Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583c1ab11eea8fe7fd8b4586/80
Foto: Facebook

Meryl Streep više voli višeslojne glumačke likove

Trostruku dobitnicu najprestižnije glumačke nagrade - Oscara, hrvatska publika ima priliku vidjeti u filmu "Florence Foster Jenkins" kojI se upravo prikazuje u kinima, a u njemu utjelovljuje nenadarenu, ali bogatu opernu pjevačicu

Američkoj glumici Meryl Streep ne sviđaju se uloge crno-bijelih, odnosno pozitivnih i negativnih likova već višeslojne uloge, rekla je za Sueddeutsche Zeitung. 

- Čak i u vrlo ozbiljnim i dramatičnim likovima uvijek možete pronaći naznaku humora. Suprotno tome, gotovo u svim likovima koji na prvu djeluju duhovito i zabavno, ima nečeg mračnog. Zapravo, kada biram uloge, najčešće izbjegavam krajnosti - kazala je Streep. 

Trostruku dobitnicu najprestižnije glumačke nagrade - Oscara, hrvatska publika ima priliku vidjeti u filmu "Florence Foster Jenkins" kojI se upravo prikazuje u kinima, a u njemu utjelovljuje nenadarenu, ali bogatu opernu pjevačicu. 

Streep je odlična pjevačica, što je dokazala u mjuziklima "In the Woods" i "Mamma mia", a potom i u filmu "Ricki And the Flash" u kojemu je glumila rokericu, a na satove gitare i pjevanja išla je kod Neila Younga. 

Facebook komentari

hr Mon Nov 28 2016 12:55:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58456d181eea8f7a208b459c/80
Foto: Zoran Lucić Luca

Spasio češkog turista: Marijan Babić dobitnik je priznanja Valovi Šibenika

Spašavanje se dogodilo 15. lipnja ove godine nedaleko otočića Altež
Dobitnik priznanja i plakete Valovi Šibenika za 2016. godinu je Marijan Babić iz Poreča. On je 15. lipnja ove godine spasio češkog turista koji je doživio havariju. 

Čeh je bio u iznajmljenoj jedrilici kada je, zbog nevremena, doživio havariju nakon koje je plutao nekoliko sati u uzburkanom moru držeći se baš za prevrnutu jedrilicu. Marijan Babić isplovio je (zajedno sa kćerkom i njezinim prijateljem) nakon poziva Lučke kapetanije da je jugozapadno od otočića Altež primjećena prevrnuta jedrilica. Iako je pala noć i iako nije na tom mjestu pronašao jedrilicu, ipak nije odustao i nastavio je svoju potragu. Nakon nekog vremena pronašao je jedrilicu i iznemoglog čovjeka koji se posljednjim snagama držao za nju. Zbog velikih valova nije mu mogao dobaciti konop i prsluk za spašavanje, ali ga je zato uspio dohvatiti rukama i izvući na svoj brod.  

Priznanje Valovi Šibenika uručio mu je mladi šibenski jedriličar Marin Desabota, u šibenskoj gradskoj vijećnici 3. prosinca, a nakon proglašenja pobjednika 17. Šibenske regate krstaša. Dodijeli priznanja bio je prisutan i šibenski gradonačelnik Željko Burić, predsjednik JK Val Marin Paić, predsjednik regatnog odbora Denis Marinov, pokretač i predsjednik komisije Valovi Šibenika Zoran Luca Lučić te mnogobrojni jedriličari sudionici 17. Šibenske regate krstaša.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573f2b2dfe96ff045d8b4616/80
Foto: Luka Papić

Hollywood će uvrstiti glazbu Morskih orgulja u filmove?

Mjesta povezana s filmom postaju turistički atraktivna, kao primjerice kafić gdje je napisana knjiga o Harry Potteru i koji je danas poznata turistička atrakcija
Cijela priča o filmskom turizmu počiva na jednoj stvarnosti, a to je da svi želimo biti dio tog svijeta iza kulisa, uvela je posjetitelje ZadarDigita u panel „Video produkcija u službi turizma“ Božena Krce Miočić, s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog Sveučilišta, ujedno i voditeljica tima koji je izradio Strategiju turističkog razvoja Zadra. Mjesta povezana s filmom postaju turistički atraktivna, kao primjerice kafić gdje je napisana knjiga o Harry Potteru i koji je danas poznata turistička atrakcija, navela je primjer Božena Krce - piše antenazadar

- Producentska kuća Ambasada Dubrovnik koja je dovela i realizirala „Igru prijestolja“ bila je u Zadru već dva puta. Pozvali smo ih i danas na panel, ali nisu mogli biti s nama. Na prostoru Zadarske županije imali smo s njima vrlo dobru suradnju i u stalnom smo kontaktu oko novih projekata. Svi rado govorimo o „Igri prijestolja“ no da bi dobili takve projekte, trebamo se zapitati jesmo li spremni, svi moramo raditi zajedno i biti još bolji. Filmski ured nije otok i ne može uspjeti sam.

 Prilikom odluke o snimanju u Zadru i Zadarskoj županiji iz producentskih kuća dobivamo pitanje jesmo li „film friendly“ sredina. U nekim segmentima smo se iskazali kao sredina, ali u nekima možemo biti bolji. Od pokretanja Filmskog ureda od strane Zadarske županije u sklopu ustanove INOVAcija iza sebe imamo 29 projekata, dobri smo ali možemo još bolje, nemojmo se uljuljati u ljepote prirodnih lokacija, trebamo raditi - rekla je Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar, koji je organizirao panel raspravu „Uloga video produkcije u turizmu“.

Na poziv Filmskog ureda panelu su se odazvali Lucijana Natalija Jerković, voditeljica globalnog PR-a u Hrvatskog turističkoj zajednici, Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije, Ante Rados, direktor TZ Grada Zadra, Marjana Marasović, direktorica TZ Starigrada, Tomislav Peleski, location manager filma „Uzvodno rijekom“.

Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije istaknula je dobru suradnju s Filmskim uredom na temelju koje je, u suradnji s Uredom HTZ-a u Zagrebu i Bruxelles-u, organizirana nagradna igra u belgijskom dnevnom listu „Le Soir“ putem koje će kupci kino ulaznica imati priliku osvojiti putovanje u Zadarsku županiju i razgled prelijepih lokacija snimanja filma „Uzvodno rijekom“ koji je oduševio sve koji su ga pogledali, a mnogi su iskazali zanimanje za posjet lokacijama Zrmanje i Paklenice pa se putem nagrade igre očekuje dodatna motivacija posjetitelja. Kadija je zaključila kako praksa postoji, samo se mora što više zajedno djelovati. 

O filmovima o popularnom poglavici Winnetou govorila je Marjana Marasović koja je najavila nove nastavke filma, tj trilogiju koja će se emitirati u blagdansko vrijeme na njemačkom kanalu RTL. Također je podsjetila na davne početke filmskog turizma u Zadarskoj županiji, upravo prema filmovima koji su snimanu prema romanu Karla Maya.

Ante Rados, direktor TZ Grada Zadra istaknuo je filmski turizam kao značajnu odrednicu za razvoj turizma u gradu, te je naveo zanimanje iz Hollywooda za uvrštavanje zvuka morskih orgulja ali i klapske pjesme u filmove, Tomislav Peleski prepričao je kako je došlo do toga da je baš Zadarska županija odabrana za 30-dnevno snimanje belgijskog filma „Uzvodno rijekom“ te je tako zamijenila planiranu Kambodžu. Lucijana Natalija Jerković istaknula je kako bi u svom Uredu rado imala poseban budžet za filmski turizam ali ga ipak nema, no iskazala je svesrdnu podršku svim projektima vezanim za snimanja u Hrvatskoj. Istaknula je da u Ured HTZ-a također svakodnevno pristižu upiti za snimanja u Hrvatskoj koja nam predstavljaju važan vid promocije na stranom tržištu.

Tomislav Peleski, location manager čiji je posao između ostaloga pronalaženje lokacija za snimanje rekao je kako je vrlo važna suradnja na svim lokalnim razinama kako bi se stranci osjećali dobro prihvaćeno te kako bi se vratili. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 13:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/584557ed1eea8f09208b4568/80
Foto: Screenshot / YouTube

Pokazalo istraživanje: Jedna čaša bijelog vina povećava opasnost od razvoja melanoma

Melanom je oblik malignog tumora, a svoj razarajući put po tijelu počinje u melanocitima, stanicama koje boje kožu, odnosno proizvode pigment melanin

Konzumiranje samo jedne male čaše bijelog vina dnevno može povećati opasnost od razvoja melanoma za 13 posto, pokazalo je istraživanje što su ga proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta Brown. 

Melanom je oblik malignog tumora, a svoj razarajući put po tijelu počinje u melanocitima, stanicama koje boje kožu, odnosno proizvode pigment melanin. Na koži čovjeka već ima jako puno pigmenta melanina, a to su madeži. Melanom je značajno manje zastupljen od ostalih vrsta raka kože, no smrtonosniji je. 

Profesorica dermatologije i epidemiologije na Sveučilištu Brown u Providenceu, Aunyoung Cho i njezini kolege nedavno su u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention objavili rezultate istraživanja o povezanosti konzumiranja bijelog vina i melanoma.

Otprije je poznato da se pojava raka kože povezuje s pretjeranim izlaganjem ultraljubičastim zrakama, no rezultati američke studije iznenadili su i same znanstvenike. 

- Iznenadili smo se kad smo ustanovili da je bijelo vino jedino piće koje se povezuje s povećanim rizikom od nastanka melanoma. Razlog je zasad još nepoznat. No istraživanja su pokazala da neke vrste bijelog vina imaju više razine acetaldehida od crnog vina, piva i likera. Iako i crno i bijelo vino sadrže sličnu količinu acetaldehida, polifenoli (antioksidansi) sadržani u crnome vinu, čini se, neutraliziraju opasnosti. Poznato je da acetaldehidi oštećuju DNK. 

Tijekom istraživanja Cho i njezini kolege su analizirali podatke iz triju velikih studija u kojima je sudjelovalo ukupno 210,252 odraslih osoba. Od ispitanika se tražilo da ispune upitnik o svojoj prehrani te o količini i vrsti alkohola koju konzumiraju. 

Računali su da standardno piće sadrži 12,8 grama alkohola, a sudionici istraživanja praćeni su tijekom 18 godina. Jedinica alkohola definira se kao 8 grama čistog alkohola. 

Cho i tim su došli do još jednog neobičnog zaključka. Naime, melanomi koji su se razvili na dijelovima tijela manje izloženima ultraljubičastim zrakama češće su se povezivali s konzumiranjem bijelog vina. 

Primjerice, odrasla osoba koja je dnevno u organizam unosila najmanje 20 grama alkohola bila je za 73 posto u većoj opasnosti od razvoja melanoma na torzu, a opasnost od pojave melanoma na glavi, ekstremitetima i na vratu iznosila je samo dva posto. 

Umjereno konzumiranje alkohola dosad se povezivalo s opasnostima od razvoja nekih drugih bolesti, poput srčanih oboljenja.

- Rizike i dobre strane konzumiranja alkohola treba razmotriti individualno. Potrebno je provesti dodatna istraživanja da bi se u potpunosti razjasnila povezanost razvoja melanoma i konzumiranja bijelog vina, no melanom u svakom slučaju treba uvrstiti na popis karcinoma povezanih s konzumiranjem alkohola - rekla je Cho. 

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 13:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58454f991eea8f5c1d8b4599/80
Foto: Rade Popadić

"Advent" u Zagrebu jeftiniji nego u Splitu: Evo zašto je lani proglašen najljepšim u Europi

Dalmacija News vam donosi bogatu foto galeriju s Adventa u Zagrebu snimljenu u dane vikenda za nama
Lani je Advent u Zagrebu, prema anketi portala European Best Destinations, proglašen "najboljom božićnom destinacijom u Europi". Laskava titula dodatno je doprinijela popularnosti ovog događaja u hrvatskoj metropoli, tako da već u prvom tjednu ovogodišnjeg Adventa, Zagreb bilježi rekordnu posjećenost.

Zagreb ne nudi samo ugostiteljske sadržaje u vidu bogate ponude hrane, pića i suvenira na božićnim kućicama, već je osmišljen iznimno bogat i sadržajan kulturni i zabavni program. Teško je predložiti koji dio Zagreba u predbožićno vrijeme treba prije posjetiti, no svojom ljepotom i atraktivnošću sigurno odskaču uređeni Zrinjevac, Ledeni park, Gornji grad, trg bana Josipa Jelačića...

Hrana jeftinija nego u Splitu


Cijene hrane i pića na bilo kojoj zagrebačkoj "kućici" niže su nego na srodnom božićnom Sajmu u Splitu. Primjerice, čašu kuhanog vina platit ćete 12 kuna (Cvjetni trg, klizalište...), a u Splitu se cijene dižu do 15 kuna (koliko koša na Prokurativama). U Splitu ćete domaću kobisicu platiti 20 kuna, a Zagrebu ćete proći mininalo 5 kuna povoljnije.

Fuliranje, jedno od prvih i najoriginalnijih adventskih događanja ove zime u Zagrebu slavi svoj peti rođendan. Do sada ga je posjetilo preko 1.000.000 posjetitelja koji su uživali u više od 500 koncerata i nastupa glazbenika, DJ-a, performera, izložbi. Fuliranje je prvi projekt koji je na ulici predstavio vrhunske hrvatske restoratere, vinare i mnoge druge kreativne izlagače. Fuliranje se prošle godine prvi puta odvijalo na dvije lokacije: Tomićeva i Kurelčeva ulica, te se tradicija nastavlja i ove zime.

Besplatan javni prijevoz


Imalo to veze s nadolazećim lokalnim izborima ili ne, Zagrepčani i njihovi gosti vikendom mogu besplatno korstiti usluge javnog gradskog prijevoza. Sve one koji planiraju automobilom posjetiti glavni grad Hrvatske u vrijeme Adventa u Zagrebu savjetujemo da svojim limenim ljubimcem ne prilaze centru grada, osobito u dane vikenda, jer je slobodno parkirališno mjesto teže pronaći nego razboritog političara u Hrvatskom saboru.

Proteklog vikenda u Zagrebu nije bilo snijega, no noćne temperature ispod nule  bile su dovoljne za pravi zimski ugođaj na zagrebačkim ulicama, šetnicama i trogovima. Donosimo vam bogatu "zagrebačku" foto galeriju s preko 50 fotografija snimjenih prošlog vikenda.


Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 12:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .