: Pojavila se marmelada sa džinom!

Moglo bi vas iznenaditi da sada osim u formi pića, džin možete konzumirati i u obliku marmelade

Džin spada u jedno od najpopularnijih pića i postoje brojni načini kako ga možemo oplemeniti raznim dodatcima i u njemu svaki puta iznova uživati. No, moglo bi vas iznenaditi da sada osim u formi pića, džin možete konzumirati i u obliku marmelade.

Naime, na tržištu se pojavila marmelada koja je napravljena od naranči, limuna i artisanskog džina te je možete mazati na kruh, koristiti u kolačima, jesti direktno iz teglice ili je čak ubaciti kao dodatak u omiljene koktele. Naravno, u procesu kuhanja, alkohol je ispario pa se ne morate brinuti oko glavobolje, a bez obzira na to što nema alkohola, imamo osjećaj da bi s ovom teglicom  doručak svakako mogao postati zabavniji!

Naručiti se može ovdje, ali budući da je riječ o hrani, dostava u Hrvatsku nije moguća. U svakom slučaju, možda vas inspirira da pripremite svoju marmeladu u koju ćete ubaciti  omiljeno piće. - piše Jolie

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 20:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b050a2af47f94068b4591/80
Foto: Index

AjmoNaFuka: Mostarci napravili totalno drugačiju aplikaciju za spojeve

Marijo Šunjić, Nedžad Grizović i Nikola Alexandar Philipp iz Mostara kreirali su aplikaciju za dejtanje koja bi mogla osvojiti regiju

19-godišnji lead developer Marijo, 17-godišnji android developer Nikola Alexandar i 21-godišnji Nedžad su ovih dana jako zanimljivi BiH medijima, budući da se priča o novoj dejt aplikaciji brzo proširila susjednom zemljom.

- Sjedili smo u polupraznom kafiću u kojemu su svi tipkali na mobitel i sinulo nam je napraviti aplikaciju koja će ljude izvesti vani, na kavu, i to tako što će ih spriječiti da se dopisuju danima prije. - kažu za Index kreatori aplikacije AjmoNaFuka koja će se uskoro naći u Google Play trgovini. 

Dan nakon što su dobili ideju, dečki su krenuli s realizacijom, a danas imaju gotovu aplikaciju koja će uskoro biti dostupna svima.

Kada netko spomene aplikaciju za dejtanje mnogima kroz glavu prolazi misao da to koriste usamljenici koji nemaju stvarni život i koji nemaju hrabrost uživo pozvati van osobu koja im se sviđa. S druge strane, svi oni koji su barem jednom utonuli u beskonačno dopisivanje s osobom koju nikad nisu vidjeli znaju kakva je to slatko-kisela navika, a prvi susret nakon dugog dopisivanja često završava katastrofalno.

Iako zvuči paradoksalno, mobilna aplikacija koju su stvorili mladi Mostarci stat će na kraj beskonačnom virtualnom druženju i izvest će ljude vani, na kavu i druženje.

Aplikacija AjmoNaFuka omogućit će brz i efikasan poziv na kavu a da se onaj tko bude odbijen ne osjeća jadno. Fuka u mostarskom slengu označava kavu (ajmo na kafu - ajmo na fuka), a "ajmo na fuka" je opušteni izraz koji koriste Mostarci kada pozivaju vani suprotni spol ili bilo koju osobu s kojom žele popiti kavu.

Kako će funkcionirati?

- Jednostavno. Korisnik će napraviti profil na aplikaciji i tražiti ljude koji se čine kao zanimljivo društvo za ispijanje kave. Ona ili on dobit će emotikon šalice kao poziv na kavu, a ako je prihvati dobit će limit od pet poruka koje se smiju razmijeniti prije odlaska na kavu. Pet poruka je dovoljno da se dogovori vrijeme i mjesto ispijanja kave, a onda prestaje tipkanje i kreće stvarno druženje. - kaže Nedžad.

- Nije primarno da ovo bude dejt aplikacija, cilj je da se ljudi sličnih interesa počnu družiti uživo, a ova aplikacija bi ih mogla natjerati na to. - kažu kreatori.

Ako se osoba ne pojavi na dogovorenoj kavi, na aplikaciji će biti označena kao "izrada'' ("izraditi'' u mostarskom slengu znači zeznuti). Ako se, pak, željena osoba pojavi na kavi i sve prođe super, aplikacija će otvoriti mogućnost beskonačnog dopisivanja, koje će u svakom slučaju biti kvalitetnije nakon ispijene kave.

- Iskreno, aplikacija mi je ispočetka bila ideja za hvatanje cura, ali sada je zamišljena kao put da se ljudi maknu od virtualnog i druže u stvarnom svijetu. - kaže Nedžad.

Dečki su već okupili najpoznatije ugostiteljske objekte u Mostaru koji će se nuditi kao mjesta za druženje uz kavu, a lokal će se birati prema afinitetima osoba koje dogovore za kavu. Prostor za oglašavanje velikih ugostiteljskih objekata učinio im se kao dobar biznis plan, za početak.

Nedžad, Marijo i Nikola Alexandar te grafički dizajneri Goran Čuljak i Sandro Jovanović lansiranje aplikacije u Mostaru planiraju za 2. ožujka ove godine, a odmah zatim AjmoNaFuka će biti dostupna Zagrepčanima, Sarajlijama i Beograđanima. - piše Index

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 18:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8adbd02af47f94068b4577/80
Foto: tomislavcity.com

VIDEO Hercegovka na putu do posla naišla na vuka!

Zasiguno nije očekivala ovakvo iznenađenje...

Hercegovka Marija Križić je jutros na putu od Roška Polja prema Zidinama imala bliski susret s vukom te je čak taj susret uspjela i snimiti. - piše tomislavcity.com

Marija je krenula na posao u Tomislavgrad, odlučila se zbog snijega poći preko Zidina. Zasiguno nije očekivala ovakvo iznenađenje.

Lovac Iko Mladina kaže da je riječ o lijepome primjerku zreloga vuka. Tko zna, možda je to upravo onaj vuk čije je otiske šape nedavno u Krnjinu (Roško Polje) fotografirao jedan osnovnoškolac na putu u školu. 



Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 15:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .