Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5044d7b9e03e51438b456d/80
Foto: PIXABAY

Na šibenskoj ginekologiji voda se skuplja u kantama, a gljivice u fugama: Odjel neće u rekonstrukciju još godinu dana

Derutna tuš kabina s gljivicama u fugama, wc školjka bez daske i toaletnog papira, jastuci bez jastučnica i nekoliko kanti u hodnicima za skupljanje vode koja curi sa stropa, slike su koje su danas šokirale žene koje borave na tom odijelu. U ravnateljstvu šibenske bolnice kažu da će se prava slika ginekologije promijeniti tek s konkretnom rekonstrukcijom tog odjela, ali ne prije 2019. godine.

Neugodne fotografije derutne šibenske ginekologije objavljene su danas na Facebook stranici Šibenik zaslužuje bolje, a o svemu se očitovala i ravnateljica Opće bolnice Šibenik Sanja Jakelić, piše Šibenik.in.

- Na odjelu ginekologije situacija je dosta lošija nego u rodilištu jer ginekologija, nažalost, još uvijek nije obnovljena, a do sustavne obnove tog odjela neće doći prije 2019. godine – kazala je Jakelić.

Kante strateški raspoređene da skupljaju vodu koja curi sa stropa trebale bi otići u prošlost kroz ovu godinu, dodaje, kada će obnavljati krovišta šibenske bolnice koja propuštaju vodu i to kroz program energetske učinkovitosti, vjerojatno na proljeće.

- Što se tiče izgleda kupaonice i wc-a, nažalost tu ne možemo puno učiniti do same obnove. Tuševi su stari i u starim fugama se skupljaju gljivice, ali imamo sasvim dovoljno dezinfekcijskih sredstava da to kvalitetno dezinficiramo – kaže Jakelić i naglašava da će rekonstrukcijom odjela sve to ipak puno bolje izgledati.

Daske na wc školjkama u bolnici redovito mijenjaju, ističe, ali kako je riječ o potrošnom materijalu u toaletima koji su često u uporabi, one često i pucaju.

- Na ginekologiji smo postavili nove daske 29. lipnja prošle i 11. prosinca ove godine, ali jedna od njih već nedostaje. O svemu tome vodimo evidenciju i na zahtjev glavne sestre naručujemo ono što je potrebno – kaže Jakelić.

Uz fotografiju derutnog wc-a bez daske i papira, šokantna je i fotografija jastuka bez jastučnice, i to na krevetu na kojem svakih nekoliko dana leži druga pacijentica.

Ravnateljica šibenske bolnice tvrdi da u ustanovi kojom ravna ne nedostaje ni posteljine ni toaletnog papira, a manjak istih na fotografijama objašnjava mogućim organizacijskim propustima.

- U 2017. godini nabavili smo oko 600 komada plahti za bolnicu i isto ćemo ih toliko nabaviti u ovoj godini. Kupujemo koliko možemo i mogu reći da nema nekog generalnog nedostatka posteljine. S druge strane, može se dogoditi da čista posteljina ne dođe na vrijeme do odjela jer za pranje rublja koristimo usluge 'outsourcing' firme iz Zadra – pojašnjava ravnateljica Jakelić.

U takvim slučajevima i ovisno o potrebama pojedinih odjela, posteljina se 'povlači' iz jednog odjela na drugi.

U bolnici ne manjka ni toaletnog papira, ističe Jakelić, a zašto ga često nema na odjelima objašnjava organizacijskim propustom.

- Kad na pojedinom odjelu ostanu bez papira, potrebno je po njega otići u skladište. Otkako sam ravnateljica kupujemo ga dovoljno za potrebe bolnice, ali ponavljam, zna se dogoditi da se po njega pravovremeno ne ode u skladište, što vjerojatno objašnjava i ovaj slučaj – rekla je ravnateljice Opće bolnice Šibenik te zahvalila na kritikama kroz koje može utjecati na ispravljanje nedostataka u radu.

hr Sat Jan 06 2018 04:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce26810e493827118b4590/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili francuskog turista na Velebitu

Pomogli mu i zbrinuli ga te potom i prevezli u najbližu bolnicu u Gospiću

Nakon hodnje ključnog osoblja Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na Velebitu u ponedjeljak, 22. listopada 2018., pripadnici Vojne policije i Medicinskog tima Hrvatske vojske uočili su francuskog turista koji je stradao prilikom pada s quad vozila kod predjela Štirovače.

Satnik Marin Jerković i nadnarednik Ivica Plečić iz Vojne policije te pripadnici Medicinskog tima, u čijem su sastavu bile liječnice natporučnice Tajana Vujnović i Danijela Vrhovski te medicinske tehničarke natporučnica Valentina Malović i nadnarednica Magda Gugić, kao i  vozač sanitetskog vozila skupnik Janko Pozaić, sudjelovali su u spašavanju ozlijeđenog turista. 

Pomogli mu i zbrinuli ga te potom i prevezli u najbližu bolnicu u Gospiću.

Tom prilikom pripadnici Hrvatske vojske brzinom reakcije i stručnošću pokazali su na djelu svoju profesionalnost.

hr Mon Oct 22 2018 21:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80
Foto: Ilustracija

Drugi požar u Splitu: Vatra je lokalizirana, radi se na saniranju

Prvi požar koji je izbio kod Mall of Split ugašen je oko 19 sati
Požar je lokaliziran te vatrogasci rade na saniranju.

Vatru je gasilo 20 vatrogasaca sa šest vozila, a izgorio je hekatar trave i niskog rasklinja. 

Ranije objavljeno

U ponedjeljak navečer planulo je na Žnjanu! 

Kako doznajemo, vatra se nekontrolirano širi zbog snažnog vjetra. Na terenu su vatrogasci JPV-a i DVD-a Split, ali očekuje se dolazak vatrogasaca sa šireg splitskog područja. Također, na mjestu požara nalaze se i policajci. 

Ovo je, inače, drugi požar koji je večeras planuo u Splitu. Prvi je planuo kod nadvožnjaka koji spaja Pujanke i Mejaše, kod Mall of Split te je ugašen oko 19 sati.hr Mon Oct 22 2018 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce16bf0e4938400a8b475f/80
Foto: Grad Split

Splitski gradonačelnik i američki veleposlanik o splitskim prilikama za investiranje

Veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Roberta Kohorsta koji je na dužnost stupio početkom ove godine, primio je danas u splitskoj gradskoj upravi gradonačelnik Andro Krstulović Opara, poželjevši mu dobrodošlicu

 U srdačnom razgovoru, upoznao ga je s procesima koje provodi u Splitu te značaju drugog najvažnijeg hrvatskog grada.

- Split je motor razvoja velikog prostora koji obuhvaća cijeli južni dio Hrvatske, otoke, kao i duboki dio područja susjedne BiH. Ostvarujemo velike stope turističkog razvoja te su trenutne investicije  u splitski turizam vrijedne preko 100 milijuna eura. No, ne možemo živjeti samo od turizma. Moja administracija usmjerena je na reforme, na razvoj i na stvaranje prostora za visoke tehnologije kao što su one u IT sektoru. - kazao je, među ostalim, Krstulović Opara.

Veleposlaniku Kohorstu tako su prezentirani strateški razvojni projekti, a on se posebno zanimao za budući Tehnološki park na Dračevcu koji će dati novi gospodarski zamah Splitu i okolici. Istaknuo je kako je u planu Veleposlanstva osmišljavanje programa za kvalitetnije predstavljanje hrvatskog gospodarstva i mogućnosti ulaganja, ali da i Vlada RH treba strane ulagače doživljavati kao partnere i smanjiti birokratske procedure. Gradonačelnik Krstulović Opara u tom je kontekstu istaknuo važnost dolaska svjetski poznatog hotelskog lanca Marriott u Split.

Na sastanku se razgovaralo i o prometnoj infrastrukturi, pa je gradonačelnik Krstulović Opara predstavio i skore projekte planirane na splitskom poluotoku:  gradsku željeznicu (metro), novo prometno središte na Kopilici te povezivanje Zračne i Trajektne luke željeznicom. Veleposlanik Kohorst rekao je kako poznaje puno Hrvata koji žive u San Pedru, dijelu Los Angelesa, splitskog grada prijatelja.

hr Mon Oct 22 2018 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bce08e00e4938be0a8b4771/80
Foto: Predrag Kurtović Pepi

Održana druga akcija "Penjanja za sve" u organizaciji HPD Mosor

U izvođenju akcije je sudjelovala i pročelnica Vodičke službe Anita Bistričić, koja je došla iz Rijeke kako bi pružila podršku u projektu
Na južnim marjanskim padinama, prošli vikend održana je druga akcija "Penjanja za sve". Akcija je organizirana od strane društva HPD Mosor i njegovog Sportsko-penjačkog odsjeka, uz veliku pomoć planinarskih vodiča iz PK Split te sportskih penjača iz SPK Marulianus i SPK Lapis. 

U izvođenju akcije je sudjelovala i pročelnica Vodičke službe Anita Bistričić, koja je došla iz Rijeke kako bi pružila podršku u projektu. Osim stručnih osoba, akciji se pridružilo i nekoliko Mosoraša koji su bili na raspolaganju tijekom cijelog dana.

- Iznimno sam zadovoljna odazivom djece, te njihovim zalaganjem i odličnim ponašanjem. Mišljenja sam da je velika vrijednost ove akcije u tome što se skupio odličan tim ljudi iz različitih društava i klubova, čime smo pokazali da nismo jedni drugima konkurencija, već naprotiv, zajedničkim djelovanjem možemo mnogo više učiniti za našu djecu. Na ovaj način smo ispunili i cilj projekta, te omogućili da djeca barem jedan dan provedu u aktivnostima u prirodi. - rekli su iz HPD Mosor.

hr Mon Oct 22 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .