Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3d44aab9e03e14348b456f/80
Foto: PIXABAY

Dvadeset godina županijske Lučke uprave: Predstavljena monografija i kratki film s impresivnim prizorima luka

Monografija pod nazivom Lučka uprava Šibensko-kninske županije 1997.-2017, izdana povodom obilježavanja 20. godišnjice osnutka županijske Lučke uprave, predstavljena je danas u prepunoj gradskoj knjižnici u Šibeniku.

Monografiju i razvoj ove ustanove predstavili su Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave od 2008. godine i Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Šibensko-kninske županije, svojevremeno i vršiteljica dužnosti ravnatelja Lučke uprave, piše Šibenik.in

Župan Goran Pauk čestitao je ravnatelju i svim djelatnicima ovu veliku obljetnicu, istaknuvši kako poslovanje i suradnja Lučke uprave sa Županijom, gradovima i općinama može poslužiti kao primjer svima.

- Gradovi i općine su prepoznali  duh dobrog gospodarenja lučkim područjima i u suradnji  s Lučkom upravom rade na rješavanju problema komunalnih vezova i rekonstrukcije lučke infrastrukture - kazao je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, osnivača  Lučke uprava.

Ravnatelj Lučke, Željko Dulibić zahvalio je županijskim i odjelima općina i gradova na moru s kojima, redom, Lučka uprava ostvaruje odličnu suradnju i istaknuo ključni trenutak u postojanju ustanove.

- Bilo je to donošenje planova za razvoj luka u županiji, temeljem kojeg smo počeli izradu potrebnih investicijskih projekata. Komunalna luka Vrnaža u Mandalini koja ima apsolutnu podršku resornog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, kao i lokalne vlasti,  kruna je dosadašnjeg rada Lučke uprave - kazao je Željko Dulibić.

Na 150-ak stranica monografije dokumentirani su svi veći projekti koje je Lučka uprava provela i provodi u ovih 20 godina, a u sklopu predstavljanja prikazan je i kratki film s impresivnim prizorima županijskih luka kojima gospodari županijska Lučka uprava.

Facebook komentari

hr Fri Dec 22 2017 18:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59d0cf49b9e03e23718b464d/80

Preporuka CNN-a turistima: Ove godine izbjegavajte Dubrovnik!

Američki CNN objavio je popis 12 turističkih destinacija koje bi ove godine trebalo izbjegavati, a među njima se našao i naš Dubrovnik.
Iako je Dubrovnik već godinama jedna od omiljenih destinacija za američke turiste, CNN je "biser Jadrana" označio kao lokaciju koju bi turisti u 2018. trebali izbjegavati, piše Index.

Dubrovnik je završio na visokom trećem mjestu CNN-ovih 12 destinacija koje bi turisti trebali izbjegavati ove godine, nakon Isle of Skye u Škotskoj i Barcelone u Španjolskoj.

"Ekstremno velik broj turista"

UNESCO prijeti da će zbog ekstremno velikog broja turista Dubrovniku oduzeti status svjetske baštine, navodi CNN, pa podsjeća da su zbog toga dubrovačke vlasti odlučile poduzeti "drastične mjere" kako bi se srezao broj turista koji posjećuje taj grad.

U Dubrovniku su tako odlučili, podsjeća CNN, na 4000 ograničiti broj turista koji se smiju popesti na čuvene gradske zidine u jednom danu. U kolovozu 2016. ta brojka je u jednom danu dosegla nevjerojatnih 10,388 ljudi, pri čemu je velik broj ljudi privukla činjenica da se upravo u Dubrovniku snimala izuzetno popularna serija "Igra prijestolja", ističe CNN.

U 2016. s kruzera u Grad došlo 800 tisuća ljudi


Gradonačelnik Dubrovnika odlučio je ograničiti i broj kruzera koji ulaze u drevnu gradsku luku, navodi CNN, pa podsjeća da se 2016. s kruzera u grad došlo nevjerojatnih 800 tisuća ljudi, od čega je većina u gradu ostala tek tri sata.

Ako baš morate ići u Dubrovnik, piše CNN, novac trošite kod lokalnih biznisa koji nerijetko propuštaju zaraditi na gostima s krizera.
 
Ostale destinacije čije izbjegavanje preporuča CNN su: Isle of Skye u Škotskoj, Barcelona, Venecija, grčki otok Santorini, himalajska kraljevina Butan, čuveni Taj Mahal u Indiji, Mount Everest, Machu Picchu u Peruu, Galapagoški otoci u Ekvadoru, Cinque Terre u Italiji i Antarktiku.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 10:43:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a67026eb9e03e30568b460a/80

Tehnike umjetnog hlađenja planeta mogu ugroziti biljke i životinje

Otpuštanje kemikalija u gornje slojeve zemljine atmosfere kako bi se odbilo sunčevo zračenje od Zemlje moglo bi biti jedan od načina borbe protiv galopirajućih klimatskih promjena, kažu znanstvenici, no upozoravaju kako tu kontroverznu tehniku "geoinženjeringa" prati niz rizika.

Među njima je i onaj da bi nagli prekid unosa kemikalija u atmosferu rezultirao značajnim toplinskim skokom koji bi na planetu mogao imati pogubne učinke na biljke i životinje, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

"Ako bi se geoinženjering ikad naglo prekinuo to bi bilo pogubno. Stoga biste morali biti sigurni da se može postupno prekidati a lako je zamisliti scenarije u kojima bi se to onemogućilo", kaže koautor Alan Robock iz odjela za ekološke znanosti sveučilišta Rutgers u New Brunswicku.

Među njima su ratovi, teroristički napadi na postrojenja koja izvode prskanje atmosfere ili političke odluke, navodi se su studiji.

“Zamislite velike suše ili poplave u svijetu za koje bi bio okrivljen geoinženjering i zahtjeve da se to zaustavi. Možemo li to ikad riskirati?", upitao je znanstvenik.

Istraživanje "geoinženjeringa" - tehnike kojom bi se moglo boriti s klimatskim promjenama umjetnim modificiranjem toga koliko Zemlja odbija sunčevo zračenje ili izvlačenja viška ugljičnog dioksida iz atmosfere i njegova skladištenja modeli su koji dobivaju na značenju što se svijet više približava onome što se smatra relativno sigurnom granicom klimatskih promjena.

Temeljem Pariškog sporazuma zemlje su obećale održavati globalno zatopljenje na do dva stupnja Celzija iznad temperatura u vrijeme industrijskog doba s ciljem da to bude ne više od 1,5 stupnja Celzija.

Ukoliko nacionalni planovi za ograničavanje emisije stakleničkih plinova ne budu brzo doneseni Zemlja će se zagrijati za najmanje tri stupnja Celzija do kraja stoljeća - što je razina koja bi mogla otopiti većinu svjetskog leda i izazvati slabije usjeve, ekstremno vrijeme i porast  razina mora.

Zemlja se već zagrijala više od jednog stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje i to zatopljenje odgovorno je za prošlogodišnje razorne uragane, suše i poplave.

Prskanje sumpornog dioksida i drugih čestica u gornje slojeve atmosfere planeta stvorilo bi oblak sumporne kiseline koja bi odbijala dio sunčevih zraka hladeći planet, kažu znanstvenici.

Uvelike neispitana tehnologija imitirala bi učinak vulkanskih erupcija i mogla bi se primjenjivati modificiranim zrakoplovima, balonima i drugim metodama.

No kritičari upozoravaju da bi to promijenilo temeljne procese na Zemlji s teško predvidivim i potencijalno vrlo problematičnim rezultatima poput promjena u azijskim monsunima.

Pobornici tehnologije kažu da države neće dovoljno brzo ograničiti svoje emisije stakleničkih plinova da bi se globalno zatopljavanje održalo u relativno sigurnim granicama pa je potrebno pripremiti i ispitati rješenja kako bi se zaštitili životi.

Uz povećanje stupnja odbijanja sunčevih zraka druga tehnička rješenja za opasne klimatske promjene uključuju izvlačenje stakleničkih plinova iz atmosfere i njihovo podzemno skladištenje ili sadnja velikih površina novih šuma.

Hitno je potrebno provesti dodatna istraživanja različitih učinaka geoinženjeringa uključujući utjecaja na biljke i životinje, kaže Robock.

“Moramo procijeniti i koristi i rizike kako bismo vidjeli ima li to smisla. I ako je odgovor negativan moramo to znati što prije kako bismo naglasak stavili na ublažavanje klimatskih promjena”, kazao je Robock.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Ecology & Evolution.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 10:43:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/587df51b1eea8f8f078b45d1/80

Evo kojih devet namirnica se nikad ne smiju jesti sirove

Ne može se sva hrana jesti sirova, a ovih devet namirnica mogu izazvati velike probavne smetnje, pa čak i potaknuti alergijske reakcije i trovanje. Uvijek ih pravilno termički obradite...
1. Krumpir

- Sirovi krumpir može izazvati nadutost i nepoželjne probavne smetnje, zato jer sadrži škrob koji se ne može probaviti - objasnila je doktorica Lisa Davis, glavni nutricionististica u restoranu Terra's Kitchen za Reader's Digest

Uz to, ako krumpir duže vrijeme stoji na vlažnom i toplom mjestu, može pozeleniti i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krumpiru vide zelene točkice, nije ga dobro jesti, pišu 24 sata.

- Solanin se može naći ispod klice, ne sadrži ga on uvijek. Poslije nekog vremena može se pojaviti taj toksin, a po pravilima dijetetike krumpir se ne smije jesti ako nije termički obrađen. Krumpir spada u namirnicu koja se mora termički obraditi. U slučaju da krumpir i sadrži taj toksin, on je termolabilan i termičkom obradom se on razgradi te se tako izbjegne ta mogućnost jer ne podnosi visoke temperature -  pojasnila nam je dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić.

2. Juka

Juka je korjenasto povrće, koji sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i cijanogene glikozide, kemikaliju koja kada se pojede otpušta cijanid. Juka je jestiva, ali mora se obavezno temeljito oprati, oguliti i skuhati.

3. Grah

Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se pojede na pogrešan način. Crveni grah je bogat bjelančevinama, vlaknima i antioksidantima, ali se ne smije sirov.

- Sirovi grah sadrži otrov fitohemaglutinin, koji može uzrokovati probavne smetnje i simptome slične trovanju hranom. Uvijek se treba paziti da se kuha najmanje deset minuta prije nego što se jede - kaže dr. Davis.

4. Nepasterizirano mlijeko

Mlijeko koje je tek pomuženo i nije pasterizirano može sadržavati E.Coli i salmonelu. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) na svojim stranicama izvještava da je 150 puta veća šansa da će čovjek Hrenovke ni inače nisu najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasno. Uvriježeno je mišljenje da su već skuhane u pakiranju, no one u procesu prijenosa i skladištenja mogu "pokupiti" listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuhanjem.

5. Hrenovke

Hrenovke ni inače nisu najzdravija hrana, a sirove mogu biti izrazito opasno. Uvriježeno je mišljenje da su već skuhane u pakiranju, no one u procesu prijenosa i skladištenja mogu "pokupiti" listeriju, a ona se može uništiti samo ponovnim kuhanjem.

- To je polugotov proizvod, nije gotov poput mesnog nareska, i ne bi se trebao jesti sirov, već je predviđena termička obada - napominje nutricionistica Martinić.

6. Klice

Klice poput Alfalfe i klice rotkvice mogu sadržavati E.Coli, salmonelu i listeriju, budući da se uzgajaju na vlažnim i toplim mjestima na kojima se ove bakterije brzo množe. Stoga je najbolje klice kupovati što svježije, a prije jedenja ih dobro isprati i skuhati. 

7. Gorki bademi

Bademi koje inače ljudi jedu su zapravo slatki bademi i imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Gorki bademi su njihova suprotnost jer sadrže cijanovodik, koji je izrazito otrovan. Najčešće se može pronaći u likerima od badema ili ekstraktima.

8. Brašno

Oduvijek su bake vikale da se tijesto za kolače ne jede sirovo i dok se dosta pisalo o sirovima jajima i njihovim opasnostima, o brašnu je puno manje bila riječ.

Američka agencija za hranu i lijekove upozorila je da je brašno potencijalno opasno za zdravlje, budući da za vrijeme transporta od proizvođača do trgovine može doći u kontakt s raznim patogenima poput E. Coli. 

9. Patlidžan

Ovo jako zdravo povrće puno je vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana, ali sadrži i otrov solanin. Mladi patlidžani, koji su ubrani tek nakon što su dozreli, sadrže najviše ovog otrova. Čovjek bi trebao pojesti puno mladog patlidžana da osjeti probavne smetnje, ali zbog potencijalnih alergijskih reakcija, uvijek ga je bolje skuhati.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 08:01:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a66d906b9e03e44588b456d/80

Pukla ljubav: Razveli se Martina i Ante Todorić

Bivša Miss Hrvatske Martina Todorić (37) i službeno se rastala od supruga Ante (38), no nije poznato je li odlučila vratiti djevojačko prezime Novosel.

Samozatajna plavuša u braku s najstarijim Gazdinim sinom provela je 15 godina u kojemu su dobili troje djece. Ante i Martina na Općinskom su sudu u Zagrebu sporazumno okončali brak te se dogovorili oko zajedničkog skrbništva nad kćerima Emom (14) i Lucijom (11) te sinom Ivicom (9) pa Todorićev prvorođenac od 4. prosinca i službeno solira, pišu 24 sata.

Njegova bivša supruga podnijela je zahtjev za razvod braka na početku istrage koja se vodi protiv njezina nekadašnjeg svekra Ivicu Todorića (67). DORH ga sumnjiči za izvlačenje 1,4 milijarde kuna iz Agrokora, a Gazda se je tada preselio sa suprugom Vesnom u London. Već tada su se u zagrebačkim kuloarima proširile glasine kako se Ante i Martina razvode kako bi Gazdin prvorođenac zaštitio svoju imovinu.

No izvori bliski Todorićima potvrdili su kako je bivšoj misici dozlogrdio život u zlatnom kavezu. Par je kćeri i sina odgajao u jednoj od vila u Kulmerovim dvorima, a Antina bivša supruga na probleme na radnom mjestu u Agrokoru nikad se nije žalila, pišu 24 sata.

Facebook komentari

hr Tue Jan 23 2018 08:01:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .