Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b98b4c9cb557a7ba58b4611/80

Na Gazu održana 4. Ženska Alka, slavodobitnica postala alaj-čaušica Tea Dolić

Po uzoru na onu Sinjsku u naselju Gaz, u triljskom mjestu Jabuka, po četvrti put održana je Ženska Alka. Slavodobitnica je nakon pripetavanja postala Tea Dolić.
Pred velikim brojem posjetitelja u nedjelju, 9. rujna već četvrtu godinu zaredom održala se Ženska Alka uz pučku feštu i slavlje do dugo u noć. Središnji događaj fešte na Gazu bilo je upravo natjecanje za slavodobitnicu 4. Ženske Alke za koju se borilo sedam alkarica: Daniela Paleško, Pava Maleš, Lucija PetrinovićKatarina KrickovićIvona Domazet-LošoMelina Mravak i alaj-čaušica Tea Dolić.

Alkarsku povorku je predvodilo vodstvo rimskog dvora - carica Zorica Andrijašević i car Marinko Čabo te vojnici i carev liječnik Denis Šabić, a u tradicionalnim nošnjama sinjskog kraja uzveličali su je i članovi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja. Nakon zanimljive tri trke dvije alkarice imale su po pet punata. Do titule slavodobitnika u pripetavanju krenule su alkarica Melina Mravak i alaj-čaušica Tea Dolić, a spretnijom i sretnijom se pokazala voditeljica čete alkarica koja je pogotkom u dva na svom koplju osigurala slavodobitnički plamenac i brojne vrijedne nagrade. S ukupno sedam punata Tea Dolić postala je slavodobitnica 4. Ženske Alke, treće ukupno jer joj je to pošlo za rukom i u prvom te drugom natjecanju po redu. Uz mnogobrojne žitelje Sinja, Trilja i Cetinskog kraja među znatiželjicima koji su došli pogledati feštu na Gazu bili su i vojvoda Sinjske Alke, Boško Ramljak te ovogodišnji slavodobitnik 303. Alke, Josip Čačija.
Slavodobitnici Alke car je na koplje privezao slavodobitnički plamenac, carica dodijelila prijelazni pehar i medalju, a vojvoda Sinjske Alke, Boško Ramljak u ime Sportske udruge Gaz, koja je organizator ovog događanja, dao novčanu nagradu od 2 tisuće kuna. Melina Mravak za 2. osvojeno mjesto te Daniela Paleško i Lucija Petrinović za 3. iz ruku carice, također, su dobile medalju i pehar dok je rozete svim sudionicima uručio slavodobitnik 303. Sinjske alke Josip Čačija.


Do  dugo u noć slavilo se na Gazu uz podjelu pripremljene bogate gastronomske ponude ovog kraja te glazbeni dio u kojem su sve prisutne zabavljali Zorica Andrijašević i Tamburaški sastav ´Dukati´.Odmah nakon natjecanja razgovarali smo sa slavodobitnicom 4. Ženske Alke, Teom Dolić.

Kakav je osjećaj biti slavodobitnica Ženske Alke koja je upravo po uzoru na onu mušku Sinjsku koja se već 303. godine održava u Sinju?
- Jako sam ponosna i sretna. Znam kakvi su osjećaji kad alkari osvoje mušku Alku jer sam dio tog svega na početku mjeseca kolovoza, a tako i ovdje. Čast mi je trčati Žensku Alku, a nisam iskreno niti svjesna još da sam slavodobitnica i vjerojatno par dana neću biti dok se sve ne slegne.

Tei je ovo treća osvojena Alka u četiri godine.
- Osvojila sam prve dvije, treću nisam imala sreće, a donijela sam slavodobitnički plamenac i četvrte i zaista je super osjećaj.

Osim što trči Alku, jedna je od glavnih organizatorica. Zaista maju na koga biti ponosni u Sinju, Cetinskom kraju, ali i Konjičko-galopskom klubu „Alkar“.-
 U organizaciji sam s Borisom Čabom i već četiri godine organiziramo ovaj događaj na Gazu. Ove godine napokon smo ostvarili jedan od glavnih ciljeva, a to je privući što veći broj posjetitelja i evo zaista je bilo lijepo vidjeti mnoštvo gledatelja na Gazu po lijepom sunčanom vremenu. I ove godine trčale su djevojke iz Konjičko-galopskog kluba „Alkar“ i jako smo ponosni i na njih.

Uz Žensku Alku za sve posjetitelje, ali i turiste prekrasno je vidjeti kolor rimskih odora pa se svi prisutni barem na trenutak vrate u to vrijeme s dolaskom cara i carice.-
 Da, i ove godine imali smo cara i caricu te članove njegova dvora koji su na kraju natjecanja dijelili nagrade za najbolje, a moram istaknuti kako su i naši počasni gosti bili glavni akteri 303. Sinjske Alke - vojvoda Boško Ramljak i slavodobitnik Josip Čačija

- Nadam se da će se tradicija nastaviti i osobno ću se boriti za to. Nema posustajanja! Svakako na kraju hvala svima, posebno mojim roditeljima koji su pripremili feštu u moju čast za koju ja nisam znala tako da su me oni najviše iznenadili. Velika zahvala ide i Jošku Ljubiću koji mi je dopustio da trčem ovu Alku na njegovoj kobili. 

Želimo puno uspjeha i narednih godina Tei i njenom timu u organizaciji uz želju da, uz onu mušku Sinjsku Alku i Ženska na Gazu bude prepoznata kao brend i događaj koji će primamiti mnoge turiste i goste u okolicu Trilja.
hr Wed Sep 12 2018 08:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c06dd190e493871388b458c/80
Foto: HRT

Poznata su imena finalista Dore 2019: Uz većinom mlade pjevačke nade sreću će okušati i Lidija Bačić

Poznati su finalisti Dore, njih 16, koliko će ih se natjecati na izboru za hrvatskog predstavnika za Pjesmu Eurovizije.
Dora će se održati u Opatiji 16. veljače u Sportskoj dvorani Marino Cvetković. Među izabranima su i neki pjevači javnosti poznatiji iz popularne HRT-ove emisije 'A strana', a od afirmiranijih imena ističu se Luka Nižetić, Lidija Bačić, Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić, piše tportal.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ivana Vrdoljak Vanna, Antonija Šola, Zlatko Turkalj Turki, Igor Geržina, Ante Pecotić, Zlatko Gal i predsjednik žirija Željen Klašterka u protekla dva dana preslušao je sve pjesme koje su pristigle na natječaj. Imena finalista objavljena su u četvrtak u podne na web stranici Dore.

Listu donosimo prema abecedom redu naziva pjesama:

1. ALL I REALLY WANT (E. Lovrić – E. Lovrić – E. Lovrić/O.Dešić) – ELIS LOVRIĆ

2. AMORERO BRUTALERO (B. Mihaljević – M. Mihaljević – B. Mihaljević) – LUKA NIŽETIĆ

3. BACK TO THE SWING (T. Hrelec – T. Hrelec – T. Hrelec) – GELATO SISTERS

4. BROD BEZ IMENA (E. Botrić/M. Šimac – M. Šimac – E. Botrić) – 4 TENORA

5. DON'T GIVE UP (P. Martinjak – P. Martinjak/M. Johansson – P. Martinjak) – BETA SUDAR

6. I BELIEVE IN TRUE LOVE (D. Rapotec Ute – T. Bon/B. Brunović – D. Rapotec Ute) – BERNARDA BRUNO

7. INDIGO (T. Huljić – V. Huljić – L. Škaro/T. Huljić) – DOMENIKA

8. IN THE SHADOWS (M. Matijević Sekul/M. Kolarić/B. Kolarić – M. Kolarić/M. Matijević Sekul/B. Kolarić – M. Matijević Sekul) - MANNTRA

9. NE POSTOJIM KAD NISI TU (M.D. Rus – M.D. Rus – M.D. Rus/M. Blum) – JURE BRKLJAČA

10. REDEMPTION (A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro – A. Pupavac - A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro) – EMA GAGRO

11. TEBI PRIPADAM (I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić) – LEA MIJATOVIĆ

12. TEK JE POČELO (D. Dumančić – Fayo – B. Đurđević) – LIDIJA BAČIĆ LILLE 13. TELL ME (J. Bosančić – J. Bosančić – J. Bosančić/A. Devčić/H. Domazet) – JELENA BOSANČIĆ

14. TOWER OF BABYLON (T. Huljić – V. Huljić/I. Huljić –L. Škaro/T. Huljić) – LORENA BUĆAN

15. THE DREAM (J. Houdek – J. Houdek/C. Mason/A. Čubrić – I. Škunca/F. Gjud) – ROKO BLAŽEVIĆ

16. VRIJEME PREDAJE (A.T. Eterović – L. Čeči Baksa – A.T. Eterović) – BOJAN JAMBROŠIĆ i DANIJELA PINTARIĆ

Odabrane su, također, dvije rezerve:

1. rezerva: DON'T SAY YOU LOVE ME (S.S. Skansi – S.S. Skansi/A. Šerić – S.S. Skansi) - TONKA

2. rezerva: NISAM TO ŠTO ŽELE (K. Verson – K. Verson – S. Pasarić) – KIM VERSON

hr Thu Jan 17 2019 15:47:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aee8e692af47fc1b28b4590/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Hranom protiv raka: namirnice koje čuvaju zdravlje

Raznolika prehrana ključ je zdravlja, no određene namirnice zbog svog sastava imaju jača svojstva u borbi protiv tumora

Nijedna namirnica ne štiti u potpunosti od nastanka tumora, no postoje one namirnice koje imaju antiupalni učinak te na taj način smanjuju rizik od razvoja raka te bi ih trebalo uvrstiti u prehranu. Riječ je o hrani koja raste u našem okruženju i nije skupa, piše Život i stil.

Jabuke

Jabuka je izuzetno zdravo voće. Obiluje vitaminima i sadrži polifenole koji preveniraju razvoj tumora i upala te kardiovaskualrnih bolesti. Studija koja je u 2018. objavljena u časopisu Journal of Food and Drug Analysis pokazala je da polifenol floretin iz jabuke razaraz stanice tumora dojke, a da pritom ne utječe na zdrave stanice.

Stoga, neka na vašem stolu uvijek bude zdjela s jabukama, no vodite rauna da su nešpricane jer se najviše zdravih tvari nalazi u njezinoj kori. Ne kaže se bez razloga da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće je puno vitamina, minerala i vlakana, no ono zbog čega se uvršatava u skupinu namirnica koje sprječavaju razvoj tumora jesu snažni antioksidans polifenol i antocianin. 

Kupusnjače

U ovu skupinu među ostalim spadaju brokula, kelj, prokulice i karfiol. Bogato je vitaminima C i K i magnezijem, a svrstavamo ga u antikancerogenu hranu jer sadrži sulforafane, biljni spoj koji ima protuupalni učinak.

Mrkva

Mrkva obiluje beta-karotenom koji na temelju osam studija smanjuje rizik od nastanka tumora prostate i tumora u trbušnoj šupljini. Beta-karoten  igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. 

Masna riba

Losos, jesetra i ostale vrste masne ribe obiliju esencijalnim nutirijentima poput   vitamina B, omega-3 masnih kiselina, magnezija. Jedna studija pokazala je da osobe koje jedu puno svježe ribe imaju za 53 posto manji rizik od nastanka raka crijeva. 

Slanutak

Slanutak obiluje vlaknima koji pomažu očuvanju zdravlja crijeva i smanjuju rizik od razvoja raka u tom području. Također, jedna je studija pokazala da slanutak za 20 posto smanjuje rizik od raka dojke. 

hr Thu Jan 17 2019 15:46:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534ecbc91799423028e9abf0/80

Jeste li primijetili da sportaši jedu banane za izdržljivost? Postoji razlog zašto

Banana daje energiju da izdržimo napore tijekom treninga ili sportskog nadmetanja

Sigurno ste tijekom teniskih mečeva primijetili da tenisači u pauzama gemova i prije početka meča jedu bananu. Isto to učinit će i sudionici maratona i mnogi drugi sportaši uoči važnih mečeva, piše Život i stil.

Banana je bogata monosaharidom fruktozom, jednostavnim šećerom koji brzo daje potrebnu energiju pa je stoga tražena roba tijekom mečeva. A dvije banane prije početka vježbanja pomažu održavanju razine šećera i daju energiju za čak 90 minuta i upravo zato banane vrhunski sportaši koriste u svakodnevnoj prehrani.

Da se ne radi o pukim nagađanjima, već o činjenicama pokazalo je istraživanje kojim je dokazano da su banane zbog svojih nutritivnih vrijednosti kvalitetnije od mnogih dodataka prehrani ili sportskih pića kojima vrhunski sportaši nadoknađuju izgubljenu energiju. Banane su izvrstan izvor vitaminaB6, vitamina C, magnezija, riboflavina, biotina i željezom, koji sportašima daju potrebnu količinu energije i snage da im organizam izdrži sve fizičke, ali i psihičke napore tijekom natjecanja.

Banana je i bogata kalijem, mineralom koji pomaže u normalizaciji krvnog tlaka, otkucaja srca, radu stanica, živaca i kontrakciji mišića. Kalij šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. Kad smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava što smanjuje razina kalija pa zapadamo u stanja opće tjelesne slabosti, umora i razdražljivosti, a mogući su i grčevi u mišićima. Jedna banana uspostavit će potrebnu ravnotežu u tijelu i zadovoljiti 10% dnevnih potreba za kalijem.

hr Thu Jan 17 2019 15:46:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b44c693cb557ab3148b4778/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Anksiozni ste? Možda se okidači anksioznosti nalaze u vašem domu

Anksioznost je stanje od kojeg pati sve više ljudi, a karakterizira ga pretjerana zabrinutost, nesanica, lupanje srca, gubitak teka i strah od budućnosti

Iako je određena razina stresa normalna (neki psihijatri čak misle da je ona dobra za čovjeka jer ga potiče na djelovanje i na promjene), anksioznost može uvelike narušiti kvalitetu života.

Simptome anksioznosti mogu ublažiti redovita tjelovježba, meditacija ili neka druga tehnika opuštanja, hobi u kojem uživamo i vođenje dnevnika. Pomoći će i da eliminiramo što više okidača anksioznosti, a neki od njih - možda to niste očekivali, nalaze se i u prostoru u kojem živimo, piše Život i stil.

1. Rasvjeta

LED rasvjeta, fluroescentna svjetla i plavo svjetlo koje emitiraju pametni telefoni i ekrani računala mogu pridonijeti napadaju tjeskobe. Pomoću rasvjete napravite u svome domu opušteniju i ugodniju atmosferu.

"Hladnu" LED rasvjetu zamijenite  mekšom, "toplijom" rasvjetom, a pametni telefon prestanite koristiti dva sata prije odlaska na spavanje.


2. Buka

Okidač ta napadaj tjeskobe može biti i buka koja dopire u vaš stan. Primjerice ukoliko živite blizu aerodroma, prometnice ili u susjedstvu imate lajavog psa.

No, ne brinite, postoji rješenje za ovaj problem, a krije se u tzv. bijeloj buci, odnosno zvuku vode, kiše, slapa, lišća ili nečeg sličnog, a sve ih može pronaći na internetu. Pomoći će i deblje zavjese na prozorima.

3. Zrak 

Zrak na većoj nadmorskoj visini može pojačati simptome anksioznosti, pokazala je studija objavljena u Journal of Travel Medicine.

Na mentalno zdravlje negativno utječu ustajali zrak i smrad (bilo da se u blizini stana nalazi smetlište ili smrad dopire iz vaše kante za smeće u kuhinji). Redovito provjetrujte stan, razgrnite zavjese da uđe sunce, nabavite biljke.

4. Kemikalije koje se nalaze u proizvodima za čišćenje

Na žalost, danas se kemikalije nalaze svud oko nas, ali ako patite od ansksioznosti trebali biste se infromirati o tome kako određene kemikalije utječu na naše tjelesno i mentalno zdravlje.

Druga opcija je da zamijenite proizvode koje koristite s EKO inačicama ili napravite sami kod kuće svoje proizvode za čišćenje. 

hr Thu Jan 17 2019 15:46:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .