Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1eb566b9e03edf128b4589/80

Božićni mirisi - ovih 5 začina svakako isprobajte

Vjerojatno i vi kada zamišljate Božić, osjetite miris bakinih ili majčinih kolača u zraku...

 Kako bi si i sami priuštili tu mirisnu harmoniju, vrijeme da svoje kuhanje obogatite najpoznatijim božićnim začinima i krenete u stvaranje svojih novih mirisnih uspomena. Božić će zbilja ove godine biti u zraku!

1. Cimet

Već smo više puta pisali o svim dobrobitima cimeta, od toga da se uz čaj od cimeta može sniziti kolesterol, do toga da uravnotežava razinu šećera u krvi. Osim njegovih zdravih učinaka, vjerujemo da će vas upravo miris cimeta prvo asocirati na Božić.

Ovaj začin glavni je sastojak božićnih keksa, medenjaka i kolača, ali i kuhanog vina koje ne bi bilo ono što je bez cimeta. On se dobiva od unutrašnje kore istoimenog zimzelenog drveta, koja se uvija u štapiće. Iako postoji i do 250 vrsta cimeta, najpopularniji su cejlonski i kasija, a potonji je češći u trgovinama u Hrvatskoj.

Cejlonski se ipak smatra nešto zdravijim, pa ako ga imate priliku koristiti u vašoj prehrani, bolje odaberite njega!

2. Klinčić

Klinčić je božićni začin koji je nalik čavliću, a vjerojatno ste upoznati s njim jer su vaše bake i majke s njim ukrašavali naranče. Sam po sebi ima specifičan topao miris koji će vas vratiti u djetinjstvo. 

Osim što se koristi za ukrašavanje, također se koristi u raznim pečenjima, riži, grahu i ukiseljenom povrću. Klinčić je odličan za bolju probavu, a koristi se i za liječenje probavnog sustava i dišnih puteva, te je također prozvan i prirodnim antioksidansom.

Može se dodati i u kuhano vino kako bi otpustio svoj slatkasti okus, a začin je i mnogih božićnih kolača. 

3. Muškatni oraščić

Muškatni oraščić jedan je od omiljenih božićnih začina, a nije ni čudno s obzirom na njegovu aromu i okus. Odlično se uklapa u raznovrsna jela, slana i slatka, te u čajevima, a također je i odličan za naše zdravlje ako ga koristimo u minimalnim količinamana dnevnoj bazi.

Osim što se predlaže dodavanje oraščića pri kraju pečenja, također se mogu s njim začiniti različite juhe, umaci i kolači – poput kolača s đumbirom. Možda najpoznatija upotreba je u medenjacima, pravim blagdanskim keksima koje možete "zaliti" kuhanim vinom s dodatkom oraščića i potpuno uživati u aromi. Također, muškatni oraščić izuzetan je prirodni lijek i afrodizijak.

4. Kardamom

Kardamom, kao i đumbir, često se dodaje medenjacima. Uz njega će vaši medenjaci s đumbirom dobiti skoro limunsku aromu. U takvim se slasticama, koristi mljeveni, a vaš će kolač s narančom podignuti na sasvim novu razinu. Prije upotrebe u slanim jelima, kardamom se treba popržiti.

Ovaj je začin odličan za marinade, pogotovo za piletinu, dok ove godine možete spremiti i kruh sa kardamom, inače tradicionalan norveški recept, koji će vam donijeti posebni blagdanski okus. Kardamom je također prirodni lijek kod problema s mokrenjem, te potiče apetit i smanjuje povišenu temperaturu.

5. Zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis samim svojem izgledom budi blagdansko raspoloženje. S njim možete začiniti također razne specijalitete, no potrebno ga je stavljati u malim količinama zbog jačine njegove arome.

Diljem Europe trend je koristiti anis u božićnim desertima, a sa svojim slatkastim okusom podići će svaku voćnu salatu, kompot, slatki kruh i božične kolače i kekse. Osim toga, čaj odanisa će vam pomoći kod probave, kao i kod problema s dišnim putevima. Također, čaj od anisa odličan je za smirivanje nadutosti nakon božićne gozbe. - piše ordinacija.hr

hr Sun Dec 23 2018 08:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d091a5f29111c4cd58b4583/80
Foto: Pixabay

Objavljen program ovogodišnjih “Imotskih sila”

Pučko otvoreno učilište Imotski objavilo je program ovogodišnjih, 43. “Imotskih sila”, koja počinju 5. srpnja 2019. godine u 21 sat, predstavom Hasanaginica, na tvrđavi Topana.
Ovogodišnja sila traje do 8. kolovoza, a svih 10 programa za publiku je besplatno. U slučaju vremenskih neprilika, svi programi predviđeni na otvorenom, održat će se u kino dvorani. Kompletan program nalazi se na priloženom plakatu, javlja Radio Imotski


hr Tue Jun 18 2019 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d090c9629111c49d58b4575/80
Foto: PIXABAY

Ovo je pet namirnica koje ljeti trebate uvrstiti u jelovnik

Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica koje će nas zasititi.

Nakon kišnog svibnja konačno je stiglo pravo ljeto pa je vrijeme da uživamo u njemu i u pogledu hrane. Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac, pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica, koje će nas zasititi, a od kojih nećemo brojati kile viška.

1. Borovnice

Na tržnicama, a i u centrima plave se bobice koje mnogi vole. Spadaju u kategoriju superhrane jer su pune antioksidansa i stoga pomažu u borbi s upalama. Ako ih ne volite same, ubacite ih u kolač, tvrdi punkufer.hr

2. Rajčice

Još jedna superhrana u kojoj uživamo svakog ljeta, od cherry rajčica koje idealno odgovaraju kao mali zalogaj uz svaki obrok, preko slasnog volovskog srca, do šljivara koji najbolje paše za domaći paradajz sos. Bogate su antioksidansima, a čuvaju zdravlje kože i kose.

3. Tikvice

Možemo ih pripremiti na bezbroj načina, od pohanih, preko popečaka od tikvice do punjenih tikvica zapečenih u rolu. Nemaju mnogo kalorija, a pune su vitamina C.

4. Krastavci

Idealna namirnica za ljetno osvježenje, a nama najviše odgovara uz vrhnje i kopar. Sadrži silicij, kalij, magnezij, vitamin C, zahvaljujući čemu je dobar za kožu, a posebno se preporučuje osobama s visokim krvnim tlakom.

5. Mladi grah

Sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Odličan je izvor bjelančevina, folne kiseline, vitamina B6, K, B2 i B3. Ako vam se ne jede varivo, iskoristite ga za gravče na tavče, sa svježim domaćim rajčicama, paprikom i mrkvom.

hr Tue Jun 18 2019 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d08ff5429111c5cd58b456e/80

Međunarodni dječji festival u Šibeniku: Splitski tenor Garić oduševio publiku, a večeras 'nastupa' Frizeraj

Početak je u 22.30 sati

Nakon višegodišnje pauze, na scenu Međunarodnog dječjeg festivala vratio se  Noćni program i već u startu oduševio nešto starije posjetitelje Šibenika. U 59. izdanju MDF-a Noćni program svoje je mjesto našao na novoj sceni, na Trgu Ivana Gorana Kovačića, a nakon dva odlična koncerta, Paule i Đele ml Jusića te sinoć Vladimira Garića može se reći – povratak je uspješan!

Sinoć je na novoj sceni koncert održao poznati splitski tenor, Vladimir Garić. Član klape Cambi, skupine Četiri tenora i solist Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, početkom ove godine, nastupio je i u Broadwayju, u New Yorku gdje je oduševio publiku, a ništa drugačije nije bilo ni sinoć pod zvijezdama u Šibeniku.

I baš kao u New Yorku, Galić je sinoć pred domaćom publikom nastupio uz klavirsku pratnju pijanista Darka Aljinovića File. Poznati splitski tenor ponedjeljak navečer 'začinio' je talijanskim i španjolskim notama te uobičajenim dalmatinskim zvucima na oduševljenje publike koja svoje mjesto na novoj sceni neće propustiti zauzeti ni večeras.

Večeras na novoj sceni nastupa umjetnička organizacija CANTA, a izvest će glazbenu komediju 'Frizeraj'.

Frizer Renato nakon godina uspjeha i glamura u svom poslu, doživljava teške dane. Posla je sve manje. Otpušta djelatnicu. Bivšoj ženi je dužan i ona mu "vadi mast". Dužan je banci. Iznenada u salon ulazi njegova djevojka iz mladosti. Budi se stara ljubav, ali ona nije slobodna. Sadržaj ove komedije prati deset originalno pisanih songova. Izvođači glume, sviraju, pjevaju, a ulaz je – besplatan! 

hr Tue Jun 18 2019 17:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c56f0af0e4938bc9a8b4581/80

Evo koju ljetnu obuću treba izbjegavati!

Neadekvatna obuća dugoročno vodi do deformacija koštano-mišićnih struktura stopala
Loš odabir obuće može izravno dovesti do bolova u stopalima ili drugih zdravstvenih problema ako ih ne štitimo. Ljudi preko ljeta često nose ravne sandale i japanke koje nemaju gotovo nikakvu potporu i oslonac, što na kraju dana prouzročuje veliku bol u stopalima. Koliko god su potpuno ravne cipele štetne, isto toliko su štetne i one s previsokom petom. Što je viša peta, to se više iskrivljuje cijeli kostur koji prouzročuje da se vaša koljena i bokovi pomiču prema naprijed, a leđa unatrag.  

– Preko ljeta preporučuje se lakša, kožna obuća, ali svakako ona udobna. Potrebno je izbjegavati svaku obuću koja je neanatomska. Prije svega kod žena obuća s previsokim petama kao i uskim prednjim dijelom, narušava pravilne anatomske odnose stopala. Neadekvatna obuća dugoročno vodi do deformacija koštano-mišićnih struktura stopala, od kojih je najpoznatija i najvidljivija – čukalj ili hallux valgus – kazali su iz Poliklinike Ribnjak za Vecernji.

Vruće i znojne noge tijekom ljetnih mjeseci mogu se pretvoriti u ozbiljan problem za vaša stopala jer mogu nastati infekcije. Međutim, postoje jednostavne strategije za borbu protiv ljetnog znojenja, a sve kreće od higijene i odabira čarapa. 

– Znojenje nogu preko ljeta uobičajena je pojava, no pretjerano znojenje zahtijeva prije svega redovite higijenske mjere. Ako navedeno nema učinka, može se razmotriti aplikacija botoksa, što blokira aktivnost žlijezda znojnica, kao odlično rješenje na razdoblje od nekoliko mjeseci – dodali su.  

Balerinke su jedan od omiljenih odabira obuće brojnih žena, no one mogu nanijeti više štete nego li najviše štikle. Noga na kraju dana bude previše opterećena te nastaju bolovi u zglobovima i petama. Također može doći i do čvorića i žuljeva na stopalima. Balerinke nemaju apsolutno nikakav oslonac, a žene mahom trče u njima kao da je riječ o najboljoj sportskoj tenisici. Tu dolazi do iskrivljenja stopala te tada nastaju pravi problemi. Potrebno je nositi laganu i anatomsku obuću koja će našim stopalima pružiti oslonac, piše vecernji.hr 
hr Tue Jun 18 2019 14:32:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .