Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5abcb47b2af47f5b528b4666/80

Iskustvo duhovne obnove: 'Svaki put sam u suzama željela da ne moram otići kući'

U Kući susreta Tabor često se okupljaju vjernici. Nedaleko od Zagreba, u Samoboru se održavaju duhovne obnove s kojih mnogi odlaze s bogatijim kršćanskim iskustvom. Iako se malo njih osvrće na tu temu i nerijetki je izbjegavaju spominjati, Maša Marija (20) iz Splita opisuje duhovnu obnovu kao 'uranjanje' u novo poglavlje Života.
Iako odgojena u kršćanskom duhom, Maša tvrdi kako to nije jedini razlog što je potpuno i entuzijastično okrenuta seminarskim druženjima i različitim kršćanskim iskustvima. Ondje je otišla s nekoliko prijateljica, a sve su se kući vratile s puno pozitivnih iskustava.

"Ono što mogu reći jest da sam se oba puta vratila kući puna suza jer nisam htjela otići kući", tvrdi Maša.

O duhovnoj obnovi, Maša govori s puno emocija, međutim jedno uvijek izdvaja - ljubav.

"
Svatko na svoj način doživljava Tabor, moje osobno iskustvo temelj ima u ljubavi. Ja sam, prije svega, ondje spoznala LJUBAV. Svaki čovjek, u osnovi, stvoren je od Božje ljubavi. Njegova temeljna jedinica je ljubav. To je polazišna točka. Nevjerojatno je da mene netko toliko ljubi i voli, da je svoj život dao za mene. Takva, neograničena, nesebična ljubav me i sada tjera u suze radosnice."

Osim ljubavi, na duhovnoj obnovi mnogi doživljaju različita čuda, a Maša ističe:

"Mi smo išli na duhovnu obnovu oslobođenja i ozdravljenja od svega onoga što našu dušu neispunjava i ranjava. Od svega onoga što nas razdvaja od našeg Stvoritelja, svega onoga što nas same čini nesretnima. Kroz četiri dana duhovne obnove koju vodi fra. Ivan Matić mi smo upoznale sebe i otkrile dubine svoje duše."

Na pitanje kako izgleda jedan dan duhovne obnove, Maša Marija pojašnjava da jutra započinju molitvom, a tijekom dana slušaju predavanja fra. Ivana Matića, a n
a kraju sudjeluju u meditaciji i Euharistiji. 

"Često ga od milja zovemo Super Mario jer je uvijek veseo i entuzijastičan", dodaje.

Mnogi se pitaju kako doživjeti 'obraćenje' i malo znaju o ovakvom slavljenju euharistije, a Maša je pristala odgovoriti i na neka 'veća' pitanja preplavljena osjećajima.

Što sve vjernici mogu doživjeti u Taboru?

-U Taboru imate priliku otvoriti svoje srce i predati se Njemu da izliječi vaše rane. Bile one od djetinjstva bile psihičke ili fizičke. Zatim osjetite mir. Taj mir i snaga su nešto neopisivo. Nemam dovoljno riječi kojima bi to objasnila. Moje srce, moje tijelo i moj um su svaki puta toliko lagani da kući odlazim potpuno mirna, strpljiva i laganog hoda.

-Duhovna obnova potiče me da se spremno izborim protiv svih navezanosti na materijalno, na sve ono što me zarobljava na trenutno. Daje mi snagu da se ne bojim, da živim punim plućima, da ljubim sebe, da ljubim ljude oko sebe, da znam oprostiti i da znam priznati krivnju.

Kako si se osjećala u Taboru?

-Imaš osjećaj kao da te On drži za ruku, kao prijatelj i najveći oslonac koji će uvijek i zauvijek ostati s tobom. Osjetila sam se živom, kao da dijelim prostoriju sa živim Bogom. Moj život se doista svaki put promijenio.

-Ja jesam rođena u kršćanskoj obitelji i uvijek sam ljubila Boga i trudila se osjećati njegovu blizinu, međutim Tabor je nešto posebno i drugačije.

Kako izgleda Tabor i tko sve dolazi ondje?

-Najveća posebnost je kapelica u kući. To mjesto je iznad svega, iznad neba. Tamo osjećate taj mir, on ulazi u vas, a tišina ispunjava sve vaše dijelove tijela. Ondje ste odvojeni od materijalnog svijeta i stvari.

-Mi tamo, zaista, četiri dana živimo svoju vjeru iskreno i čisto, s puno sreće i ne možemo se dovoljno 'napuniti' takvog ugodnog života. Tu nisu samo mladi, ima svih generacija, od beba do djedova i baka. U tome i jest ljepota našeg zajedništva. Posebno za nas mlade kojima je danas teško reći naglas da smo kršćani i da živimo svoju vjeru.

-Ovdje se konačno osjećaš kao doma, među svojima, s ljudima s kojima možeš podijeliti svoju ljubav prema čovjeku i svoju ljubav prema Njemu, Bogu.
hr Thu Mar 29 2018 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Radni učinak je lošiji ako ste spavali samo 16 minuta manje od uobičajenog

Radnici kojima nedostaje tih 16 minuta sna u odnosu na prosjek češće se žale na stres i lošije se koncentriraju, utvrdio je na temelju ankete tim stručnjaka sa Sveučilišta u Južnoj Floridi

Izgubite li samo 16 minuta sna u odnosu na vaš prosjek spavanja, to može utjecati na to da slabije prosuđujete i teže se koncentrirate tijekom dana, a time i utjecati na vaš radni učinak. Također, radnici kojima nedostaje tih 16 minuta sna češće se žale na povećanu razinu stresa, zbog čega bi ukupna produktivnost mogla biti manja, utvrdio je tim stručnjaka sa Sveučilišta u Južnoj Floridi

Rezultati studije objavljeni u časopisu Sleep Health, a njome je obuhvaćeno 130 odraslih osoba koje rade u IT sektoru. Sudionici su ispunjavali anketu u kojoj su odgovarali kada su otišli u krevet i probudili se, koliko sati i minuta su spavali te koja im je bila kvaliteta sna. Također, ocjenjivali su jesu li tijekom dana imali problema s koncentracijom, nekih briga, ili negativnih misli.

Glavna autorica studije, dr. Soomi Lee, asistentica na Sveučilištu, kaže da je inspiraciju za istraživanje dobila iz vlastitog života.

- Ako sam prethodne noći loše spavala, primijetila sam da to ometa moj svakodnevni život i da imam više negativnih emocija - rekla je za Daily Mail. Istraživači su otkrili da su odrasli koji su bili u krevetu 16 minuta manje od prosjeka prijavili lošiju kvalitetu spavanja i više kognitivnih problema, posebno s koncentracijom. To je uzrokovalo porast stresa, što je rezultiralo manje produktivnim danom.

Utvrdili su i još jednu korelaciju. Oni koji ranije odlaze u krevet teže se koncentriraju. Pretpostavlja se da je to zato što su zbog manjka sna odlazili spavati ranije, no pokazalo se da su se oni i probudili ranije nego ostali, pa je očito riječ o začaranom krugu, javlja 24 sata

hr Fri Apr 26 2019 13:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/539697281799427d7edd7559/80

Ovo je pravi način za podgrijavanje pizze

Jedina gora stvar od hladne pizze je loše podgrijana hladna pizza. Ali, to se može elegantno izbjeći s malim trikom zahvljajući kojem pizza ponovo ima pravu aromu i prave je temperature

Ako vam je ostala koja kriška pizze od ručka, a hladna vam ne izgleda jako primamljivo, uz ove savjete ćete joj vratiti okus, teksturu i miris te će biti užitak za pojesti. Prvo zapamtite da ju ne traba stavljati u mikrovalne pećnice jer one neravnomjerno zagrijavaju hranu, a kod pizze to znači da će se ili zagrijati sir, a umak ostati hladan ili će se gornji dio pregrijati, a donji ostati hladan i mokar. Također, pri podgrijavanju pizze u mikrovalnoj ona ispada gumena i mlaka, javlja 24sata

1. Uzmite željeznu tavu

Željezna tava se ravnomjerno zagrijava i dobro drži toplinu.

2. Pizzu zagrijavajte na srednjoj vatri

Jedna od stvari koje čine pizzu fantastičnom je lagano hrskava korica, a kad se ohladi pizza gubi svoju hrskavost. Zagrijavanje na srednjoj vatri u željeznoj tavi vraća tu hrskavost pizzi, a može ju i malo zapeći.

3. Koristite poklopac

Nakon što ste zagrijali tavu stavite pizzu grijati i odmah ju poklopite poklopcem. Zahvaljujući poklopcu u tavi će se zadržati toplina koja će otopiti sir i zagrijati umak.

4. Provjerite je li se dovoljno zagrijala

Kako ćete znati da je pizza dovoljno zagrijana? Nakon otrpilike tri minute maknite poklopac i vilicom isprobjate pizzu. Ako se sir razvlači, gotova je piše Men's Health.

hr Fri Apr 26 2019 10:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc2ab3629111c705d8b4583/80
Foto: Pixabay

Dokazalo istraživanje: Sestre vam pomažu da budete bolja osoba

Imati sestru sa sobom donosi mnoge prednosti, unapređuju nam sposobnosti komuniciranja, mentalno zdravlje, zbog njih smo osjećajniji, a uče nas i ambicioznosti te neovisnosti

Sestre pomažu da osoba razvije socijalne vještine, poput komunikacije i kompromisa, kaže autor istraživanja o braći i sestrama, prof. Alex Jensen iz 'School of Family Life'pri Sveučilištu Brigham Young u američkoj saveznoj državi Utah. Dodaje da manji sukobi među braćom i sestrama mogu čak i pozitivno utjecati na razvoj. Evo što znanost kaže zašto je sve dobro imati sestru:

Sestre poboljšavaju mentalno zdravlje

Studija koja je 2010. objavljena u stručnom medicinskom časopisu Journal of Family Psychology pokazuje da sestre pozitivno utječu na mentalno zdravlje i samopouzdanje. To je potvrdio i prof. Jensen koji kaže da sestre svoju braću i sestre 'čuvaju od osjećaja usamljenosti, nevoljenosti, krivnje i straha'. 

Zbog njih smo osjećajniji

Ista je studija otkrila da sestra može pomoći u tome da budemo bolje osobe, jer promoviraju pozitivna ponašanja poput suosjećanja i altruizma kad nam pokazuju svoju ljubav i privrženost. 

- To vrijedi čak i kad postoje manji sukobi u odnosima - kaže profesorica iz School of Family Life, Laura Padilla-Walker.

Sestre pomažu da se izoštre interpersonalne vještine

Dokazano je da dečki koji odrastaju sa sestrama bolje komuniciraju sa ženama od onih koji odrastaju s braćom ili kao jedinci. A kako kaže prof. Jensen, neki znanstvenici tvrde da su brat ili sestra drugog spola ključne osobe u adolescentskim godinama. 

- Braća i sestre često postaju bliži u tim godinama jer su jedan drugome izvor informacija o drugome spolu - kaže Jensen. 

Sestre nas uče neovisnosti i ambicioznosti

Britanska studija iz 2009. pokazuje da su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom neovisniji i odlučniji od onih koji su odrastali sami ili s braćom. Koautor studije prof. Tony Cassidy je svojevremeno objasnio da je riječ o unutarnjoj želji da budemo bolji, koja je najviše iskazana u obiteljima s više ženskih članova. 

Uče nas i kako postići balans

Ista studija iz 2009., u kojoj je sudjelovala 571 osoba u dobi od 17 do 25 godina, kaže da sestre pomažu uspostaviti 'unutarnji mir'. Tako su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom bili spremniji nositi se s raznim izazovima, a bolje su se nosili i sa stresom te su na kraju odrasli u sretnije i optimističnije ljude. Razlog zašto to uče baš sestre, a ne braća navodno leži u tome što žene 'bolje barataju s komunikacijskim vještinama i bolje znaju negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu', kaže istraživanje, piše 24sata

hr Fri Apr 26 2019 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5445651e1899420d5c0000d5/80
Foto: Screenshot

Ovako ćete se trajno riješiti kilograma

Prije nego što se krenete s planom gubitka kilograma, posjetite se da će taj ne uvijek ugodan proces pomoći da budete zdraviji i sretniji.
1. Ne idete na dijetu, već mijenjate način prehrane

Stručnjaci preporučuju da ćete najbolje rezultate postići ako unaprijed isplanirate određene stvari na jelovniku s kojim ćete "varati“ jednom ili dvaput u tjednu. Primjerice, da se ograničite samo na jednu krišku pizze kad jedete ovu kaloričnu hranu, ili da odredite maksimalni broj pića koji možete popiti u jednom tjednu. 

2. Vježbajte na pravi način 

Vježbanje sagorijeva kalorije i masnoće te potiče rad metabolizma. Oni koji žele izgubiti kilograme vježbanjem često rade istu grešku, odnosno ne paze na omjer unesenih kalorija i onih koje izgube vježbanjem. 

3. Ne reagirajte na prvi osjećaj gladi 

Neke osobe nailaze na teškoće kod mršavljenja jer im glad izaziva tjeskobu. Pojedinci se osjećaju loše kad ih pogodi osjećaj gladi pa na dohvat ruke uvijek imaju grickalice, a drugi jedu kad su pod stresom ili kad im je dosadno. Iako nije poželjno da pustite da vas uhvati snažna glad jer u tim situacijama smo skloni prejedanju, ne bismo trebali reagirati niti na prve signale. 

4. Imajte na umu da sve kalorije nisu iste

Metodologija mršavljenja je prilično jasna – ako želite smanjiti kilograme u organizam morate unijeti manje kalorija. No nije sva hrana jednaka bez obzira na identični broj kalorija. 

5. Slijedite važno prehrambeno trojstvo

Bjelančevine zasićuju, grade mišiće i pokreću metabolizam. Ljudi koji se trude smršavjeti trebali bi jesti duplo više od preporučene dnevne doze proteina (0,8 grama za svaki kilogram težine) jer su istraživanja pokazala da na taj način gube više pohranjene masnoće. Dobri izvori bjelančevina su meso, riba, jaja, grahorice, tofu i mliječni proizvodi poput jogurta, piše Zadovoljna

hr Fri Apr 26 2019 08:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .