Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58667c121eea8f15a48b476d/80
Foto: Pixabay

Najluđi doček u najlipšem gradu na svitu: Vrhunsku zabavu garantiraju Petar Grašo, grupa Buđenje i bend Prva liga

Program počinje u 21 sat, a svatko će pronaći nešto za sebe
Najluđi doček na svitu bit će i ove godine, a gdje drugdje, nego na Rivi u Splitu. Svake godine velik broj Splićana odluči se za doček na otvorenom, a ne sumnjamo da će tako biti i ove. Staru godinu ispratit će, a Novu dočekati, uz Petra Grašu, grupu Buđenje i bend Prva liga. 

- Radimo spektakl na Rivi, a očekujemo najveći broj ljudi do sada. I vrime bi nas trebalo poslužiti. Pobrinuli smo se za vrhunsku produkciju, a zvukom smo pokrili cijelu Rivu. Ako netko slučajno bude bolestan, u virozi, pa ne bude u mogućnosti doći do Rive, sve može izravno gledati na CMC-u i TV Jadranu. Nastupaju Petar Grašo, Buđenje i Prva liga, zaista za svakoga po nešto.- kazao nam je Tomislav Mrduljaš te podsjetio da cijeli program počinje u 21 sat. 

- Nakon stvarno uspješne godine za grupu Buđenje, nakon velikih pozornica od Arene u Puli, Slavonskog Broda, live koncerta u Kerempuhu, nema ništa bolje nego završiti godinu nastupom na Rivi u Splitu, što je poseban osjećaj za nas koji smo na privremenom radu u Zagrebu. To nam je najveća nagrada, nastupiti pred toliko ljudi doma, da te svi razumiju. Pjesme su na ikavici i napokon ne trebamo prevoditelja.- kazao nam je Darko Bakić, frontmen frupe Buđenje koja iza sebe ima četiri studijska albuma i peti- Live at Kerempuh.

Kako nam je kazao, grupa se i više nego dobro pripremila za zimske uvjete na pozornici. 

- Prije nego što smo došli u Split, obavili smo šoping skijaške opreme, dobro smo se pripremili. Ma neće nam to trebati, odlično je vrime u fenomenalnom Splitu. Moram još kazati da nam je iznimno drago što surađujemo s Petrom Grašom, dobitnikom brojnih nagrada, pobjednikom festivala, koji zahvaljujući svojim hitovima ima veliku publiku. Na taj način i mi ćemo se približiti širokoj publici, dobit ćemo to sve 'u dotu' od Graše.-  simpatično će za kraj Bakić. 

I sam Petar Grašo najavljuje zabavu na vrhunskom nivou. Iskustva s Rive već ima, u Novu godinu Splićane je uveo prije pet godina. 

- Prije svega moram reći da mi je jako drago što nastupam na Rivi, prvi razlog je taj što će ova Nova godina biti Nova godina u Splitu, a drugi je činjenica da puno ljudi nije moglo doći na koncert u Arenu, zbog raznih razloga, pa sam se s Tomom Mrduljašem dogovorio da bi mogli ponovno u mom gradu napraviti veliki koncert. Činilo mi se možda da je malo rano za to, ali puno ljudi mi se javilo mailom, reakcije ljudi su pozitivne, tako da bi zaista Riva trebala biti krcata. - kazao nam je dan prije dočeka Petar Grašo. 

Kako nam je kazao sam Grašo, 30 ljudi radi na sceni i oko nje da bi sve bilo na najvišem mogućem nivou, da bi dobili "Grašu u najboljem izdanju". 

- Mislim da će bit taman onoliko hladno koliko i treba bit u novogodišnjoj noći. Nova godina na otvorenom, mora bit malo prohladno... ali ne sumnjam da će se ljudi dobro zagrijat uz kuhano vino... Po prognozama, trebala bi biti lijepa, prohladna noć, bez kiše. Nastup na Rivi prije pet godina pamtim po fantastičnoj atmosferi. Bilo je 80 tisuća ljudi, a s tog nastupa smo izvukli i spot za pjesmu "Volim i postojim". - kazao nam je Petar Grašo. 

Ako niste bili na dočeku s Petrom Grašom na Rivi prije pet godina, pogledajte kako je to izgledalo u spotu za pjesmu "Volim i postojim". 


Facebook komentari

hr Fri Dec 30 2016 16:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58eff3c1b473983b228b4579/80
Foto: Pixabay

Korisni trikovi: Jaja zamrznite bez ljuske, a sir prije zamrzavanja naribajte

Sačuvaj pa uštedi - višak vina zamrznite u kalupima za led pa ih iskoristite za bolju aromu gulaša i rižota, a ledene kockice kave ubacite u smoothie ili napitke s mlijekom
Kava, jaja, svježe začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete zamrznuti i na taj način im produljiti rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najprije očistiti, oprati, prema potrebi narezati i potom kratko obraditi kipućom vodom, tj. blanširati. Nakon blanširanja slijedi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljito sušenje i pakiranje, kaže Vesna Bosanac, nutricionistica i koautorica računalnog programa za izradu jelovnika “Program prehrane”. Jednom odmrznute namirnice upotrijebite u roku od 24 sata, pišu 24 sata.

Zamrznuti se mogu i jaja, ali bez ljuske koja će se raspuknuti na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja pospremite u vrećice ili plastične posude te koristite za omlet i kajganu. 

Na hermetički zatvorenu posudu stavite naljepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam mjeseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa soli ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lijepu strukturu nakon odleđivanja.
 

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo i zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Tijesto za pizzu razvaljajte u mini pizze i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadjev i ispeći. Kruh prethodno zamotajte u foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. 

Odledite ga u zagrijanoj pećnici na 150°C. Pecite ga oko deset minuta i dobit ćete svjež kruh, s hrskavom koricom i mekom sredinom. Svježi đumbir se često presuši u hladnjaku, ali sitno nasjeckanom i zamrznutom produljit ćete vijek trajanja. Bez imalo grižnje savjesti možete pospremiti u hladnjak i humus, namaz od slanutka te bilo koji drugi povrtni namaz.
 

Orašastim plodovima će zamrzivač produljiti rok trajanja, a hladnoća spriječiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lješnjake pospremite u plastične vrećice ili posude.
 

Orahe čuvajte do šest mjeseci, a lješnjake i do godinu dana. Tvrde sorte sireva mogu se zamrzavati, najbolje naribani i pospremljeni u plastičnim vrećicama. Sir naribajte jer ga tako možete bez odmrzavanja posipati po pizzi, tjestenini ili gratiniranim jelima. 

Ostatke vina i kave zamrznite u kalupe za led pa aromatizirajte gulaše, rague i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i slastice od kave.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 21:30:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/543bea111899429279000302/80
Foto: Screenshot

Novi Zeland postaje magnet za istospolne brakove

Novozelandski krajolici nisu jedini razlog prekomorskih dolazaka parova koji se ondje žele vezati za čitav život jer otkad je Novi Zeland 2013. legalizirao istospolne brakove onamo hrle homoseksualni i lezbijski parovi iz cijelog svijeta.

Svojim netaknutim plažama, planinama pod snijegom i bujnim šumama, Novi Zeland nudi raskošnu pozadinu za fotografije s vjenčanja. Međutim nudi i ono što parovi iz Njemačke, Australije, Singapura i mnogih drugih zemalja ne mogu dobiti kod kuće: mogućnost da se zakonito ožene.

Novi Zeland legalizirao je istospolne brakove 2013. i otad je postao magnet za parove koji se žele vjenčati.

Procjenjuje se da je 2016. pola od blizu 1000 istospolnih brakova koji su se oženili na Novom Zelandu bili stranci. Gotovo 60 posto došlo ih je iz Australije i 17 posto iz Kine, a u obje zemlje istospolni brakovi nisu legalni. 

Za usporedbu, samo 11 posto heteroseksualnih parova koji su se oženili na Novom Zelandu bili su iz prekomorskih zemalja.

 


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:59:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/574bf756aae0e30f008b4679/80

Omiljeni sladoled od vanilije mogao bi još poskupjeti

Cijena prirodnog sladoleda od vanilije proteklih je godina porasla širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hachmann, vlasnik tvrtke Aust&Hachmann koja tržište opskrbljuje vanilijom.

Cijene su na nekim mjestima povećane 16 puta, skočivši od prosječno 30 eura po kilogramu na oko 500 eura.

Aust&Hachmann, osnovan 1881. u Hamburgu, specijalizirao se za sve vrste vanilije i na godinu prodaje oko 300 tona tog sastojka.

"Proizvodnja vanilije u dubokoj je krizi", rekao je Hachmann čija je tvrtka jedna od najpoznatijih opskrbljivača.

 Burbon vaniliju primjerice, koja potječe s Madagaskara, otoka Reunion ili Komora,  gotovo je nemoguće naći, naglasio je. "Trenutno je uopće ne možemo ponuditi", rekao je Hachmann. Umjesto toga prodaje se tahićanska vanilija, koja ima blagu aromu i potječe s Papue Nove Gvineje.

Dok se proizvodnja prirodne vanilije smanjila ponajviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla. 

Aroma vanilije dobiva se iz fermentirane mahune vanilije, koja je posebna vrsta orhideje i budući da treba tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanilije zasad nema načina da se situacija poboljša.  


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 20:57:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ebda94b473982c128b45b9/80
Foto: Ljubav je na selu

Nevenka Bekavac rodila je sina!

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog

Nevenka Bekavac (41), koja je nedavno otkrila da je u trudnoći dobila 15-ak kilograma, danas je u rodilištu u Splitu na svijet donijela malenog dječaka. Maleni se rodio sasvim zdrav. - javlja 24sata

Iako su ona i njezin Zvone najavljivali da će malenog nazvati Tomislav, sad govore kako još nisu odabrali ime.

Umirovljeni nosač kofera iz Sinja, Zvone Petričević (44), još nije stigao vidjeti malenog.

Par se u travnju vjenčao u Sinju nakon dvije godine veze. Cijeli članak pogledajte ovdje.


Facebook komentari

hr Thu Jun 22 2017 17:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .