Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5abcb47b2af47f5b528b4666/80

Iskustvo duhovne obnove: 'Svaki put sam u suzama željela da ne moram otići kući'

U Kući susreta Tabor često se okupljaju vjernici. Nedaleko od Zagreba, u Samoboru se održavaju duhovne obnove s kojih mnogi odlaze s bogatijim kršćanskim iskustvom. Iako se malo njih osvrće na tu temu i nerijetki je izbjegavaju spominjati, Maša Marija (20) iz Splita opisuje duhovnu obnovu kao 'uranjanje' u novo poglavlje Života.
Iako odgojena u kršćanskom duhom, Maša tvrdi kako to nije jedini razlog što je potpuno i entuzijastično okrenuta seminarskim druženjima i različitim kršćanskim iskustvima. Ondje je otišla s nekoliko prijateljica, a sve su se kući vratile s puno pozitivnih iskustava.

"Ono što mogu reći jest da sam se oba puta vratila kući puna suza jer nisam htjela otići kući", tvrdi Maša.

O duhovnoj obnovi, Maša govori s puno emocija, međutim jedno uvijek izdvaja - ljubav.

"
Svatko na svoj način doživljava Tabor, moje osobno iskustvo temelj ima u ljubavi. Ja sam, prije svega, ondje spoznala LJUBAV. Svaki čovjek, u osnovi, stvoren je od Božje ljubavi. Njegova temeljna jedinica je ljubav. To je polazišna točka. Nevjerojatno je da mene netko toliko ljubi i voli, da je svoj život dao za mene. Takva, neograničena, nesebična ljubav me i sada tjera u suze radosnice."

Osim ljubavi, na duhovnoj obnovi mnogi doživljaju različita čuda, a Maša ističe:

"Mi smo išli na duhovnu obnovu oslobođenja i ozdravljenja od svega onoga što našu dušu neispunjava i ranjava. Od svega onoga što nas razdvaja od našeg Stvoritelja, svega onoga što nas same čini nesretnima. Kroz četiri dana duhovne obnove koju vodi fra. Ivan Matić mi smo upoznale sebe i otkrile dubine svoje duše."

Na pitanje kako izgleda jedan dan duhovne obnove, Maša Marija pojašnjava da jutra započinju molitvom, a tijekom dana slušaju predavanja fra. Ivana Matića, a n
a kraju sudjeluju u meditaciji i Euharistiji. 

"Često ga od milja zovemo Super Mario jer je uvijek veseo i entuzijastičan", dodaje.

Mnogi se pitaju kako doživjeti 'obraćenje' i malo znaju o ovakvom slavljenju euharistije, a Maša je pristala odgovoriti i na neka 'veća' pitanja preplavljena osjećajima.

Što sve vjernici mogu doživjeti u Taboru?

-U Taboru imate priliku otvoriti svoje srce i predati se Njemu da izliječi vaše rane. Bile one od djetinjstva bile psihičke ili fizičke. Zatim osjetite mir. Taj mir i snaga su nešto neopisivo. Nemam dovoljno riječi kojima bi to objasnila. Moje srce, moje tijelo i moj um su svaki puta toliko lagani da kući odlazim potpuno mirna, strpljiva i laganog hoda.

-Duhovna obnova potiče me da se spremno izborim protiv svih navezanosti na materijalno, na sve ono što me zarobljava na trenutno. Daje mi snagu da se ne bojim, da živim punim plućima, da ljubim sebe, da ljubim ljude oko sebe, da znam oprostiti i da znam priznati krivnju.

Kako si se osjećala u Taboru?

-Imaš osjećaj kao da te On drži za ruku, kao prijatelj i najveći oslonac koji će uvijek i zauvijek ostati s tobom. Osjetila sam se živom, kao da dijelim prostoriju sa živim Bogom. Moj život se doista svaki put promijenio.

-Ja jesam rođena u kršćanskoj obitelji i uvijek sam ljubila Boga i trudila se osjećati njegovu blizinu, međutim Tabor je nešto posebno i drugačije.

Kako izgleda Tabor i tko sve dolazi ondje?

-Najveća posebnost je kapelica u kući. To mjesto je iznad svega, iznad neba. Tamo osjećate taj mir, on ulazi u vas, a tišina ispunjava sve vaše dijelove tijela. Ondje ste odvojeni od materijalnog svijeta i stvari.

-Mi tamo, zaista, četiri dana živimo svoju vjeru iskreno i čisto, s puno sreće i ne možemo se dovoljno 'napuniti' takvog ugodnog života. Tu nisu samo mladi, ima svih generacija, od beba do djedova i baka. U tome i jest ljepota našeg zajedništva. Posebno za nas mlade kojima je danas teško reći naglas da smo kršćani i da živimo svoju vjeru.

-Ovdje se konačno osjećaš kao doma, među svojima, s ljudima s kojima možeš podijeliti svoju ljubav prema čovjeku i svoju ljubav prema Njemu, Bogu.
hr Thu Mar 29 2018 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b41b8cb557ac0298b4603/80
Foto: Boško Ćosić

VIDEO Pogledajte kako su Imoćani poželjeli sreću Vatrenima

Imotski je dao dva reprezentativca u ovoj postavi Vatrenih, Antu Rebića i Ivana Strinića
Sa svih strana Lijepe Naše, ali i svijeta stiže podrška za naše Vatrene koja će se danas, od 17 sati boriti za naslov svjetskog prvaka.

Tako su i Imoćani, uoči finalne utakmice, uz organizaciju Frenkija Skake i Lea Lipoglavšeka snimili prigodni spot koji potpisuje Boško Ćosić, kao znak podrške našoj vatrenoj reprezentaciji.

Kako slika govori više od riječi, nema druge nego da uživate u ovim prekrasnim kadrovima iz Imotskog. 
Inače, 
Imotski je dao dva reprezentativca u ovoj postavi Vatrenih, Antu Rebića i Ivana Strinića. 


hr Sun Jul 15 2018 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b2069cb557af6028b4e3c/80

Euforija oko Svjetskog prvenstva zahvatila i crkve

Cijela Hrvatska se priprema za povijesnu utakmicu
Tlo u Hrvatskoj treslo se nakon Mandžinog gola koji nas je odveo do finala Svjetskog prvenstva. Trgovine se zatvaraju ranije, čak je i sam premijer apelirao na poslodavce da svojim radnicima omoguće gledanje utakmice.

Izgleda kako euforija nije zaobišla ni crkve. U crkvi sv. Petra u Starom Gradu na Hvaru je ona poznata "Bog i Hrvati" dobila puni smisao. Svećenik i ministranti preko svojih halja odjenuli su dresove kako bi iskazali potporu našoj reprezentaciji, a gradom kruže priče kako se i popodnevne mise otkazuju.

Popodnevna utakmica, bez obzira na ishod, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pripremite svoje živce i navijačke rekvizite, odjenite dresove i navijajte za Vatrene!
hr Sun Jul 15 2018 12:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b1b8ccb557abc278b462b/80
Foto: Privatni album

Prekrasna priča iz Splita: Zoran Anić i njegova kockasta golf-jedinica

Zoranov golf skockan je još od Eura 2008. godine, a koristi se za svaku priliku kada igra Hrvatska

Mnogo poruke podrške, slike navijačkih aktivnosti, brojnih zanimljivosti i predviđanja životinja dolaze nam ovih dana iz svih dijelova zemlje i svijeta, a jedan navijački rekvizit, ako ga uopće možemo tako nazvati, već 10 godina plovi najviše ulicama Splita, ali i dalje. Kockast u cijelosti, sa stranama svijeta na kojoj su hrvatski igrači, a na krovu s potpisima izabrane nogometne vrste – Zoran Anić i njegova golf jedinica...

Zoranov golf skockan je još od Eura 2008. godine, a koristi se za svaku priliku kada igra Hrvatska, a kako koji susret ide dobije uvijek neki dodatak. Ova jedinica prošla je mnogo, mnogo kilometara po Splitu, a bila je i pravi navijački rekvizit na nedavnim putovanjima u Zagreb i Livno.

- U to vrijeme je izbornik bio Slaven Bilić, a jedan od glavnih igrača Niko Kranjčar, a kao i ova ovogodišnja takva je atmosfera potaknula da golf postane kockasti.  Iako nisam na početku planirao da će ostati ovoliko dugo u kockicama, ali je jednostavno podrška igračima prije svega  bila jača od svih problema i nevolja unutar HNS-a! - rekao je Anić.

Zoran sa svojim prekrasnim vozilom postao je prepoznatljivi brend svakog velikog natjecanja nogometnih izabranika, a njegov golf uvijek najavi nešto veliko. Pa upravo se i velika stvar dogodila kada je nogometna reprezentacija na gostovanju u Splitu u kvalifikacijskoj utakmici s Italijom potpisala njegov auto.

Još jedna prekrasna stvar na jedinici je i strane svijeta s igračima nogometne vrste pa tako u slikama možete vidjeti kako je Zoran dao mjesto hrvatskim igračima, a ona najnovija strana je desna strana vozila na kojoj cijelom dužinom ide ulica Rebićeve strane.


Na kraju je Zoran poručio:

"Što se mene tiče, a mislim i većine naših državljana,  već smo prvaci i siguran sam da osim igračkih vrijednosti i izbornika je i Bog ovdje umiješao prste jer se neke promjene i unutar HNS-a ipak događaju, a nadam se da će ih skoro biti i više", a zaželimo i mi da Hrvati postanu prvaci, a da Zoranova golf jedinica i dalje broji kilometre s kockicama jedine nam Hrvatske.

hr Sun Jul 15 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b4b1275cb557a96258b46a9/80

Folkorni ansambl Linđo neizostavni dio i 69. Igara

Za ovogodišnje festivalske nastupe, Linđo je pripremio novu koreografiju koja će u utorak biti premijerno izvedena

Tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na Dubrovačkim ljetnim igrama počinju u utorak, 17. srpnja s početkom u 21.30 na taraci tvrđave Revelin. Uz ovaj, Linđo će imati još tri nastupa na 69. Igrama, i to 4., 13. i 20. kolovoza kada će se opet iznova okupiti veliki broj kako gostiju, tako i Dubrovčana koji iz godine u godinu s velikim žarom prate Linđove nastupe bez kojih se Igre ne mogu zamisliti.

Za ovogodišnje festivalske nastupe, Linđo je pripremio novu koreografiju koja će u utorak biti premijerno izvedena. Podravske svate u koreografiji umjetničkog voditelja Lada dr. Ivana Ivančana, Linđo je u sklopu EU projekta Lazareti - kreativna četvrt počeo pripremati još u travnju. Ta točka plesom, pjesmom, svirkom i nošnjom prikazuje tri skice iz podravskog svatovskog običaja: mladoj pletu vijenac, ona se oprašta od roditeljskog doma, a zatim svatovi polaze na vodu. U kući mladoženje završava svatovsko veselje. Dolaze maškare, pleše se s maramicama, razvijačima za tijesto. S Linđovim orkestrom radi autor glazbe i aranžer Marijan Makar. Uz ovu premijernu koreografiju, na programu su i brojne druge festivalskoj publici omiljene glazbene i plesne točke poput neizostavne poskočice Linđo po kojoj je ansambl i dobio ime, zatim Bunjevački plesovi, Vrličko kolo i druge.

Od 1967. Folklorni ansambl Linđo redovito nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, a na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj i svijetu uspješno promovira ime Dubrovnika i Hrvatske. Ansambl je  osnovan 1964. godine, a danas je ustanova u kulturi Grada Dubrovnika koja fenomenima tradicijske kulture kao svojevrsnim simbolima identiteta posvećuje posebnu pozornost, ispunjavajući tako svoju zadaću prikupljanja, umjetničkog obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene plesne baštine, nastojeći u svakom segmentu biti što bliži autentičnom narodnom izričaju. Uspješni rad ansambla prate i brojke koje uključuju preko 3 500 koncerata s više od 2 milijuna gledatelja na preko 200 domaćih i inozemnih gostovanja. Linđo je okupljao (a čini to i danas!) mnogobrojne generacije Dubrovčana te je preko 3 000 članova plesom, pjesmom i svirkom prošlo kroz ansambl. Vrijedno je istaknuti i fundus od 1 500 originalnih narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti.

 

hr Sun Jul 15 2018 11:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .