Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5333f7bc17994246197b23fd/80

Gradsko vijeće UŽIVO: Čepina djevojka imenovana u Upravno vijeće Gradske knjižnice Marka Marulića

Mislim da se ovo Kazališno vijeće nije našlo, imali su dobre namjere, ali je intendant toliko jaka ličnost da s njim nije lako surađivati, kazao je Baldasar

Sjednica je počela dopunom dnevnog reda. Kao što je bilo i najavljeno raspravljat će se o imenovanju i razrješenju članova Kazališnog vijeća i ona će se, na prijedlog Gojka Čepe, naći na dnevnom redu nakon vijećničkih pitanja i odgovora. Luka Podrug predložio je da se ne raspravlja samo o smjenama nego i o stanju u HNK.

- Najprije moramo raspraviti zašto smjenjujemo Kazališno vijeće prije završetka mandata. Dobio sam stotine primjedbi na ružne stvari koje se događaju u HNK. Kroz ovu točku mogli bi raspraviti o osnovnim elementima - kazao je Podrug.

- Ionako vas nitko neće moći spriječiti da govorite o tome kada budemo raspravljali o toj točki - odgovorio mu je gradonačelnik Ivo Baldasar.

Marijana Puljak tražila je od Baldasara da otkrije imena onih vijećnika koji su od njega tražili zaposlenje. Kazala je da ga će, ako to ne učini, tužiti za klevetu.

- Tužite me! Većina vijećnika je tražila od mene intervenciju za pomoć u nekim teškim ljudskim sudbinama. To im služi na čast, nemam se kome za što ispričavati, posao vijećnika i jest pomaganje. Smatram da ste i vi od mene tražili neku vrstu zapošljavanja. Moram reći i za don Ivana Grubišića da mu služi na čast to što je pokušao nekom pomoći. Ne znam zašto ste se osjetili pogođenom - odgovorio joj je Baldasar.

- Tužit ćemo vas. Imat ćemo javnu tribinu na kojoj ćemo istumačiti kako ćemo raditi strategiju. Vi ste to protumačili da tražimo posao za sebe, a smo jasno rekli da će se izabrati izvođač koji će izraditi strategiju. Nama nije palo na pamet da tražimo nešto za sebe - odgovorila je Puljak .

Na to joj je Baldasar rekao da je ona uvrijedila njega i većinu vijećnika, a javio se i Gojko Čepo.

- Od mene ste, kao zapovjednika JVP-a, tražili da zaposlim jednog čovjeka. Eto, pa me sada tužite - poručio je Marijani Puljak.

- Čepo zna da što god kaže na Gradskom vijeću da ga za to ga ne možemo tužiti. Da to kaže izvan vijećnice mogli bi. Naravno da je izrekao notornu laž - odgovorila je Puljak.

Damir Ćosić Roda pitao je što će Grad napraviti da bi ipak dobio domaćinstvo za Euro 2020. 

- Bila je medijska prepiska s Davorom Šukerom, ali mi nikakav službeni odgovor nismo dobili. Prijedlog da se nađemo još stoji, ali odgovora nema. Jedino što je preko medija poručio je da će sastanka bit, ako ga bude. Ne znamo je li stvarno HNS prijavio i Split, je li dobio dokumente, navodno ih prevodi, ako mu treba 15 dana za prijevod, a rok je 25. travanj pitanje je kada ćemo dobiti te dokumente kako bi vidjeli što se od nas traži. Ako uopće i dobijemo dokumente bojim se da ćemo ih dobiti 24. travnja - odgovorio je gradonačelnik.

Tomislav Prljević pitao je kada će se početi s postavljanjem ograde oko Karepovca i crpki kojima bi se riješio problem otpadnih voda.

- U pravu sanaciju idemo do kraja godine. Formiran je tim koji bi trebao biti nosioc projekta sanacije Karepovca u okviru kojega je i usmjeravanje procjednih voda na Stupe, usklađuju se postojeći projekti. Problem je u imovinsko-pravnim odnosima, nisu sve čestice otkupljene i nisu sve definirane. Moramo Čistoći izdati građevinsku dozvolu, a Fond za zaštitu okoliša obećao je financiranje 80 posto iznosa - odgovorio mu je Baldasar.

Na pitanje koliko Grad vodi parnica odgovoreno je da se radi o 2539 parnica u kojima se od Grada potražuje oko 923 milijuna kuna.

- Nadam se da se neće to sve naplatiti, ali to nije od jučer, to su slučajevi stari više od 20 godina.
Čepo je pitao kako će se Grad odužiti mladoj ekipi koja je snimila splitsku verziju spota "Happy".
- Koliko znam svi četvero su nezaposleni, pa me zanima na koji će im način Grad pomoći, a ne da ostane samo da im se zahvalimo na promociji Splita - rekao je Čepo.

Luka Podrug je rekao da mu se neke udruge koje mu se tuže da su diskriminirane, a osvrnuo se i na Mamićev ispad na Poljudu. 

- Evo recimo udruga Halo za pomoć koji imaju program za nadzor starih, bolesnih i nemoćnih ljudi, a za nadzornu narukvicu im treba 200 tisuća kuna. Mi im to nismo u stanju dati, a planiramo dovesti Euro 2020. Udruga Bijeli krug protestira na nedostatak ozbiljne komunikacije u Gradu. Njihov program borbe protiv nasilja preuzela je privilegirana udruga Domine. želim reći i to da me stid što živim u gradu u kojem se od nasilnika radi junaka. Doživio sam nasilje od jednog taksista, prošli gradonačelnik je također doživio nasilje, nedavno i jedan novinar, a na Poljudu i čelnik drugog nogometnog kluba - rekao je Podrug.

- S Bijelim krugom imam sutra razgovor, svaka udruga koja je kod mene zatražila prijem, ja sam ih primio, obradio predmet i uputio stručnim službama. Kada su u pitanju nemoćni i bolesni i sam poprilično tlačim gradonačelnika - rekao je Ćurković, a Baldasar se složio s Podrugom da svako nasilje treba osuditi.

Romana Škrabić je objasnila da Domine nisu privilegirana udruga u odnosu na Bijeli krug, već da su sredstva dobili zato što su na javnom natječaju dali bolju ponudu.

Maja Dvornik pitala je da li je izrađen plan gospodarenja poslovnim prostorima u vlasništvu grada i postoji li plan da se neprofitne organizacije, odnosno stranke i udruge izmjeste u poslovne prostore na manje atraktivnim, ali adekvatnim lokacijama.

- Pritisak na upravu je dugo vremena prisutan. Zadnjih nekoliko godina pritisak se povećao, svi traže prostor po povlaštenim uvjetima, a mnogi koji se ne jave po povlaštenim cijenama, dođu kasnije da im sufinanciramo ili režije ili da im ne naplatimo najamninu. Rado bi izmjestili neke političke stranke i udruge, ali nemamo toliko prostora izvan centra, najveći dio prostora je u centru. Ideja da Grad sagradi zgradu i sve ih stavi u unutra je divno, ali se ipak tu radi o vrsti getoizacije - rekao je Baldasar.

Pročelnik Ivan Pavić istaknuo je kako većina prostora kojima Grad gospodari zapravo nije u vlasništvu Grada.

- Grad je uknjižen na jedva 200 prostora, priča je specifična, svi ti prostori nisu vlasništvu Grada Splita, oni su u procesu povrata ili su u vlasništvu države. Grad je tijekom godina izgubio više od 9000 kvadrata, a samo u mandatu Ive Baldasara dobili smo 58 zahtjeva udruga za dodjelom prostora udrugama, 90 posto udruga traži prostor u centru grada. Raspisali smo natječaj za prostore na rubnim dijelovima, ali ih nitko neće. To su podrumski prostori koji vlaže, a Grad je uvijek stjecao vlasništvo nad manje atraktivnim prostorima - rekao je Pavić.

- Zar je Grad toliko jadan da ni nekoliko životinja ne može nahraniti. Ukidate radna mjesta, jeste li se zapitali što će biti s obiteljima onih koji tamo rade - rekao je Škorić, a Kovačević mu je odgovorio:

- Zoološki vrt u ovakvom obimu i prostoru nije adekvatan, nema mogućnosti za proširenje koje bi stvorilo najadekvatnije uvjete za obitavanje svih vrsta životinja. To nije samo naše mišljenje, već mišljenja i stručnih ljudi. Naš ZOO je star 80 godina, ali zbog prostornih ograničenja nikad nije mogao stvoriti normalne uvjete za životinje - odgovorio mu je Kovačević i ponovio plan centru za domaće životinje koji bi se smjestio na području Zoološkog vrta.

Zadnje pitanje je postavila Ljubica Vrdoljak.

- Srđan Marinić, tajnik Društva Marjan, imenovan je za predsjednika Upravnog vijeća JU Park šuma Marjan. U svih 130 godina povijesti toga Društva tajnik je bio. Nedavno sam saznala da je Marinić prvi u povijesti Društva koji je postao zaposlenik. Usto, on je u direktnom sukobu interesa kao tajnik Društva Marjan i predsjednik Upravnog vijeća JU. Zanima me koliko proračunskih sredstava dobivaju kao udruga i dostavljaju li račune za provedene aktivnosti - kazala je Vrdoljak.

Baldasar joj je kazao kako je prije nekoliko mjeseci predložio Društvu da se aktivnije uključi u čuvanje Marjana te da im je predložio da njihov predstavnik bude u Upravnom vijeću Javne ustanove. 

- Predložio sam to kako bi oni imali uvid i kontrolu nad stanjem. On je imenovan za predsjednika Upravnog vijeća, tražili su za svoje potrebe i za rad određena sredstva, odobreno im je 150.000 kuna. Nikada mi nisu rekli da će to biti usmjereno prema plaćama ili zapošljavanju, dali smo im za njihove aktivnosti, a prošli tjedan sam saznao da se Marinić zaposlio kao profesionalni tajnik Društva Marjan. Njihovo je pravo da tako postupaju, ali sve ostalo je u domeni morala. Ostao sam iznenađen - odgovorio joj je Baldasar.

- On je direktnom sukobu interesa, zaslužio je biti na naslovnici. Tih 150.000 kuna udruzi daje Javna ustanova. Ovo je društvo kroz povijest imalo divnih ljudi koji su bili istinski zaljubljenici u Marjan, ovo je pljuska mnogim udrugama u civilnom društvu. Očito je da ni oni nisu imuni od ovih stvari zbog kojih koji se političari nalaze na naslovnicama - zaključila je Vrdoljak.

Nakon toga rasprava je nastavljena raspravom o smjeni Kazališnog vijeća HNK.

- HNK je rupa bez dna, a mi režemo djeci, komunali, socijali, ali se toj povlaštenoj kasti ništa ne smije uzeti. Imam bezbroj dojava, zašto vozilo HNK ide na Pleso dovoditi neku uglednu osobu, koliko košta najam dizalice na Starom placu za izvođene predstave, a s druge strane nedostaje 5000 kuna za dizalicu za one koji rade na bini. S jedne strane nedostaje najosnovnijih stvari u kazalištu, a s druge strane se rasipa - rekao je Podrug i predložio da se zatraži službeno izvješće i da se na dnevni red stavi točka o smjeni intendanta.

Kovačević mu je objasnio kako se ne radi o klasičnoj smjeni već o usklađivanju sa zakonom po kojem Kazališno vijeće treba imati više članova.

- Postoje određeni šumovi između intendanta, Radničkog i Kazališnog vijeća i Grada. Smatramo da novi članovi mogu upravljati i homogenizirati tu situaciju - rekao je Kovačević.

Daša Dragnić zamjerila mu je što vijeće nije samo nadopunjeno novim članovima, već se mijenjaju svi.

- Treba nam obrazloženje zašto se smjenjuju svi - rekla je.

- Jasno sam rekao da se ne radi o smjeni nego o isteku mandata prije vremena zbog primjene novog zakona, rekao sam i da je promjena ne samo zakonska obveza nego i zbog nedostatka kvalitetne komunikacije, smatramo da će se to s novim vijećem riješiti. Smatramo da će oni bolje raditi svoj posao - odgovorio joj je dogradonačelnik.

Podrug je zatražio da mu se daju točne informacije jer ne vjeruje da je izvješće o radu točno budući da je prikazano da je poslovanje HNK bilo pozitivno, a Ljubica Vrdoljak je predložila da Grad pošalje reviziju i utvrdi pravo stanje.

- Mi vam dajemo službene podatke, ali ako postoje indicije to bi se sve trebalo još jednom ispitati - rekao je Kovačević.

- Radničko vijeće je poslalo dopis u kojem sažimaju sve ovo što smo rekli Ljubica i ja, sumnjaju u istinitost izvješća, traže smjenu intendanta, reviziju i nakon toga javnu raspravu na Gradskom vijeću, to tražim i ja - rekao je Podrug.

- Mislim da se ovo Kazališno vijeće nije našlo, imali su dobre namjere, ali je intendant toliko jaka ličnost da s njim nije lako surađivati, vijeće se počelo povlačiti od njega i on je počeo voditi HNK tako da vijeće ima sve manji utjecaj. Da ne bi došlo do eskalacije sukoba, logično je da promijenimo vijeće kako bi dobili jači sastav koji će bolje komunicirati. Poslat ćemo im reviziju s ciljem da im pomognemo. Kazalištu je potrebno pomoći, mi smo vlasnici. HNK ima problema niz godina i prošli intendat je imao problema, sve se svalilo na njemu, a svi znamo da nije samo on bio kriv. Ovo bi trebao biti proces pomoći HNK, a ne rezanje glava - objasnio je gradonačelnik.

Tonći Blažević je Biliću poručio da bi trebao spustiti lopticu jer mora biti svjestan da je Kazališno vijeće predstavnik Grada koji je, pak, vlasnik, HNK. Prljevića je zanimalo što će Grad učiniti ako se uspostavi da su Podrugove sumnje točne. 

- Normalno da ćemo ići u postupak ako se to utvrdi, ali je nama problem što ne znamo kakvo je pravo stanje - kazao je Baldasar, a vijećnici su prihvatili prijedlog razrješenja članova Kazališnog vijeća HNK i imenovali nove članove: Joška Belamarića, Tonća Šitina, Ingu Koludrović - Tomić, Eldi Grubišić Pulišelić i Željko Mateljak.

Nakon što je prihvaćen 8. lipanj kao datum održavanja kotarskih izbora, sjednica je nastavljena raspravom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanja s napuštenim životinjama.

Goran Sučić predložio je da se razmisli o nekom prostoru na kojem bi se moglo smjestiti groblje kućnih ljubimaca. Tonći Blažević pitao je li točno da Grad više neće plaćati sterilizaciju uličnih mačaka, i jesu li upoznati s navodima nekih udruga koje se bave zaštitom životinja koje tvrde da šibenski As Eko pse prodaje u Njemačkoj te što misle napraviti po pitanju azila za napuštene životinje.

Marijana Puljak ponovno je podsjetila na neodgovorne vlasnike pasa koji ne čiste za svojim ljubimcima. Ona smatra da bi kazne trebale biti veće i da bi se trebalo provesti nekoliko akcija kojima bi se utjecalo na takve vlasnike te je podržala amandman Igora Mladinića da se kazna s planiranih 300 podigne na 500 kuna.
Na prijedloge i upite vijećnika je odgovorio dogradonačelnik Goran Kovačević.

- Mi također dobivamo mailove kao i vi. Htjeli bi imati svoj azil, ali njega nije jednostavno napraviti. Za sterilizaciju imamo određeni budžet, ali po mački to ukupno dođe na 600,700 kuna, a s obzirom na veliki broj takvih životinja troškovi su poprilični. Kazna jest jedan od načina da se smanji problem koje imamo s vlasnicima, ali ćemo s Čistoćom pokrenuti i programe edukacije - odgovorio je Kovačević i dodao da će napraviti analizu sa stručnim službama i vidjeti gdje bi se moglo smjestiti groblje za kućne ljubimce.

- Čistoća neće sudjelovati u dijelu koji se odnosi na pseći izmet, mi to nemamo u svojoj djelatnosti i mi to ne smijemo - odgovorila mu je Ljubica Vrdoljak.

- Nisam mislio da ćete sudjelovati u kupljenju te vrste otpada, već da ćete s Gradom sudjelovati u edukaciji, a to sam dogovorio s vašim direktorom - vratio je Kovačević.

Odluka je prihvaćena, a usvojen je i amandman Igora Mladinića, pa će kazna za one koji ne čiste za svojim psima povećati na 500 kuna.  

Nakon pauze na red je došla i rasprava o prijedlogu odluke o socijalnoj skrbi. Romana Škrabić objasnila je da Grad raspolaže s 2,5 milijuna kuna namijenjenih subvencijama za stanovanje i da sada tu subvenciju koristi oko 500 građana, ali da će zbog promjena zakona to pravo ostvarivati oko 1500 korisnika.

- S obzirom na planirana sredstva smanjili smo subvencije kako bi bilo dovoljno za sve korisnike, no to je izazvalo niz negodovanja, pa smo u prijedlogu odluke išli s tim da definiramo minimalnu svotu koju možemo dati. U zakonu je definiran samo maksimalni iznos, pa predlažemo da donji prag subvencija bude 30 posto. Upozoravamo Gradsko vijeće da će se, ako usvojimo ovaj prijedlog, u jednom dijelu godine morati raditi rebalans, jer 2,5 milijuna neće biti dovoljno za 1500 korisnika. Smatramo da smo napravili propust kada je u pitanju naknada koja se daje novorođenoj djeci. Računali smo samo na novorođenu djecu, a nismo uzeli u obzir posvojiteljske obitelji - objasnila je Škrabić.

Dogradonačelnica Aida Batarelo predložila je da ovo na neki način bude prvo čitanje, a da se prijedlog konačne odluke nađe na dnevnom redu na nekoj od idućih sjednica.

- Vrijeme je da naše nezaposlene građane uključimo u program socijalne skrbi. Sve razine, od umirovljenika do sportaša, imaju neku mogućnost kroz program socijalne skrbi, a nezaposleni nemaju ništa. Bilo bi dobro da se bar razmisli o subvenciji prijevoza. Trebali bi naći i novac za neki minimalni fond. Imate situacije koje ne možete predvidjeti i zato morate imati neki fond od milijun ili pola milijuna kuna da možemo intervenirati. Imam ideju i za naknade za novorođenu djecu, trebali bi povećati iznos za treće, četvrto i svako iduće dijete, ali da se taj iznos ne isplaćuje u jednoj godini - predložio je Podrug.

Aida Batarelo mu je odgovorila da interventni fondovi postoje i da se novac iz njih dodjeljuje odlukom gradonačelnika.
Tonći Blažević je pitao do kuda se doguralo u pregovorima s Prometom oko subvencioniranja prijevoza osobama starijim od 65 godina. Škrabić mu je odgovorila da su pregovori pri kraju, a Baldasar ga je izvijestio da postoji mogućnost da se cijena iskaznice koju sada plaćaju 30 kuna poveća na 50 kuna, ali da ostalih promjena neće biti.

- Činjenica je da imamo ljude s mirovinom od 1000 do 8000 kuna. Prva osoba koja mi je prigovorila zbog prijedloga da se prijevoz subvencionira prema visini mirovine je moja mater koja ima dobru mirovinu. Ovako će svi plaćati 50 kuna, svima je jednako povećanje, ali nisu svi u istoj situaciji - upozorio je Blažević.

Ivicu Grubišića je zanimalo je li Grad napravio nešto po pitanju onih koji primaju socijalnu pomoć, ali je zapravo ne bi trebali dobivati jer nisu stvarno socijalno ugroženi.

- Nemamo sve mehanizme u svojim rukama, postupamo po rješenjima. O tome vodi računa Centar za socijalnu skrb, a sustav kontrole bi trebao biti objedinjen kroz više institucija. To nema niti jedan grad - odgovorila mu je Batarelo.

- Sve se u Gradu rješava na temelju dokaza, odnosno rješenja Centra za socijalnu skrb koji utvrđuje njihove socijalne statuse. Jedino nekada znamo od Porezne uprave tražiti uvjerenje o svim prihodima - pojasnila je Škrabić.

Ranko Milić predložio je formiranje šireg međusektorskog tima sastavljenog od institucija i organizacija koje se bave socijalnim uslugama kako bi zajedno mogli raditi na 
prijedlozima projekata za financiranje iz EU fondova.

- Usto, predlažem Gradu da potakne socijalno poduzetništvo i preuzme inicijativu na tom području, jer se dosta novaca može povući iz EU fondova i tako se mogu riješiti i neke probleme gradskog proračuna - rekao je Milić.


Zaključak rasprave je da će se svi prijedlozi naći na dnevnom redu Upravnog odjela koji će ih obraditi i vidjeti što se može uvrstiti u odluku s obzirom na gradske financije.

Vijećnici su upoznati i s realizacijom Plana gospodarenja otpadom. Pročelnik Špiro Cokarić izvijestio ih je da se aktivnosti na realizaciji ne odvijaju u skladu s planiranim ciljevima, istaknuo je da je sanacija Karepovca i dalje prioritet, ali i naglasio kako je ona usko vezana uz izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. 

Ranko Milić zamjerio je to što se izvješće o realizaciji ovoga plana ne mijenja već godinama.

- Splitu se nikada neće dogoditi Makarska. Imali smo sreću da se s Karepovcem dobro gospodarilo, on nije nikakva ekološka bomba - pohvalila se Vrdoljak.

- Gradsko vijeće je usvojilo projekt sanacije koji, na sreću, nije stavljen van snage. Nedavno smo kontaktirali izrađivače i on još egzistira. Krenulo se u realizaciju i napravljena su određena ispitivanja. Ostao je neriješen još jedan mali dio imovinsko-pravnih odnosa, ali je većina u vlasništvu Grada. Sanacija nije toliko usko vezana s Lećevicom jer se u sanaciju može krenuti prije. Potrebna su nam tri reciklažna dvorišta, a teško ćemo u gradu naći 2000 metara kvadratnih građevinskog zemljišta, pa smo razmišljali o pokretnim reciklažnim dvorištima - kazala je Vrdoljak i istaknula da što se tiče Čistoće da su oni spremni provesti sve ono što zakon trži.

Jure Šundov je podsjetio da je Gradu i stručnim službama oko Karepovca na raspolaganju dokumentacija koju je ostavio Jakša Miličić koji je u Kerumovom mandatu bio savjetnik za Karepovac. 

- Ta je dokumentacija na raspolaganju gradonačelniku i njegovom timu, a on mora poštivati sve obveze koje su ranije prihvaćene. Što god bude radio jasno je da to neće biti jeftinije od milijun kuna i to će svakako doći pred Gradsko vijeće - rekao je Šundov.

Marijana Puljak je poručila kako je Jakša Miličić prije sjednice poslao vijećnicima dokumentaciju vezanu uz Karepovac.

- Po tijeku rasprave na točci o izvješću o gospodarenju otpadom, nitko iz Grada nije pročitao ovu dokumentaciju, niti je pročitao dokumentaciju koju je gospodin Miličić ostavio u Gradu, već rade sve ispočetka i kontra dosadašnjim odlukama Gradskog vijeća - upozorila je Puljak.

Sanja Erceg Vrekalo i Sanja Qiuen razrješenje su članstva u Kazališnom vijeću Gradskog kazališta mladih, a imenovani su Igor Novaković, Nela Sisarić i Nives Fabečić Bojić. Prihvaćeno je i razrješenje Filipa Radoša i Branka Vejnovića iz Kazališnog vijeća Kazališta lutaka, a umjesto njih su imenovani Ana Đeldum, Marijana Balić-Carevski i Marin Mazić

Maja Dvornik kazala je da smatra da ni jedno od troje predloženih za vijeće Kazališta lutaka nitko ne odgovara.- Mislim da je ovaj predloženi momak još uvijek student prava. Kazalište lutaka je važna institucija i ne možemo staviti bilo koga - kazala je Dvornik.

Hrvoje Marušić je rekao kako gradonačelnik ima pravo imenovati ljude koji će mu omogućiti bolju kontrolu u ustanovama.

- On ima to pravo, ali uz uvjet da imenovanja budu u skladu sa zakonskim uvjetima. Jedini uvjet je da budu djelatnici u kulturi - kazala je Puljak.

Ana Đeldum razriješena je dužnosti u Upravnom vijeću Gradske knjižnice Marka Marulića, a umjesto nje je imenovana Ines Grgurinović, potpredsjednica Foruma mladih SDP-a i djevojka vijećnika Gojka Čepe.

- Ova bi se točka trebala zvati po staroj dalmatinskoj pismi "Čija je ovo divojka", a sad idem ća - rekao je Blažević prije nego je napustio vijećnicu.

- Blažević je ovdje rekao nešto što nitko ne razumije osim njega, pa bi ja molio da se kolega Čepo očituje na ovo imenovanje. Postoji nekakva indicija o nekakvim odnosima, pa bi bio red da nam se pojasni tko je član koje stranke i je li netko iz vijeća ima odnose... - prekinuo se Podrug.

- Mene čudi da se žene ovdje smiju - šokiran je bio Ćurković, a Čepo je riješio sve nedoumice.- Da, radi se mojoj djevojci koja je doktorandica, ima iskustva u struci i u kulturi, osvojila je brojne nagrade. Neću se izuzeti iz ovog glasanja, mislim da je ona odličan izbor - ponosno će Čepo.- Dat ću doprinos ovom zajedništvu i glasat ću za - rekao je Podrug prije nego je prihvaćen prijedlog o imenovanju Ines Grgurinović.
hr Thu Mar 27 2014 06:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e917ff129111cfddf8b4574/80
Foto: Pixabay

Novih šestero zaraženih u Zadarskoj županiji

Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Novih šest osoba zaraženih koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Zadarska županija, a riječ je o četiri žene i dvojici muškaraca, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima je jedna državljanka Ukrajine koja će izolaciju provesti na području županije, dvije osobe iz Zadra te po jedna iz Galovca, Pakoštana i Poličnika.

Jučer je testirano 157 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 298 stanovnika županije, a istekao je za njih 7370.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

hr Fri Sep 25 2020 10:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji šest novozaraženih koronavirusom

Među osam izliječenih njih troje je iz Dubrovnika, po jedna iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke te dvoje koji nemaju prebivalište u županiji.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je osam osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Među zaraženima su dva muškarca i žena iz Dubrovnika, od kojih je za jednog muškarca utvrđena epidemiološka veza. Pozitivni su žena iz Stona, žena iz Opuzena te žena iz Metkovića, kojoj je utvrđena epidemiološka veza.

Među osam izliječenih njih troje je iz Dubrovnika, po jedna iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke te dvoje koji nemaju prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 17 osoba, od kojih dvije na respiratoru. U samoizolaciji je 380 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13 574 uzoraka.

Županijski stožer Civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

hr Fri Sep 25 2020 10:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

223 nova slučaja koronavirusa: Pet osoba preminulo

Među njima su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta.
U posljednja 24 sata zabilježena su 223 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1226

Među njima su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. 

Pet osoba je preminulo. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 15795 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 266 preminulo. Ukupno su se oporavile 14303 osobe, od toga 192 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 8898 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 284 449 osoba, od toga 5414 u posljednja 24 sata.

hr Fri Sep 25 2020 10:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f37eff7daf72d4c6d8b4574/80
Foto: Unsplash

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas 39 novooboljelih: Preminuo muškarac

Od 39 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 15 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 473 obrađena testa danas je 39 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 19, Dugog Rata 2, Hvara 1, Kaštela 3, Podbablja 1, Makarske 3, Podstrane 2, Sinja 2, Solnia 3, Trilja  1 i Trogira 2 osobe.

Od 39 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 15 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1054 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 45 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
hr Fri Sep 25 2020 09:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .