Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

“Javna blamaža u slučaju Ćelić“: Sindikat policijskih službenika traži ostavku glavnog ravnatelja policije

Priopćenje sindikata prenosimo u cijelosti.
- Poštovani glavni ravnatelju policije, gospodine Milina,

Već duži period policija u javnosti doživljava blamažu zahvaljujući Vašim istupima u medijima u kojima se očito ne snalazite baš najbolje pa tom prilikom sami sebe u svojim izjavama činite kontradiktornim u određenim naknadnim istupima, što i ne bi bilo toliko dramatično da ne obnašate dužnost glavnog ravnatelja policije odnosno „prvog policajca u državi“.

Takvi „gafovi“ se ne bi smjeli događati glavnom ravnatelju policije i to zapravo pokazuje da niste kompetentni za obnašanje tako visoke i odgovorne dužnosti jer jedno je biti dobar čovjek i čitati govore koje netko prethodno pripremi, a drugo je poznavati propise i biti spreman i na ona teška pitanja novinara kada treba braniti struku i policijske službenike, a u tome se niste baš najbolje pokazali niti ste dorasli toj ulozi. Podsjetit ćemo Vas na slučajeve provjere identiteta novinarke Klancir, zlouporabe položaja načelnika policijske uprave Rašića, prometne nesreće pod utjecajem alkohola voditelja PNUSKOK-a Barte, kao i prekoračenja brzine Vašeg zamjenika Ćelića. Za navedene slučajeve poslali smo Vam zahtjeve za postupanje i tražili od Vas odgovore koje do dana današnjeg nismo zaprimili, iako su neki slučajevi stariji od godine dana. Podsjetit ćemo Vas da je Vaša dužnost i obveza bila odgovoriti sindikatu u zakonskom roku od 30 dana, a koju niste obavili već ste ignorirali tu zakonsku obvezu o čemu ćemo obavijestiti povjerenika za informiranje i zatražiti njegovo mišljenje i Vašu odgovornost. Jasni su nam razlozi te Vaše šutnje, ali šutjeti možete kao građanin, ali kao glavni ravnatelj policije dužni ste dati određene odgovore i pojašnjenja Vaših odluka kako javnosti tako i sindikatima koji zastupaju određena prava policijskih službenika i vode brigu o zakonitom i pravednom postupanju svih rukovoditelja prema policijskim službenicima, na što ih Zakon o policiji obvezuje. Sustav koji se bavi prvenstveno zaštitom života i sigurnosti ljudi i imovine ne bi smio biti taocem jedne osobe koja se nije snašla na tako odgovornoj i važnoj funkciji,a čime se zapravo ugrožava i sama nacionalna sigurnost Hrvatske države.

Nakon ove Vaše zadnje blamaže u slučaju Vašeg neposrednog suradnika i zamjenika Josipa Ćelića, u koju ste uvukli i samog ministra koji je isto tako pokazao dozu nespremnosti na zadnjoj press konferenciji pa ste se međusobno pogledavali prilikom upita novinara u slučaju Ćelić, doista je došlo krajnje vrijeme da se zapitate jeste li dorasli funkciji glavnog ravnatelja policije i imate li više autoritet nad podređenim policijskim službenicima. U konkretnom slučaju ste kontradiktorni svojim i ministrovim izjavama koje ste dali prije tri mjeseca kada ste Ćelića razriješili dužnosti Vašeg zamjenika. Čovjeka ste proglasili krivim i razriješili ga dužnosti, ocrnili ga u javnosti i stavili mu „stigmu“ krivnje i odgovornosti te time prenijeli jasnu poruku svim policijskih službenicima da nećete stati iza policijskog službenika bez obzira na razloge, ako njegov slučaj izađe u medije. Nema potrebe da citiramo Vaše izjave jer za to bi nam trebalo još 3-4 stranice teksta, a one su javno dostupne putem Interneta i jasno se iz njih može iščitati da ste kontradiktorni sami sebi. Iz tog slučaja jasno vidimo da su posrijedi sasvim neke druge okolnosti i Vaša bojazan da Vas Ćelić ne zamijeni, a koje su Vam očito bile poznate jer je inkriminacija koju je sud uvažio i pravomoćno oslobodio Ćelića počinjene su u njegovo radno vrijeme (oko 12,00 sati) i prilikom službenog postupanja, stoga niti je životno niti je normalno da ih Vi i ministar niste znali, kao što to navodite u javnosti, jer je Josip Ćelić upravo zbog izvršenja te hitne zadaće napustio sam kolegij ministra uz Vaše odobrenje (ovo je samo dio odgovora na pitanja koja smo Vam postavili, a na koje znamo odgovore, iako nam ih niste ustupili).

Ovakvo Vaše ponašanje pokazuje da ne zaslužujete rukovoditi sustavom koji bi policajcima trebao jamčiti da sigurno i bez bojazni od bilo kakvih pritisaka svoj posao rade zakonito i profesionalno, a da iza tog posla stojite prvo Vi kao prvi čovjek policije, a onda i ministar, kako to često volite naglašavati u svojim govorima, kao i prilikom press konferencije kada ste razriješili dužnosti Josipa Ćelića. Ne trebamo niti pominjati da je policija sustav koji građanima treba jamčiti sigurnost i povjerenje, a da sve odluke koje donosite moraju biti zakonite, profesionalne i odgovorne, dok izjave u javnosti moraju biti točne i istinite stoga tu nemate pravo na pogrešku.

Iz svega navedenog ovom prilikom pokušat ćemo doprijeti do Vaše savjesti i potaknuti Vas na razmišljanje da sami podnesete ostavku na dužnost glavnog ravnatelja policije, jer svakodnevnim blamažama u javnosti rušite ugled policije na čijem ste čelu i bitno pridonosite već ionako narušenom povjerenju građana u policiju, a isto tako i povjerenje policijskih službenika u sustav. Naime, ako Vi kao prvi čovjek policije niste stali iza svog suradnika u obavljanju službene zadaće, dok ga je sud zaštitio oslobađajućom presudom, postavlja se ozbiljno pitanje hoćete li onda stati iza „običnog“ policajca koji iza sebe nema nikoga i koji svakodnevno provodi policijske poslove i primjenjuje policijske ovlasti.

Također od Vas i od ministra očekujemo da nakon ove blamaže vratite Josipa Ćelića na radno mjesto zamjenika glavnog ravnatelja policije s kojeg ste ga razriješili s obzirom na to da ga je sud oslobodio krivnje koju ste mu Vi stavili na teret i da je svima jasno da su u konkretnom slučaju posrijedi neke druge okolnosti s kojima niste upoznali javnost ili bolje rečeno da su posrijedi „igre prijestolja“ odnosno da su Ćelićevom razrješenju bitno pridonijeli i njegovi rezultati rada s kojima Vas je ozbiljno ugrožavao na funkciji glavnog ravnatelja policije.

S poštovanjem,

Predsjednik,
Mario Puškarić“

hr Mon Feb 03 2020 18:28:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e51514b29111c1a458b475f/80
Foto: HRT/Screenshot

“Čudotvorni napitci“: Poznatog hrvatskog dijabetologa iznenadila "njegova" preporuka na oglasu

Sve je veći problem lažnog oglašavanja na internetu. Otkako je široko dostupan, sve je više onih koji lažu, manipuliraju i nude kojekakve proizvode. Uz to navode lažne ankete, a ne libe se ni ukrasti identitet.
Naš poznati dijabetolog Dario Rahelić ostao je zatečen kada je u oglasu za čudotvorni lijek ugledao i navodno "svoju" preporuku, piše HRT.

- Ja se potpuno ograđujem, zato pozivam ne samo osobe sa šećernom bolešću koji su moji pacijenti nego i sve ostale u RH, da budu jako oprezni, kaže doc. dr. sc. Rahelić, inače zaposlenik Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac".

Oglas je pisan čudnim hrvatskim jezikom, prepun je pogrešaka. Dio teksta čak je na rumunjskom. A nakon intervjua pojavljuje se narudžbenica.
- Neki moji pacijenti su došli na kontrolu i rekli "Znate, probao sam taj čudotvorni pripravak koji vi reklamirate", ali ja iza toga ne stojim i potpuno se ograđujem, kaže.

Pitanje je kako lažnim oglasima stati na kraj. Kamilo Antolović, marketinški stručnjak sugerira prijavu udruženju agencija, njihovom Sudu časti, koje će mišljenje potom uputiti nadležnom tijelu, ili državnom inspektoratu.

Iz Državnog inspektorata kažu kako oglašavanje i prodaju lijekova na daljinu nadzire farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva.

"Mnogi takvi proizvodi nisu registrirani kao lijek i redovito ih oglašavaju nepoznati oglašivači te se u tom slučaju traži postupanje MUP-a", kažu pak iz Ministarstva zdravstva.

Martina Mudražija iz Agencije za zaštitu osobnih podataka kaže da je, kada su u pitanju pojedinci koji kradu identitet na internetu, tu riječ o rukopisu kaznenog djela te da su u tom slučaju nadležna druga tijela, sudstvo, policija.

"U počinjenju ovakvih kaznenih djela često se koriste internetske domene i serveri koji su smješteni izvan Hrvatske te se u takvim slučajevima kriminalističko istraživanje provodi u međunarodnoj policijskoj suradnji", kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Zato s kupnjom putem interneta - oprez!
hr Sat Feb 22 2020 17:05:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588b63441eea8f2a338b45e8/80
Foto: Apn.hr

APN muljaže: Gotovo 100 ih i dalje ima drugu nekretninu

Iz APN-a kažu kako je od 136 kupaca iz 2017. godine, koji su tad prijavili drugu nekretninu u vlasništvu, dokaz o njezinoj prodaji poslalo samo njih 38

Kreće novi, četvrti krug dodjele subvencija na stambene kredite. Kupci koji na tržištu pronađu stan i prikupe potrebnu dokumentaciju, za subvenciju će se moći prijavljivati od 30. ožujka do 8. travnja.

Od 2017., kad su dodijeljene prve subvencije, odobreno je više od 9400 subvencioniranih kredita. Doznajemo, međutim, da među onima koji su sklopili prve ugovore o subvenciji još 2017. godine i dalje ima 98 kupaca koji još u vlasništvu imaju i drugu nekretninu.

Dok im porezni obveznici plaćaju polovicu rate za subvencionirani kredit, oni imaju još jedan stan koji su bili dužni prodati u dvije godine od potpisivanja ugovora o subvenciji. Nekima je rok istekao u listopadu, drugima u studenom 2019.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita dopušta se da kupac ili njegov partner u vlasništvu već ima neku, manju nekretninu, koju prodaje zbog subvencionirane kupnje veće nekretnine.

Iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odgovaraju kako je od 136 kupaca iz 2017. godine, koji su tad prijavili drugu nekretninu u vlasništvu, dokaz o njezinoj prodaji poslalo samo njih 38.

Drugim riječima, više od 70 posto prvih kupaca drugu nekretninu još nije prodalo, odnosno nije APN-u dostavilo dokaz o prodaji, a rata kredita za novokupljeni stan im se i dalje subvencionira.

Svim kupcima iz 2017. godine država plaća polovicu rate kredita kroz četiri godine. Onima iz kasnijih natječaja plaća se od 30 do 51 posto rate, ovisno o razvijenosti područja na kojemu se nekretnina nalazi, i to kroz pet godina.

- Za njih 38 dostavljen je dokaz o prodaji, a za 98 je u tijeku postupak provjere te su poslane požurnice - odgovaraju u APN-u.

Postavlja se pitanje zašto provjera, kad dokazi o prodaji stana nisu sami stigli na vrijeme, i zbog čega požurnice dokazivanja.

Zakon ih ne spominje, nego jasno kaže da je APN, ako utvrdi da se sredstva odobrena za subvencioniranje kredita ne koriste u skladu sa zakonom i ugovorom, dužan o tome obavijestiti odabranu banku, a banka onda naplatiti kredit u cijelosti i u roku od mjesec dana vratiti cijeli iznos subvencije u državni proračun.

Činjenica jest da neki od 98 kupaca nekretninu možda nisu mogli dosad prodati, no obavezali su se na to potpisivanjem ugovora. APN, osim toga, nigdje nije propisao da drugu nekretninu, koju su imali prije kupnje subvencioniranog stana, ne smiju iznajmljivati, što su unatrag dvije godine mogli, dok im je država istodobno plaćala, i još plaća subvenciju.

Za kupce subvencioniranih stanova iz druge “ture”, one 2018. godine, rok za prodaju prve nekretnine u vlasništvu još nije istekao, jednako tako ni za one koji su stan kupili lani.

Prema podacima APN-a, 2018. godine su još 124 korisnika prijavila drugu nekretninu koju su se obvezali prodati, što je dosad učinilo samo njih 13. Lani je bilo 170 onih koji kupuju veću nekretninu, a manju već imaju u vlasništvu. Sedmero ih je dosad prodalo manji stan.

- Bilo je zlouporabe nekih ljudi. Radimo na tome da se to u budućnosti potpuno onemogući - rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar, piše 24sata.

hr Sat Feb 22 2020 16:28:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e511bc829111c9a458b472b/80
Foto: Pixabay

Hrvat s "korona" kruzera stigao u Zagreb: Smješten je u karantenu

U Zagreb je rano jutros stigao hrvatski državljanin s kruzera Diamond Princess i iz preventivnih razloga smješten je u jučer oformljenu karantenu

Hrvatski državljanin, koji je boravio na kruzeru Diamond Princess u Japanu, stigao je rano jutros, preko Berlina i Maribora, specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog tima, u Zagreb i preventivno je smješten u karantenu u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, koja je osnovana jučerašnjom odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Nema simptoma, osjeća se dobro

Hrvatski građanin, prema izjavama liječnika koji brinu o njegovom zdravstvenom stanju, nema nikakve simptome zaraze i osjeća se dobro. U karanteni će, bez obzira na vrijeme provedeno u izolaciji na kruzeru, ostati narednih 14 dana iz preventivnih razloga, kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom na to da dolazi iz rizičnog područja. 

"Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju i nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze koronavirusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima", ističe ministar zdravlja Vili Beroš.

"I ovaj primjer pokazuje opravdanost osnivanja karantene, jer time štitimo od ugroze zdravlje tog našeg državljanina, njegove obitelji i svih s kojima bi kontaktirao ovih dana. Drago mi je da je i sam svjestan svoje situacije i izrazio je želju za ostankom u izolaciji dokle god to budu zahtijevale zdravstvene procjene", dodao je.

Doputovao posebnim zrakoplovom

Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. 

Poslije slijetanja sinoć u Berlinu posebnim zrakoplovom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prijevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb u karantenu.

Hrvatski državljanin koji je zbrinut u karanteni u Zagrebu u stalnom je telefonskom kontaktu s članovima svoje obitelji, a u poruci javnosti i medijima ističe da se osjeća dobro. - piše Index

hr Sat Feb 22 2020 13:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e510f0e29111c1a458b473a/80
Foto: Facebook

Kukasti križ i "U" na vratima saborskog zastupnika: "Skandal! Dijelite da cijela Hrvatska zna"

Hrvoje Zekanović je slučaj prijavio policiji te su u tijeku izvidi
Kukasti križ i ustaško znakovlje osvanulo je jutros na vratima obiteljske kuće saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića. 

- Skandal!!! Jutros mi je u Šibeniku napadnuta OBITELJSKA kuća u kojoj živim sa suprugom, majkom i tri kćeri. Hrvate se pokušava zaplašiti u njihovoj državi Hrvatskoj, e neće proći! Dijelite da cijela Hrvatska zna! - napisao je Zekanović uz fotografiju koju je objavio na svom Facebook profilu. 

Hrvoje Zekanović je slučaj prijavio policiji te su u tijeku izvidi. 
hr Sat Feb 22 2020 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .