Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b244ebf2af47f43368b457a/80

Nadolazeći događaji u ljetnoj sezoni: Što nas sve očekuje?

U Dalmaciji je ljeti pregršt zanimljivih događaja
Ljeto je polako stiglo, turisti polako okupiraju gradove, a u Dalmaciji se svi pripremaju za još jednu uspješnu ljetnju sezonu. Kao i svake godine, očekuje nas pregršt zanimljivih događaja, a mi smo izdvojili one koje bi mogli posjetiti ako još niste.

Sajam „Okusi Hrvatsku“ – Baška Voda 22.-23.06.

Na sajmu u Baškoj Vodi sudjeluje preko 70 raziličitih domaćih proizvođača koji će turistima,ugostiteljima a i sugrađanima predstaviti svoje proizvode.  Osim gastronomskog dijela, tu je i zabavni dio programa uz domaću klapu Basca, Općinsku limenu glazbu Baška Voda i glazbu uživo.

“Nostalgija” i “Dani tradicije – Kaštela 2018” 22.- 24.06.

9. Dani hrvatskih tradicijskih obrta i folklorne baštine „Nostalgija“ održati će se od 22. do 24.lipnja 2018.godine u Kaštel Starom. Na izložbeno - prodajnim štandovima koji su za izlagače besplatni biti će izložena gastro ponuda, suveniri i ručno izrađene tekstilne rukotvorine s posebnim fokusom na otočne proizvode. 
.Projekt se ostvaruje uz pokroviteljstvo grada Kaštela, Splitsko - dalmatinske županije i TZ Splitsko - dalmatinske županije. Cilj projekta je produljenje sezone, promocija tradicijskih nošnji i načina življenja te promocija obrtništa odnosno onih koji sada izrađuju tradicijske nošnje, ali i onih koji rade modernu odjeću vezujući je uz tradicijske motive.

Festival lavande 28.-30.06.

U malom mjestu Velo Grablje kraj grada Hvara od 28. do 30. lipnja, a jednim dijelom i u samom Hvaru organizira se Festival lavande. Festival levande je zamišljen kao edukativna, gospodarska, kulturna i turistička manifestacija sa izlagačima autohtonih proizvoda, destilacijom levande na starom stoljetnom postrojenju, otvaranje sezone “berbe”- žetve, edukacije, predavanja, kulturni program, večer poezije, predstave i radionice za djecu, radionica suhozida, tradicionalna gastronomska ponuda...


52. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2018.

Na 52. FDK Omiš 2018. nastupit će ukupno 73 muške, ženske i mješovite klape. Omiš će tako i ove godine od svečanog otvorenja na trgu Sv. Mihovila 29. lipnja do završne večeri muških klapa 21. srpnja 2018. godine tradicionalno biti u znaku pjesme i druženja dalmatinskih klapa. Festival će ove godine kroz dvanaest natjecateljskih i revijalnih večeri u Omiš privući brojne ljubitelje klapske pjesme iz Hrvatske, ali i susjednih država, te brojne turiste.

58. Splitski festival zabavne glazbe

58. izdanje Festivala zabavne glazbe Split koji će okupiti najveće glazbene zvijezde Hrvatske održati će se od 28. do 30. lipnja na Prokurativama. Glazbenu svečanost u gradu pod Marjanom velikim će koncertom otvoriti Massimo u četvrtak, 28. lipnja. Publika će imati priliku uživati u čaroliji jednog od naših najcjenjenijih i najboljih glazbenika na jedinstvenoj pozornici Splitskog festivala. 

„S Tinom u Vrgorcu“ 30.06.-5.07. 

Festival „ S Tinom u Vrgorcu“ u organizaciji  Gradskog kulturnog središta i Društva hrvatskih književnika održava se  od 30. lipnja do 05. srpnja kao sedmodnevna kulturno – književna manifestacija u čast Tina Ujevića. Na toj manifestaciji lijepoj riječi u čast ugošćuju se pjesnici, glazbenici i umjetnici, a na završnoj večeri 5. srpnja u Tinovoj kuli biti će dodijeljena pjesnička nagrada Tin Ujević. 

Thrill Blues Festival –Trilj 6.-7.07.

Nakon što je 4 tisuće ljudi prošle godine uživalo u zvukovima bluesa na Thrill Blues Festivalu u Trilju, i ove će godine grad na Cetini u svom Gradskom parku ugostiti vrhunska glazbena imena predvođena Vlatkom Stefanovskim i njegovim triom.  Festival sa svojim programom upotpunjuje program triljskog ljeta i oplemenjuje kulturno-turističku ponudu grada Trilja i cijele Splitsko-dalmatinske županije. Ulaz za posjetitelje je slobodan.

Graffiti na gradele- Bol 26.-28.07.

U Bolu na Braču od 26. do 28. srpnja
 očekuje nas najjači Graffiti na Gradele do sada! Glazbeni line up ove godine na Brač dovodi trenutno najjača hip hop imena  - uz već poznate Vojka V, High5 i Kuku$, na Graffiti na Gradele svoj su dolazak upravo potvrdili i osječka senzacija Krankšvester. Dolazi i poznati reper Stoka i svjetske art i domaće zvijezde. Što je još najbolje, sve je ulaz je slobodan! 

Magic Time Vinyl Festival- Imotski 26.-28.07. 

Nakon što je prošle godine festival protekao i više nego odlično, organizatori su ove godine odlučili produžiti festival na tri dana. Uz rijeku Vrljiku, prekrasne pejzaže i stare ploče, svi ljubitelji dobre glazbe moći će uživati u romantičnoj atmosferi. Na ovogodišnjem festivalu nastupit će 12 DJ-eva, a dolazi i Meri Cetinić, Robert Mareković, Mladen Puljiz, Ante Cash. 

63. Splitsko ljeto- Split 10.07-14.08.

Već 63 godine Splitsko ljeto je simbol grada pod Marjanom. Kroz mjesec dana na predivnim splitskim lokacijama održavaju se poznate drame, opere, baleti, koncerti. Zadnji dan festivala dodjeljuje se tradicionalna nagrada Judita za najveća glumačka dostignuća na Festivalu. 

Labyrinth Open Croatia- Omiš 11.07-15.07.

Po drugi put u kampu Galebu (Omiš) održava se festival elektronske glazbe koji će ugostiti poznate svjetske DJ-eve. Osim toga organiziraju i seminare s govornicima koji pričaju o digitalnim trendovima, glazbenoj industriji te održavaju pane diskusije, a tu su i nezaobilazne brodske zabave, privatne plaže za sve one koji se žele odmoriti i uživati. 

ULTRA EUROPE 6.- 8.07.2018. 

Grad Split u kojem će se održati ULTRA EUROPE 2018. i srednjedalmatinski otoci Brač, Hvar i Vis spremni su za vrhunski spektakl elektronske plesne glazbe. Više od deset pozornica i tri otoka Srednje Dalmacije koji će ugostiti ljubitelje glazbe tri dana u Splitu, a ostatak na otocima. Svima već dobro poznati DJ-evi već nekoliko godina vraćaju se u Split. 

hr Sat Jun 16 2018 08:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92527829111c5b128b465b/80
Foto: Iris Ban

Osnovni tečaj digitalne fotografije za osnovnoškolce

Fotoklub Split organizira osnovni tečaj digitalne fotografije namijenjen osnovnoškolcima.
Tečaj će se odvijati u dva dijela – u prvom dijelu polaznici će savladati tehnička znanja o dijelovima fotoaparata i fotografske opreme, dok je drugi dio predviđen za kreativnu stranu fotografije pa će polaznici učiti o kadru, kompoziciji i samostalno rješavati fotografske zadatke na terenu.

Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati.

Tečaj će voditi majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Antonio Miše fotografijom se bavi od 2003. godine te surađuje s brojnim lokalnim i nacionalnim medijskim kućama i portalima kao i turističkim zajednicama. Član je Fotokluba Split i udruge Crometeo s kojom sudjeluje na skupnim izložbama Meteorološki kontrasti. Kristina Soldić fotografijom se bavi od 2009. i izlagala je na velikom broju skupnih izložbi. Aktivna je članica i dugogodišnja volonterka Fotokluba Split.

Cijena tečaja iznosi 600 kuna (moguće je platiti u dvije rate). Prijave zaprimamo e-mailom, na adresu info@fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split.

Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019.  u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.

hr Wed Mar 20 2019 15:47:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91272929111c880f8b4691/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan očeva: Evo što trebate znati

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona

Na današnji se dan uz svetog Josipa obilježava i Dan očeva. Upravo to i jest razlog zašto je kod nas odabran taj datum dok se u svijetu razlikuje datum njegova obilježavanja.

Daleke 1908. godine u SAD-u obilježen je prvi Dan očeva. Naime, u rudarskoj nesreći poginulo je više od 250 očeva, a kći jednog od njih zamolila je lokalnog pastora da održi misu za njih.

Obilježavanje Dana očeva proširilo se - kako na druge savezne države, tako i na cijeli svijet. 

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona. Dječak Elmesu je svom ocu napisao čestitku u kojoj mu je poželio dug život i dobro zdravlje.

Osim na današnji datum, brojne zemlje obillježavaju Dan očeva treće nedjelje u lipnju.
hr Tue Mar 19 2019 18:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c910a1829111c70128b45b8/80
Foto: Pixabay

Danas obilježavamo svetog Josipa: Marijinog zaručnika i Isusovog zemaljskog oca

Sveti Josip zaštitnik je Crkve i obitelji
Evanđelje Josipa opisuje kao pravednog i vjernog. Hrvatski sabor proglasio ga je 1687. godine zaštitnikom hrvatskog naroda. 

Ime Josip hebrejskog je porijekla i znači 'neka Bog priroda'.
Te riječi je u Starom zavjetu izgovorila Rahela koja je nakon duge neplodnosti rodila sina poznatog kao Josip Egipatski.

Evanđelja ne prenose niti jednu riječ koju je Josi izgovorio stoga ga se naziva i šutljivim svecem. 

Papa Pio IX progasio ga je 1870. godine zaštitnikom Crkve te zaštitnikom od sumnje i oklijevanja te zagovornikom za sretnu smrt. 

Sveti Josip zaštitnik je grada Karlovca, a najveća crkva u svijetu posvećena njemu nalazi se u Montrealu, u Kanadi.

Najčešće ga prikazuju kao srednjovječnog čovjeka sa štapom, a u naručju ili uz njega nalazi se Isus. 
Josip je bio siromašni testar iz Nazareta koji se prvi put spominje u Matejevim i Lukinim Evanđeljima napisanim oko 70. godine.


Papa Julije II molitvu caru Karlu koji je 1505. išao u bitku.

Prema predaji, onoga tko moli ovu molitvu neće zateći iznenadna smrt bez oprosta grijeha niti će biti poraženi u životnim bitkama

Moli se devet uzastopnih dana, ujutro.


O Sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
 tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u tebe svoje  potrebe i želje.

O Sveti Josipe pomozi mi svojim snažnim zagovorom
i izmoli za mene od svog Djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove,
kroz Isusa Krista, Našeg Gospodina,
tako da, budući da sam vezan/a tvojoj
Nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu
 i poštovanje Najljubljenijem Ocu.

O Sveti Josipe nikad se neću moći umoriti
 promatrajući Isusa kako spava u tvojim rukama.

Ne usuđujem se prići dok se on odmara u blizini Tvoga srca.

Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu Glavu za mene,
i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.

Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
 Amen.


hr Tue Mar 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91026929111cd80f8b4649/80
Foto: Pixabay

5 čestih grešaka koje radimo kad pohamo meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali.
Savršeni pohanac ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takvu razinu okusa, trebali biste izbjegavati ove pogreške:

1. Pohamo meso različite debljine i veličine
Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebali biste izbjegavati simultano pohanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batke) u istoj tavi te vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umjesto toga bilo bi najbolje meso narezati na istu debljinu. 

2. Zaboravljamo na bat za meso
Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite batom za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći. 

3. Pohamo meso koje smo netom izvadili iz hladnjaka
Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvat ćemo špricanje ulja na sve strane te umanjiti mogućnost za pečenje hrskava odreska. Meso bismo trebali izvaditi ih hladnjaka pola sata prije paniranja te ga obvezno posušiti papirnatim ručnikom prije stavljanja u jaje, brašno i krušne mrvice. Na taj način spriječit ćete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruću tavu.

4. Štedimo na mrvicama 
Da bi odrezak imao ukusan i hrskavi omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i krušnim mrvicama svaki dio površine odreska te si tako zajamčite neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite mrvice što jače u površinu mesa. 

5. Zaboravljamo na začine 
Utrljate li nešto soli u meso prije paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u krušne mrvice možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja te tako odrescima podariti dodatnu dozu okusa, piše Pun kufer

Savjet plus: 
Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
hr Tue Mar 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .