Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e654d1b29111c866b8b45df/80

Kongres poduzetnica Hrvatske i regije: Proglašena najuspješnija poduzetnica 2020. godine

Pobjednici je uručena nagrada Najpoduzetnica 2020. godine.
Na Kongresu poduzetnica Hrvatske i regije, najvećem poslovnom skupu žena u poduzetništvu, gospođi Bernardi Cecelji, vlasnici i direktorice tvornice Bernarda d.o.o. iz Nedelišća (Međimurska županija)  za proizvodnju madraca, kreveta i opreme za spavanje te koja upošljava više od 250 zaposlenika, uručena je nagrada Najpoduzetnica 2020. godine.

Na Međunarodni dan žena, po peti je puta organiziran Kongres poduzetnica Hrvatske i regije, u organizaciji Ženskog poduzetničkog centra, najveće nevladine asocijacije koja okuplja više od 2.300 članica i članova (vlasnica i vlasnika tvrtki i obrta kao i svih onih koji će to biti), a u sklopu kojega se po prvi puta održala dodjela nagrada Najpoduzetnica u nekoliko kategorija, uz Grand Prix nagradu Najpoduzetnica 2020.

A upravo je gospođi Bernardi Cecelja, ne samo uspješnoj poduzetnici Hrvatske, nego i ovog dijela Europe, pripala čast najbolje i osvajanje Grand Prix nagrade Najpoduzetnica 2020. godine. 

U nazočnosti više od 550 sudionica i sudionika, gospođa Bernarda Cecelja primila je nagradu iz ruku predsjednice Ocjenjivačkog suda gospođe Slavice Šipicki, te tom prigodom poručila uz zahvalu svim nazočnima u dvorani kako je to rezultat predanog rada i discipline, koji je doveo do prepoznatljivosti rada, inovatorskog i inventivnog pristupa gospođe Bernarde Cecelja, kao i njezinog branda Bernarda – kvalitetnih krevetnih sustava za hotele, pansione, apartmane i dom.

Vodeća tvrtka u ovom dijelu Europe

Bernarda d.o.o. danas proizvodi više od 10-tak vrsta kreveta, 40-ak vrsta madraca i 20-ak vrsta raznih proizvoda vezanih za spavanje (jastuke, poplune, štep deke, plahte, podnice i sl.) u različitim veličinama, dimenzijama i iz različitih materijala. Tvrtka kojoj sam na čelu danas je među vodećima u ovom dijelu Europe u proizvodnji sustava za spavanje. Više od 70% proizvoda tvrtke Bernarda d.o.o. danas ide na tržišta EU i ostalih država svijeta; najviše za opremanje hotela poznatih velikih svjetskih lanaca. 

Zbog potražnje za proizvodima Bernarda d.o.o. ima i svoja predstavništva i izložbeno prodajne salone u Beogradu u Srbiji, u Skopju u Makedoniji, u Bjelorusiji, te u Zürichu u Švicarskoj. Svega toga ne bi bilo sigurno bez stalne brige o kvaliteti, kao i željama naših kupaca, a sve što sam postigla uložila sam u razvoj svog poduzetništva, kroz red, rad i disciplinu. Ova nagrada dodatni je poticaj mojim naporima, te motivacija da nastavim putem kojega sam odabrala u poduzetništvu – izjavila je u povodu osvajanja nagrade gospođa Bernarda Cecelja – Najpoduzetnica 2020.

A rijetko tko da nije čuo, ne samo na području Hrvatske nego i regije, veliku i impresivnu priču o ekonomistici Bernardi Cecelji, koja je kako je istaknula primajući nagradu, u poduzetništvu od malih nogu, ali da se istinski u njega otisnula tek s 45 godina života.

Po povratku u moje rodne Varaždinske Toplice iz Švicarske, gdje sam dugo radila kao "gastarbajter" u turističkoj djelatnosti, te gdje sam stekla i aktivno znanje njemačkog, francuskog i talijanskog jezika kao i iskustvo na organizacijskim poslovima, a što mi je puno pomoglo u razvoju moga poduzetništva, krenule su i prve konkretne pripreme za ono što danas radim. 

Zaposlila sam se tada u Tvornici opruga u Varaždinskim Toplicama, na poslovima uvoza i izvoza, a od 1990. do 1998. godine radila sam i kao predstavnica inozemnih tvrtki Burhenne AG - Njemačka i Spintex AG - Švicarska. Preko ovih tvrtki na tržište krevetnih sustava u Europi, vrlo brzo sam došla do potrebnih kontakata, suradnji, znanja o tržištu, te ono što je najvažnije - informacija o proizvodima kojima sam utkala inovativna rješenja te i danas nose osnovu naše proizvodnje - madraci i kreveti – kazala je Bernarda Cecelja.

Dobitnica Grand Prix Najpoduzetnica 2020. g. podsjetila i na svoju poslovnu priču od trnja preko zvijezda, te ostavila snažan dojam na sve nazočne na Kongresu poduzetnica.

hr Sun Mar 08 2020 21:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904d385b47398de648b4583/80

Vrgorac uputio poziv za sufinanciranje sadnica jagoda

Planira se nabava 300.000 novih sadnica u vrijednosti od 450.000 kuna.
Grad Vrgorac na svojoj službenoj web stranici uputio je poziv za sufinanciranje sadnica jagoda kojim se planira nabava 300 tisuća novih sadnica u vrijednosti od skoro pola milijuna kuna.

Sadnice jagoda sufinancira Splitsko-dalmatinska županija, Grad Vrgorac i krajnji korisnik.

Rok za podnošenje popunjenih zahtjeva s potrebnom dokumentacijom je 04. travnja (ponedjeljak).

Tko ima pravo na potporu te što je potrebno za prijavu možete provjeriti na stranici Vrgorca.
hr Fri Apr 03 2020 16:36:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1f7c680e4938935a8b463a/80
Foto: D.N.

Poduzetnici, provjerite račune! Sjele uplate HZZ-a

Danas popodne na mnoge poslovne račune uplaćeni su iznosi potpore.
Firme koje su HZZ-u predale zahtjev za potporu u vidu tri minimalne plaće za svoje zaposlenike, firmama čija je djelatnost zatvorena odlukom Stožera civilne zaštite ili kojima je uslijed situacije promet pao više od 20 posto, mogu očekivati iznose na poslovnim računima.

Iako se očekivao odgovor HZZ-a na zahtjev te u slučaju pozitivnog odgovora potpisivanje ugovora, danas u popodnevnim satima, na mnoge poslovne račune uplata je sjela bez najave.

Neslužbeno se doznaje da je Vlada poslala naputak HZZ-u da se svim firmama koje zadovoljavaju kriterije odmah uplati iznos potpore koji je tražen, bez obzira što ugovori iz HZZ-a još nisu poslani i nisu potpisani. To će se riješiti naknadno.


hr Thu Apr 02 2020 22:01:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e73a21d29111cfb8a8b45aa/80
Foto: Twitter Vlade RH

Novi paket mjera: Otpis poreza i doprinosa, a radnicima više novca

U novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu i građanima, koji su pogođeni krizom uzrokovanom korona virusom, neće biti nepopularnih mjera.

Neće biti prijedloga rezanja plaća i ušteda u javnom sektoru ili prijedloga zakona koji bi djelomično suspendirao radna prava. Barem zasad. Vlada će se u četvrtak držati krilatice: Samo pozitivno! Na sjednici Vlade usvojit će prošireni paket mjera za pomoć, a kako saznaje 24sata, uslišit će molbe poduzetnika o otpisu poreznih i drugih davanja u vrijeme dok su zatvoreni odlukom države. Želja je povećati i plaće onih radnika koji su ostali zaposleni i nisu završili na burzi.

- Ideja je da idemo u smjeru “nula prihoda, nula rashoda”. Mjere će se odnositi na poticanje potražnje privatnog sektora te će se jedan moment odnositi na poticanje potražnje kućanstava, odnosno fizičkih osoba - rekao je HDZ-ov ministar energetike Tomislav Ćorić na HRT-u. Iako se mjere još bruse, neslužbeno se doznaje i što to konkretno znači.

- Ne možemo od tvrtki koje ne rade tražiti da plate sva javna davanja s odgodom. Kada počnu normalno raditi, to bi im značilo novo opterećenje. Prvi paket mjera je poduzetnicima dao zraka, a sada idemo s još jačom pomoći - kaže za 24sata sugovornik blizak Vladi. Hoće li se porez na dohodak i doprinosi za radnike otpisivati samo onima koji su zatvoreni ili i onima u poteškoćama koji još rade? To jučer još nije bilo definirano. Kao ni to na koji rok se odnosi otpis, ali bi trebao trajati cijelo vrijeme dok tvrtke ne budu radile.

Također, treba vidjeti i što će obuhvaćati razni parafiskalni nameti koji će biti otpisani, a ne odgođeni. Jer iako ne rade, primjerice, oni koji posluju u državnim prostorima dobili su samo odgodu plaćanja zakupnine, ne i otpis.

Također - iako ne rade - nisu im oprošteni pristojba HRT-u, naknade turističkoj zajednici, vodni doprinosi i niz ostalih parafiskalnih nameta.

Povećanje minimalca, nema rezanja naknada s burze

Druga mjera je povećanje plaća radnicima kako bi i dalje mogli kupovati. Jer pad potrošnje znači i pad ekonomije jer više nema tko ni kupovati proizvode, a to znači i manje novca od PDV-a u državnoj blagajni.

Podsjetimo, do utorka navečer je preko 58.000 tvrtki zatražilo od Vlade pomoć od 3250 kuna po radniku. Obuhvaćeno je preko 350.000 radnika. Iako država daje tu minimalnu plaću, ne znači da će svih 310.000 radnika i završiti na njoj. Država daje tu pomoć, a na poslodavcu je da mu isplati ili ne isplati razliku do pune ugovorene plaće. Nema analize koliko radnika prima samo taj minimalac, a za koliko njih poslodavci uplaćuju dodatni novac do pune plaće. Ali kako su tvrtke u problemima, za pretpostaviti je da osiguravaju samo taj minimalac. Nova mjera bi trebala ići u pravcu da se poveća iznos od 3250 kuna, ali se još razmatra za koliko. Iako je bilo ideja da se smanjuje naknada s burze paralelno s tim povećanjem, zasad se od toga odustalo.

- To bi bilo kontraproduktivno, zato se zasad neće smanjivati naknada s burze, ali Vlada želi osigurati viša primanja radnika - kaže jedan sugovornik blizak Vladi upućen u pregovore oko novih mjera. Drugi je tajanstveniji, ali kaže da će radnici sigurno osjetiti pozitivno u svom džepu novu mjeru Vlade.

- Dva su scenarija, ili im smanjiti namete na plaću da više ostane radniku ili direktno pomoći. Sve će biti poznato na sjednici. Cilj je apsolutno zadržati radna mjesta i da radnici ne dobiju otkaze - kaže taj sugovornik, piše 24sata.

Iako je niz tvrtki zatražio pomoć od 3250 kuna po radniku, problematični dio je da radnici s višim plaćama mogu dobiti tijekom tri mjeseca višu naknadu ako odu na burzu rada. Pogotovo oni s najvišim plaćama. Oni imaju pravo na 70 posto svoje plaće, a prosječno je to oko 4500 kuna.

hr Tue Mar 31 2020 22:08:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e73992829111c9a898b461a/80

Olakšanje za umirovljenike: Mirovina stiže na kućna vrata

Hrvatska pošta bez naknade će dostaviti mirovinu umirovljenicima koji imaju otvoren račun u Hrvatskoj poštanskoj banci

Umirovljenici koji primaju mirovine preko tekućeg računa Hrvatske poštanske banke svoj novac preko Hrvatske pošte mogu dobiti na kućne adrese bez naknade, stoji u priopćenju.

Suradnja pošte i HPB-a - mirovine stižu na kućne adrese

Zahtjev se može predati na nekoliko načina: pozivom na broj 072 303 304, elektroničkom poštom: [email protected], obrascem (link će biti aktivan od 1. travnja) ili izravno u dogovoru s lokalnim poštarom.

U obrascu će se, osim svih obveznih polja, naznačiti i iznos za dostavu. Nakon zaprimanja obrasca bilo kojim od spomenutih kanala, Hrvatska pošta načinit će autorizaciju s Hrvatskom poštanskom bankom te će organizirati dostavu novca preko poštara uz pripadajući nalog, stoji u priopćenju.

hr Tue Mar 31 2020 17:17:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .