Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d7b387d29111cf07e8b4595/80

Otkazao mu je poslušnost: Nova skandalozna snimka otkrila što o Plenkoviću misli župan Boban

Čini se da je župan poprilično uznemiren, a ima i zašto biti

Nisam ja ovdje došao, na ovu poziciju, svojom voljom nego voljom onih koji su me nat’rali da dođem da spasim čast HDZ-a županije. I sada da ću ja pred Kerumom kleknut. Problem je Blaženko Boban jer Blaženka Bobana boli k… za pet kuna, da budem potpuno iskren, nemam ja opasku ni prema premijeru ni prema nikome.“

Riječi su to Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije. Otkriva to još jedna snimka, odnosno kratki isječak poduže tonske snimke razgovora vođenog u vrijeme kada su Bobana upozoravali da Dragomir Petric nije dobar izbor za lokalni Dom zdravlja i ne zaslužuje i treći mandat, a zanimljiv je zbog odnosa na relaciji premijer Plenković – župan Boban. Pritom je ovim „nemam ja opasku“, razjašnjava Nacionalov izvor iz splitsko-dalmatinskog HDZ-a koji je upoznat sa sadržajem više tonskih snimki, rekao da ga uopće nije briga što Plenković misli i što savjetuje.

Nacional je ekskluzivno objavio snimku, a Provjereno je podsjetilo na slučaj jer je premijer Plenković prošlog tjedna ustvrdio da nema Bobanove političke odgovornosti u tom slučaju. Snimka usto otkriva i zanimljivo Bobanovo poimanje stranačke časti koja se, po vlastitoj tvrdnji, ogleda upravo u njegovu liku i djelu. 

Skandalozne tonske snimke o političkom kadroviranju u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije razotkrile su kako su župan Boban i šef županijskog HDZ-a, a sada i politički tajnik stranke, Ante Sanader, presudno utjecali na lanjski izbor Dragomira Petrica za ravnatelja te ustanove.

Nova tonska snimka dodatno potvrđuje da su Boban i Ante Sanader, koji je u slučaju Doma zdravlja iz pozadine vukao sve konce, otkazali poslušnost Andreju Plenkoviću, iako Boban nakon njihova reemitiranja u ‘’Provjerenom’’ opovrgava ono što se čuje na ranije objavljenim tonskim zapisima – da se s premijerom čuo u vezi pitanja Doma zdravlja.

Podsjetimo, prema tvrdnjama Nacionalovog izvora i tonskoj snimci Plenković je, kad je od predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja Ivana Nasića doznao za Sanaderov pritisak da se za ravnatelja izabere Dragomir Petric, i to unatoč protivljenju trojice članova Upravnog vijeća, zatražio da se „izabere častan čovjek“, a ne kontroverzni Petric. Nisu ga poslušali, natječaj je poništen, sva trojica članova Upravnog vijeća su smijenjena, a sporni Petric ostao je v.d. ravnatelja sve do lipnja ove godine kada je ravnateljem postao njegov dotadašnji pomoćnik.

U nedjelju, na blagdan Male Gospe, u Solinu, na upit je li razgovarao sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom o, kako je ustvrdio novinar, aferi s natječajem za ravnatelja Doma zdravlja županije, Plenković je odgovorio niječno dodavši kako je to “neka stara priča” i da “nije župan u takvoj situaciji uopće”. 

Nije to prvi put da se Plenković ignorantski odnosi prema ozbiljnim aferama. Slično se ponio i u prvim reakcijama u slučaju bivšeg ministra Lovre Kuščevića. Sve ipak upućuje na to da će se „stara priča“ o županu Bobanu ipak raspraviti unutar stranke na što se za početak ozbiljno pripremaju u splitsko-dalmatinskom HDZ-u.

Boban dobro zna da je u nezavidnoj situaciji, a o tome da je nervozan najbolje govore njegove kontradiktorne izjave posljednjih dana. Tako u jednoj kaže da je zagovarao poništenje natječaja, da bi dan kasnije rekao da natječaj nije poništen nego je takav jer ga je glasovanje članova Upravnog vijeća takvim učinilo.
Doda li se tome neshvatljiva Bobanova izjava iz ‘’Provjerenog’’ da snimka zapravo njemu ide u korist, čini se da je župan poprilično uznemiren, a ima i zašto biti. 

Saborski zastupnik i županijski vijećnik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Miro Bulj ponovo ga je pozvao da podnese ostavku. Izvori Nacionala dodaju i da se oporba sprema u akciju, pri čemu će se župan Boban naći pod teškom paljbom i zbog nekih drugih dvojbenih odluka, a istodobno će oni zatražiti od Bobana da im objasni smatra li je li svojim ponašanjem i potezima doista spašavao čast HDZ u županiji.

hr Fri Sep 13 2019 08:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f34fecfdaf72dd1658b467f/80
Foto: DalmacijaNews

SINJ: Iz Grada poslali upute ugostiteljskim objektima za Veliku Gospu

Svi korisnici javnih površina su dužni pridržavati se granica postavljanja štekata utvrđenih rješenjem nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom

Svi ugostiteljski objekti koji se nalaze u užem centru grada dužni su na dan uoči i blagdana Velike Gospe - Gospe Sinjske, 14. i 15 kolovoza, svoj rad prilagoditi  nesmetanom održavanju svetih misa, a koje se ove godine zbog epidemioloških razloga održavaju na otvorenom u samostanskom dvorištu.

U tom smislu u noći s 14. na 15. kolovoza, u užem centru grada,  na otvorenim prostorima ili terasama uz ugostiteljske objekte, kao i unutar ugostiteljskih objekata nije dopušteno puštanje glazbe iza 03:00 sata do 08:00 sati ujutro, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta i duljini trajanja rada, a na dan 15. kolovoza od 08:00 – do 22:00 sati za vrijeme održavanje svetih misa dopušteno je puštanje glazbe samo unutar ugostiteljskih objekata u razini koja ne ometa održavanje svetih misa u samostanskom dvorištu. 

Nadalje, svi korisnici javnih površina su dužni pridržavati se granica postavljanja štekata utvrđenih rješenjem nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom.  U suprotnom će nadležni Upravni odjel postupiti sukladno čl. 124. Odluke o komunalnom redu Grada Sinja i provesti uklanjanje protupravno postavljenih predmeta.

Sve fizičke i pravne osobe koje pružaju svoje usluge i obavljaju registriranu djelatnost na javnim površinama u Gradu Sinju temeljem izdanih odobrenja dužni su svoje poslovanje i organizaciju rada prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji i uskladiti s obvezujućim  uputama i Preporukama HZJZ i Nacionalnog stožera Civilne zaštite. 

hr Thu Aug 13 2020 10:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas 37 novooboljelih: Preminula 81-godišnjakinja

Prema izvješću KBC – a Split, preminula je starija ženska osoba stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju.
Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 378 obrađenih testova danas je 37 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 18, Solina 1, Okruga 1, Trogira 1, Lokvičića 1, Imotskog 2, Prološca 1, Ciste Provo 1, Kaštela 5, Sinja 1, Otoka 1, Lećevice 1, Bola 1, Starog Grada 1 i Makarske 1.

Uz 37 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to 1 osobe iz Zagrebačke županije i jedna osoba iz grada Zagreba, kao i dvoje stranih državljana (jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke). Svi novooboljeli iz drugih županija kao i dvoje stranih državljana testirani su u Splitu. Od 37 novooboljelih osoba sa područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Prema izvješću KBC – a Split, preminula je starija ženska osoba stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju.

628 osoba nalazi se u samoizolaciji.
16 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.
hr Thu Aug 13 2020 10:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

U Zadarskoj županiji osam novooboljelih od koronavirusa

Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar je hospitalizirano 5 bolesnika oboljelih od Covid 19

Na području Zadarske županije 8 je  novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1986. – 2001. godine  kojima su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezani.

Neki od novozaraženih su se najvjerojatnije zarazili tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi, neki su  već bili u samoizolaciji te su razvili blage simptome, a neki su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

Jedna novozaražena osoba mlađi je muškarac dvojnog državljanstva (Bosne i Hercegovine te Švicarske)  koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Grada Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.

Aktivan nadzor provodi se nad 191 osobom, a istekao je za 4884. Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 133 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus.

Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar je hospitalizirano 5 bolesnika oboljelih od Covid 19

Od ukupnog broja 3 bolesnika su  na COVID odjelu te 2 bolesnika u COVID JIL-u, jedan od njih je na respiratoru.

 

hr Thu Aug 13 2020 10:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ove godine smo iskoristili tek 41 posto kvote za strane radnike

U Hrvatsku se lani doselilo 2987 stranih državljana iz Azije; Indije, Pakistana..
Hrvatska je za ovu godinu odredila kvotu od 78.470 radnih dozvola za novo zapošljavanje stranih državljana. No, tu rekordnu kvotu Vlada je definirala u studenome prošle godine, dakle puno prije izbijanja pandemije koronavirusa koja je jedno vrijeme gotovo potpuno prekinula sve gospodarske aktivnosti, a trenutačno ih je usporila i smanjila njihov intenzitet, piše Večernji list.

To se pogotovo odnosi na turizam, koji kod nas ipak nije podbacio toliko puno kao u drugim mediteranskim turističkim destinacijama. Koronavirus je stoga utjecao na to da je ovogodišnja iskorištenost kvota za uvoz strane radne snage u Hrvatsku na samo 30 posto od ukupno odobrene brojke. Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, na dan 31. srpnja ove godine još je neiskorištena bila 53.931 radna dozvola za strance u ovoj godini, a u postupku izdavanja bilo ih je 7656.

To znači da je u špici ovogodišnje turističke sezone, ali i sezone građevinskih radova, a to su sektori za koje inače i uvozimo najviše radnika, iskorišteno samo 24.539 radnih dozvola. Kad se tome pridodaju i one koje su u postupku izdavanja, to je ukupno dosad odobrenih 32.195 radnih dozvola, odnosno 41 posto od ukupne kvote. Višak kvota i u turizmu Hrvatska je zadnjih godina stalno povećavala kvote za uvoz radnika, kako zbog povećanog iseljavanja iz RH tako i zbog rasta ekonomije i potrebe za dodatnom radnom snagom.

Pri tome je država svake godine i tijekom godine, zbog povećanih potreba, podizala već unaprijed određene kvote. Lani u ovo vrijeme od ukupno 53.600 radnih dozvola, nije ih bilo izdano samo 13.676, a u postupku izdavanja bilo je 5407 dozvola.

U špici sezone prošle godine ukupno je bilo izdano 74 posto dozvola, odnosno 84 posto ako se računaju i one koje su bile u postupku izdavanja. Lani su na kraju srpnja primjerice bile izdane već sve radne dozvole za graditeljstvo i turizam. Najviše dozvola za strance i ove je godine bilo predviđeno u graditeljstvu, no od ukupne kvote od 33.300 dozvola u tom sektoru još ih je preostalo čak 20.535, a u postupku izdavanja su 3902.

Prošlih godina poslodavci u turizmu i ugostiteljstvu otimali su se za radnike, tražeći stalno povećanje kvote za strance. No ove godine od 30.370 dozvola (uključujući i sezonske), koliko iznosi kvota za ovu godinu za taj sektor, u špici sezone neiskorištene su još 23.072 dozvole, odnosno dosad ih je izdano samo 7298, a u postupku izdavanja ih je 2345. Nije ništa bolja iskorištenost kvota za zapošljavanje stranaca ni u prometu, pa su tako od ukupno predviđene 2904 dozvole preostale još 1862, a u postupku izdavanja je 311 dozvola, piše Večernji list.

hr Thu Aug 13 2020 09:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .