Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/584942151eea8f9d2e8b4638/80
Foto: Screenshot YouTube

Glavašević: SDP najoštrije protiv zločina iz mržnje, LGBT osobe nisu same

Glavašević je u središtu SDP-a održao konferenciju za novinare u povodu napada na okupljene na LGBT partyju u klubu na zagrebačkome Trnju
Socijademokratska partija Hrvatske (SDP) najoštrije će se boriti protiv zločina iz mržnje i porasta mržnje prema najosjetljivijim društvenim skupinama, rekao je u nedjelju član SDP-ova predsjedništva Bojan Glavaševića i poručio LGBT osobama u Hrvatskoj da nisu same.

Glavašević je u središtu SDP-a održao konferenciju za novinare u povodu napada na okupljene na LGBT partyju u klubu na zagrebačkome Trnju u koji je, za sada nepoznati počinitelj, ubacio suzavac, a u pokušaju izlaska iz kluba lakše su ozlijeđene dvije osobe. Napad se dogodio u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

Hitna policijska istraga i sankcioniranje počinitelja, osobito ako je zločin iz mržnje


"SDP najoštrije osuđuje ovaj napad na klub u kojemu je bila većina osoba pripadnika LGBT populacije, ali ključni napad je na mladost, veselje i užitak života", izjavio je Glavašević i istaknuo kako SDP traži da policija najhitnije istraži taj napad, sankcionira počinitelja, osobito ako istraga pokaže da je riječ o zločinu iz mržnje.

Glavašević je izjavio kako SDP  želi svim LGBT osobama u Hrvatskoj poručiti da nisu same i najoštrije će se boriti protiv zločina iz mržnje i porasta mrženje prema najosjetljivijim društvenim skupinama u hrvatskome društvu.    

Jedno od novinarskih pitanja Glavaševiću bilo je povezuje li spomenuti napad s izjavom generala Željka Glasnovića sa subotnjega skupa potpore uvođenju vojnoga roka koji je one, koji se protive uvođenju vojnog roka, nazavo 'biološkim izrodima, petom kolonom i trojanskim konjima'. Glavašević je, uz napomenu da ne treba prejudicirati izjavu i rezultate policijske istrage, odgovorio kako smatra da "savršeno legitimno možemo postaviti pitanje, s više od opravdane sumnje, je li slučajnost da manje od 24 sata nakon beretki s oznakama SS-a i izjave generala Glasnovića u kojoj on zapravo optužuje i govori o 'estrogenu u vodi', a njegove su izjave bile prepune mizoginije i mrženje, da se dogodio ovakav napad".

Dodao je kako SDP smatra da to nije slučajno i da kod generala Glasnovića "postoji kontinuitet poziva na mržnju što također možemo najoštije osuditi, a takve su izjave, ne samo kolege Glasnovića, nego i svih koji u tome sudjeluju, dio problema".

Plenković treba nedvosmisleno pokazati "gdje mu je srce"


Glavašević je pak premijeru Andreju Plenkoviću poručio kako se "politička snaga ne pokazuje retoričkim bravurama i šetanjem po Sabornici nego u nedvosmislenoj, snažnoj zaštiti onih kojima je zaštita potrebna".

Premijeru je Glavašević postavio i pitanje "želi li graditi Hrvatsku u kojoj su beretke s oznakama SS-a, homofobija, mizoginija i rasizam prihvatljivi, a napadi na mlade LGBT osobe normalni i prolaze nekažnjeno, ili želi Hrvatsku europskih vrijednosti".

Novinare je zanimalo i smatra li Glavašević da postoji "izvjesna korelacija između napada i činjenice da Minisitarstvo kulture ove godine neće financirati gay pride".

S tim u vezi, Glavašević je rekao kako SDP već neko vrijeme upozorava vladajuće na porast mržnje u hrvatskome društvu, osobito porast zločina iz mržnje protiv LGBT osoba. Dodao je kako to nije "konstrukcija SDP-a, već o tome svjedoči izvješće OESS-a za prošlu godinu u kojemu je apostrofirano nasilje protiv LGBT osoba".

Glavašević je podsjetio kako je u jednom od svojih zastupničkih pitanja u Hrvatskome saboru upućenih ministrici kulture o tome i govorio, te da mu je u tome trenutku premijer Plenković "kimao glavom i na neverbalan način potvrđivao da se slaže s tezama koje je SDP iznosio - da treba graditi Hrvatsku europskih vrijednosti i boriti se protiv zločina iz mržnje".

Ali, ustvrdio je Glavašević, "ne vidimo kod premijera i Vlade rezultate toga slaganja, a premijer mora nedvosmisleno pokazati 'gdje mu je srce, s koje strane kuca njegovo srce', hoće li Hrvatsku u kojoj se svi mogu osjećati sigurno neovisno o svojim životnim odabirima - bilo političkim ili nekim drugima, a mora biti i zaštitnik onih kojima je zaštita potrebna, ali mi to ne vidimo", zaključio je Glavašević.

Na novinarsko pitanje o stranačkome kolegi Tomislavu Sauchi, Glavašević je rekao kako je SDP u priopćenju komentirao taj aktualni slučaj i da osobno nema što dodati.


Facebook komentari

hr Sun Feb 12 2017 14:17:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b0166cb47398bd768b4577/80
Foto: eppgroup.eu

Tolić dobio podršku EK u slučaju Franak: Postupak banaka protiv RH u Washingtonu "bez nadležnosti"

Ivica Tolić je izjavio da je dobivanje izričitog stava Europske komisije u ovom pitanju od velikog značaja za Republiku Hrvatsku te da može biti od koristi u daljnjem tijeku arbitražnog postupka

Na inzistiranje zastupnika u Europskom parlamentu, Ivice Tolića, da Europska komisija iznese izričiti stav o slučaju Franak u sporu koji su banke pokrenule protiv Republike Hrvatske na sudu u Washingtonu, Komisija je konačno odgovorila.

Podsjećamo, postupak u Washingtonu je u fazi utvrđivanja nadležnosti te je od velike važnosti dobiti potporu institucija Europske unije prije odluke Arbitražnog suda. Pogotovo kada se uzme u obzir odšteta koju bi Hrvatska morala platiti u slučaju gubitka spora, piše Lider.

U svom odgovoru Toliću, Komisija tvrdi da, na temelju načela nadređenosti, uspostavljeni arbitražni sud nije nadležan za slučaj protiv Republike Hrvatske. Komisija se također priklonila Republici Hrvatskoj te se stavila na raspolaganje za pravnu pomoć koju će Hrvatska trebati u sporu protiv banaka.

Ivica Tolić je izjavio da je dobivanje izričitog stava Europske komisije u ovom pitanju od velikog značaja za Republiku Hrvatsku te da može biti od koristi u daljnjem tijeku arbitražnog postupka.

Načelo nadređenosti

Odgovor potpredsjednika Dombrovskisa u ime Komisije na upita Ivice Tolića prenosimo u cijelosti:

– Komisija smatra da bilateralni ugovori o ulaganju unutar EU-a nisu u skladu s pravom Unije. Na temelju načela nadređenosti prava Unije ovi bilateralni ugovori o ulaganju neće više vrijediti od datuma kad država potpisnica tih ugovora pristupi EU-u. U predmetnom bilateralnom ugovoru o ulaganju između Austrije i Hrvatske izričito se priznaje nadređenost prava Unije.  Arbitražni sud, uspostavljen u skladu s bilateralnim ugovorima o ulaganju u predmetu ARB/16/31, stoga nije nadležan za taj slučaj. Komisija trenutačno nastavlja provoditi postupke za utvrđivanje povrede koji se odnose na bilateralne ugovore o ulaganju unutar EU-a, javlja Lider.

Odluka Komisije o tome treba li u određenom slučaju intervenirati ili ne ovisi o činjenicama svakog slučaja. Komisija može, na primjer, intervenirati ako se arbitraža između ulagača i države koristi za zaobilaženje pravila EU-a o državnim potporama, ako utječe na nadležnosti Komisije ili ako se utvrde nova pravna pitanja. Komisija stoji na potpunom raspolaganju državama članicama kako bi im pružila potrebnu pomoć pri rješavanju pravnih pitanja koja se odnose na bilateralne ugovore o ulaganju.


Facebook komentari

hr Fri Feb 24 2017 12:18:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57f90dbc1eea8f80458b467d/80

Trilj: Povećane naknade za novorođenu djecu

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić donio je odluku o povećanju iznosa jednokratne novčane pomoći roditeljima za svako novorođeno dijete na području Grada Trilja

Prema odluci koja je danas stupila na snagu roditelji će za prvo novorođeno dijete dobiti 2 tisuće kuna, za drugo 3 tisuće, za treće 4 tisuće, za četvrto i peto 5 tisuća , za šesto i sedmo 7 tisuća te za osmo i više novorođeno dijete 10 tisuća kuna.

Gradonačelnik Šipić ističe kako će se utvrđeni iznos jednokratne novčane pomoći isplaćivati za svako novorođeno dijete rođeno u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine.

- Znamo da ovakva pomoć nije presudna za rađanje djece, ali u ovim teškim danima svaka pomoć je dobrodošla. Nije naglasak na samim sredstvima nego na brizi i pomoći obiteljima, to nam je prioritet - naglasio je Ivan Šipić  za feratu.


Facebook komentari

hr Fri Feb 24 2017 12:17:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58aefeffb47398fa6e8b4647/80
Foto: Obiteljske fotografije

Policajci ljuti: Kod ubojstva djevojke u Zagrebu zakazale su druge institucije

U pismu hrvatskim medijima dan nakon brutanog ubojstva u Zagrebu predsjednik SPS-a Mario Puškarić istaknuo je kako svakodnevne kritike medija usmjerene prema radu policije "potiču i usmjeravaju građane na nepovjerenje u rad policije"
Sindikat policijskih službenika (SPS) u petak je izvijestio da policija nije zakazala u slučaju ubojstva 18-godišnje djevojke u Zagrebu, podsječajući da je mladić koju ju je usmrtio nožem prošle godine prijavljen jer je automobilom pregazio pješaka, ali mu država "izricanjem adekvatne i brze kazne" nije pokazala da je "njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo".

U pismu hrvatskim medijima dan nakon brutanog ubojstva u Zagrebu predsjednik SPS-a Mario Puškarić istaknuo je kako svakodnevne kritike medija usmjerene prema radu policije "potiču i usmjeravaju građane na nepovjerenje u rad policije".

"Posljednji takav slučaj je izvještavanje o tragičnom ubojstvu djevojke Kristine Krupljanin u Zagrebu od strane Davida Komšića u kojem pojedini mediji doslovno krive policiju zbog tragičnog događaja aludirajući pritom na propuste u njenom postupanju bez da su se u konkretnom slučaju upoznali o stvarnim činjenicama i ovlastima policije.

Naime, u javnosti se policija najčešće proziva zbog činjenice da su pojedini osumnjičenici za teška kaznena djela na slobodi, iako policija u konkretnim slučajevima odradi svoj posao u granicama zakonom danih ovlasti, a koji je pronalazak, hvatanje i prijavljivanje počinitelja prekršaja i kaznenih dijela, te u određenim slučajevima sama predaja počinitelja nadležnim institucijama tj. sudovima. Svima nam je poznato da je rak rana našeg društva sporo i neučinkovito pravosuđe i da se takve osobe puštaju na slobodu, a postupci protiv njih vode predugo, čime sama svrha kažnjavanja i generalna prevencija gube svoj smisao", stoji u pismu.

Pojašnjavaju kako o tome govori i činjenica da je "David Komšić u travnju 2016. godine s vozilom usmrtio pješaka, oca osmero djece, nakon čega je od strane policije prijavljen, kao i za niz drugih kaznenih djela, ali kazneni postupci pred nadležnim tijelima nisu bili dovršeni".

"Stoga smatramo da je sud u konkretnom slučaju bio brži i učinkovitiji s adekvatnom kaznom počinitelj bi se trenutno nalazio na odsluženju kazne zatvora pa se ovaj zločin vjerojatno ne bi ni dogodio. Možemo s pravom konstatirati da pravna država u konkretnom slučaju nije djelovala učinkovito s izricanjem adekvatne i brze kazne kojom bi počinitelju pokazala da je njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo, a njegovo naknadno vrijeđanje policijskih službenika to samo i dokazuje", ističe Puškarić.

"Isto tako želimo upoznati javnost da je policijski posao izrazito težak jer policijski službenici uz mizernu plaću svakodnevno izlažu svoj život i zdravlje pogibelji kako bi zaštitili živote drugih ljudi i njihovu imovinu te smo pomalo već umorni od ovakvih događaja koji dodatno i nas frustriraju kao policijske službenike. Naime, kako se pomiriti s činjenicom da vas svakodnevno prozivaju mediji za posao koji ste odradili pošteno, savjesno i po pravilima struke, a s druge strane nakon toga gledate te iste počinitelje koje ste prijavili kako se slobodno šeću i smiju vam se u lice, iako znate da im je mjesto sasvim negdje drugdje.

Policijski službenici se isto tako u svim tim sudskim postupcima šikaniraju kao svjedoci te dodatno od institucija izlažu opasnosti jer im se u nazočnosti kriminalaca čitaju njihovi osobni podaci.

U ovom konkretnom slučaju, kao i u mnogim drugim, zakazale su institucije koje imaju obvezu te i takve osuditi i dati im do znanja da je ovakvo ponašanje nepoželjno i da se strogo kažnjava s kaznom zatvora", istaknuo je sindikat, izražavajući sućut obitelji preminule djevojke.


Facebook komentari

hr Fri Feb 24 2017 09:29:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58afdefdb47398366f8b46b9/80
Foto: Rade Popadić

Zbog juga u prekidu neke katamaranske veze

Magla smanjuje vidljivost na prometnicama u dijelu zemlje, a na moru ima jakog juga
Autoceste A1, A6 Rijeka-Zagreb, Jadranska magistrala (DC8), Stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) i državna cesta DC1 Karlovac-Split otvorene su za sve skupine vozila, a magla, mjestimice vrlo gusta, smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru.

Ima je i na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić (vidljivost od 30 do 100 m), javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski od kiše u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Dalmaciji. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je duga oko dva kilometra.
U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Facebook komentari

hr Fri Feb 24 2017 08:22:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .