Spremni za sezonu prehlada: Kuhajte sami i izbacite šećer

Sezona prehlade i gripe se bliži, pa je dobro na vrijeme razmisliti o namirnicama koje jačaju imunitet. One vam mogu pomoći da očuvate zdravlje, a onda i olakšati simptome te pomoći da se brže oporavite ako vas virusi i bakterije ipak sustignu.

Za dobar imunitet, prije svega, treba jesti namirnice domaćeg podneblja, svježe kuhane i spravljene kod kuće, pri čemu treba voditi računa da načinom pripreme ne uništimo vrijedne sastojke, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat.

– Zato je povrće i voće najbolje što češće jesti sirovo, na salatu, a voće kao desert. Povrće koje treba termički obraditi kuhajte na pari, ili što kraće u što manje vode, kaže sugovornica. Dodaje da hranu općenito češće treba kuhati ili piriati, a što rjeđe pržiti u ulju, a za zdrav imunitet posebno je važno izbjegavati  šećer. On poništava djelovanje minerala i doslovno ‘ubija’ imunološki sustav jer potiče razmnožavanje virusa i bakterija, dodaje nutricionistica.

– Zato je suho voće uvijek zdravija opcija da se zasladite od keksa i grickalica, na primjer, jer sadrži i važne minerale, dodaje. 

Iako na jesen najčešće ističe potrebu da povećamo unos C vitamina i namirnica koje sadrže cink, jer oboje štiti od prehlada i pomaže očuvanju zdrave sluznice i imuniteta, za dobro zdravlje potrebni su nam podjednako svi vitamini i minerali, kaže sugovornica. Zato prehrana treba biti uravnotežena, s naglaskom na namirnice koje imaju visoku nutritivnu vrijednost, piše 24sata

POSLJEDNJE DODANO: